Visst var de wienerschnitzel som skulle lagas! Wienerbröd skulle jag aldrig ge mig på o inte det är gott heller! 😉 Wienerkorv självklart! Wienernougat, nä det får vi ta till nästa jul!

Brukar ni laga wienerschnitzel förresten?
Det är riktigt gott, lite pill med paneringen men det är det värt alla gånger. Man kan ju banka och panera i princip vilket kött som helst. Kyckling är gott, likaså skinkschnitzel och tunna skivor av julskinka! Här har jag dock använt mig av kalvkött såsom det ska vara, det är allra godast men ett lite dyrare kött man kanske inte köper till vardags.

De klassiska tillbehören är citron, sardellfiléer och kapris! De två sistnämnda går bort här hemma så vi nöjde oss med citron. Stekt potatis och gröna ärtor ska de vara också! Såsen då? Egentligen behövs väl ingen sås men faktiskt så är en kall remouladsås himla gott till, så ta vad ni själva tycker passar!

4 pers
Det här behöver du :  
6-8 skivor kalvkött ca 120 gram/st (stek av innanlår)
ca 3-4 dl vetemjöl
Salt, vitpeppar
3 ägg
ca 4 dl ströbröd el. panko
Smör till stekning

GÖR SÅHÄR : 
Skiva köttet 1 cm tjockt. Banka ut det till ca 4-5 mm. Doppa i mjöl (blanda mjölet med salt & vitpeppar) och se till att hela täcks ordentligt. Skaka av och doppa i de uppvispade äggen. Låt rinna av och doppa sist i ströbröd. Lägg på en skärbräda och låt paneringen torka till lite innan du steker. Stek i rikligt med smör på medelvärme. Håll schnitzlarna varma i ugnen i 100 grader, lägg gärna ett bakplåtspapper över. Servera med citron, sardellfiléer, kapris. Stekt potatis, gröna ärtor och valfri sås.
TIPS! 
Du kan styckfrysa schnitzlarna direkt efter panering, bra att ha till en annan gång!

Mjöl, ägg och ströbröd…


Banka ut köttet till ca 4-5 mm, ungefär dubbel storlek.


Doppa i mjölet..


Doppa i ägg…


Och sist av allt, doppa i ströbröd…


Låt paneringen få torka till något innan de steks.


Håll schnitzlarna varma i ugnen i 100 grader med ett bakplåtspapper över.


Dags att servera!


Smaklig schnitzel! 😛

 

18 svar till ”Wienerschnitzel när den är som bäst, av kalvinnanlår!”

  1. Anki profilbild
    Anki

    Det är syndigt gott med riktig wienerschnitzel – men inte utan kapris:-)

    Gilla

  2. Fröken Dill profilbild

    Å ljuva minnen från trakterna kring Tyskland, Schweiz och Österrike. Drömgott!!!

    Gilla

  3. Anneli profilbild
    Anneli

    Underbart, men prova Panko istället för ströbröd…Ljuvligt blir det då.

    Gilla

  4. mela profilbild

    tänkte tipsa om en sak om man har varmluftsugn så kan man även ”steka” dom är.

    Gilla

  5. Dan - färdigutbildad sociopat profilbild

    åh, nu blir jag ju hungrig! Gillar dina pedagogiska bilder!

    Gilla

  6. mel profilbild

    Så gott!

    Anneli: Vad är Panko?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      mel!
      Panko är ett japanskt ströbröd som används mkt till fritering, panerad fisk etc. Vääääldigt gott, och extra fluff-frasigt! http://www.thai-food-online.co.uk/shopping/shopexd.asp?id=1173
      /Linda

      Gilla

  7. Katja profilbild

    Fantastiskt gott med wienerschnitzel…gäller bara att få rätt med paneringen :-).

    Gilla

  8. kajomida profilbild
    kajomida

    Inte utan att man blir sugen… här står min man vid spisen när det blir Schnitzel 🙂 Frågade just och han brukar ha kryddorna (även paprika ”och lite av varje”) ihop med äggen (bara 2 till 1 kg kött tror jag) för att smaken blandas bättre där… hittills har det smakat jättebra och där får man nog prova sig fram!

    Vi nöjer oss också med citron – kapris och sardeller är det som man betalar extra för på restaurang och låter liggar kvar på tallriken 😉

    Gilla

  9. Diana profilbild
    Diana

    åhhhhh vad jag blev sugen på wienersnitzel…. dreggel
    å vitlöksmarinerade champinjoner…

    Gilla

  10. Sotarlena profilbild
    Sotarlena

    Wienersnitzel som e sååå gott. Dt var länge sen jag gjorde, måste nog inhandla ingredienser. Ett måste till dom e kapris,ansjovis och citronskivor. Mums mums.

    Gilla

  11. Josefine profilbild
    Josefine

    Om man vill använda sig av kycklingfile, använder man då en hel file som man bankar ut? Eller hur ska man göra?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Josefine!
      Kycklingfiléer kan du gärna dela på mitten längs långsidan och sedan banka ut med plastfolié emellan, eller köpa ”tunna skivor”. Kycklingkött går lättare sönder så va lite försiktig med bankandet. Du kan också köpa kycklinglår och bena ur själv (lite pilligt) men när benen är borta så får du en stor platt yta du bara behöver banka till lätt och det är det godaste att göra så, mer smakrikt kött på låren.
      /Linda

      Gilla

  12. Åsa /En Sida Med Mat profilbild

    Så galet gott är det med wienerschnitzel!! I Lund finns en Österrikisk restaurang som heter Rhaurackel och deras Wienerschnitzlar är lika stora som tallriken! Mums!

    Ha det bra!
    Kram Åsa.

    Gilla

  13. Hanna profilbild

    Mmmm, riktig wienerschnitzel är sjuuukt gott. Har aldrig testat remouladsås till, men det låter som en bra kombo!

    Gilla

  14. Erica profilbild

    vad smaskigt det låter . har käkat det på stinsen och den var god så detta får testas 😀

    Gilla

  15. Helena profilbild
    Helena

    Hej! Jag är ofta inne och tittar i din blogg men jag brukar inte kommentera. Tycker du är helt fantasktisk på att hitta på spännande maträtter. Det är lätt att få inspiration när man tittar in på din sida. Tack för det!
    En liten fråga: ”köttklubban” (eller vad du kallar den för) som man ser på bilden. Var har du köpt den? Verkar himla smidig.

    Gilla

  16. […] ni vill bortse från dessa färdigköpta schnitzlarna tycker jag ni ska ta en titt på; Wienerschnitzel på kalvinnanlår eller Piccata […]

    Gilla

Lämna ett svar till Helena Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect