Alla känner ni nog till Knorr´s färdiga soppor på tetrapack. Knorr utmanar nu till soppduell och här är mitt bidrag till deras pressmaterial i samarbete med tävlingen. Jag sitter dessutom med i juryn för tävlingen, tre finalister skall utses och det är här ni kommer in i bilden. Självklart är ni väl med och tävlar? Tävlingen hittar ni på Knorr´s facebook-sida här >>

För att få lite extra vinstchans lottar jag nu ut en Le Creuset gryta (värde 1800kr) här på Kryddburken i samarbete med Knorr. Själv fick jag också en gryta och nu har ni alltså chansen att få en likadan, färgen kan dock variera.


Stor och liten… Det är alltså den STORA grytan ni kan vinna! 😛
Dom små passar utmärkt att servera soppan i som jag har gjort i detta recept.

FÖR ATT TÄVLA : 
Lämna ditt bästa sopprecept här i kommentarsfältet och tävla om Le Creuset-grytan, samtidigt som du kan delta med ditt recept på Knorr´s egen tävling. Låter väl inte så tokigt va?

  • Skriv ner ditt bästa sopprecept i kommentarsfältet
  • Glöm ej uppge en giltig epostadress
  • Tävling pågår tom.  1:a april

Det här är en rejälare soppa som passar utmärkt en solig vårdag efter en dags arbete i trädgården eller en långpromenad i skogen. Med norrländska influenser av renskav är det en mättande soppa men samtidigt vårlik och fräsch med smak av timjan och citron. Med en extra piff av timjancrèmen passar den även ypperligt i mindre portioner som förrätt till färs och vilträtter.

Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème (2 port)

1 förp Knorr skogssvampssoppa
150 gram renskav
Smör till stekning
½ tsk torkad timjan
1 msk pressad citron Salt o peppar

Timjancrème :
3 msk färskost 1 knippe färsk timjan Rivet skal från ½ citron Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till timjancrèmen. Endast bladen av timjan ska användas, inte stjälkarna. Finhacka den och rör ihop med färskost, rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar. Värm soppa i kastrull, späd eventuellt med lite vatten för tunnare konsistens. Bryn renskaven i het panna med lite smör. Smula ner torkad timjan. Pressa över citronsaften. Salta och peppra.
Lägg upp renskaven i två djupa skålar, häll på svampsoppan och toppa med timjancrèmen. 


En svampsoppa med norrländsk touch!

Inlägg och tävling i samarbete med Knorr

80 svar till ”Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème + en tävling!”

  1. Helena Olsson profilbild
    Helena Olsson

    Min bästa soppa är PAX-SOPPA. Den är helt otroligt god!
    6 potatisar, 3 paprikor i olika färger, 3 gula lökar, 1½ tsk curry, 2 msk margarin (att fräsa curryn i), 2 msk vetemjöl, 1½ liter vatten, 3 hönsbuljongtärningar, 1 dl skållad sötmandel, 1 brk creme fraishe, 1 dl russin och 1 grillad kyckling. Mums!

    Gilla

  2. Anna B profilbild
    Anna B

    Här kommer mitt bidrag i tävlingen:

    Kyckling och pastasoppa:

    1 gul hackad lök
    1 msk olivolja
    1 vitlöksklyfta
    13 dl vatten
    2 ½ hönsbuljongtärningar
    150 g pasta
    400 g kycklingfilé
    Salt
    Peppar
    1 röd paprika
    2 dl majs
    2 dl crème fraiche, tomat och basilika

    Beskrivning
    Fräs löken och vitlöken i oljan. Tillsätt vatten och buljongtärningarna och koka upp. Tillsätt pastan och koka enl. anvisning på paketet.

    Skär kycklingen i bitar och stek i olja i en stekpanna. Salta och peppra. Skär paprikan i bitar. Tillsätt kyckling, paprika och majs i soppan. Koka ytterligare 5 min.

    Rör ner crème fraiche och värm soppan. Smaka ev av med salt.

    Servera med ett gott bröd!

    Gilla

  3. mrsH profilbild

    Härligt doftande Currykycklingsoppa med Chevrécréme:, 4 pers:

    4-6 kycklingfiléer (om de är små, ta 6 st)
    300 gr färska champinjoner
    2 morötter
    2 rödlökar
    4 dl hönsbuljong
    4 dl grädde
    1 msk curry
    2 msk sweet chili-sås
    1 tsk cayennepeppar

    Blandas ihop:
    2 dl creme fraiche
    1 burk smältost med chevresmak
    1 tsk svartpeppar

    Börja med att strimla kycklingen och bryn bitarna. Hacka morot, lök och champinjoner och lägg ned i grytan. Låt allt brynas ett par minuter. Häll över grädde, buljong och kryddorna. Låt koka i ca 10 minuter.

    Servera soppan med en klick chevrecreme på toppen, garnera med lite persilja.

    Gilla

  4. Karin profilbild

    Klart jag är med och tävlar! Jag suktar efter en sådan gryta ju! 🙂

    Här är en soppa som är ständigt återkommande i vårt kök; kycklingsoppa med pasta och grönsaker! Underbart enkel, billig och dessutom sååååå god!

    Kycklingsoppa med pasta och grönsaker
    (4 portioner)

    350 g kycklingfiléer
    2 msk olja
    1 hackad gul lök
    250 g morötter
    250 g blomkålsbuketter
    1 liter hönsbuljong
    2 tsk blandade torkade örter
    130 g torkad pasta av någon liten sort (t ex Risoni)
    Salt & vitpeppar
    Nyriven parmesan att strö över den färdiga soppan.

    Gör såhär:
    Tärna kycklingfiléerna fint.
    Hetta upp majsoljan i en gryta och stek kyckling, lök, morötter och blomkål som hastigast tills de fått lite färg.
    Blanda i buljongen, torkade örter och pastan.
    Koka i ca 15 minuter eller tills pastan är klar.
    Krydda soppan med salt och peppar.
    Servera med nyriven parmesan och ett gott bröd.

    Gilla

  5. Sara profilbild
    Sara

    Denna chansen vill jag inte gå miste om, här kommer min absoluta favoritmat, och en underbart god saffrans fisksoppa!

    Till ca 4 port

    500 gram oskalade räkor
    250 gram lax
    250 gram torsk (eller annan vit fisk)
    Ett nät blåmusslor
    Purjolök
    Gul lök
    Vitlök
    Paprika
    Fänkål
    Citron
    Morötter
    Grädde
    Krossade tomater
    Saffran

    För att denna soppan ska bli så god som möjligt bör man koka sin egen buljong på räkskal, grönsaker och eventuellt fiskrester. Detta är så enkelt och tar inte alls lång tid om man jämför med vilken god smak det blir!

    Börja med att skala räkorna och spara skalen! Koka dessa med lättstekta och grovhackade morötter(1), lök(1), paprika(½), vitlök(½) och fänkål((½) och ca 5 dl vatten och en burk krossade tomater. Medan detta kokar ihop sig kan man börja steka purjolök, vitlök och mycket finhackad fänkål tills det att den är mjuk.
    Buljongen kan stå och koka i 20 minuter, när det är klart är det bara sila av den. I en stor kastrull har du dina stekta grönsaker som den sedan häller över buljongen i. Slå i 2 dl grädde och låt börja sjuda. Fisken tärnas i bitar och kokas efter smak. Kryddning efter behag, men salt, peppar, citron och saffran är nästan ett måste! Sist lägger man i räkorna, som inte ska koka.
    Vill man, så ger nykokta musslor denna soppa en perfekt finish!
    En perfekt, och lyxig soppa att servera vilken årstid som helst. Gärna med en klick aioli och en bit bröd till.

    Gilla

  6. Fröken Nilsson profilbild

    Min bästa soppa……hm……
    det måste bli en morotssoppa!!
    Fräs grovrivna morötter i smör tillsammans med vitlök och charlottenlök.
    Tillsätt kraftig kycklingbuljong och låt koka lite så att moroten blir mjuk, mixa med stavmixer och tillsätt creme fraiche, smaka av med salt och peppar + chili explosion.
    äts med en klick kvibille gräddädel-mos (ihop mosad med creme fraiche)

    mmm smarrig!

    Gilla

  7. KarinW profilbild

    Det var många goda soppor här, har redan skickat in ett bidrag hastigt och lustigt och m,an får väl bara lämna ett bidrag?

    Gilla

  8. Pernilla profilbild
    Pernilla

    Godaste fisksoppan:

    3 stora gula lökar
    2 fiskbuljongtärningar
    1 l vatten
    1/2 purjolök
    4 msk tomatpure
    3 stora rivna morötter
    200 g fiskfile (torsk eller lax)
    Räkor efter behag
    2 msk mjöl

    Gör så här:
    Skär löken och bryn den glansig
    Strö mjöl över och häll på den färdiga buljongen.
    Lägg i allt utom fisk och räkor.
    Koka i 10 minuter. Lägg i fisken och koka 7 min till.
    Lägg i räkorna sist och salta och peppra.

    Såååååå god!!

    Gilla

  9. Malin Johansson profilbild
    Malin Johansson

    Jag älskar ju mina små Le Creuset så en stor hade ju varit underbart.

    Min favoritsoppa är spenatsoppa.

    Hacka gul lök och vitlök, fräs tills löken mjuknat.
    I med fryst hackad spenat, grönsaksbuljong och peppar och salt.
    Låt den koka ihop tills spenaten är tinad, red då av med grädde.
    Servera med kokt ägg, creme fraiche och nybakat bröd.

    Gilla

  10. Natalie profilbild
    Natalie

    Rödbetssoppa:

    Ingredienser
    4 port
    500 g färska rödbetor
    1 morot
    1 liter örtbuljong
    2 potatisar
    1 gul lök
    1 msk pressad citronsaft
    1 tsk salt

    Ädelostcrème:
    75 g gräddädel
    2 dl lätt creme fraiche
    ½ krm grovmalen svartpeppar

    Gör så här
    Börja med att blanda ädelostcrèmen. Mosa osten med en gaffel. Rör ner crème fraiche och smaksätt med svartpeppar. Ställ kallt. Skala rödbetor och morot. Skär dem i bitar och koka i buljongen under lock ca 20 min. Skala potatis och lök och skär i bitar. Lägg ner dem i soppan och låt den koka ytterligare 10-15 min tills alla rotfrukter är mjuka. Späd ev med mer buljong. Smaksätt med citronsaft och salt. Servera soppan med ädelostcrème och bröd.

    Gilla

  11. Juniphé profilbild

    Italiensk svampsoppa

    Jag är inget vidare med mått, men håll tillgodo ändå:

    3 grabbnävar diverse svampar (Karl johan, skogschampinjoner eller vad du föredrar)
    1 vitlöksklyfta
    1 liten lök
    1 msk mjöl
    5-6dl grönsaksbuljong
    8 skivor rostat lantbröd
    olivolja
    parmesanost
    salt och peppar

    Skär svampen i skivor. Finhacka löken och vitlöken och svetta löken i oljan utan att löken får färg (viktigt!) Tillsätt svampen .Krydda med salt och peppar och låt puttra några minuter. Tillsätt sedan mjöl och ca 3-4 dl buljong.
    Låt koka stilla i cirka tjugo minuter och tillsätt mer buljong om det behövs.
    Placera 2 skivor rostat bröd i varje soppskål, täck med soppan, strö över hackad persilja och parmesan.
    Servera soppan rykande het!

    Gilla

  12. Annika (Västerås) profilbild
    Annika (Västerås)

    Fisksoppa

    1 Purjolök
    1 Fänkål
    1 msk Smör
    1 msk olivolja
    1,5 L Vatten
    5 dl Torrt vitt vin (typ the principle 69kr)
    8 dl Vispgrädde
    4 st Fiskbuljong tärningar
    1,25 dl Koncentrerad hummerfond
    1 tsk Salt
    1 g Saffran
    2 krm Curry
    1,5 tsk Paprikapulver
    0,5 tsk Cayennepeppar
    2 påsar Findus Fiskmix i bitar(Tina upp fisken)
    1 brk Kräftstjärtar
    250g Skalade Räkor
    2 brk Musslor

    Vitlökscrème fraiche
    4 dl Crème fraiche
    1 singel vitlök
    2 krm Vitpeppar
    2 krm Salt

    Gör så här:

    Rör ner salt och peppar i crème fraichen, pressa i vitlöken rör om. Ställ kallt gärna någon timme innan servering.

    Finhacka purjo och fänkål. Hetta upp smör och olja i en stor kastrull/gryta och fräs hacket tillsammans utan att det tar färg ca 2 min. Tillsätt vatten,vin, grädde, buljongtärning, hummerfond, salt, saffran, curry, paprika och cayenne. Låt soppan koka på medelgod värme ca 15 min. Rör ner fisk bitarna låt soppan sjuda 1-2 minuter. Rör ner räkor, kräftstjärtar och musslor precis innan servering. Avnjut denna soppa tillsammans med vitlökscrème fraichen och ett gott bröd.

    Hoppas jag har turen på min sida denna gång 🙂

    Gilla

  13. Josefine profilbild
    Josefine

    Mitt favoritrecept på soppa är faktiskt en tomatsoppa.
    Den är supergod och är väldigt enkel att göra.

    4dl okokt pasta
    1000 g krossade alt passerade tomater
    4dl vatten
    1st gul lök
    2st pressad vitlöksklyfta
    4dl créme fraiché
    2st grönsakbuljongtärning
    4tsk torkad basilika
    ev lite socker
    salt och peppar

    Koka pastan och spola av den i kallt vatten.
    Hacka och fräs löken sakta i en gryta utan att den tar färg.
    Blanda ner övriga ingredienser utan pastan.
    Om man använder krossade tomater och vill ha en slät soppas så kan man mixa den en aning.
    Koka sakta 5-10 min och tillsätt pastan och låt soppan bli varm.
    Smaka av med socker, salt och pepapar.

    Gilla

  14. nadia karlsson profilbild
    nadia karlsson

    Köttfärssoppa, en enkel klassiker. Köttfärs, potatis, maj, morrötter, gullök. Köttbuljong (knorr fon du chef är toppen till det här), passerade tomater, men även en burk krossade. majs och paprika går också bra att ha i.

    Ingredrienserna tas efter behag, alt efter det som finns hemma.

    Stek på köttfärsen lite så en får konsistens. Skala morötter och potatis och lök. Hacka löken smått, potatis och morötter i stora bitar. Häll alla ingredienser i en gryta och låt småputtra, när potatisen och morötterna börjar mjukna häll i lite majs. Smaka av buljongen med lite salt och peppar, färdig att servera.

    Det bästa med köttsoppa är att du egentligen kan ta vad helst du har hemma, och alla smaker gifter sig med tiden. Låt småputtra så potatisen nästan faller isär, då blir den godast. Ett enkelt sopprecept som funkar som pytt i panna inga finesser bara traditionell husmanskost.

    Gilla

  15. nadia karlsson profilbild
    nadia karlsson

    (tryckfelsnisse råkade radera vattnet i första kommentaren så gör en ny på en gång)

    Köttfärssoppa, en enkel klassiker. Köttfärs, potatis, maj, morrötter, gullök. Köttbuljong (knorr fon du chef är toppen till det här), passerade tomater, men även en burk krossade. majs och paprika går också bra att ha i. Vatten efter den mängd du vill ha.

    Ingredrienserna tas efter behag, alt efter det som finns hemma.

    Stek på köttfärsen lite så en får konsistens. Skala morötter och potatis och lök. Hacka löken smått, potatis och morötter i stora bitar. Häll alla ingredienser i en gryta och låt småputtra, när potatisen och morötterna börjar mjukna häll i lite majs. Smaka av buljongen med lite salt och peppar, färdig att servera.

    Det bästa med köttsoppa är att du egentligen kan ta vad helst du har hemma, och alla smaker gifter sig med tiden. Låt småputtra så potatisen nästan faller isär, då blir den godast. Ett enkelt sopprecept som funkar som pytt i panna inga finesser bara traditionell husmanskost.

    Gilla

  16. hillevi karlsson profilbild
    hillevi karlsson

    kycklingsoppa a la Fagered.
    2 gula lökar
    1 grillad kyckling
    4 dl kokt ris
    2 burkar majs
    3 dl grädde
    2 tsk curry
    1 buljongtärning
    vatten
    salt o peppar efter avsmakning

    rensa kycklingen o dela i lagon ätbitar
    koka riset efter förpackningen
    bryn löken med curry o ha i kycklingen
    ta buljongen-tärningen o fyll på med vatten så det täcker helt
    låt koka upp o ha i riset o majsen
    töm i grädden o rör om
    fyll upp med vatten så det täcker
    låt puttra i ca 30 minuter
    fyll på vatten till önskad konsistent

    ett tips med mindre vatten i blir det en supergo gryta.

    Gilla

  17. Camilla Sjöström profilbild
    Camilla Sjöström

    Här kommer mitt veganska soppa som är älskad mina barn också. Det är otroligt…

    Linssoppa

    2 dl gröna linser
    3 st potatisar
    4 msk paprikapulver
    5 dl vatten
    1 gul lök
    1 1/2 burk krossade tomater
    2 st lagerblad
    3 vitlöksklyftor
    1 msk oregano

    Lägg dom gröna linserna i blöt ca 2 timmar.Slå sedan av vattnet och skölj linserna i durkslag.

    Skala potatisarna och skär dem i små kuber. Skala och hacka löken. Fräs löken i olivolja i en rymlig kastrull. Ha inte för stark värme, löken ska inte brynas, i stort sett bara mjukna. Pudra över paprikapulvret och rör om. Lägg i potatisen och de blötlagda, avrunna linserna.

    Slå i vatten och krossade tomater. Lägg i lagerblad och buljongtärningar. Vänta med saltet. Koka under lock i 30 minuter. Salta mot slutet med knappt 1 tsk salt. Smaksättmed pressad vitlök och ev oregano om man så vill.

    Gilla

  18. Helena profilbild
    Helena

    GULACH SOPPA

    2 Gul lökar
    400 g Köttfärs
    2 vitlöksklyftor
    2 msk paprika pulver
    5 dl tomat juice
    5 dl vatten
    2 köttbuljongtärningar
    2 krm svartpeppar
    2 krm cayennpeppar
    4 potatisar
    2 morötter
    1/2 tsk salt

    Stek köttfärs, hackad lök och pressad vitlök. Krydda med paprikapulver. Späd sedan med vatten och buljong.
    Koka 15 min.
    Tärna potatis och morötter. Låt koka ytterligare 15 min. Krydda med salt och peppar.

    Servera med en klick creme fraiche och ett vitlöksbröd.

    Gilla

  19. Anna profilbild

    OM, jag vill ha en gryta 🙂 Jag har tro det eller ej lyckats med konststycket att nästa slita ut min.

    Här kommer familjens favoritrecept på soppa, syrran har dessutom lyckats utveckla en förmåga att alltid lyckas få med sig en doggybag hem när den här soppan serveras 😉

    Kycklingsoppa med curry

    400 g kycklingfilé
    smör
    salt
    peppar
    1 msk curry
    1 krm cayennepeppar
    1 skivad purjolök
    1 röd paprika, tärnad
    2 msk vetemjöl
    7-8 dl vatten
    1 dl vitt vin
    2 dl creme fraiche
    2 hönsbuljong
    hackad timjan

    Skär kycklingen i små tärningar och bryn dem i smör tills de fått fin färg. Krydda med salt, pepapr, curry och cayenne.
    Fräs ihop purjolök och paprika. Strö över vetemjöl och späd med vatten, vin och creme fraiche under omrörning.
    Smula ner buljongtärningarna, koka upp och tillsätt kycklingköttet. Sjud 5 minuter. Smaka av om det behövs med mer kryddor. Strö över timjan.

    Gilla

  20. annika profilbild
    annika

    Då vill jag tipsa om en enkel men väldigt god potatissoppa som vi ofta gör här hemma och som barnen älskar. Ingredienserna är bara sådant som man har hemma jämt. Går riktigt snabbt att slänga ihop också…

    Potatis- och purjolökssoppa

    1 liter vatten
    1 liter potatis i bitar (tärningar ca 2-3 cm stora)
    1-2 gula lökar
    1/2 purjolök
    1 köttbuljongtärning
    1 grönsaksbuljongtärning
    2 1/2 dl matlagningsgrädde eller mellangrädde
    salt och vitpeppar

    Skala och hacka lök och purjo. Fräs det i smör och tillsätt potatisbitarna. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningarna. Salta och peppra. Låt koka ca 15 minutet tills potatisen är mjuk. Häll på grädden, koka upp och smaka av med salt och peppar. Klart!
    Servera med tex varma osttoast.

    Gilla

  21. Maria profilbild
    Maria

    Fisksoppa a’ la Maria
    1 pkt valfri fisk i tärningar
    räkor
    1 gul paprika
    1 röd paprika
    1 gul lök
    10 cm purjolök
    feta ost
    1 tsk currypasta
    2 tsk tomatpure
    1 burk krossade tomater
    2 dl grädde
    2 dl creme fraiche
    5 dl vatten
    Fräs lök och paprika, tillsätt currypastan.
    Tillsätt krossade tomater, tomatpure, vatten, grädde och creme fraiche.
    Koka ihop.
    Lägg i fisken och koka några minuter tills den är klar.
    Tillsätt feta ost och räkor strax innan servering.

    Gilla

  22. Mia profilbild
    Mia

    Såg att det redan fanns recept på en linssoppa
    men slänger in favoriten här också, den är på röda linser så ingen blötläggning behövs i förväg utan går snabbt att laga till
    och det går att exprimentera rätt fritt med vad man har i soppan. Jag gör den sällan efter något riktigt recept men här är den ungefärliga grunden iaf.

    2 dl linser
    4-5 potatisar
    3 morötter
    purjolök eller gul lök (jag föredrar purjon, ger lite färg också)
    1 liter buljong (kyckling eller grönsaks)
    3 msk tomatpuré
    vitlök
    cayennpeppar
    gurkmeja eller curry (om man vill ha det)
    svartpeppar
    olja av valfri sort att fräsa grönsakerna i

    Skär potatis och morötter i tärningar.
    Skär purjon i strimlor.
    Skölj och rensa linserna

    Bryn grönsakerna och löken i lite olja i grytan
    häll på buljongen och låt koka upp och
    koka ca 5 minuter.
    Häll i linserna, samt kryddor.
    Koka tills det går att mosa potatisarna lite så
    det blir en lite tjockare soppa.
    Smaka av och salta lite om det behövs.

    Gilla

  23. Linnea S profilbild

    Tomatsoppa 🙂
    1 gul lök
    1/2 morot
    40 g smör
    1/2 dl vetemjöl
    8 dl krossade tomater
    1 msk tomatpuré
    4 dl kalvbuljong
    timjan
    4 msk hackad persilja
    salt och malen vitpeppar

    Skala och hacka lök och morot fint. Fräs tills de är mjuka i smör i en kastrull. Strö över mjöl, rör om väl och tillsätt tomat, tomatpuré, timjan och buljong. Låt koka ca 15 minuter. Mixa soppan slät. Låt soppan få ett uppkok. Krydda med salt och peppar. Dekorera med persilja.

    Det här är min favoritsoppa, den är så himla god. Den skulle vara perfekt att tillaga i en stor gryta alltså! 😀

    Gilla

  24. Anne profilbild

    Det finns så många goda soppor, men en som passar fint så här på våren innan de riktigt goda tomaterna kommer är den här, som faktiskt blir toppen även på de lite halvtrista tomaterna.

    Fantastisk tomatsoppa
    2 rejäla portioner

    1 kg tomater
    3 schalottenlökar
    2 klyftor vitlök
    4 dl vatten
    1,5 msk socker
    1 msk vitvinsvinäger
    2 msk olivolja
    salt
    cayennepeppar
    pesto, till servering

    Hacka lök och vitlök grovt. Fräs på låg värme i olivoljan i ca 10 minuter. (använd en gryta eller traktörpanna.) Löken ska bli mjuk, men inte ta färg. Hacka tomaterna grovt, och tillsätt tillsammans med socker, vinäger och vatten. Koka upp, och koka på medelvärme (gärna delvis under lock) i ca 35 minuter. Rör om då och då.

    Mixa soppan slät med en stavmixer (eller i en vanlig mixer), och smaka av med salt och rejält med cayennepeppar. Det ska bli lite hett! Servera med lite pesto och ett gott bröd.

    Gilla

  25. Christina profilbild
    Christina

    Fattigmanssopppa!
    Vet ej varför vi kallat den så. Men det lärde jag mig av min mormor som bodde i västra värmland. För övrigt min första maträtt jag lärde mig laga själv. Kanske inte en kulinarisk höjdare men ett fint minne

    koka makaroner i vatten och buljongtärning. När det är några minuter kvar, häll på valfri grönskasblandning.
    Jag kryddade med Aromat!! Skulle jag inte tillåta min son att göra. Men några örtkryddor kanske 🙂

    Gilla

  26. Melita Sara Muladbic profilbild
    Melita Sara Muladbic

    Här är mitt bidrag 🙂 Det är en bosnisk soppa som min pappa brukar göra. De heter ”Begova Corba” vilket ungefär betyder adliga soppan. Vi serverar den med en bit gott nybakat bröd 🙂

    Min mail: melita_om@hotmail.com

    Ingredienser ca 4 portioner
    2 morötter
    2 gula lök
    1 rygg, 2 vingar + 2 filéer av majskyckling OBS! Det måste vara majskyckling!
    färsk persilja
    salt
    peppar
    1 liter vatten
    1 msk vetemjöl
    2 potatisar
    1,5 dl grönsaksmix t.ex. ärtor, morötter och brytbönor. Jag brukar använda frusna men färska är godare
    Timjan
    Skala morötterna och löken. Koka en fond på ryggen, vingarna, en morot, en lök, persiljan, salt, peppar och vatten. Detta tar ca 1 timme på låg värme eller tills köttet på kycklingen är kokt, vattnet ska vara fettigt och gult. Sila den.
    Finhacka den andra löken och fräs den mjuk och på låg värme. Det är viktigt att den inte bränns. Skär filéerna i bitar och stek de tillsammans med löken tills de fått fin yta. Häll på 1 msk vetemjöl och stek i någon minut. Häll på den silade fonden. Tillsätt 2 skalade potatisar skurna i små bitar. Tillsätt grönsaksmixen. Låt småputtra tills allt är genomkokt. Smaka av med salt, peppar och timjan. Servera med en klick crème fraiche och färsk hackad persilja.

    Gilla

  27. Stella Hedlund profilbild
    Stella Hedlund

    Här kommer mitt bidrag- Räksoppa med en touch av konjak.

    2-3dl räkor
    1 gul lök finhackad
    1msk tomatpuré
    1tsk sambal oelek
    50g smör
    2dl vitt vin
    5dl grädde
    1dl creme fraiche
    1st lime
    3msk konjak
    1tsk paprikapulver
    1krm cayennpeppar
    s.o.p

    Börja med att rosta skalen på plåt i ugn på 200 grader tills dom får en torr vitaktig yta.

    Slå på grädden i en panna och låt koka ner till hälften.

    Fräs lök i smör tillsammans med paprikapulver i en större panna, slå på dom rostade räkskalen och fyll med vatten och vinet så det täcker skalen.
    Rör ner tomatpuré, smbal oelek och låt koka i 20min.
    Sila av fonden från skalen ner i den reducerade grädden, montera i creme fraiche och låt sjuda tills den får en krämig konsistens.
    Tillsätt konjaken, lime och cayennpeppar, häll i en klick smör för att få en fin glansig yta och smaka av med salt & peppar.

    Många olika moment men det blir fantastiskt gott 🙂

    Gilla

  28. Martina profilbild

    Jag bidrar med denna goda fisksoppan:
    Ingredienser
    ½ kg laxfilé
    ½ kg torskfilé
    250 g räkor med skal
    1 nät med musslor
    2 gula lökar
    2 vitlöksklyftor
    1 fänkål
    2 msk smör
    2 påsar saffran
    3 burkar hela tomater
    2 dl vitt vin
    2 hönsbuljongtärningar
    2 tsk torkad timjan
    3 färska lagerblad (eller 1 torkat)
    flingsalt
    2-3 msk hackad dill

    Rensa musslorna, ta bort dom som är trasiga eller som inte stänger sig när man knackar på skalet, skrubba om nödvändigt.
    Hacka lökarna (gul och vit), strimla fänkålen. Stek ihop i smöret i en stor gryta ca 4 min. Tillsätt saffran, tomater, vin och buljongtärningarna och låt koka upp. Lägg i musslorna, timjan och lagerblad. Lägg på locket och låt sjuda i 10 min. Om några musslor inte har öppnats så slänger man dom.
    Dela fisken i bitar, salta dom och lägg i grytan, låt sjuda 5 min. Blanda ner räkorna och strö över dillen.

    Servera med aioli och en bit bröd och njut!!

    Gilla

  29. sofie mumsfillibaba profilbild

    Linssoppa är alltid matigt och gott. Går ju även att variera mycket. Gjorde en med koriander och kokosmjölk för ett tag sedan som blev väldigt god. Funkar både som gryta och soppa.

    1 vitlöksklyfta
    1/2 gul lök
    1/2 grön peppar
    1 dl röda linser (okokta)
    1,5 dl vatten
    1/2 burk körsbärstomater
    1 liten burk kokosmjölk
    1/2 lime
    salt och peppar
    färsk koriander

    Skala och riv vitlöken. Skala och hacka löken. Hacka chilin. Behåll fröna (blir lagom sting med frön från grön chili). Fräs vitlök, lök och chili i smör i en kastrull. Tillsätt linserna och låt dem fräsa med en kort stund. Häll på körsbärstomater, kokosmjölk, vatten och saften från limen. Låt koka ihop under lock i 10-15 minuter eller tills linserna är mjuka och vätska kokt in. Smaka av med salt och peppar. Servera med färsk koriander och ev mer pressad limesaft över.

    Gilla

  30. linn olsson profilbild

    Tacoälskare som jag är och denna soppan är fantastisk 🙂

    RECEPT: TACOSOPPA FÖR 4 PERS!
    1 gul lök
    400 g köttfärs
    1 vitlöksklyfta
    1 ½ påse taco kryddmix
    1 msk smör
    6½ dl vatten
    1 ½ grönsaksbuljongstärning
    1 msk tomtatpuré
    4 tärnade potatisar
    2 hackade morötter
    4 dl mjölk

    Fräs köttfärsen i smöret (gör gärna det i soppgrytan = mindre disk!)
    Hacka lök och vitlök
    Blanda ner löken, vitlöken, taco kryddmix och buljongtärningarna
    Häll på vattnet och blanda i tomatpurén
    Skär potatisen och morötterna i lagom stora bitar och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna i grytan
    Koka upp soppan i ca 5-10 minuter och häll sedan i mjölken
    Koka därefter soppan ytterliggare 10 minuter

    Gilla

  31. Sara Nilsson profilbild
    Sara Nilsson

    Fisksoppa (4 port)

    500 g fiskfilé av sej och lax
    250 g räkor med skal (eller 100 g skalade)
    2 purjolökar
    4 potatisar
    250 g bladspenat
    Smör
    8 dl fiskbuljong
    1 dl vitt vin
    Citronsaft efter smak
    2 dl vispgrädde
    1 tsk salt
    1 krm vitpeppar

    Gör så här:

    Skär fisken i 3 cm stora bitar.
    Skala räkorna.
    Skala potatisen och skär i skivor.
    Skölj och strimla purjolöken.
    Grovhacka spenaten.
    Fräs potatis, purjolök och spenat i smör i en stor gryta.
    Häll i buljong, vin, citronsaft och grädde.
    Koka tills potatisen börjar bli klar.
    Salta och peppra fisken och lägg ner dem i grytan.
    Låt soppan koka ca 5 min.
    Lägg i räkorna och låt dem bli varma.

    Gilla

  32. Anki profilbild
    Anki

    Broccolisoppa med ädelost-topping

    4 portioner. Tillagningstid ca 30 minuter. Snabbt, enkelt och gott:-)

    1 stor, gul lök, grovt hackad.
    1 stor, helst mjölig potatis, skalad och skuren i bitar.
    300 gr broccoli, färsk eller fryst. Den färska skärs i bitar.
    1 msk olivolja.
    1 liter grönsaksbuljong.
    100 gram, smulad ädelost av valfri sort. Jag föredrar Kvibille.
    Salt och nymald svartpeppar.

    Ta fram en större kastrull/gryta och svetta löken i olivoljan. Stek löken i ca 5 minuter. Den får inte bli brun. Tillsätt potatisbitarna samt buljongen och låt alltsammans sjuda under lock tills potatisen är mjuk. Det tar ca 10 minuter.
    Lägg broccolin i kastrullen/grytan och låt småkoka i 3-4 minuter. Broccolin ska ha tuggmostånd och får inte tappa sin vackra, gröna färg. Tillsätt hälften av ädelosten.
    Mixa soppan slät. Smaka av med ytterligare salt om det behövs samt lite nymalen svartpeppar. Vid serveringen fördelar man resten av den smulade osten över soppan.

    Gilla

  33. Marie Wettergren profilbild
    Marie Wettergren

    En thaisoppa med knorr
    Gjord på Krämig grönsakssoppa
    1 pkt Knorr Krämig Grönsakssoppa
    2 st citrongräs
    1 brk kokosmjölk
    2 krm thaikrydda
    1 riven vitlöksklyfta
    400 g kycklingfile
    Jag börjar med att strimla kycklingfilen. Steker den så den får yta och inte är rå. Kryddar den med thaikryddan ,den rivna vitlöken citrongräset och har i den rivna ingefäran. Tillsätter kokosmjölken och häller ner allt i den krämiga grönskassoppan.
    0
    2
    Marie Wettergren
    Detta recept är inskickat av
    Marie Wettergren

    Gilla

  34. Nina profilbild
    Nina

    Barnens snabba knackkorvsoppa
    Skala och tärna 6 potatisar och lägg i kastrullen med vatten. Krydda med en Knorr köttbuljongtärning och ett lagerblad och 5-6 kryddpepparkorn. Låt koka tills potatisen mjuknar lite. Tillsätt sedan en påse soppgrönskaer och låt koka med (om man inte har bråttom sätter man med färska grösaker som morot,selleri, kålrot, palsternacka bl.a). Sist sätter man i massa knackkorv (utan skal) som skivats i små bitar.
    Strö på persilja vid servering om önskas.
    Barnen tycker om denna enkla soppa hos oss och gör man en stor sats så blir den bara godare då man värmer den följande dag.

    Gilla

  35. Eve profilbild

    Åh, som jag suktat efter en stekgryta, har tittat på dessa le creuset och önskat så att jag haft en. Jag har inte råd att investera i en, men älskar att göra stekar och långkok. Som student har man iallafall råd att äta en bra och balanserad måltid.

    Här kommer mitt favoritrecept:

    Linssoppa
    1 stor gul lök
    1 burk krossade tomater
    1-1 1/5 dl röda linser
    1 msk paprikapulver
    1 liter vatten
    Salt
    Peppar
    Pressade vitlöksklyftor (efter behag)
    Stark chorizo (kan uteslutas)

    Jag brukar steka löken mjuk i lite olja och har sedan i de krossade tomaterna och vattnet. Det får koka upp innan jag har i paprikapulver och den pressade vitlöken. Smaka av med salt och peppar. En stark god chorizo kan tillföras om man vill ha en matigare soppa. Till detta serverar jag frasigt bröd med några skivor stark ost.
    MUMS!

    Gilla

  36. Catrin profilbild
    Catrin

    Här kommer min favoritsoppa:

    1 paket Kelda fisk- och skaldjurssoppa
    1 purjolök
    2 laxfiléer
    300 g räkor
    1 dl vispgrädde
    Salt
    Peppar
    Rosmarin

    Skala räkorna och skiva upp laxen i små bitar. Skiva upp purjolöken i tunna skivor.
    Värm soppan och ha sedan i purjolöken, kryddorna och grädden. Lått puttra några minuter. Precis innan servering har du i räkorna!

    Gilla

  37. Anette profilbild

    Kryddig och mättande soppa som grannen fixade

    Davids fisksoppa

    3 Morötter
    2 msk vetemjöl
    5 dl vatten
    5 dl mjölk
    2 tärningar fiskbuljong
    200 g räkost
    1-2 vitlöksklyftor
    200 g fisk ev räkor
    cayennepeppar efter behag

    Skala och riv morötterna och fräs dem i smör. Sätt morötterna i en gryta och tillsätt vetemjöl, vatten, buljong, mjölk samt räkost.

    Hacka eller pressa ned vitlöken och krydda med cayennpeppar.

    Koka upp och tillsätt fisken.

    Låt soppan sjuda ett par minuter tills fisken är klar. Om du har räkor läggs de ner just innan servering så de blir varma.

    Gilla

  38. Ulrika profilbild

    Gulaschsoppa på köttfärs.

    2 gula lökar
    1 msk smör
    1-2 tsk paprikapulver
    3 msk tomatpuré
    1 burk krossade tomater
    1/2 l buljong
    200 gr köttfärs
    3 potatisar
    1/l mjölk

    Hacka löken och stek mjuk i en gryta, krydda med paprikapulver. Häll i tomatpuré, krossade tomater och buljongen. Tillsätt potatisen skuren i tärningar. Låt koka tills potatisen är mjuk. Häll i köttfärsen i små bitar och låt småkoka med. Häll i mjölken och koka upp. Salta och peppra.

    Servera med persilja och vitlöks creme fraiche.

    Gilla

  39. Helena profilbild
    Helena

    Såg att någon redan lagt upp ett snarlikt recept men jag kör ett till på min version!

    Det rör sig alltså om en krämig potatis och löksoppa.

    För 2-3 portioner.
    5 stora potatisar
    4 små eller 2 stora gula lökar
    3dl grädde
    2 grönsaksbuljongtärningar
    En klick smör
    Vitpeppar, svartpeppar, cayennepeppar och salt.

    Hackar löken grovt och steker den på låg värme i smöret tills den mjuknat. Här har jag också i mina buljongtärningar, vitpeppar, svartpeppar och bara en gnutta cayennepeppar. Jag gillar min soppar riktigt pepprig!
    Tillsätter potatisen, också grovt hackad. Tillsätter vatten tills det precis täcker allt. Låter koka i ca 20 minuter på svag värme.
    Mixar med mixerstaven, tillsätter grädde och låter koka upp en sista gång.
    Låt väl smaka!

    Denna soppa passar bäst en lite kyligare dag och är full med både krämig smak och lite hetta från pepparn. Men framförallt så är den galet enkel att göra!

    Gilla

  40. Monica profilbild

    Min Städsoppa 12 port

    Vet att det låter mycket men soppan är bara så god och nästan godare dagen efter så passa på att gör en stor gryta!! 🙂

    2 stora potatisar
    2 purjolökar
    1 röd paprika
    ca 1 kg färs
    2 msk olja
    1 msk mild curry
    1-2 msk paprikapulver
    1 burk hela tomater 400g
    2 liter vatten
    2 msk kinasoja
    2-3 tsk salt
    ½ tsk svartpeppar
    2-3 dl mjölk
    ev buljongtärning (men smaka av innan)

    Grovriv potatisen , strimla purjon och hacka paprikan.
    Bryn färsen i oljan och curryn, tillsätt paprikapulvert.
    Häll över i en stor gryta och tillsätt potatis, purjo, tomat, paprika, vatten o mjölk.
    Sjud soppan i 30- 40 min

    Monica

    Gilla

  41. Katarina profilbild
    Katarina

    Potatis- och löksoppa med viltsvinsbacon.

    4 port
    Skala och skiva 500 gram potatis, samt hacka en knippe vårlök. Fräs potatisen och löken med smör i en stor gryta. Tillsätt 1 liter vatten, två tärningar gränsaksbuljong och 1 dl vispgrädde. Salta och peppra. Koka upp och låt koka under lock tills potatisen är mjuk, (cirka 15 min). Sista 5 min låter du en knippe späd färsk sparris koka med. Mixa soppan slät och häll upp i en stor termos. Packa ner i ryggsäcken tillsammans med kåsor, sittunderlag, solglasögon, samt en plastbytta med knaperstekt vildsvinsbacon och en bytta med cremé fraiché. Hitta en solig skogsglänta, med en aldeles lagom tjock nedfallen gran, slå dig ner på sittunderlaget och ta på solglasögonen. Nu är du redo för att hälla upp den rykande heta soppan i kåsorna, strö över bacon och klicka i cremé fraichén, ät med sked eller drick och njuut av våren.

    Gilla

  42. Jenny profilbild
    Jenny

    Vilken trevlig tävling 🙂 Här kommer min favoritsoppa…

    Fisksoppa Bali, 4 pers
    1 påse fryst fisk mix
    lite frysta räkor
    ½ påse frysta wokgrönsaker, tex Findus Wok Bali a 900 g
    1-2 msk olja
    1 msk röd cyrry pasta (variera mängd efter smak)
    6 dl fiskbuljong
    4 dl kokosmjölk
    60 g nudlar
    2 msk fisksås (nam pla)
    1 lime
    salt efter önskemål

    Fräs wokgrönsakerna i olja. Tillsätt currypasta och rör om. Häll över fiskbuljong och kokosmjölk. Bryt nudlarna och lägg i soppan. Låt allt koka upp. Tillsätt fisken. (om du har i räkor – lägg i dessa sista minuten så att de inte blir sega). Smaksätt med fisksås och rivet skal av en lime. Låt småkoka ca 6-8 minuter. Smaka av med salt och mer curry pasta om du vill ha soppan mer kryddstark. Servera med klyftor av lime att droppa i soppan och ett gott bröd, t ex lantbröd.

    Gilla

  43. Matilda profilbild

    Min favoritsoppa är en fransk fisksoppa. Kommer inte ihåg receptet precis med det innehåller;

    valfri fisk, t.ex sej och/eller lax
    purjolök
    vitlök
    morötter
    tomater
    fänkål
    saffran
    vatten
    grönsaksbuljong eller fiskbuljong
    vitt vin
    timjan/rosmarin

    Skala och skär alla grönsaker i skivor och bitar. Fräs i olja, tillsätt vatten, vin, buljong och saffran. Låt koka tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt sist fisken, skärd i kuber, låt sjuda några minuter. Servera soppan med aioli och ett gott bröd.

    Gilla

  44. Madeleine profilbild

    2 l vatten
    1,5 buljongtärning
    ca 7-8 dl pasta
    3-4 st wienerkorv
    5 msk tomatpuré
    3 msk vegeta
    Vitpeppar ev salt

    Koka pastan i vattnet med buljongtärningen, skär korven i slantar samtidigt.
    När pastan börjar bli klar så häll i korven, tomatpurén och vegetan.
    Smaka av med ev salt och finmalen vitpeppar.

    Serveras med färska frallor, och för den som vill, en skvätt grädde.

    Vegeta är oslagbart i soppor! Fantastiskt gott och det höjer en enkel korvsoppa till skyarna!

    Gilla

  45. Eva-Lotta Lindell profilbild
    Eva-Lotta Lindell

    Här kommer mitt bidrag!
    En god och lättlagad Broccolisoppa!

    12 vitlöksklyftor
    2 msk olivolja
    500 gr broccoli
    5 potatisar
    3 grönsaksbuljongtärningar
    14 di vatten
    2 dl creme fraich
    1 msk citronsaft

    Fräs vitlöksklyftorna i oljan i en soppgryta. Skär broccoli & potatis i bitar. Lägg broccöli, potatis, vatten och buljongtärningarna i grytan. Koka tills de är mjuka. Mixa allt tillen slät soppa, tillsätt creme fraich och värm upp allt. Tillsätt till sist citronsaft, smaka av med salt & peppar.
    Knaperstek bacon och delar i små bitar, som strös över soppan. Servera ett gott bröd till!!
    Smaklig måltid 🙂

    Gilla

  46. Caroline profilbild
    Caroline

    Laxsoppa är min favorit!
    400g lax
    1 purjolök
    3 morötter
    2 msk vetemjöl
    1 liter vatten
    3 fiskbuljongtärningar
    1 ask kräftost
    2dl crème fraîche
    I pkt fryst dill

    Riv morötterna grovt o strimla purjon. Fräs detta i lite smör några minuter. Pudra över mjölet o späd med vatten o buljongtärningar. Låt koka upp o koka tio minuter. Tillsätt kräftost o crème fraîche o dill. Smaka av med cayennpeppar. När soppan kokat upp. Tillsätt laxen i små bitar o låt sjuda i några minuter. Servera!
    Riv morötterna grovt

    Gilla

  47. Theorese profilbild
    Theorese

    Jag gillar att göra en ”neutral” blomkålssoppa som man sen kan toppa med lite vad man har hemma, rökt lax, kasslerbitar, ädelost, krispig paprika, räkor, överbliven tacoköttfärs, knaperstekt bacon, strimlad salami, kycklingbitar, brödkrutonger eller ja precis vad som helst. Har man gäster kan man ställa fram lite av varje och så får var och en ta det som de tycker om.

    Grundrecept, jag brukar höfta så måtten är ungefärliga.

    1 gul lök, 1 stort blomkålshuvud, 2 förpackingar fond du chef (kyckling eller grönsaks), ca 7 dl vatten och grädde efter smak men ca 2 deciliter.

    Hacka och fräs den gula löken. Dela blomkålen, lägg i kastrullen och fyll upp med vatten. Låt koka till blomkålen är mjuk. Mixa slät med stavmixer, smaka av med grädde och salt och peppar.

    En mjuk och len soppa som funkar både till förrätt och varmrätt beroende på vad man väljer att servera till.

    Gilla

  48. Ulrika profilbild

    Här är receptet på en fantastiskt god tomatsoppa med en balanserad och rund smak. Tomaternas goda smak kommer till sin rätt när man rostar dem i ugnen. Ihop med stora vitlökskrutonger blir soppan en rätt som passar både stora och små. Soppan blir allra bäst om man gör den på solmogna plommontomater, men passar även bra i säsong nu då man behöver någonting att värma upp sig med när man går från vinterjacka till vårjacka några dagar för tidigt.

    För 4 portioner behöver du:
    1 kg tomater (av valfri sort/storlek)
    1 röd paprika
    1 stor gul lök
    Färska örter (Basilika/timjan)
    2 vitlöksklyftor
    1 morot
    1 purjolök (bara den ljusa delen)
    Olivolja
    5 st soltorkade tomater
    1 msk torkad oregano
    ca 1 liter ekologisk lant/grönsaksbuljong
    Salt och peppar

    Sätt ugnen på 200 grader.

    Halvera stora tomater och snitta små och strö ut på en djup ugnsplåt med bakplåtspapper på. Hacka paprikan och lök och lägg på plåten. Strö över örter och ringla olivolja på. Rosta i 45 minuter.

    Finhacka moroten och purjolöken. Fräs på låg värme länge tills helt mjuka, i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt finhackade soltorkade tomater och pressad vitlök.Strö över oregano på de rostade grönsakerna och tillsätt sedan de i kastrullen.

    Slå på buljong. Låt koka upp och mixa sedan slät med en stavmixer. Salta och peppra. Njut!

    Jag serverar gärna soppan med brödkrutonger och brukar göra såhär:
    Skär en god baguette i stora kuber. Skaka i en påse med en god rapsolja, salt, peppar, fint hackad bladpersilja och pressad vitlök. Sprid ut på en plåt (direkt efter du tagit ut tomaterna) och rosta till de fått fin färg. Vänd gärna under tiden. Jag serverar krutongerna bredvid och doppar dem i soppan.

    Gilla

  49. Emma Sörensen profilbild
    Emma Sörensen

    Fick det här receptet en höstkväll hos en vän när vi rensade löv i hennes trädgård! Det är tokigt gott! 🙂

    FÄRGSTARK HÖSTSOPPA! 4p

    4 potatisar
    4 morötter
    2 gula lökar
    1/2 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    1L kycklingbuljong
    1 dl mellangrädde

    Skala och skiva potatis och morötter. Fräs löken i kastrullen. Tillsätt ovanstående ingredienser och låt koka i 15 minuter. Mixa sedan till pure med hälften av buljongen, späd med grädde och den sista buljongen, smaka av med salt och peppar.

    KLICK:
    1 dl keso
    1 dl gräddfil
    1-2 msk pepparot på tub.

    Blanda ihop och klicka i soppan. Strö över klippt persilja och njut!

    Gilla

Lämna ett svar till Natalie Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect