N
u minsann ska vi damma av en hederlig husmansklassiker. Jag gjorde en snabb sökning på google och där var det väldigt lätträknade recept med just revben i sås så nu hoppas jag ni apar efter detta i veckan eller till helgen, en på tok alldeles för bortglömd klassiker.

Tjocka revben, långkokta i en god, härlig skysås. Serveras med kokt potatis, inlagd gurka, ärtor och lingonsylt. Detta är något av det godaste som finns. Köttet blir riktigt saftigt och bara faller isär från benen, för att inte tala om såsen! Detta är äkta gourmetmat för mig, såsom det ska smaka!

Hemköp har dessutom bra pris på dessa revben denna vecka. Skynda fynda! 😛

4 pers
Det här behöver du : 
2-2½ kg tjocka revben
Smör
3 små morötter
1 gul lök
½ purjolök
1 eko köttbuljongtärning
Vatten så det precis täcker köttet i grytan

Såsen :
Silad sky från grytan
1½ dl grädde
1 tsk soya
Maizenamjöl utrört i vatten
En nypa socker

GÖR SÅHÄR : 
Använd en rejäl och rymlig gryta. Smält smör och bryn de tjocka revbenen runtom så de får fin färg. Lägg tillbaka i grytan när allt är brynt. Tillsätt vatten så det precis täcker köttet och resten av ingredienserna. Lägg på locket och låt grytan småkoka på medelvärme ca 3 timmar.

Ta upp revbenen och sila skyn från lök och morötter i en skål. Häll tillbaka skyn i grytan igen och koka upp. Tillsätt grädde och redning med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens på såsen. Lite soya och en nypa socker. Smaka av. Ev. salt & peppar kanske… Lägg nu tillbaka revbenen i såsen och låt stå på svag värme tills det är dags för servering. Tillbehör; Kokt potatis, inlagd gurka, gröna ärtor och lingonsylt.


F
örberedd! 😛


R
evbenen har fått bryna och är nu fint gyllene.


S
lå på vatten så det precis täcker köttet. Tillsätt resten av ingredienserna.


E
fter 3 timmar på medelvärme med lock ser det ut såhär! Ta upp revbenen och sila skyn genom ett finmaskig durkslag. Häll tillbaka skyn i grytan.


K
oka upp och gör iordning såsen.


L
ägg ner revbenen i såsen igen. Klart för servering!


Ä
lskade husmanskost! 😉 Så in i bängens gott så det finns inte ord… Mört, saftig kött, gudomlig sås (snåla inte) och rykande het potatis… Bättre än såhär kan det inte bli en helt vanlig måndag!

 

16 svar till ”Långkokta, tjocka revben i härlig skysås”

  1. Mårdaklevs Pernilla profilbild
    Mårdaklevs Pernilla

    Gööör gööött 🙂 Tantkok kallar jag det, när jag gör sådan mat… koteletter är himlans gott att göra så med också… blir massa go sås 😛
    Då blev man hungrig igen… mmmums.
    Ha det så fint ❤ Kram

    Gilla

  2. Monita profilbild

    Åhh tack så mycket för det här receptet! Jag har förgäves försökt hitta nåt bra sätt att tillaga revben på men nu vet jag exakt hur jag ska göra. 🙂

    Gilla

  3. Sonja profilbild

    Mmmm, revbensspjäll!
    Det vill jag också pröva på att laga till!
    Och långkok, det älskar jag! Det här måste jag pröva! 🙂

    Gilla

  4. Anna/Frostrosor profilbild

    Det är riktigt gott med revben, även med de tjocka. Det enda jobbiga med de tjocka är att de är något otympliga att äta. Mina killar vill nämligen äta dem som kycklingdrumsticks och vira aluminiumfolie runtom. Det funkar bättre med de tunna spjällen.
    Toppentips till middag har du iaf!

    Gilla

  5. Camilla.L profilbild
    Camilla.L

    Åh detta måste jag bara testa. Jag har bara ugnsgrillat tjocka revben förut 🙂

    Gilla

  6. FruVesa profilbild

    Om man vill göra detta med kotletter istället, hur länge bör de koka då? Hur vet man om det är klara, alltså vad ska jag kolla efter?

    Gilla

  7. Lotta i Två små kök profilbild

    Varför inte ”söndagsmiddag” på en måndag?! Det kan man ju äta alla veckans dagar 🙂

    Var nära många gånger i somras att testa grillade ribs som man skulle förkoka och glejsa – men det blev aldrig av. Kör hellre på den här varianten helt klart. Nu när hösten kommer blir jag verkligen sugen på husman! Idag åt jag kåldolmar med skysås och rårörda lingon 🙂

    Det här sparar jag och lagar inom en snar framtid – tack för bra och tydligt recept!

    Gilla

  8. Slickepotten profilbild

    Oj oj oj vad gott!

    Jag brukar aldrig göra revbenspjäll själv men nu tror jag att jag måste prova 🙂

    Gilla

  9. Mårtenssons kök profilbild

    En husman absolut väl värd att damma av, det blir så god sås när man gör det på detta viset! Och alla goda tillbehör på det, slurp!

    Gilla

  10. Anna-Eva profilbild

    Åh vad sugen jag blev! Svensk husmanskost är bara bäst 🙂

    Gilla

  11. Anna profilbild
    Anna

    Tack för detta tipset….har funderat vad jag ska göra med mina revben! NU vet jag 🙂 🙂 Mums mums!!

    Gilla

  12. Ann profilbild
    Ann

    Jättegott.Har aldrig tillagat revben så här men det blev väldigt bra.
    Kommer att göras fler gånger. Tack.

    Gilla

  13. Helena profilbild
    Helena

    Mina puttrar på spisen nu

    Gilla

  14. Jennie profilbild
    Jennie

    Men oj så typiskt – precis när jag stoppat in revbenen för grillning i ugn så ploppar det här receptet upp!! Nu känns det verkligen som om jag vill ta ut dom, skölja av alla kryddor o börja om! 😅😅
    Nåja – NÄSTA gång provat jag ser här receptet!!

    Gilla

  15. Carina Lippel profilbild
    Carina Lippel

    Blir det inte lite smaklösa revbensspjäll när det är varken salt eller peppar med vid kokningen?

    Gilla

Lämna ett svar till Carina Lippel Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect