Tänkte fresta med en lite gofika såhär på kvällskvisten om det går för sig? Joline och jag bakade ju bullar i fredags så hon & Nicke skulle ha med sig som lite färdkost till Emmabodas veteran/nostaglimarknad. Wienerkakor gjorde hon också! Och igår bakades det igen! Chokladbollar, bananmuffins och kladdkakemuffins! Sen gjorde hon slag i saken och öppnade ett Café här hemma i köket; ”Nilssons Café” med nybakat, kaffe och saft! Allt fick beställas från en fin meny som sedan serverades till var och en! Jisses vilket storbak, och både mormor Mia och farmor Solveig tyckte caféet var väldigt gott & fint! Ja, nu finns det fikabröd i frysen om nån skulle ha vägarna förbi, den har ekat tom bra länge nu på just sötsaker! 😛

3 plåtar
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
150 gram smör
1½ dl strösocker
½ dl ströbröd
4 msk vaniljsocker
1 msk kanel

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt! Smula ner jästen i en degbunke (här fick min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Kavla degen till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop från kortsidan så du får en tjock rulle. Lägg i stora breda bullformar på en ugnsplåt. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg & strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.


Jag slog till på en ask STORA bullformar på Mittbrodts för nån vecka sen! Göta-Petter så stora dom va sen då! Men lyxigt värre! 😛


Kanelbullar i vanlig storlek blev det också!


Jolines bananmuffins som hon bakade efter recept ur boken ”Vi bakar och lagar mat”, sen gjorde hon en egen liten tvist med skivad banan i smeten och dom blev verkligen kanongoda och saftiga!


Chokladbollar gjorde hon också, stora som små… 😉


Jolines wienerkakor med drottningsylt!


Och kladdkakemuffins! Ja, nu ska de väl räcka ett tag iallafall!

11 svar till ”Fikasugen??”

  1. Annelie profilbild

    Hörredudu,,, ”om ni har vägarna förbi”,,, detta är nästan som en käftsmäll… hmm..
    :o))

    Nä då,, visst önskar jag att jag hade vägarna förbi nån gång, men inte BARA för ditt underbara fikabord utan även för ditt underbara sällskap.

    Ha dä bäst goa du.. // Kramen från Skåne

    Gilla

  2. Saralito profilbild
    Saralito

    Vad duktig hon är dottern din. Har dina barn alltid fått vara med i köket? Jag har en ettåring här hemma som brukar få sitta i sin matstol jämte mig och leka med en stekspade eller liknande medan jag grejar med mitt. Jag vill gärna tro att det kan ge henne ett framtida matlagningsintresse i alla fall.
    Och gudars skymning vad gott allt ser ut! Jag har varit uppe sedan fem, och en kopp kaffe tillsammans med en sådan där bautabulle skulle inte sitta helt fel just nu 🙂

    Gilla

  3. elin profilbild
    elin

    herregud vad sugen jag blev på kanelbullar! en fråga, varför har du ströbröd i fyllningen? vad tillför det?

    Gilla

  4. Marie profilbild
    Marie

    Hej!
    Såå mycket gott, men kan du vara gullig och lägga med receptet på Jolines wienerkakor med drottningsylt!?
    De såg såå goda ut!
    Vilken duktig liten bagare din dotter är.

    Tack för förhand
    Häls
    Marie

    Gilla

  5. Charlotta profilbild
    Charlotta

    Heejsan,

    wienerkakorna såg underbart goda ut! Precis som Marie undrar, så vore det jätte kul om man kunde få receptet till dom? Jag har sökt runt lite men inte hittat något bra… och dessa såg så goda ut!

    Mvh

    Charlotta

    Gilla

  6. Sandrina profilbild
    Sandrina

    Är tacksam om du vill publicera receptet på wienerkakorna. De ser gudomliga ut! 🙂

    Gilla

  7. Natalie profilbild
    Natalie

    Haha ser att det var fler som var sugna på wienerkakor, så även jag 🙂 kram

    Gilla

  8. sofie mumsfillibaba profilbild

    Alltså!! Hembakade kakor! Hurra! Ja, tack! Jag kommer gärna på fika!

    Gilla

  9. Jennifer profilbild

    Vad duktiga ni är! Jag bakar med mina katter, dock så har de inte visat några större framsteg direkt! haha 🙂

    Gilla

  10. Anna J profilbild
    Anna J

    Jaaaa, jag kommer på fika… När har ni öppet? 🙂

    Himla fina kakor och bullar. Vilken duktig tjej du har!

    Gilla

  11. kryddburken profilbild

    Annelie!
    Men tack, va gullig du är!

    Saralito!
    Ja, ALLTID!!! 😉 Från att ha legat på en filt på golvet, slamrat med kastruller och klättrat i lådor, och vispat i skålar så är svaret JA! Och det har väl nästan varit ett måste då man ska laga mat också, men det gäller att sysselsätta dom! Att bara få sitta med som du säger i barnstol vid bänken och rota med lite vispar och redskap eller vispa vatten i en skål, skära gurka med leksakskniv, muggar med vatten som ska fyllas osv osv är ju jättekul bara det… Och sen stå på en stol och skölja saker under kranen, bada leksaker eller själv ta ett bad i diskhon! Jo, dom har alltid vart med!! 😉

    Elin!
    Fick ett tips om just ströbröd i fyllningen till kanelbullar, för det har dom nämligen i dom man köper på bensinmackar etc. och dom bara älskar jag! Faktiskt himla gott!

    Jennifer!
    Lite sällskap är ju dock aldrig fel!

    Anna J!
    Helger 13-17, alltid nybakat står det på lappen jag har fått! 😉
    /Linda

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect