,

God morgon…?


Även att klockan är 11 nu så säger jag god morgon för de va väldigt vilken stökig början på den här måndagen vi fick. Joline fick vara hemma för hon har feber och ont i halsen och har varit hängig sen i fredags. Max hade växtvärk i benen igårkväll men somnade till slut och har sovit gott. Upp i morse och fixa honom i ordning till skolan och så iväg. Pigg & glad som en lärka var han tills jag hunnit vara hemma igen kanske trekvart så ringer skolan och Max har fått feber… 😦 Iväg igen och hämta hem sjukling nummer två. Passade på att handla lite när jag ändå var i svängen och så hem igen då. Nu först när djuren fått mat, varit ute och matpåsar inplockade så tyckte jag vi kunde lyxa till det med goda källarfranskor till frukost. Ja, klockan elva till trots… God morgon underbara måndag!

16 st källarfranskor
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Vänd bitar i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på plåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Värm ugnen till 250 grader. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler!

Kalljäsning :
Om du vill förbereda degen kvällen innan så kalljäser du frallorna i kylskåpet. Då behöver du inte ljumma degvätskan till 37 grader utan du använder kallt vatten ur kranen. Använder du torrjäst räkna 1 pkt torrjäst (14 gram) som motsvarar 1 pkt färsk jäst (50 gram). Dock säljs torrjästen i 2-pack, så använd bara den ena påsen. Jag använder ofta torrjäst när jag kalljäser längre än 12 timmar, det brukar bli himla bra! Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen över natten. Grädda frallorna direkt från kylen på morgonen därpå.


Nybakade källarfranskor är aldrig fel… Speciellt inte på en måndag… 😉

13 svar till ”God morgon…?”

  1. Therese profilbild

    VIlken star på dagen ni fick! Hembakat är ju aldrig fel och lite speciellt lyxigt på en måndag. Det ser väldigt lockande ut!
    Krya på er!

    Gilla

  2. Sandra profilbild
    Sandra

    Tjatigt med sjuka barn, hoppas dom kryar på sig snabbt! Är också hemma med två febriga barn varav den ena har ögoninflammation 😦

    Måste bara tala om att jag provade din glass med lemon curd och den var supergod! Jag gjorde även glass med dulce de leche som smaksättning som du skrev att du tänkte prova. Det MÅSTE du göra! Det var nog den godaste glass jag har ätit. Alla som smakade tyckte den var jättegod. Även min sambo, som inte gillar glass, tog två gånger 🙂

    Tack för en superfin blogg!

    Gilla

  3. kryddburken profilbild

    Tack Therese!
    Allting blir en smula bättre med lite hembakat… 😉

    Sandra!
    Oj va roligt att höra, då vet jag att jag MÅSTE prova nu då ju! Fasiken att jag inte köpte med mig de när jag va i affär i morse då… :/ Krya på er också!
    /Linda

    Gilla

  4. Maria profilbild
    Maria

    Åh jag gillar alla dina brödrecept så detta ska jag göra idag 😀 perfekt när man känner sig lite krasslig och inte vill ut i regnet! 🙂

    Gilla

  5. Annelie Sigfridsson profilbild
    Annelie Sigfridsson

    Hej det var ingen vidare rolig morgon ni fick
    Ge Max en stor kram och hoppas det är bättre med hans
    Västvärld också
    Hoppas båda barnen kryar på sig och att ni få en bra dag
    Med vänlig hälsning, annelie

    Gilla

  6. Tanja profilbild
    Tanja

    Såg så himla gott ut så jag var tvungen att slänga ihop en sats jag också. Dom ligger på jäsning just nu, 20 minuter kvar innan dom ska in i ugnen. Det ska bli sååå himla gott!

    Gilla

  7. Lotta i Två små kök profilbild

    Kalljäst låter toppen och om jag knådar degen i maskin så kan jag – som egentligen hatar att baka – verkligen tänka mig att göra dessa. Skulle vara perfekt att förbereda på fredagskvällen när vi kommer till landet, och sedan grädda och ha nybakade efter en skön sovmorgon på lördagen!

    Tack för tipset – kanske går det att omvända mig ändå 🙂

    Gilla

  8. Lil Eklund profilbild
    Lil Eklund

    Du är så duktig! Vart får du all energi ifrån.? Smörgåsarna såg riktigt mumsiga ut:))

    Gilla

  9. Bönan profilbild

    Du får alltid till så snygga runda frallor eller, i det här fallet, perfekt storlek på källarfranska! Hur gör du? 😀

    Gilla

  10. kryddburken profilbild

    Tack allihopa! 🙂
    Källarfranskor är dom smidigaste frallorna att baka så kör på!

    Bönan!
    En mer utförlig beskrivning med bilder steg för steg har jag lagt upp här; https://kryddburken.se/2009/10/05/kallarfranska/
    /Linda

    Gilla

  11. Källarfranskor | Sixtens mor sa! profilbild

    […] läste jag igenom lite blogginlägg från mina favoriter. Bland annat var det ett från kryddburken.se Hon hade gjort källarfranskor och hennes recept brukar vara så goda. Så jag satte igång att […]

    Gilla

  12. Camilla profilbild
    Camilla

    Följer din blog men brukar aldrig skriva. Jag jobbar på fritids. Stängde igår och öppnade idag, så nu sex på morgonen drar jag igång ugnen och testar dina källarfranskor som jag stoppade in i kylen igår med torrjäst i. Mycket spännande. Återkommer. =)

    Gilla

  13. Anna G profilbild
    Anna G

    Halloj!

    Tack för räddaren i nöden igår kväll, då jag till min fasa upptäckte att brödet var slut och jag hade tre hungriga barn som tänkte äta lite kvällsfika. Bad dem vänta ca 1 timme, sedan fick de härliga källarfranskor!

    Mums!!

    Gilla

Lämna ett svar till Tanja Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect