Jag är verkligen svag för det franska köket där smakerna gifter sig med varann. Mat och vin ska stämma, man laborerar med sött och salt, smak och tillagning som don efter person. Här lagar man mat efter säsong och plånbok, men även den simpla vardagsrätt med finess och kärlek! Vem gillar inte de?? 😉

Det franska köket är nog också det som imponerar på mig allra mest dessutom! Inte på grund av tjusiga bankettmiddagar och den avancerade matlagning med michelinstjärnor, utan snarare för dess rustika men ändå enkla mat i form av mustiga löksoppor, frasiga painriche, coq au vin, ostbrickorna och roquefortosten som verkligen är ”to die for”, det vita brödet, omeletter, croissanter… Herbes de provence, vitlök, örter… Quiche lorraine, ratatouille, chokladen och för att inte tala om denna burgundiska köttgryta!

Bouef bourguignon är köttgrytan med nöttkött som får puttra länge i rött vin med tomat, lök, morötter, svamp och rimmat fläsk. En köttgryta med lika många variationer som köttfärssås skulle jag tro. Det goda med denna gryta enligt mig är det röda vinets fyllighet och att jag även använder tomat på burk. Stekt rimmat fläsk som får åka ner i grytan på slutet tillsammans med en massa persilja och gärna timjan ger en extra skjuts i smakväg! Små steklökar är inte alls tokigt heller.

En rejäl gryta som både mättar och värmer, naturligtvis ihop med det svenska potatismoset! Hur bra blev det inte nu då?? 😉

12 port 
Det här behöver du :
Kallpressad rapsolja + smör till stekning
ca 2 kilo nökött (fransyska)

Bryn grytbitarna på hög värme i en stekpanna. Flytta över till en rejäl gjutjärnsgryta efter hand de blir fint gyllenbruna.

Stekskyn :
1,5 liter oxbuljong (egen el. från tärning/fond)
1 msk strösocker
3 msk tomatpuré
4 lagerblad

Slå på lite av buljongen i stekpannan som du brynt köttet i. Tillsätt socker, tomatpurén och lagerbladen och vispa ur alla smaker ordentligt. Häll över i köttgrytan.

Tillsätt i grytan :
0,5 liter rött vin
1 burk Mutti hela körsbärstomater
2 stora gula lök (grovt delade)
3 morötter (slantar)

Slå på resten av buljongen i grytan samt vin, lök & morötter. Låt grytan nu småkoka med lock ca 3-5 timmar så köttet är riktigt mört och nästan faller sönder i trådar. Kolla grytan då och då ifall det behövs fyllas på mer vätska. Använd då buljong, eller rött vin, vilket du vill!

Sista ner i grytan :
150 gram brynt rimmat fläsk i tärningar
2 rejäla nävar färska champinjoner (hela, halva, eller kvartar)
1 näve små röda steklök
1 kruka persilja (finhackad)
en näven färsk timjan (inte de grövre kvistarna)

Lägg ner dessa ingredienser i grytan och låt koka med ca 15 min. Allt utom persiljan som du rör ner precis före servering. Smaka av med salt, peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mycket sås i grytan så tillsätt bara mer buljong/vin innan du reder av den.


Grytbitarna härligt brynta.


Och nu känner ni doften va?? 😉

11 svar till ”Fransk bouef bourguignon med svenskt potatismos”

  1. Maria profilbild

    Mmmm…det ser så himla inbjudande ut. En riktig gryta ska det bli här i veckan. Och vad härligt med potatismos till. Det har jag aldrig provat. Kram från Maria

    Gilla

  2. Sara W profilbild

    Som vanligt Linda, ser dina maträtter mycket lockande ut!

    Hälsar

    Sara

    Gilla

  3. Matilda profilbild

    ooooh underbart !! 😀 dessutom ÄLSKAR jag potatismos 😀

    Gilla

  4. Mårtenssons kök profilbild

    Perfekt med potatismos till så man får med så mycket som möjligt av den goda såsen!

    Gilla

  5. Anna/Frostrosor profilbild

    Minns alltid tillbaks på vår äldsta sons dopfest när jag ser burgundisk köttgryta. Det var februari och vi serverade en mustig beouf bourguignon på dopfesten! Väldigt uppskattat!

    Gilla

  6. Victoria profilbild

    Mmm jag känner verkligen doften OCH smaken. Det är ju så gott!!
    Kram Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

    Gilla

  7. Katinkas Kitchen profilbild

    Ahh boeuf bourgignon som är sååå gott! Härlig vintermat! Nu blev jag sugen på att göra det i helgen! Merci!

    Gilla

  8. Nicke profilbild

    Det är nästa exakt som vi gör den på krogen. Supergodaste grytan i hela världen 🙂

    Gilla

  9. mia mamsen profilbild
    mia mamsen

    suuuperGOTT

    Gilla

  10. Cissi Par profilbild

    Testade detta igår och det var verkligen underbart gott! =) Tack för receptet! =)

    Gilla

  11. Katrin profilbild
    Katrin

    Mmmm måste testa med mos till nästa gång 🙂

    Gilla

Lämna ett svar till Mårtenssons kök Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect