Vi kör en favorit i repris tycker jag. Pulled pork, den dragna grisen. Ett kött som steks i ugnen flera, flera timmar på låg ugnsvärme. Behövs ingen termometer, bara skjuts in i ugnen med köttet och efter 6-8 timmar har du ett fantastiskt mört och fint kött som går att ”dra isär” med bara fingrarna, därav namnet ”pulled pork”.

En väldigt uppskattad rätt här hemma som du kan variera nästan hur mycket som helst. Använd köttet till t ex. kebabrulle som här, eller som pizzapålägg, som tacos istället för färs. I ugnsgratinerade burritos eller varför inte crepes. Blanda köttet med ris eller pasta. Värm upp det ute på muurikkan och ät i baguettebröd. Eller till pommes som en kebabtallrik, i pitabröd med sallad och dressing… Ja, ni fattar? 😉

Det här behöver du :
1,5 kilo karré, bog el. skinkstek, hel kotlettrad etc (fungerar alldeles utmärkt även med nötkött)

Gnid in karrén med : 
½ dl olivolja
1 pressad citron
3 msk tomatpuré
3 msk D´Elidas chilisås
2 msk rödvinvinäger
1 msk råsocker
2 msk harissapasta
1 msk kinesisk soya
1 msk Tony´s krydda
1 tsk spiskummin (ta mer om du gillar spiskummin)

+vatten

Smaka av när köttet är klart, då kan du bättra på med ovanstående ingredienser om det behövs. Salta och peppra.

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 120 grader. Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form, slå på vattnet runtom steken så det täcker botten ca 2-3 cm. (Köttet ska inte brynas i stekpanna innan) Jag använde en form som rymde steken med en tom yta ca 3cm runtom. Täck hela köttet med bakplåtspapper och tryck ner pappret i formen runtom steken. Stek i ugnen ca 6-8 timmar. Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pyttsar du i lite vatten bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka.

När du tagit ut formen ska köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar där du drar i det, därav namnet ”pulled pork”.  Blanda runt tillsammans med spadet i formen. Vill du ha mer kebabsåskänsla så tillsätter du ingredienser från kryddblandningen du gned in köttet med från början. Jag brukar bättra på med tomatpuré, mer chilisås, ev vatten och salt & peppar.


Nu är jag helt nöjd med köttet och det är riktigt hett och passar utmärkt i en kebabrulle och sååå mycket godare än köpes! 😉


Har du aldrig provat, gör de! Det är enkelt, billigt och vansinnigt gott. Och man kryddar förstås köttet efter eget tycke och smak! Servera som här med lavash tunnbröd, strimlad vitkål, tomatklyftor, vitlökssås och rulla ihop!

26 svar till ”Kebabrulle med pulled pork i het chilisås”

  1. roffekock profilbild
    roffekock

    Ser otroligt smarrigt ut Linda. Ett bra sätt att dela köttet när det är färdigt använd två gafflar och dra åt två håll.Bra sätt att dela på.Men det antar jag att du vet.
    Matlagningslusten och lusten att ta fram Smokern vaknar tii så här på vårkanten ELLER?

    Gilla

  2. Anna/Frostrosor profilbild

    Det är ju så supergott! Undrar hur du gör din vitlökssås?

    Gilla

  3. Katarina profilbild
    Katarina

    Kan man använda en fläskkarré till det här??
    Det ser ju supersmarrigt ut!! 🙂

    Gilla

  4. Marie profilbild
    Marie

    Jag använder hel fläskkarré utan ben. Jag gör den i lergryta, funkar hur bra som helst. Så himla gott!!

    Gilla

  5. Katrin profilbild
    Katrin

    Detta är super gott, gjorde det förra veckan och bjöd in min syster och hon blev överförtjust i det, hennes ord detta blir nog mitt nya beroende:)

    Gilla

  6. lilla kråkan profilbild

    åh pulled pork kan man alldrig få nog av! Jag ska nog testa ditt tillagningsvis med papper på söndag!

    Gilla

  7. Linda profilbild
    Linda

    Åh, jag älskar pulled pork! Det är nästan så man blir sur när man börjar bli mätt, man vill ju ha mer 🙂
    Det är lätt att variera och det blir lika gott varje gång.

    Gilla

  8. Fröken Dill profilbild

    Underbart! Känns som om den kommande helgen kan vara en bra tid för låglagad gris…

    Gilla

  9. Erik profilbild
    Erik

    vilket sammanträffande! Min dragna gris blev klart 23,15 igår kväll. Jag använder latmans varianten, en halv flaska Sweet Baby Ray BBQ sås i gjutjärnsgrytan och in i ugn. Ska pula ner köttet i pitabröd ikväll med en god sås och grönsaker. Trevlig helg!

    Gilla

  10. Johanna profilbild

    Låter super smarrigt! Ska definitivt provas. Är inte så jätteförtjust i kebab men då är ju detta ett bra alternativ då sambon älskar kebabpizza!Trevlig helg!

    Gilla

  11. Anette profilbild
    Anette

    Gjorde en ”dragen gris” här igår. Har stått i kylen sedan dess för att gotta till sig ordentligt. Vi ska ha lite folk här på After Work ikväll och då är det en perfekt plockmat med en massa annat gott.

    Gilla

  12. Camilla.L profilbild
    Camilla.L

    Så himla gott detta och barnen älskar det också. Jag har t o m provat att göra pulled beef.

    Gilla

  13. Hanna profilbild

    Pulled pork är så vansinnigt gott, vi brukar äta dem med texmex-tillbehör såsom tortillas, nachos, riven ost, salsa, coleslaw etc. Men nästa gång ska det bli pizza också!

    Gilla

  14. Eva Olin profilbild

    Vad är Tonys krydda? Utveckla gärna…

    Gilla

    1. kryddburken profilbild


      Vitlökssåsen!
      2½ dl gräddfil
      2 rivna vitlöksklyftor
      1 msk olivolja
      ½ pressad citron
      ½ tsk vitvinsvinäger
      3-5 droppar D´Elidas chilisås
      ½ tsk trocomare örtsalt
      1 krm vitpeppar

      Tony´s kryddan!
      Såhär ser den ut ;

      Finns i välsorterade större matkedjor, tex citygross, men vi har den här hemma även på ICA nära.
      En starkare grillkrydda med ganska mkt cayenne, väldigt god!
      /Linda

      Gilla

  15. Anna/Frostrosor profilbild

    Tack Linda för såsreceptet! 🙂

    Gilla

  16. Malin profilbild
    Malin

    Avnjöt detta ikväll, sååå gott!!

    Gilla

  17. Mårtenssons kök profilbild

    Pulled pork blev snabbt en favorit efter att vi provade det första gången, så in i hoppsan gott och så kan man ju servera det på så olika sätt också. Senast blev det i form av tacomiddag i köket.

    Ha en riktigt skön helg!

    Gilla

  18. Linda profilbild

    Såg sjukt gott ut!!

    Gilla

  19. Katinkas Kitchen profilbild

    Det både ser gott ut, och verkar gott och spännande!
    Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

    Gilla

  20. Pralin från matmedmera profilbild

    Sådana rulle såg jag häromdan hos försäljarna på Götaplatsen i Göteborg under det årliga iranska eldfestenfirande.Kanske inte med fläsk…

    Gilla

  21. KarinW profilbild

    Tänk om jag ska prova det här nu när jag har en skinkstek och ska laga mat till fjällsemestern? Ser grymt gott ut Linda!

    Gilla

  22. Johanna profilbild
    Johanna

    Jag kör min pulled pork (elelr chicken eller vad det nu är) i slow cooker/crock pot och strimlar med elvispen

    sååååå enkelt och så gott

    Gilla

  23. […] Nu är jag hemma och projektet med pulled pork står i ugnen! Det kommer bli STARKT det där tror jag Gjort enligt Kryddburkens recept Några små undantag bara… Allt fanns inte i exakt den variant eller form… […]

    Gilla

  24. […] Lätt att göra och sköter sig själv i ugnen i fleeera timmar Detta receptet är som sagt från Kryddburken. Det jag använde var dock 1 kg picnicbog. Gick alldeles utmärkt   Sen blev det lite citron […]

    Gilla

  25. Tommy profilbild
    Tommy

    Någon som testat detta med högrev? Skulle vara kul att slippa högrevens seghet genom en riktigt lång tillagningstid, jag testade på låg temp i ca 4 tim en gång. Tyvärr slapp jag inte segheten.

    Gilla

Lämna ett svar till Katrin Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect