Gokväll i stugorna! Jodå, sockerkakan blev hög och fin och väldigt god så jag ska dela med mig av receptet för det var ett annorlunda sådant mot vad jag brukar använda. Här ska det var 3 stora koppar med lika mycket ägg, socker och mjöl i varje kopp och det är ungefär som dom måtten jag skrivit i receptet men prova för det blir himla gott och enkelt att gå efter ju! 😛

Smöret ska naturligtvis inte vara en likvärdig kopp utan 50 gram smält och inget annat.

1 kopp ägg
1 kopp strösocker
1 kopp vetemjöl + bakpulver
50 gram smält smör

ca 1½-2 tsk bakpulver till 4 ägg är ett riktmärke.

Det här behöver du : 
4 ägg
3 dl strösocker
½ msk vaniljsocker

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

50 gram smält smör

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Rör ut vetemjölet med bakpulvret och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt smöret och blanda försiktigt så du bibehåller luften i smeten. Häll i smord form, grädda ca 40-45 min i 175 grader.


Denna formen på sockerkaka gillar jag. Hittade den på ÖoB och var ju tvungen att provbaka i den. Hög och fin och inte så vid i formen. Men med hög och fin måste man ju ha ett recept därefter också och det tyckte jag detta levde upp till så prova gärna ni också!

Formen har jag smörat med smält smör och bröat med panko, hade inget vanligt ströbröd hemma men det blev mycket godare med panko dessutom så det ska jag också fortsätta med. Man lär så länge man lever. 😉

14 svar till ”Hög och saftig sockerkaka”

  1. Linda - Cupcakesfluffan profilbild

    Jag tror jag har en likadan sockerkaksform som du , så receptet kommer väl till användning.

    Gilla

  2. Latifah profilbild

    Sådan form har jag 🙂
    Men vad menar du med kopp?
    Vill så gärna få den hög annars bli den Inge fin i denna formen

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Kopp eller glas eller mindre skål, det spelar ingen roll bara det är samma mängd/volym i alla tre. Lika mkt ägg, socker som mjöl!
      /Linda

      Gilla

  3. Therése profilbild

    Receptet med tre-lika-delar fungerar även bra att använda till att göra tårtbottnar.

    Gilla

  4. Latifah profilbild

    Tack för svar 🙂

    Gilla

  5. Eva profilbild

    PANKO?? Ke?

    Dottern o jag bakade en sockerkaka igår som blev ett fiasko!:( så jag är så tacksam för det receptet!!

    Ska försöka först det där med kopp ( storlek:/) sedan skriver du i mått jaja jag ska testa!

    Kraaaam

    Gilla

  6. […] post Hög och saftig sockerkaka appeared first on […]

    Gilla

  7. kryddburken profilbild

    Therese!
    De kan jag tänka mig så de ska jag prova.

    Eva!
    Panko är ett asiatiskt ströbröd, mkt godare än vanligt och blir mer frasigt.
    Enklast är att knäcka 3 el 4 ägg i en kopp och sen mäta upp lika mkt socker o mjöl i varsin kopp till samma volym.
    /Linda

    Gilla

  8. Annica profilbild

    Denna måste jag testa! Mina sockerkakor brukar bli fiasko varje gång, därför bakar jag numera alltid i långpanna =)
    Kram Annica

    Gilla

  9. Annica profilbild

    Nu har jag testat att baka sockerkakan och den blev fantastiskt fin =)
    Har lånat ditt recept i min blogg och länkat till dig.
    Ha en trevlig onsdag!
    Kram Annica

    Gilla

  10. Anne profilbild
    Anne

    Vilken jättefin kaka.Men jag måste vara totalt bakom flötet.
    🙂 Jag fattar inte.
    Kan man inte bara följa det nedre receptets mått utan att strula med en kopp hit och dit. Det är väl de mått du fick med den kopp du använde? Sen har jag ett annat bekymmer som jag undrar om jag är ensam om. Hatar nutidens sockerkaksformar där ”pesen” i mitten är högre än formen. (Hm.. undrar om detta blir begripligt?) Dvs resultatet blir att sockerkakan blir hängande i luften när man vänder formen då man tar den ur ugnen. Finns det ngn människa som tycker att detta är det ultimata??? För mig har sockerkakan rivits sönder ett par gånger. Bakar glutenfritt som är skörare. Ngn som vet var man kan hitta formar som ”står jämnt”??

    Gilla

  11. Viola profilbild
    Viola

    Annat tips istället för ströbröd är kokosflingor – blir mumsigt 🙂

    Gilla

  12. Liselott profilbild
    Liselott

    Undrar om det inte ska vara mer vätska än smör? Vatten elr mjölk?

    Gilla

Lämna ett svar till Viola Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect