pizza_recept_pizzadeg
Att baka fredagspizza är vi många som gör, kanske lika många som köper hämt-pizza på söndagar. Hemmagjort är iaf godast och det behöver inte kännas krångligt och besvärligt eller ta lång tid, bara man är lite förberedd och planerar en smula i förväg.

När jag ska baka pizza och vet att jag HAR tid att förbereda gör jag nästan alltid dessa fyra steg i förväg :

  1. Degen
  2. Pizzasalladen
  3. Tomatsåsen
  4. Pålägget (skär skinka/salami, river ost)

Allt kan du förbereda både en och två dagar i förväg. En kalljäst pizzadeg håller sig i kylen, pizzasalladen blir bara bättre om den får ”stå till sig” nån dag och samma med tomatsåsen. Skära skinka, salami och riva ost går också alldeles utmärkt, bara in med det i frysen tills det är dags att baka ut. När pizzakvällen sen nämrar sig är det bara att värma ugnen och ”montera” sin pizza. Busenkelt! 😛

Här har jag bakat ut två pizzor med både rökt skinka, pepparsalami, champinjoner (såklart) och green jalapeno (inlagd på glasburk). Riven goudaost + mozarella.

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.

Om du gör pizzadegen nån dag i förväg behöver du inte ljumma degvätskan, utan låt den jäsa kallt eftersom den ska stå längre.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk Mutti tomatkross
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar
en nypa socker

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop tomatsåsen med stavmixer!

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.

pizza_salami_recept
Färdiggräddad!

pizzasallad
När man bakar egen pizza tycker jag man gott kan lägga energi på en riktig pizzasallad också, det blir såååå mycket godare då! Gör den från grunden och slaka vitkålen, och använd ättika!

pizza_med_salami_jalapeno
Fredagspizza i ett nafs! 😉

11 svar till ”Pizzarecept och alla steg du kan förbereda för en god fredagspizza!”

  1. Emma profilbild
    Emma

    Jag älskar dina bilder!

    Gilla

  2. […] post Pizzarecept och alla steg du kan förbereda för en god fredagspizza! appeared first on […]

    Gilla

  3. Suzanne profilbild
    Suzanne

    Hej Linda!
    Är det 12% eller 24% ättika du använder?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Suzanne!
      24% ättika
      /Linda

      Gilla

  4. Britt-Marie profilbild
    Britt-Marie

    Vilken bra pizza botten,,blev verkligen sugen på pizza idag när jag såg bilderna du lagt upp

    Gilla

  5. Joanna / byblondie.se profilbild

    Blev riktigt sugen på pizza nu!
    Får bli till middag imorgon tror jag 🙂

    Gilla

  6. Niklas profilbild
    Niklas

    Ett jätteenkelt sätt att få en snabb pizzasallad är:
    Vitkål, som enligt ovan.
    Vitvinsvinäger/rödvinsvinäger, 1 del
    Matolja 1 del
    Italiensk salladskrydda ,krydda efter smak (ca 4-5 matskedar)

    Smakar som pizzerians egen.

    Gilla

  7. veronica profilbild
    veronica

    Gjorde denna fantastiska pizza botten idag! Godaste botten jag gjort!

    Gilla

  8. […] serverar jag pizzasallad – som alltid serveras till pizza i Sverige. Just den här salladen kommer från […]

    Gilla

  9. Sandra profilbild
    Sandra

    Gjorde denna botten idag å blev tyvärr lite besviken när den blev helt mjuk… Va som att äta en smörgås, inget tuggmotstånd alls… Gjorde jag nåt fel? :/ Brukar alltid göra med vanligt mjöl annars å den blir alltid krispig å god!

    Gilla

Lämna ett svar till Britt-Marie Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect