Dinkelbröd är ju så gott men kan lätt bli lite väl torrt och kompakt tycker jag så jag provade att baka ut det med manitoba cream-mjölet och en halvliter dinkelflingor! Det blev saftigt, luftigt och bara sååå gott! Lite pumpakärnor åkte ner också! Rekommenderas varmt! Har ni nåt bra recept på dinkelbröd eller frallor så dela gärna med er eller länka, detta är det dinkelbröd jag lyckats bäst med (och till och med kan blogga om och rekommendera), just för att det inte blev så kompakt!

Receptet är enkelt, en gröt på dinkelflingor som får svalna, som sen arbetas ihop med jäst, sirap, olja, salt och mjöl! Lätt som en plätt. 😉

Det här behöver du : 
5 dl dinkelflingor (Jag anävnde Saltå kvarns)
5 dl kokande vatten
—–
1 dl vatten
1 pkt jäst (50 gram)
1 dl mörk sirap
1 msk matolja
1 dl pumpakärnor
½ tsk salt
6-8 dl manitoba cream

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vattnet och slå det över dinkelflingorna. Låt stå tills det svalnat till fingervarmt. Rör ut jäst med 1 dl vatten och rör ner i dinkelflingorna. Tillsätt sirap, olja, pumpakärnor, salt och 6 dl av mjölet. Arbeta kraftigt i maskin ca 10-15 min. Degen ska vara väldigt lös. Pudra över lite mjöl och låt jäsa i bunken 1 timme. Efter 1 timme kör du igång maskinen igen och tillsätter resten av mjölet och låter den arbeta ca 3 min. Ta upp på mjölat bakbord och forma till två avlånga limpor. Lägg i brödformar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min. Snitta ytan på bröden och grädda i ca 45 min i 175 grader. Låt svalna på galler.


Dinkelflingorna hittade jag i Saltå kvarns sortiment. (Inlägget är inte sponsrat på något sätt)


Färdiggräddade… Och det doftar hembakat i heeeeela huset! Finns inget bättre! 😛


Jaha, sådär då! Då har ni receptet! Dags att provsmaka medans det ännu är lite ljumna! 😛

14 svar till ”Dinkelbröd med pumpakärnor”

  1. Pernilla profilbild
    Pernilla

    Kan brödet frysas?

    Gilla

  2. kryddburken profilbild

    Allt bröd funkar att frysas. Jag har redan fryst ner en limpa!
    /Linda

    Gilla

  3. Arne profilbild
  4. lindis profilbild
    lindis

    Jag skulle gärna vilja ha några recept på hårdbröd som man enkelt kan göra hemma i ugn.

    Gilla

  5. Djurskyddet Bohuslän profilbild

    Hej!
    Jag sitter i styrelsen för en ideell organisation som heter Djurskyddet Bohuslän.
    Djurskyddet Bohuslän är en del av Djurskyddet Sverige som är en av Sveriges största djurskyddsorganisationer. Vi arbetar på olika sätt för att höja kattens status i samhället. Genom informationsspridning och kampanjer vill vi verka för att även katter skall bli behandlade med empati och respekt.

    En av våra uppgifter är att ta hand om och omplacera hemlösa katter i nya kärleksfulla varaktiga hem. Vi arbetar tillsammans med jourhem som tar hand om katterna tills vi hittar egna, trygga hem åt dem.
    Läs gärna mer om oss på http://www.djurskyddetbohuslan.se

    Vi skulle nu vilja vädja till alla som läser att rösta på oss i Serla’s tävling ”Goda gärningar”. Vinner vi kommer vi äntligen ha möjlighet att starta upp ett katthem och då kunna hjälpa ännu fler katter!
    http://campaign.serla.com/localgood_se/?page=ehdotus&kuva=33&order=tykatyimmat&sivu=1

    Tack på förhand!

    Vänligast,
    Mikaela Nordgaard
    Djurskyddet Bohuslän

    Gilla

  6. kryddburken profilbild

    Linda!
    Kumminknäcket är gott;
    https://kryddburken.se/2010/08/05/kummin-knacke-gott-knacke/

    Och likaså detta med honung, du kan ta bort enbären i receptet om du vill;
    https://kryddburken.se/2011/09/27/hembakat-knacke-med-smak-av-enbar-honung/
    /Linda

    Gilla

  7. Amy's piece of cake profilbild

    Gott med dinkelbröd!
    Här är mitt senaste jag bakade som blev supergott!
    http://amyspieceofcake.blogspot.com/2011/10/dinkel-pumpafrobrod.html

    Gilla

  8. Fridas kök profilbild

    Åh, nybakat bröd! Gott! Jag sparar receptet direkt, det verkade jättegott. 🙂

    Gilla

  9. Bella profilbild

    Ojoj vad GOTT det där brödet såg ut, helt gudomligt. Måste testas!

    Gilla

  10. Åsa/En Sida Med Mat profilbild

    Åh så gott med nybakat bröd!!!

    Gilla

  11. Emmy profilbild

    Jag tycker inte att jag behöver använda manitoba cream sedan jag började baka efter (ovannämnda) Martins recept på långjästa bröd, där lite jäst används och sedan får degen jäsa i rumstemperatur. Dessa bröd får en hård skorpa och ett mycket luftigt inre.
    Om jag låter degen jäsa vanligt så brukar jag låta degar med dinkel vara mer lösa för annars blir bröden för torra/kompakta.

    Gilla

  12. Pernilla profilbild
    Pernilla

    mums vad gott det ser ut!
    brukar annars använda mina dinkelfingor till morgongröten som jag blandar med havregryn, linfrön, psylium och aprikoser. Sen blir det alltid cocos och havremjölk till 😀

    Gilla

  13. Foodelicious profilbild

    Jag är alltid ute efter bra och goda brödrecept! Detta ska jag genast spara. Ser gott ut!

    Gilla

Lämna ett svar till Fridas kök Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect