Vad är väl godare än varm, nykokt nyponsoppa med vaniljglass? 😉

Det här behöver du :
1½ l vatten
5 dl torkade hela nypon
1 vaniljstång
1½ dl socker

GÖR SÅHÄR :
Lägg nyponen i en stor kastrull och häll på vattnet. låt allt koka up och sedan småkoka ca 15-20 min. Mixa nyponen med stavmixer och sila sedan av allt genom en finmaskig sil. Slå tillbaka nyponsoppa i kastrullen och tillsätt vaniljstång + socker! Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme ca 5 min.

10 svar till ”När man är liten och sjuk…”

  1. Håkan på Recepten.nu profilbild

    Precis vad jag fick när jag var liten och sjuk också 🙂 Det var nästan så man blev lite glad att man var lite sjuk för då visste man att detta skulle serveras.

    Gilla

  2. Mari profilbild
    Mari

    Hej,
    jag har funderat en tid nu på att torka nypon men det står så olika när jag googlar. Ser till min förtjusning att du ser ut att torka hela nyponet – på många siter står det att man ska kärna ur dem och det är där min lust försvinner, orka sitta o pilla bort kärnorna liksom … 😦

    Antar att du plockar, noppar och torkar bara. Hur gör du?

    Mvh Mari

    Gilla

  3. kajomida profilbild
    kajomida

    Oh vad gott det ser ut! Det är många år sedan jag åt nyponsoppa nu, där väcks gamla minnen 😉 Hoppas Joline kryar på sig av den också!

    Gilla

  4. Sara på Vardag.nu profilbild

    Mm, gud vad gott! Trodde det var mycket krångligare att göra egen nyponsoppa. Det måste jag testa att göra en gång! Underbart gott när det är mörkt, regnigt och förkylt… 🙂

    Gilla

  5. […] post När man är liten och sjuk… appeared first on […]

    Gilla

  6. Anna/Frostrosor profilbild

    Jaha… jag som alltid trott att man måste plocka ur kärnorna innan. Detta var ju goda nyheter.
    Själv brukar jag köpa nyponskalspulver på hälsokost (Risenta) och göra nyponsoppa på. Gott!

    Gilla

  7. Matilda profilbild

    Nämen, kanon! Jag som stod och funderade härom dagen, när jag gjorde pulvernyponsoppa (fy på mig!), hur man gör det på riktigt. Och här levererar du ett recept! Bara för mig att komma ihåg att plocka nypon nästa år då 🙂

    Gilla

  8. kryddburken profilbild

    Tack för era kommentarer och Joline har varit helt feberfri idag så de va en ”kortis” som tur var!

    Jo, nyponen går alldeles utmärkt att koka med fnas och kärnhus kvar. Jag torkar mina nypon på en ugnsplåt under längre tid. De får ligga på plåten och torka i ugnen på eftervärme när den varit igång och stå där när ugnen inte används, tar ett par veckor men självklart kan man sätta ugnen på 50-70 grader och torka med ugnsluckan lite på glänt, hur många timmar de tar vet jag inte för jag nyttjar gratisvärmen jag! 😉 Sen kan man naturligtvis torka nyponen i en ”frukt & svamptork” men nån sån har jag inte!

    När man kokar med hela nypon är det viktigt att man silar soppan väldigt finmaskigt eller flera gånger, i gengäld får man en djupare smak och mörkare röd färg än med vanligt pulver.
    /Linda

    Gilla

  9. Sofia profilbild

    Åh var gott det ser ut. Jag drack alltid det när jag var liten, så himla gott. Får nästan köpa det nästa gång jag är på affären 😀

    Gilla

  10. sofie mumsfillibaba profilbild

    Aldrig gjort egen nyponsoppa och längesen jag åt nyponsoppa över huvudtaget. Väcker barndomsminnen från när man var sjuk. Varm och len nyponsoppa med mandelbiskvier och lite vaniljglass. Oj, vad sjuk man var ibland!!:)

    Gilla

Lämna ett svar till Håkan på Recepten.nu Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect