Jag köper nästan aldrig fläskfilé, det hör faktiskt till ovanligheten, jag har väldigt lätt för att låta den ligga kvar i köttdisken. Det är visserligen en mör, fin liten bit men den smakar inte mycket och det är dessutom en så ynka liten del på en hel gris så jag hoppar gärna över den både för att påtala fördelarna med andra köttdetaljer och för att gynna bonden som faktiskt föder upp en hel gris med både karré, kotlett, revben, grisfötter, sidfläsk, lägg, skinkstek, bog osv osv… Det är inte en fläskfilé som göds inför slakt som så många tycks tro när det kommer till de populära kötträtter. Den går ju naturligtvis att marinera och krydda och lägga på grillen men inte gör den sig särskilt rättvis som filé då heller. Jag föredrar hellre den sk. ytterfilén, utskuren benfri kotlett om man nu ska ersätta fläskfilén med något, den smakar desto mer också.

Varför lägger jag upp ett recept med fläskfilé då undrar ni?
Köttet är skickat från Bodalsgris som varuprov, en nysatsning med lokala grisbönder från Bohuslän & Dalsland. Konceptet är enkelt; Glada grisar, glada bönder och korta transportsträckor mellan gårdar och slakteri. Sånt gillas, så det blir tummen upp redan innan köttet har tillagats.

Bodalsgris har även blogg man kan följa >>

Detta är nånting jag verkligen hoppas kommer utökas bland Sveriges köttbönder. Att ta fasta på att sammanföra de lokala närproducenterna och värna om både uppfödning och slakt, att ge oss konsumenter direkta och tydliga bud om vart köttet kommer ifrån och hur det är uppfött och slaktat utan att man ska behöva genomföra några större detektivarbeten.

En sak som jag funderat över länge är etiketterna på det förpackade köttet. Som konsument hade jag velat ha informationen om köttets ursprung direkt på etiketten. Vilken gård kommer köttet ifrån? Vilket slakteri? Är det en så pass invecklad historia eller skulle inte varje förpackning kunna vara id-märkt med kanske ett nummer som man enkelt kan slå upp/spåra i en databas på nätet och hitta just dessa uppgifter om gård och slakteri och även kunna följa länkar till respektive hemsidor? Ungefär som ett paket från DHL med kollinummer??

Det hade jag tyckt varit väldigt kul! 😛 Om möjligheten fanns där tror jag det skulle väcka intresset hos fler konsumenter att köpa ”sitt” kött som man känner igen, eller?! Hur tänker du?

Kvalité och smak finns inget att klaga på. Det slog mig dock att det verkligen doftade fläskkött när jag brynte filéskivorna, riktigt fläsk som fläskkött ska lukta. Och smaken var det trots sås och kryddor en väldigt utpräglad fläsksmak på. Har ni någon gång grillat rent sidfläsk över öppen eld på en bergsklippa i norrlands insjöar och ätit direkt i handen utan kryddor så vet ni vad jag menar, det är gott! 😉

Priset då?
Har faktiskt inte fått några uppgifter men har mailat marknadschefen och invätar svar så jag återkommer till det.
Redigerat; 
Marknadschefen meddelar nu att priset ligger under kilopriset av Scans köttsortiment. Det skall inte ligga högre än svensk fläskött gör alltså.  Exempel; fläskfile 149:-/kg för Bodalsgris, 159-169:-/kg för Scans.

Importerat fläskött ligger runt 109-119:-/kg.

Var finns köttet att köpa? 
Coop-butikerna i Bohuslän & Dalsland. (Med förhoppning om att fler köttbönder följer samma koncept runt om i landet så även vi på syd & östkusten, mellansverige och norrland kan ta del av lika utbud)


Foto: Lasse Forsberg/ Matfranregionen.se 


Nu till mitt recept med just fläskfilén då. Jag valde att skära köttet i skivor och bryna det hastigt för att sedan låta det puttra färdigt i en god sås. Enkelt så det förslår och med en fläskfilé ska man inte behöva puttra den länge för att köttet ska vara mört. Det behövdes inte heller.

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Nymalen svartpeppar
3 finrivna vitlöksklyftor
1 msk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
5 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning)
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén från hinnor. Skär i skivor och bryn i smör i het stekpanna så de får fin färg. Krtydda med nymalen svartpeppar. Lägg åt sidan så länge. Vispa ur stekpannan med finriven vitlök, vinäger tomatpuré och buljong. Lägg i skivorna av fläskfilén  och slå på grädden. Sänk värmen och låt småputtra utan lock ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Fläskfilén ska nu puttra utan lock ca 10-15 min.


Under tiden skjutsar man in potatisen i ugnen på 225 grader ca 10-15 min. Använd färdigkokt potatis som du ”mosar” till med en gaffel, strö på lite ost, salt och peppar och gratinera i ugnen. Supergott tillbehör till kött och perfekt när det finns överbliven kokt potatis i kylen.


Salladen gjorde jag på strimlad isbergssallad, gurka och en burk från Fontana med fetaostfyllda oliver och soltorkade tomater i chilimarinad. Pressade över en halv citron, lite olivolja, flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Så enkel och vansinnigt god! Denna sallad kan du äta som den är, som tillbehör eller blanda med pasta för en god pastasallad.


Fläskfilén har fått puttra ihop och såsen blivit krämig. Dags att servera.


”Crushed potatoes” är gratinerad och det doftar sååå gott i hela köket!


Smaklig måltid!

 

29 svar till ”Vitlöksdoftande fläskfilégryta med ”crushed potatoes” och lite hur ni tänker kring griskött?!”

  1. Matti profilbild
    Matti

    Potatisen måste jag absolut testa!
    Fläskfilé överskattat, kör mest ytterfilén. Mer smak och inte sladdrigt kött som innerfilén.
    Nu ska jag koka potatis;-)

    Gilla

  2. Elin profilbild

    Åh, dom där potatisarna måste jag göra. själv avskyr jag att värma rester, dåligt jag vet. men i alla fall potatis, pasta ris och så klarar jag inte av utan brukar alltid koka nytt. Men dessa potatisar så kan man ju göra potatisen på nytt om man säger så!!

    http://cancernsansikte.blogg.se/

    Gilla

  3. Mårtenssons kök profilbild

    Vi lagar gärna till fläskfilé lika gärna som vi använder alla andra bitar på grisen (när vi äter gris).
    På Håkans jobb har de börjat sälja griskött i charkdisken från en lokal uppfödare, grisen är av sorten New Hampshire (växer lite saktare än andra raser) vilket därför ger ett lite högre pris. Ska bli spännande att ser hur det går med försäljningen och höra vad kunderna tycker om köttet.
    Själv har vi fortfarande inte provat eftersom det ligger kött i frysen som först behöver ätas upp, men så fort vi smakat det så kommer en rapport i vårt kök.

    Gilla

  4. Frida profilbild
    Frida

    Åh vilket bra initiativ från bönderna!! Jag har länge saknat (eller fortfarande egentligen) att kunna se exakt hur mitt kött kommit till butiken via gård och slakteri. Härhemma i Gävle-trakten finns det faktiskt en liten köttbutik där de numera till och med kan säga vad kossan/grisen/lammet kallades om man nu vill veta det. Det känns mycket bättre att köpa sånt kött och det smakar ju så otroligt mycket mer.
    Skönt att se att du som ändå är en så stor bloggerska driver såna här frågor på bloggen! Du är grym!

    Ha det bra
    /Frida

    Gilla

  5. Milla profilbild

    Ett toppeninformativt inlägg! Just det här du skriver om kan man hoppas få tillbaka vårt kött med lite mer ”respekt” och inte bli slit och släng. Som jag tycker fläskfilé fått lite stämpel som. Alltid billig fläskfilé som lockvara i reklambladen… lite oattraktivt dallrigt i sina vacumförpackningar som inte alls visar hur själva köttbiten ser ut. Jag tycker dock fläskfile är rätt bra ”vardagsfest” till grytor och som tex det härliga receptet du har i det här inlägget. Ihop med många andra smaker så är fläskfilen rätt snäll att tillaga. Jag har en liten favvo att panera tunna skivor av fläskfile, doppa i mjöl, kryddor och sen sen ägg och riven parmesanost. Fritera i en panna i olja/smör. kram Milla

    Gilla

  6. Malin profilbild
    Malin

    smaken är väl som baken.. delad 😉
    jag föredrar helt klart fläskfilé framför fläskytterfilé!
    dessutom tycker jag att priset på fläskytterfilé är urlöjligt! när man i regel kan få en rejäl karrébit utan ben för halva summan!!!!
    är ju samma del liksom…. 😉 karré är gott det också.. men det är en HELT annan smak på filén än på karrén i mitt tycke..
    finns INGET godare än att helgrilla en fläskfilé! yum!!
    spännande recept du hade på den krossade potatisen! tåls att testas! 😀
    /M

    Gilla

  7. Linda s profilbild
    Linda s

    Föredrar själv fläskfilen framför ytterfilen alla gånger. Men fram för mer info om kött och mer närproducerat.

    Gilla

  8. Annika profilbild

    Vad gott det ser ut, Linda! Jag har ännu inte tillagat mina styckningsdetaljer från Bodalsgris, men det kommer :-).

    Gilla

  9. Christin - Mrs Sunshine profilbild

    Bra idé från bönderna och ligger också så rätt i tiden när efterfrågan på närproducerat ökar!

    Äter nog oftare karrén eller skinkstek än fläskfilé. Helstekt fläskkarré blir ju så saftigt och gott! Men svenskt absolut. Ekologiskt också, om möjligt.

    Gilla

  10. carolina -bakar bebis i magen & cookies i ugnen profilbild

    Har precis lärt mig tycka om fläskkött, har haft svårt för det. Vi köper närproducerat, från Nibble gård!
    Men vi har en ”regel” hemma som lyder att vi bara köper rent kött på helgen, i veckan blir det kyckling, fisk och veggo, ibland nötfärs 🙂

    Gilla

  11. Sara på Vardag.nu profilbild

    Fram för mer information på förpackningarna, absolut! Själv använder jag gärna alla möjliga köttdelar (roligt att testa lite olika), men visst är fläskfilé väldigt smidigt, det kräver ju inte så lång tillagningstid. Svenskt kött blir det alltid, i alla fall!

    Gilla

  12. Maj Svensson profilbild
    Maj Svensson

    Potatisen ska jag göra! Man börjar bli lite trött på dom gamla potäterna så här års. Salladen ser också kanongod ut och så enkelt!

    Gilla

  13. Yvonne Ingridsdotier profilbild
    Yvonne Ingridsdotier

    Håller fullständigt med dig att att informationen ska vara mer utförlig. Jag tycker att alla varor ska innehålla detaljerad information om uppfödare, slakt etc. Det gäller alla produkter grönsaker, frukter m.m.

    Det ser fantastiskt gott ut … jag har inte tillagat fläskfile på flera år men nu blir det nog av igen. Potatisen måste jag prova nu idag till fisk

    Gilla

  14. Lindha Johansson profilbild
    Lindha Johansson

    I min familj har vi alltid ätit mycket griskött, men i stort sett aldrig innerfilé. Det började jag köpa själv när jag flyttade hemifrån. Men jag föredrar faktiskt ytterfilé, det är lättare att putsa och det blir inte så mycket spill som från innerfilén. Dessutom kan innerfilén faktiskt vara FÖR mör ibland, det blir inte ens tuggmotstånd. Försöker bara köpa svenskt kött, men ibland är det nog för dålig kvalitet ändå…

    I affärerna finns det för det mesta griskött från en lokal uppfödare, perfekt! Men väldigt ofta får jag ändå köpa något annat kött, det är för mycket fett på grisköttet. Det är i stort sett bara fett på hela biten och inget rent kött. Det avskyr jag och undviker som pesten. Handlar det enbart om hur man styckar köttdelarna eller? Fläskfärsen kan vara väldigt vit av fett, det klarar jag inte av. Fläskkotletterna består enbart av ben och fett… Det vill jag inte betala dyrt för…

    Gilla

  15. Elina profilbild
    Elina

    Till Lindha Johansson: Att griskött har mycket synligt fett, det vita har inte med styckningen att göra utan det är så enkelt att fläsk ÄR fett, Det ÄR ljust i färgen och därmed även färsen. Skulle slaktaren avlägsna allt synligt fett från köttbiten innan försäljning skulle resultatet vara både torrt, hårt,segt och smaklöst.

    Gilla

  16. Pernilla profilbild
    Pernilla

    Hemma hos oss äter vi mycket griskött, fläskotletterna står högt i kurs ( att bara steka på dem med generös kryddning och sen över i en gryta med bujong som efter att fått koka ihop ett tag reds för att tjockna, serverade med vanlig kokt potatis det är för mannen i familjen en delikatess middag, vanligt hederligt ”bonn-käk” ) Fläskfile äter vi i perioder, tycker det är ett smidigt kött att äta mitt i veckan. Snabbt och enklet. Likaväl som jag tycker det är lätt att snitsa till för en piffig helg middag. Kött däremot som inte går hem hos oss är de mörade köttbitarna, då främst ytterfile. Har till och med sett fläskotlett i bit som är gourmetmörade.. Och jag förstår inte varför? Sen känns det lite fabricerat..( där kan jag ha fel.. men jag har ingen aning om hur man gör när man gourmetmörar en ytterfile, kanske vill jag inte veta heller) Jag älskar fläsk. Det är ett återkommade inslag i vår meny raggmunk/fläsk och löksås/fläskpannkaka.. mums. Bacon har jag ofta hemma i frysen, perfekt till ”panikmiddagar” med pasta. Snitsel!
    Tips på snabb men lyxig helg mat som jag tror att dina potatisar är som gjorda för =Fläskfile stekt i skivor varvas i ungsform med ost, salami( eller rökt skinka ) och tomat, pyttsa över grädde och krydda , in i ugn = supergott!
    Ha det bra!

    Gilla

  17. Nina profilbild
    Nina

    Köper en halv gris (som fått gå ute och böka i lugn och ro) varje år som vi delar med grannen… Styckar upp och paketerar själv!! Helt klart bästa grisköttet ever!! Dessutom får småfåglarna picka i sig ”fetan” från svålen hela vintern:)

    Gilla

  18. rar profilbild
    rar

    Härligt!

    Gilla

  19. roffekock profilbild
    roffekock

    Malin en rättelse du blandar ihop sakerna. Ytterfile är urbenad kottlettrad och har inget med carre att göra. Att sedan innerfilén skulle smaka mer är ju inte helt rätt,smaken sitter mycket i fettet och det har ju innerfilén lite av om man jämför med Carré. Bakläxa men ändå får du + för du skriver ju att baken är som baken kluven.
    Jag tycker som en del andra att det är på tiden att fläskkött får upprättelse som den lockvara det blivit och pressade priser har fått grisens rykte på skam.
    Jag har den stora förmånen att själva föda fram mina grisar och det är det utltimata. Nu förstår jag ju att inte alla kan ha det så men man minns grisköttets smak lukt mm när man har det så. Det är en stor skillnad. Därför tror jag att det är en god början med närproducerat och att vi får ett förhållande till våra djur igen och inte bara ser dom som en produktionsenhet som det ska tjänas max på.
    Men detta kommer att kosta man får vara beredd på att ta fram börsen. Men det får man ju även om man kör BMW,eller?

    Gilla

  20. Inko profilbild

    Vilken tur att jag råkade slinka in här. En helt underbar blogg som jag sätter in som favorit, och receptet måste bara testas snart 🙂

    Gilla

  21. Lindha Johansson profilbild
    Lindha Johansson

    Elina: jag VET hur bra griskött ser ut. Naturligtvis är fläskkött det fetaste köttet, särskilt när det gäller köttfärsen. Fetthalten är alltid högre än nötfärs och lammfärs.

    Givetvis behövs det lite fett på köttet för att det ska smaka bra, och jag vet att fläskkött är ljust. Men det är LITE skillnad mellan bara fett och ben på en kotlett el en bra kotlett med en fettrand och en stor bit ”rent” kött.

    Och du får väl köpa fläskfärs som är nästan vit av fett, men jag föredrar en fetthalt på ca 20-23% och då är köttfärsen mer ljusrosa, helt enkelt mer kött än fett i färsen.

    Gilla

  22. LG profilbild

    Det lustiga är att i Taiwan är fläskfile en billig styckningsdel, eftersom lokalbefolkningen tycker den är torr och äcklig…
    Dom gillar kött med mycket fett på här, så allt det andra går åt först och kostar mer.

    Gilla

  23. roffekock profilbild
    roffekock

    Fläskkött som är vitt av fett finns inte att få tag på i butikerna i dag det går till Industrin som tillverkar sk köttb,pannb mm för dagens rätt, det skulle väl inte gå att sälja kött som är vitt av fett vem skulle köpa detta?

    Gilla

  24. Hanna Arvidsson profilbild
    Hanna Arvidsson

    Jag säger precis tvärtom, jag tycker inte om smaken av fläsk så det enda fläskkött vi äter här hemma är just fläskfilé.
    Karré kan jag överhuvudtaget inte förstå hur folk kan äta, orka sitta o pilla med den tjocka fettranden och ev ben vid matbordet. 😉
    Ja, vi äter bacon och stekfläsk också, hårdstekt med salt smak!
    Tycker mer om nöt och lamm.

    Gilla

  25. Kristina profilbild
    Kristina

    Jättego maträtt. Va högst uppskattat härhemma… o såååå enkel att göra. såna recept gillar vi. 🙂

    Gilla

  26. Anna profilbild
    Anna

    Besökte Ica Maxi härom dagen. På vissa paket med nötkött ( Silja Chark) fanns ”avsändande” bonde namngiven. Toppen! Men i nästa köttdisk låg importerat kött från USA någont nytt påfund från Ica med fräna amerikanska namn på styckdetaljerna.Ogilla! Även svenska kossor har dessa styckdetaljer de heter bara inte så upphetsande saker på svenska.

    Gilla

  27. Malin profilbild
    Malin

    Tack för ännu ett underbart gott recept, trots att inte jag heller är speciellt förtjust i fläskfile 😉
    Men måste bara slänga in en liten fråga ang såsen, med hela 5dl buljong och 2dl grädde (jag tog matlagnings) så blev det riktigt svårt att få den krämig, hade du verkligen ingen redning? Jag redde den tillslut och njöt sen av en underbar måltid!

    Hälsningar Malin

    Gilla

  28. […] vill jag veta mer om. Ett griskött som jag otippat kommer att tänka på då blir förstås ”Bodalsgrisen” jag skrivit om tidigare. Där är hela konceptet utvecklat och informationen är sk. […]

    Gilla

Lämna ett svar till Linda s Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect