sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (1)
Hej på er!
Nu har turen kommit till mig att få ta lite plats på Lindas sida 😉

Jag heter Sussi och är 50+ med många barn och barnbarn och ett brinnande intresse för matlagning.

Jag trillade in på Kryddburken hösten 2009 när jag låg på lasarettet och väntade på operation av min fotled som jag bröt… Lång väntan 14 dagar blev det.
Väl hemma så blev det rullstol i några månader så man kan säga att jag hängde nog här inne dygnet runt o dreglade. Sen har det fortsatt. Kan inte sluta att vara här och jag tror ni alla vet varför eller hur! ❤

Jag tänkte bjuda på ett recept som mina barn är helt tokiga i från det att dom va små och är fortfarande (den äldsta är 32 år) Piroger är väl väldans gott att ha i frysen och bara ta fram när man ska på utflykt eller bara är sugen en kväll framför teven.

Det här receptet blir 16 små eller 8 stora piroger (mina barn ville alltid ha stora)

Börja med fyllningen så den hinner svalna.

Det här behöver du till fyllningen :

3 gula lökar
2 msk smör
500 gr nötfärs
1 brk böngroddar
1 tsk salt
1.5 dl chilisås (heinz)
1 krm cayennepeppar
1 tsk oregano
1-2 vitlöksklyftor pressade

GÖR SÅHÄR :
Skala och hacka löken. Fräs den i matfettet tillsammans med köttfärsen tills massan är grå o grynig.
Blanda i böngrodd, salt, chilisås, vitlök och kryddor smaka av ta mera kryddor om ni vill, låt småputtra ca 5 min. Låt det svalna.

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (3)

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (5)

Degen :

50 gr jäst
100 gr smör
3 dl mjölk
1 tsk salt
3 ägg
ca 12 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i bunken. Smält smöret och blanda med mjölken till ca 37 grader.
Häll i degvätskan i bunken o blanda runt tills jästen har löst sig, tillsätt resten, saltet, äggen och mjölet arbeta degen blank o smidig. Låt den jäsa ca 30-40 min

Ta upp degen på bänken och arbeta den lite till. Dela den i det antal bitar du vill ha, rulla till runda bullar. Kavla ut en oval kaka ca 1 cm tjock och lägg 3-4 msk (8 piroger) av fyllningen som en sträng i mitten. Vik ihop och nyp ihop ändarna och vänd på pirogen så att skarven kommer på undersidan. Jäs ytterligare ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda dem ca 15-20 min i 250 grader.

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (6)

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (7)

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (8)

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (9)

sussi_hägg_gästbloggare_kryddburken (2)
Rulla en servett runt och njut eller så låter man dom svalna och fryser in dom.

Jag fyllde 2 lådor i frysen en gång till mina tonårsbarn som dom skulle ha när jag och min man åkte bort med våra små barn några dagar.
Vi kom hem tidigare än vad som va sagt redan efter 2 dagar… Fanns inte en enda pirog kvar! 😛
Poppis även av kompisarna med andra ord.

Jag får tacka så mycket för mig och hoppas att ni provar att göra dessa piroger. Ett stort tack till dig bästa Linda som lånade ut en sida av din blogg åt mig.

Ha en jätte härlig Vår & Sommar! /Kram Sussi

19 svar till ”Gästbloggare Sussi Hägg”

  1. Vardagsmat a la Jess profilbild

    Vilka fina! Så där fina blir aldrig mina! 😉 Perfekt att alltid ha ett gäng i frysen. Böngroddar i färsröran lät jättegott, det måste jag testa.

    Gilla

  2. Annica profilbild
    Annica

    De ser jättegoda ut . De ska bakas imorgon 🙂

    Gilla

  3. Linda profilbild
    Linda

    Jag älskar piroger och dessa såg väldigt goda ut! Min mamma som avskyr att laga mat ville aldrig göra en massa små piroger åt 6 personer (4 barn), så det brukade bli en enda rund jättepirog. Gott det också, men roligare med små! 🙂

    Vi brukar ha i böngroddar (och vattenkastanjer) när vi gör egna vårrullar med pannkakor, det blir jättegott.

    Gilla

  4. Linda profilbild

    Det där såg supergott ut!!!! Jag blir alltid så avundsjuk på alla fina välskrivna bloggrecept. Sannolikheten att jag skulle få gästblogga någonstans är lika med noll, mina recept anses liksom för ostruktuerarde, man kan renatav kalla dem för väldigt oprofessionella 😉 http://lindah.blog.se/lindahs-nyttiga-fruktkaka/

    Gilla

  5. Victoria profilbild

    Ser väldigt gott ut:)
    Ha en riktigt bra dag
    Stor kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

    Gilla

  6. Carina profilbild
    Carina

    Mums!!!!!!!

    Gilla

  7. Linda profilbild
    Linda

    Åh så gott!
    Sparar receptet 🙂

    Gilla

  8. Anne profilbild
    Anne

    Älskar piroger. Piroger står på nästa veckas veckomatsedel här hemma. Ska göra dom efter detta receptet. Låter jättegott! 🙂

    Gilla

  9. Mira profilbild
    Mira

    Men åh nu måste jag ju testa att göra piroger, tack för fin inspiration 🙂

    Gilla

  10. Cecilia profilbild
    Cecilia

    Tack snälla! Blev så inspirerad att jag bakade dem igår! Nu är frysen laddad inför skidresan i påsk! Bästa pirogdegen jag gjort!
    Tack!!!! Med vänlig hälsning Cecilia

    Gilla

  11. Sussi Hägg profilbild
    Sussi Hägg

    Tack snälla ni för alla era fina kommentarer
    Vad glad jag blir 🙂
    Önskar er alla en fin Påsk
    Kram

    Gilla

  12. Anna J profilbild
    Anna J

    Vilket bra recept det verkar vara och så spännande med böngroddar i köttfärsen, det här ska jag testa nån av de lediga dagarna i påskhelgen.

    Linda – Va kul det är att du bjuder oss på gästbloggare. Bra ide tycker jag.

    Gilla

  13. Diana profilbild
    Diana

    åhhh detta ska testas omedelbums….
    ser ju supersmarrigt ut…

    jättefint inlägg av sussi!!!!!! kram

    Gilla

  14. Sandra profilbild

    Åh vad mumsigt ! Pratade om just piroger med pojkvännen igår. Kanon att ha något i frysen när det behövs !

    Gilla

  15. mathilda profilbild
    mathilda

    Åh tackar för receptet, ser supergoda ut!!
    Fast jag kommer troliga aldrig få dem så fina som du :0?

    Gilla

  16. Beata Nowak profilbild
    Beata Nowak

    Vart hittar jag böngroddor?

    Gilla

  17. Sussi Hägg profilbild
    Sussi Hägg

    Beata dom finns i alla mataffärer 😀
    Sorry har inte sett denna kommentar förut :/

    Gilla

  18. Linds profilbild
    Linds

    Wow….gjorde dessa idag ( minus groddar) …vilken lättjobbad deg, mina söner 6 och 8 år var med och fixade allt lätt själva utan en massa extra mjöl som det alltid annars behövs. Såååå goda. Tack Sussi

    Gilla

  19. Sussi hägg profilbild
    Sussi hägg

    åh vad roligt

    Gilla

Lämna ett svar till Carina Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect