luffarbiff_luffarstek_recept
Ja jäsikens vilket kött! Kan fortfarande känna smaken sen middagen igårkväll… Första tuggan som bara smälte i munnen, ren eufori, himmelriket!! Mört, saftigt men framförallt så smakade det kött. Riktigt kött!

Är näst intill mållös men de vore synd om jag nu inte berättade hur vansinnigt galet gott det var! 😉

Köttet är alltså en köttdetalj från bogbladet på nöt. En välkänd produkt i USA där den som rubriken lyder heter ”flat iron steak”. Det är den möraste köttdetaljen näst efter oxfilén, men tack vare det marmorerade köttet smakar det så mycket mer faktiskt!

Med dagens nytänkade kring att ta vara på allt kött från djuret och inte bara oxfilé så kommer också fler spännande nyheter på marknaden och det är en fröjd att hitta sånt här i köttdisken i affären. Hoppas nu att de håller fast vid sortimentet och att fler hakar på nyheter som dyker upp.

Tillagning luffarbiff, medium rare; 
Ta fram köttet i god tid, 1½-2 h i rumstemperatur före det ska tillagas. Gnid in köttet med olivolja, salt och grovmalen svartpeppar. Stek i het panna 2 minuter på varje sida för medium rare, då blir köttet riktigt samtidigt och rosa men inte blodigt. Slå in köttet i folié och låt ”vila” ca 10-15 min före det serveras.

Tips; 
Köttskivor som inte är så tjocka utan som dessa ca 1,5 – 2 cm serveras med fördel hela. Ett större styckte som helsteks blir snyggt om man efter tillagning skär upp i ca 1 cm tjocka skivor.

Stora, krispiga kyftpotatis; 
0,5 – 1 st bakpotatis per person räcker gott
Olivolja
Trocomare örtkrydda
Torkade örter
Svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj bakpotatisarna och skär varje i 6 stora klyftor. Koka klyftorna ca 10 min. Häll av vattnet och låt dom ånga av ordentligt. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och kryddorna och massera runt potatisen. Stek i ugn 175 grader ca 1 timme. Vänd runt lite då och då.

luffarbiff_luffarstek
Drömköttet! 😛 159 kr/kg Läs mer här >>

klyftpotatis_i_ugn_stora
Stooora klyftpotatis är ett måste till en fin köttbit. Här har jag använt bakpotatis som jag delat i 6 klyftor vardera.

stora_klyftpotatis
Olja, örtsalt, torkade örter och flingsalt!

luffarbiff_luffarstek_top_blade
Köttet masserar jag in med olja före stekning. Saltar och pepprar.

stora_klyftpotatis_krispiga_bakpotatis
Efter ca 1 timme i ugnen, härligt krispiga klyftpotatisar!

flat_iron_steak
Köttet som fått ”vila” efter tillagning. Insåg precis att jag borde fotat en bild på hur den såg ut inuti när man skar i den, så härligt perfekt rosa och man riktigt såg hur mört det var, men när köttet väl låg på tallriken va de bråttom att äta! 😉

10 svar till ”Flat iron steak, luffarbiffen som fått nytt liv!”

  1. Anna profilbild

    Kul med gott kött! Mindre kul att det kommer från USA. Tragiskt att denna köttdetalj likt flanksteken ofta mals ner till köttfärs i svenska slakterier. Om Ica maknadsförde samma köttdetalj från svenska djur skulle jag verkligen ta fram pom-pomsen och vifta.

    Gilla

  2. Maria Eliasson profilbild

    Men jisses vad gott. Fullkomligt ÄLSKAR en riktigt god köttbit så denna kommer jag köpa nästa gång jag handlar. Hoppas Ica Maxi i Sundsvall säljer den 🙂 Tusen tack för tipset.

    Gilla

  3. Joanna / byblondie.se profilbild

    Ser väldigt gott ut! 🙂

    Gilla

  4. Vardagsmat a la Jess profilbild

    Det riktigt vattnas i munnen ska du veta! Tar mig tillbaka till när jag bodde i USA… MUMS!

    Gilla

  5. Åsa profilbild

    Åh, så gott det låter och ser ut! Som jag har letat efter det här köttet efter att ha läst om det flera ggr. Hoppas verkligen att det börjar dyka upp i butikerna. Nu blev jag extra peppad att försöka hitta det. Ska absolut kolla med Ica Maxi här i Gävle.

    Gilla

  6. Mårtenssons kök profilbild

    Kan inte riktigt förstå varför inte ICA kan lösa det så de får svenska kött i samma styckningsdetaljer som de får av detta amerikanska lika fint pakterat. De som är så stora borde ju kunna ligga på och få det genomdrivet.
    I ICAbutiken där Håkan jobbar finns möjligheten att köpa de olika delarna, i svenskt kött, eftersom biten ligger med i lådan när det kommer till affären fast då märkt som grytbitskött. Tyvärr är det sällan någon som köper dessa hela bitarna fast det till och med finns recept att få och prova. Men det konstiga är att så fort det istället hamnar i köttdisken paketerat på detta viset, då köper folk det! Tydligen gör paketen otroligt mycket, en amerikansk flagga på, i silver form, då blir det mycket flashigare:) Varför då inte göra samma med det svenska?

    Gilla

  7. Katti profilbild

    Halloj,
    Jag pratade med min pappa om detta kött.
    Han har arbetat som styckmästare i över 40 år och han hälsade att det är vanlig högrev som de skivat.
    Prova det nästa gång, det är jag uppvuxen med och det är mums att marinera och grilla/steka.

    Gilla

  8. Mattias profilbild
    Mattias

    Ni kan köpa Flat iron steak från svenska djur på ställen som Skönero kött

    Gilla

  9. Jessica profilbild
    Jessica

    Vad var det för sås till köttet? Och gärna recept 🙂

    Gilla

  10. kryddburken profilbild

    Jessica!
    Lomanders kalla bearnaisesås.
    /Linda

    Gilla

Lämna ett svar till Åsa Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect