
Det är onsdag och det är ”lillördag” och det råder gigantisk separationsångest i mitt huvud nu när mitt kök är borta… 😦 Imorgon flyttar vi ut ur huset och återvänder på fredag runt lunch när allt gift lagt sig, för att städa och möblera tillbaka allt, sen ska jag julpiffa och njuta av helg och förhoppningsvis SNÖ!
För de kan jag behöva! Snö alltså!! Tycker ni inte de?!
Ja, onsdag va de ja… Då kan ju fläskfilé passa ganska bra!? Här i godaste såsen med rosépeppar och en skvätt vitt vin som piffar upp det mesta! Typ mig…
Såsen är något utöver det lilla extra och sås får man trösta sig med hur mycket man vill, sådeså! Prova denna sås om ni kört fast i skysås och gräddsås-träsket, den är verkligen suuuupergod!
Nu ska jag krypa ner i soffan framför TV:n med mina hjärtan och försöka att inte blicka ut mot köket, för det är så tomt, så tomt, så tomt så det är hemskt…. 😦
4 port
Det här behöver du :
2 fläskfiléer
Smör till stekning
2 tsk mortlad rosépeppar
1 tsk nymalen svartpeppar
Salt
GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfiléerna och bryn i stekpanna i lite smör så de får fin färg. Krydda med rosépppar, svartpeppar och salt. Slå in filéerna i aluminiumfolié och och stick in en stektermomter i köttets tjockaste del. Efterstek i ugn i 120 grader tills termometern visar 70 grader. Ta ut ur ugnen men låt köttet ligga kvar i folié och vila ca 15 min före du skär upp det. Slå skyn som bildats i folién ner i såsen.
Rosépepparsås :
Stekskyn från fläskfilén + saften från ugnsstekningen
1 klick smör
1 msk mortlad rosépeppar
3 schalottenlök
1 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
3 msk kalvfond
2 dl vitt vin
3 dl gräddmjölk
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
en nypa socker…
GÖR SÅHÄR :
Diska inte stekpannan som du stekte fläskfiléerna i. Tillsätt en liten skvätt vatten och vispa upp alla smaker. Finhacka schalottenlök och fräs på tillsammans med mortlad rosépeppar. Tillsätt tomatpuré, dijonsenap, kalvfond, vitt vin och grädde och låt såsen koka upp. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten för en tjockare konsistens och för att binda ihop smakerna. Låt såsen sjuda på låg värme ca 10 min. Smaka av med salt och peppar och tillsätt en liten gnutta socker (mellan tummen och pekfingret) precis på slutet.

Fläskfilé som eftersteks i ugn blir saftig och mör när man kan kontrollera innertemperaturen med en termometer. 70 grader är lagom för ett genomstekt kött som dessutom ”efterstekt” lite till när det får vila i folié efteråt.

Ringla såsen över skivorna av fläskfilén, servera med valfritt tillbehör. Vi hade kokt potatis till idag men klyftpotatis, ris, pasta eller enligt LCHF går också alldeles utmärkt! 😛

Lämna ett svar till Fanny Avbryt svar