Äntligen fick jag till dom! Dom där krämiga, heta, ost och jalapenofyllda chili cheesen som finns på Max o Burger King! Man kan lätt leva utan hamburgare och pommes o alla dipper o sånt från snabbmats-haken, men man kan inte leva utan chili cheese! Så är det bara. Det var inte meningen att det skulle bli just chili cheese idag, så därför är jag extra stolt nu då jag lyckades! 😛

Jag hade förberett för att göra ”jalapeno poppers”. Fyllda färska jalapeno med en oströra blandat med finhackad, inlagd, grön jalapeno. Det ska jag göra också, snart!

Men jag tyckte jag fick till just ostfyllningen så himla bra så jag började rulla små chili cheese å tänkte att jag provar väl då, men hade inga högre förhoppningar. Sen doppade jag dom i vanligt vetemjöl, vispade ihop en basic pannkakssmet med mjöl, mjölk, ett ägg och lite salt. Doppade bollarna däri och sen en vända ner i ströbröd. OBS! Du ska inte använda ströbröd, utan panko, men nu hade jag inte panko hemma men kom ihåg de om du ska prova. Panko blir så mycket godare till all slags panering.

*Panko är ett asiatiskt ströbröd, hittas i välsorterade mataffärer men kan också bla. beställas här >>

Ja, å eftersom jag är väldigt känslig och verkligen avskyr allt vad fritös och gatukök luktar så hällde jag olja i traktörpannan istället och friterade dem däri. Hög värme, prova först med en smula vitt bröd. Fräser det och tar färg snabbt så är det lagom värme på oljan. Ha ett lock i närheten, man vet aldrig… Olja är inte att leka med!

Ja, å så blev det helt plötsligt bara en massa chili cheese av de. Nu är dom slut… 😉 Förbaskat GODA, å de enda jag kommer justera nästa gång är då som sagt panko, istället för ströbröd. Nu har jag hittat mitt favoritrecept som jag inte ska slarva bort!

ca 25 st
Det här behöver du :
2 dl finriven hushållsost
4 skivor plastad, cheddarost (såna man lägger på hamburgare)
60 gram philadelfiaost
3 msk finhackad, grön, inlagd jalapeno
5 droppar D´Elidas chilisås
½ krm salt

Äggsmeten : 
1 dl vetemjöl
1½ dl mjölk (mjölken kan bytas ut mot soda eller lättöl) 
1 ägg
1 krm salt

Panering : 

  1. Vetemjöl
  2. Äggsmet
  3. Panko

GÖR SÅHÄR : 
Finriv osten. Det går alldeles utmärkt att riva den skivade cheddaren också, bara ta små bitar och riv på fina sidan med ett stadigt ”tum-tryck”! Rör ihop med gaffel tillsammans med färskosten. Droppa i chili efter tycke och smak. Salta. Dessa blev rejält heta och man blir en smula törstig om man säger så men visst kan man ta i lite till om man vill spruta eld eller så minskar man lite. Prova dig fram, det blir nog bäst.

Rulla till ovala ägg, ca en fylld tesked till varje. Rulla i vetemjöl. Doppa i äggsmeten och sist i panko. Sen är du försiktig när du ska fritera. Lägg ner dom försiktigt och håll händerna så lång ifrån oljan som möjligt. Använd med fördel en lång pincett. Fritera ca 45-50 sek så de blir gyllenbruna. Du måste hålla värmen ganska hög annars behöver dom ligga i längre och då rinner osten ut. Hög värme och snabb fritering så har du hela härligheten kvar på insidan.


Finriven hushållsost, finriven cheddarost…


Rör ihop med färskost och finhackad grön, inlagd jalapeno. Röran ska vara väldigt ”torr” i konsistensen så det behövs inte mycket färskost.


Öka på hettan med D´Elidas chilisås, så många droppar som du tycker bli lagom. Smaka av. Å så en gnutta salt. Sen är det bara att rulla små ägg, panera och fritera. Låt rinna av och svalna något på hushållspapper.


Ät och njut! Chili cheese – to die for!! 😉

 

51 svar till ”Chili cheese, i made it!!”

  1. Annica profilbild

    Åh tack! Har själv försökt få till dom. Men nu ska jag testa detta!

    Gilla

  2. Tess profilbild
    Tess

    Har faktiskt aldrig ätit dessa trots att jag hört mycket gott om dem. Men nu ska jag absolut äta dem när jag kan tillaga dem själv 🙂
    Duktig du är och tack för att du delar med dig!!

    Gilla

  3. Helena profilbild

    Åh, har du lyckats göra såna godingar, mums! De är så fantastiskt goda och förstår att det inte blev några kvar.

    Gilla

  4. Annie profilbild
    Annie

    Gud så gott!Synd att jag aldrig lyckas hitta den chilisåsen i butikerna häromkring:(

    Gilla

  5. Jozzan profilbild

    Ser jättegott ut! Undrar hur du lyckas riva cheddarosten? Menar du såna där som skivorna är inplastade styckvis? Kan tänka mig att det bara blir kladd av det mot ett rivjärn.

    Gilla

  6. kryddburken profilbild

    Tack fina ni! Ja, testa för det är goooott!! 🙂

    Annie!
    De kan va knepigt men du hittar alla butiker samt nätbutiker här : http://www.delidas.se/index.html

    Jozzan!
    Det är såna jag menar!
    Det blir faktiskt inte kladd. Men man får nypa av en liten bit i taget och liksom riva med tummen mot rivjärnet o lite ost emellan då går de! Å så varva med vanlig ost på järnet så ”rensar” man liksom den mjuka cheddaren från ytan om du förstår hur jag menar.
    /Linda

    Gilla

  7. Bell profilbild
    Bell

    Tack för receptet! Det här ska testas.

    Gilla

  8. Karin profilbild
    Karin

    Gud så gott det ser ut. jag väntar med spänning på jalepeno poppers det är mina absoluta favoriter.

    Tror du man måste använda cheddarosten som är plastad? Går det inte lika bra med riven cheddar eller riva själv? Den plastade är väl bara vanlig cheddar fast orange för att man färgat den eller är det smakskillnad?

    Tack på förhand för svar!

    Gilla

  9. kryddburken profilbild

    Karin!
    Den cheddar du kan köpa på bit smakar ju inte alls som den plastade tyvärr, men något likande den har jag inte hittat. Det bör ju vara nån form av smältost, inte hårdost.
    /Linda

    Gilla

  10. Eleonor profilbild
    Eleonor

    Nu måste jag ju fråga:vad menas med äggsmet?
    Bara vispade ägg eller? 🙂

    Gilla

  11. Åsa/En Sida Med Mat profilbild

    Gud så gott!!!!!!!! Jag blir så impad av dig att du vågar testa och experimentera. Dessa måste jag ju göra eftersom jag är en sucker för chili-cheese!

    Gilla

  12. Anna/Frostrosor profilbild

    Men fantastiskt igen Linda! Dessa måste ju bara testas!

    Gilla

  13. Mårtenssons kök profilbild

    Ser så himlarns gott ut!

    Gilla

  14. Rikke84 profilbild

    Åh TUSEN tack, efterlängtat recept!

    Gilla

  15. kryddburken profilbild

    Eleonor!
    Äggsmeten ser du recept på ovan.
    /Linda

    Gilla

  16. Katinkas Kitchen profilbild

    Vilka fina bilder! Jag älskar verkligen sådana här – och brukar till och med göra den mexikanska ursprungsversionen chilis rellenos – chilisar som man bränner så skalet svartnar, mödosamt skalar, fyller med en härlig ostblandning med både syra och sälta och sedan friterar dem. Det blir ett ljuvligt smakmöte mellan den heta chilin och den smälta ostblandningen:) Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

    Gilla

  17. Lindha Johansson profilbild
    Lindha Johansson

    Jag & min syster älskar chili cheese, men vi tycker inte att de är så goda på McDonald’s och övriga ställen.

    Vi var överlyckliga när Maxi i Oskarshamn äntligen lyckades ta hem ett märke djupfrysta. Det fanns även hel, fylld jalapeno, men tyvärr så smakade allt väldigt illa. Den hela jalapenon t ex, stank mögel så starkt att det inte gick att äta.

    Kontaktade företaget som lovade så mycket, och sedan struntade de i att höra av sig igen. Blir riktigt förbannad på sånt: företag som inte tar sina kunders klagomål på allvar, som lovar kompensation gång på gång men sedan inte hör av sig. Då önskade jag att jag hade haft en matblogg! Jag tycker man får mer ”respekt” när man kan nå ut till många med sina klagomål el beröm, då är det tydligen värt ansträngningen.

    Detta recept blir perfekt! Tusen tack för att du prövar dig fram och vi andra får ta del av dina ansträngningar! 🙂

    Gilla

  18. Hanna profilbild

    Alltså jag tror jag älskar dig! Jag är heller inte så mycket för burgarna och pommesen på BK, det kan man få bättre någon annanstans, men älskar chilli cheese och har funderat på hur man kan göra dem, men så serverar du receptet bara sådär. Ska prova snarast, det är då säkert!!!

    Gilla

  19. Mia profilbild
    Mia

    Åh, det där måste jag bara testa!:-)
    Både jag och yngste sonen är galna i såna chili-cheese

    Gilla

  20. Sanna profilbild

    Shit vad coola!! Jag vet känslan när något man försökt med så länge äntligen blir bra.

    Gilla

  21. daon profilbild
    daon

    Men så gott det ser ut, detta måste provas!

    Gilla

  22. felicia profilbild

    Verkligen.. to die for! MUMS vad sugen jag blev 🙂

    Gilla

  23. Therese Skoogh profilbild

    Wow! Häftigt! Det vill jag provat!

    Gilla

  24. Fröken Dill profilbild

    Oj, vad goda de ser ut. Vill ha NUUUU! Håller med om att panko är THE ströbröd!

    Gilla

  25. Emma profilbild
    Emma

    Ser jättegott ut, förresten har coop egna märke riven gul cheddar i såndär påse.

    Gilla

  26. Lina S profilbild

    Ser grymt goda ut!!’

    Gilla

  27. Stefan profilbild

    När jag gjorde mitt äventyr ut i chili cheese-land lyckades jag hitta färdigriven smältost av märket Wernerssons. Rekommenderas varmt!

    http://www.hamburgare.org/chili-cheese/

    Gilla

  28. AlottesVerden profilbild

    ååååh disse MÅ jo bare prøves ut…er jo så utrolig godt:)

    Gilla

  29. Amy's piece of cake profilbild

    Älskar dessa, ska prova att laga här hemma tack för receptet!

    Gilla

  30. Trimmar mitt belöningssystem | Annes samlade ord profilbild

    […] pröva. Jalapenofyllda chili cheese. Så gott det låter och ser ut på bilden. Kolla själva https://kryddburken.se/2012/03/11/chili-cheese-i-made-it/. Återkommer med egna bilder och kommentarer sedan om hur lyckade de […]

    Gilla

  31. lisa lightning profilbild

    tack för ett superbra och enkelt recept! våra chili cheese blev suveränt goda!

    Gilla

  32. Chubby profilbild
    Chubby

    Hej !
    Gott 😛
    Om man inte tycker att det går helt bra med enkel panering så är det bara att göra en dubbel panering om man tycker det 🙂

    Gilla

  33. Cecilia profilbild

    Testade detta receptet igår och jag är verkligen helt såld på dessa, fattar inte att något kan vara så gott och starkt..
    Jag tänkte höra om det är okej att jag lägger receptet i min nystartade blogg?

    // C

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Det är helt okej Cecila!
      /Linda

      Gilla

  34. Miss Khaos profilbild

    Har gjort dom flera gånger efter ditt recept och det blir sååå gott!
    Är det ok om jag använder en utav dina bilder på dem och lägger upp på min blogg? Jag länkar naturligtvis och skriver att bilden är din.
    Tack för ett toppenrecept!

    Gilla

  35. kryddburken profilbild

    Miss Khaos!
    Självklart, 🙂

    Gilla

  36. Erica profilbild

    Ja nu ska jag lägga upp mitt resultat på min blogg 🙂 och sen länka till dig 🙂 För dessa var riktigt goda. Dock blev ju mina bara 14 stycken då jag använde ett kaffe mått. men runda blev dom verkligen tur man hade handskar så man inte blev geggigt. Jag hade i lite annorlunda ..

    Gilla

  37. N profilbild
    N

    OTROLIGT GODA! Smakade PRECIS som Max Chili Cheese. Min syrra som är hälsofreak åt flera! Tack för ett jättebra recept!

    Gilla

  38. Tjockisen profilbild
    Tjockisen

    har aldrig ätit så goda chili cheese 🙂 tack

    Gilla

  39. Jenny profilbild
    Jenny

    Ikväll har jag gjort dina Chili cheese, grymt goda och dom blev perfekta! Tack för ett toppen recept! /Jenny

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Jenny!
      Va roligt att höra. Tack för responsen. 🙂
      /Linda

      Gilla

  40. Julia lundgren profilbild
    Julia lundgren

    När jag gör chili cheese så har jag i paprika oxå! De bli himla smarrigt!!

    Gilla

  41. Jane profilbild
    Jane

    Hej
    Tack för detta superrecept riktigt goda. Tar dock lite tid 🙂
    Jag har aldrig jobbat med panko innan, hur gör du?
    Själv rullade jag dom i pankon och sedan blötte jag dom.
    För om jag förstår rätt på förpackningen ska man blöta det innan.
    Tack!!!!

    Gilla

  42. Lyset profilbild
    Lyset

    Sjukt enkel mat, riktigt basic. Kan typ inte bli enklare

    Gilla

  43. gluck profilbild
    gluck

    Håller med Lyset. Riktigt enkelt faktiskt, nästan lite för basic

    Gilla

  44. AndersE profilbild
    AndersE

    Detta var kanongott. Tack för receptet. Det var dock lite svårt att få smeten att fastna på bullarna efter mjölrullningen.

    Gilla

  45. Lillherman profilbild

    Kan man göra dessa en dag och äta dom en annan dag eller blir dom inte goda då? Tänkte att det kan vara gott som tilltugg till drink innan middag!

    Gilla

  46.  profilbild
    Anonym

    Bääästa receptet

    Gilla

  47. Ola profilbild
    Ola

    Wow, jag gjorde dom igår. Det blev fruktansvärt gott!!!!

    Gilla

Lämna ett svar till Emma Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect