En relativt snabb och framförallt saftig stek får du om du låter en fläskkarré småputtra i gryta med lock. Karrén gör sig alldeles ypperligt till detta då den är fint insprängd med fett och ger ett smakrikare kött. Den här biten är heller inte så stor, ca 1 kg och blir utmärkt till en middag på 4 pers + kanske nån matlåda. Såsen av den här skyn blir vansinnigt god dessutom. Gör man inte av med all sky kan man frysa in hälften och ta fram som såsbas vid ett annat tillfälle. Spara, spara! 😛

4 pers
Det här behöver du :
ca 1 kg hel benfri karré  (det blir godare med ben)
Smör till stekning
Salt & nymalen svartpeppar
½ dl rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2 morötter
1 gul lök
1 röd lök
2 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn
1 kork ättika (Perstorp 24%)
Buljong så det täcker köttet till hälften i grytan (använd med fördel hemmagjord buljong, alt. tärning, fond + vatten) 

GÖR SÅHÄR : 
Ta fram köttet i god tid så det inte är direkt kylskåpskallt när det ska tillagas. Smält smöret i en het stekgryta. Bryn köttet runtom så det får fin yta. Ta upp köttet och lägg på ett fat så länge. Skala och slanta morötter och lök. Häll i rödvinsvinägern i den heta gryta och skrapa med träslev mot botten så du får upp alla smaker. Tillsätt tomatpurén, morötter, lök, lagerblad och vitpeppar. Låt det få fräsa ihop nån minut. Lägg sedan i köttet och slå på buljong så det täcker ca hälften av steken. En kork ättika tycker jag gör köttet mört då det inte ska ”långlagas” men jag har bara laborerat ett par gånger, fast med gott resultat. Sänk värmen och låt köttet småputtra med lock tills köttets innertemperatur visar 72 grader. Ta upp det och slå in i aliminiumfolié för att vila.

Såsen :
Sila skyn från grytan.
Häll tillbaka den i grytan igen.
Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Tillsätt en liten skvätt grädde (nån matsked bara för att runda av smaken) & en nypa socker.
Låt koka upp och sänk sedan värmen så den bara hålls varm.
Smaka av med salt och peppar.


Gott omdöme har Bodalsgrisen fått runtom bland olika matbloggare. Vill du läsa mitt första inlägg, kan du göra det här >>


Steken i gryta. Bara slå på buljong, en kork ättika och på med locket (liiite på glänt brukar jag hade dock) till 72 grader.


Skyn är silad och tillbaka i grytan. Denna såsen blir helt fantastiskt god med lite syra av både vinäger och ättika men ändå en rund smak av grädde och den obligatoriska nypan socker. 😉 Prova!


Skiva upp köttet som nu fått vila.


Servera med kokt potatis och de tillbehör du vill ha. Kokt potatis, inlagd gurka, kokta morötter, ärtor, vinbärsgelé mm mm.

24 svar till ”Saftig stek av fläskkarré i gryta”

  1. Tess profilbild
    Tess

    Mums så gott det ser ut!
    Vad är anledningen till att köttet ska stå framme i rumstemperatur innan det tillagas?

    Gilla

  2. Magnus profilbild
    Magnus

    Det skär lite i kroppen när man ser att du använder metallredskap i din LeCreuset… 😦

    Grytan är gjord med kärlek, förstör den inte med metallredskap.

    Gilla

    1. Kocken profilbild
      Kocken

      Köksredskapen är gjorda i 18/8 stål = garanterat rostfritt.

      Gilla

  3. kryddburken profilbild

    Tess!
    Ett kylskåpskallt kött sänker värmen i pannan när du ska steka/bryna det och det tar längre tid, i värsta fall börjar det snarare koka och ett brynt kött ska brynas hastigt på hög värme. Gäller allt kött dessutom, de som ska grillas eller stekas i skivor eller tillagas som stek etc etc.

    Magnus!
    OOpss… Nej säg inte så! De visste jag inte… Men den är ju emaljerad inuti, tål de inte en metallvisp? Om inte ska jag genast köpa mig en i plast!
    /Linda

    Gilla

  4. Magnus profilbild
    Magnus

    Du repar emaljen med metallredskap. Reporna syns oftast inte, men ju fler repor, desto sämre ”nonstick”

    Kör silikon eller plast i belagda pannor, precis som i teflon. Glädjen varar längre då. 🙂

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Tack!
      Skall så göra i framtiden! 🙂
      /Linda

      Gilla

  5. Yvonne Ingridsdotier profilbild
    Yvonne Ingridsdotier

    det ser jättegott ut – ska testas så snart jag har återfått mina smaklökar efter influensan…

    Gilla

  6. Kristina D profilbild
    Kristina D

    ser å låter jätte gott den ska jag prova till helgen 🙂
    du gör ett jätte jobb med din bloggsida är nästan in dagligen å kollar den

    Gilla

  7. sofie mumsfillibaba profilbild

    Yammi! Det ska jag nog ta o göra med min karré. Slängde den i frysen men får nog ta upp den till fredagsstek!

    Gilla

  8. Helena profilbild

    Detta måste provas,det ser underbart gott som med alla dina underbara recept med massor av olika finesser och ideer som bara inspirerar till god matlagning!!Tack för en underbar blogg med en stor matglädje
    ha en kön lördag
    kramen Helena

    Gilla

  9. liza profilbild

    vad gott 😀 fin blogg !

    Gilla

  10. Petra profilbild

    Min man gjorde denna rätt idag, supergott och enkelt!

    Gilla

  11. […] Receptet hittar ni här; […]

    Gilla

  12. Ulf Bruhn profilbild
    Ulf Bruhn

    Karré är en av mina absoluta favoriter med min mormors recept.
    Väl utvalt kött med ben.
    Krydda med nitpeppar, salt o ingefära före bryningen.
    Förstek löken i grytan.

    Ner med allt i grytan + morot ett eller två plommon.
    Låt köttet ligga i på låg värme tills det är riktigt mört.

    Lägg köttet i folie.

    Gör såsen på spadet ach var inte såarsam med grädden. Krydda med salt o peppar om det behövs. Slutkrydda väldigt sparsamt med curry, inte så att det smakar curry men att den ändå finns där.

    Ät och må gott!

    Gilla

  13. Tryggen profilbild
    Tryggen

    Helt fantastiskt recept. Den bästa fläskkarre jag någonsin lagat/ätit. TACK!

    Gilla

  14. Anna-karin profilbild
    Anna-karin

    Hej! Ska prova detta recept idag. Hur lång tid ungefär tar det för köttet att komma upp i temperatur. Alltså hur lång tillagningstid bör man ha ungefär?

    Gilla

  15. Bisse profilbild
    Bisse

    Jättegott!!!

    Gilla

  16. Kristina profilbild
    Kristina

    Lagade denna idag, hur god som helst!

    Gilla

    1. Johannes profilbild

      Adderade en bit sidfläsk samt lite ingefära…

      Funkar utmärkt med Rotselleri pure

      Gilla

  17. Kenneth profilbild
    Kenneth

    Bara en fråga från en okunnig – att den bara ska värmas till 72 grader trots att det är fläskkött? Alla andra recept med fläskkarré som jag sett betonar att över 80 grader gäller för att vara säker på bakteriefritt…

    Gilla

  18. Sarah profilbild
    Sarah

    Köttet var alldeles rosa…har slängt in det i ugnen nu och surar för att alla tillbehör står och kallnar.

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Köttet ska vila i folie en stund efter innertemperaturen visar 72 grader. Ungefär den tid det tar att göra såsen av skyn. Köttet fortsätter också att stiga ytterligare i temp då det får vila.
      /Linda

      Gilla

  19. Alf Andersson profilbild
    Alf Andersson

    skall det inte tillsättas något salt?

    Gilla

  20. Marianne Karlsson profilbild
    Marianne Karlsson

    Jag har lagat efter ditt recept en gång tidigare, och det blev jättebra!!
    Så idag gör jag det igen! Med goda tillbehör som brysselkål, äppelmos och lite gelé blir det en lyxmiddag – till ett bra pris! 👍🏼

    Gilla

Lämna ett svar till Helena Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect