halstrad_lax_gräddstuvad_kål_vitkål_brysselkål
En god laxrätt med härlig smak av vitkål och fänkål. En av julens fröjder är ju ändå lax i alla former. Men förutom den gravade och rökta laxen så lyfter jag fram den färska lite extra såhär efter julbords-tiderna.

Här med lättkokt brysselkål och sockerärtor som tillbehör. Det blir en fräsch rätt som bryter av fint till all tung julmat. Använd även annan fisk som du snabbt halstrar i het stekpanna.

4 port
Det här behöver du:

ca 600 gram färsk lax
600 gram strimlad vitkål
150 gram strimlad fånkål
1 msk vit sirap
Salt & peppar
2 dl grädde

Gör såhär:

Skär vitkål och fänkål i tunna strimlor. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Fräs på vitkål och fänkål ca 2 min. Tillsätt sirap, salt och peppar och rör om. Sänk värmen och slå på grädden. Låt allt få småputtra ca 10 min tills konsistensen tjocknat något. Halstra laxen på hög värme i grillpanna, ca 2 min på varje sida. Salta och peppra om så önskas. Servera med den gräddstuvade vit/fänkålen och lättkokta grönsaker.

brysselkål_fänkål_gräddstuvad
Strimlad vitkål och fänkål som ska gräddstuvad och serverad till den halstrade laxen med lättkokt brysselkål och sockerärtor.

gräddstuvad_vitkål
Att gräddstuva kål ger ett krämigt tillbehör till fisk, eller som vegetarisk rätt med smörslungade champinjoner.

2 svar till ”Halstrad lax med gräddstuvad vitkål”

  1. Tessa profilbild
    Tessa

    Åh, gräddstuvad vitkål! Så galet underskattat!!

    Till vardags gör jag ibland en variant där jag slänger ner hackad spenat från frysen samt lägger i tunt skivad lök. Kryddas eventuellt med lite ”lös” buljong från burk.

    Gilla

  2. Victoria profilbild

    Mmm vad gott, håller med ovanstående att gräddstuvad vitkål är underbart!!
    Ha en riktigt fin dag
    Kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

    Gilla

Lämna ett svar till Victoria Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect