janssons_frestele_anjovis_spad
Janssons frestelse på julbordet är en höjdpunkt av många! Jag tycker den ska vara riktigt krämig och absolut inte flottig och smörig, stavarna ska vara handskurna och ansovisfiléerna får gärna ligga för sig själv i ett hörn.. Haha! Här hemma är det ingen som är speciellt förtjust i just de små fiskarna, men i smaken dock! 😛

När jag gör janssons använder jag bara spadet från 2 brukar ansjovis som jag blandar med grädden. Det blir sååå gott och inga barn behöver sitta och leta småfiskar! 😉

Det här behöver du : 
8-10 stora potatis
5 dl grädde
spadet från 2 burkar ansjovis
2 gula lök (hackade och brynta med smör och ca 1 msk sirap)
1 tsk grovmalen svartpeppar
1½ tsk salt
3 msk ströbröd

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisen och torka den torr i en kökshandduk. Skär grova stavar ca 0,5*0,5 cm tjocka. Lägg alltsammans i en stor bunke. Slå på grädden och ansjovisspadet.

Skala och skär löken grovt. Bryn i stekpanna på medelvärme tills den blivit genomskinlig. Karamellisera löken lätt med sirap och vänd runt. Krydda med svartpeppar.

Blanda ner i potatisen och grädden. Smaka av sältan, tillsätt mer om det behövs.

Häll allt i en smord ugnsform. Strö över ströbröd. Gratinera i 175 grader ca 45 min.

ansjovis_janssons
Spadet från två såna här burkar använder jag, inte dom hela fiskarna.

11 svar till ”Janssons frestelse för dom som gillar smaken med inte de små fiskarna…”

  1. Sarah profilbild

    det här borde jag få mamma att laga på julafton istället, då hade jag ätit 😀

    Gilla

  2. Inger profilbild
    Inger

    Ett mycket bra tips!

    Gilla

  3. kajomida profilbild
    kajomida

    Jag älskar vanlig Janssons men det här är ett jättebra tips!

    Gilla

  4. Mårtenssons kök profilbild

    Hahaha, tänk som det kan vara, här slåss vi om de små fiskarna:) Dessutom använder vi allra helst den stora glasburken och alla de fiskarna som ligger i den…
    Annars är vi helt överens, krämig och handskuret.

    Gilla

  5. Anna profilbild
    Anna

    Gillar inte heller Jansson med ansjovis,räcker gott att sätta till lite lite spad bara, enligt mig.

    Gilla

  6. emelie profilbild
    emelie

    Ett tips om man inte vill slänga fiskarna är att mixa dem och blanda med vätskan. God jul!

    Gilla

  7. Jessica Persson profilbild

    Sambon min gillar inte alls fisk, men jansons frestelse gillar han, oftast hans favorit på bordet säger han också. Min mormor brukar göra frestelsen och iår var den de godaste på julbordet tyckte alla som åt av den

    Gilla

  8. […] riktigt god janssons frestelse UTAN hela bitar anjovis gör jag alltid. Jag använder bara spadet för ingen här hemma tycker om dom små fiskarna. Men […]

    Gilla

  9. Pernilla profilbild
    Pernilla

    Använder du de stora eller små burkarna ansjovis? 🙂

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Pernilla!
      Jag använder Grebbestads burk 125gram.
      /Linda

      Gilla

  10. sara profilbild
    sara

    Jättebra recept! Jag är sådär halvförtjust i Jansson. Jag gillar det krämiga och ser man till smaken så får det inte smaka för starkt av ansjovis. Hatar dom små fiskarna. Sambon har aldrig ätit ansjovis och sa själv när jag testade receptet att jag är den enda som kommer äta. Han kunde ändå inte låta bli att smaka och det var så bra att han tog igen dagen efter! Riktigt höjdarrecept dom jag helt klart kommer göra igen. Vi nöjde oss med sältan från ansjovisen och saltade inget extra

    Gilla

Lämna ett svar till Sarah Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect