Schweizernöt cookies


Häromdan gjorde jag ett experiment att härma köpekakorna ”Marabou Cookies”, den sorten med schweizernöt dessutom. Skall också erkänna att jag som inte är ett dugg förtjust i kakor överhuvudtaget har haft dessa i huvudet sen förra helgen. Mamma hade med sig kakorna hit då vi fikade ute på gården, ja sen var jag såld!

Jag tyckte framförallt om de salta inslaget och att dom var nötiga med inslag av stora chokladbitar. Där har jag nog lyckats, men konsistensen är svår! Köpekakorna är sprödare. Färgen är heller inte lika ljus, men det beror nog på att jag tog större delen farinsocker, men jag gillar kolasmaken man får med farinsocker så att dom inte blev lika ljusa gjorde ingenting. Dessa blev också lite sega i mitten men vansinnigt goda. Men som sagt, det är inte samma, samma men man känner likhet, ja… Ungefär så, jag är nöjd i alla fall! 😛

Önskar er alla en lugn & mysig helg för det är vad jag tänker ha.
Jag är inte helt piggelin ännu och har haft ett väldigt lugnt påsklov med Joline hemma. Trött o sjuk mamma som inte sover om nätterna, och hostig, hängig Joline så har det blivit en hel del film, måla, rita &  pyssla, allt i snigel-takt. Går allt som jag vill nu o det inte blir mer bakslag ska jag börja jobba på måndag, känns som jag behöver bli lite ”människa” igen… Ja, kram på er alla, imorgon ska ni fått ett roligt recept på vardags-bak!

Det här behöver du :
125 gram rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
100 gram vit choklad
100 gram mjölkchoklad
60 gram hasselnötter
2 msk nötcreme
knappt ½ msk flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Vispa smör och sockret med elvisp. Tillsätt ägget. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner utan elvisp. Hacka chokladen och nötterna och rör ner tillsammans med nötcremen. Tillsätt flingsalt och arbeta ihop degen med händer till en stadig klump. Rulla ut i länger och ta ut mått stora som en pingisboll. Forma dom runda och lägg på plåt. Tänk på att de behöver utrymme att bakas ut så lämna ca 5-7 cm runt varje boll. Grädda i 175 grader ca 15-20 min beroende på om du vill ha dom helt torra eller lite sega i mitten, du får prova dig fram. Låt svalna på galler.


Cookie-deg… Kan vara snäppet godare än färdiggräddade kakor… Väldigt farligt att ha stå i kylskåpet… 😉


Rulla små oregenbunda ”pingisbollar” och lägg på plåt med generösa mellanrum. Grädda 15-20 min i 175 grader.


Ät & njut!

 

18 svar till ”Schweizernöt cookies”

  1. Niklas profilbild
    Niklas

    Ser j-drigt goda ut, måste testa dessa i helgen!

    Gilla

  2. Mårtenssons kök profilbild

    Ser väldigt smarriga ut, och att läsa att de är så där härligt sega gör ju inte det hela sämre:)
    Hoppas du kryar på dej under helgen!

    Gilla

  3. Ani Berggren profilbild
    Ani Berggren

    Dom ska jag absolut prova,är ingen kakmänniska men jag gillade dom köpta,min dotter bjöd på såna förra helgen!

    Gilla

  4. Lotta - Två små kök profilbild

    Jag är inte heller något kakmonster, men ibland dyker det upp riktigt goda grejer som inte är för söta, det här t.ex!

    Sitter i samma båt som dig, sjuk sen en vecka nu med siktet inställt på att börja jobba på måndag igen. Hoppas helgen ger dig en sista skjuts för tillfrisknandet!

    Gilla

  5. Anna B profilbild
    Anna B

    Åh, jag som tycker kakor SKA vara sega och inte så där hårda och torra som köpekakor! Finns inget godare än hembakade kakor! 🙂

    Gilla

  6. Lindha Johansson profilbild
    Lindha Johansson

    Hoppas du tillfrisknar snabbt, det är inte kul att vara sjuk.
    Tack för detta recept! Både jag och min syster ÄLSKAR Marabous kakor, men de är alldeles för dyra (ca 30 kr). Så nu ska jag nog sätta min syster på lite kakbak! 🙂

    Gilla

  7. Åsa profilbild

    dessa kakor ser verkligen smarriga ut, svåra att göra?
    kram Åsa

    Gilla

  8. Bönan profilbild

    Dom ser supergoda ut! 🙂 Kanske nåt för min brunch nästa helg. Apropå sprödheten, hur tror du att det blir om man använder hjorthornssalt som jäsmedel istället?

    Gilla

  9. Maja profilbild

    Hur kan man inte vara förtjust i kakor 😉
    Detta receptet kommer jag att testa iaf!

    Gilla

  10. Annika profilbild

    Såg riktigt gott ut!

    Gilla

  11. annie profilbild
    annie

    Hur mycket jordnötssmör?

    Gilla

  12. Niklas profilbild
    Niklas

    Testade att göra dessa i lördags, hade dem lite lång tid i ugnen så de blev lite hårdare än vad jag tänkt mig. (Körde dem i 17,5 min).

    Kommer definitivt att göra dem igen, tackar för receptet!

    Gilla

  13. Sanna profilbild

    Mums filibabba!

    Gilla

  14. andrea profilbild
    andrea

    Är det notcreme som ska vara jordnötssmör för det är inte utskrivet i receptet 🙂

    Gilla

  15. Katarina - I Kattis kök profilbild

    Oj, det ser supersmarriga ut! Familjen kom på mig när jag beundrade över dina kakbilder, så jag fick lova dem att provbaka dessa till helgen!

    Gilla

  16. Anne Persson profilbild

    De står ett gäng i ugnen nu..:P

    Gilla

  17. Linda profilbild
    Linda

    Supergoda, hela familjen älskar dom!
    Har bakat dom 2 ggr på en vecka.

    Gilla

  18. Rajcherd profilbild
    Rajcherd

    Öka dosen nötcreme och tillsätt även lite Nutella. Smaskens.

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect