När jag var liten stekte ofta min gammelmormor Ottilia småplättar till mig när hälsade på… Hon visste att de va småplättar jag ville ha för varje gång jag skulle komma så stod där en gul margarethaskål förberedd i kylskåpet med plättsmet och en spiralvisp i! 😉

Hon frågade mig varje gång, ”Hur många ska du orka med idag då??” Å jag åt plättar så det rök ur öronen!! Grädde och sylt fick jag inte, det var strösocker och bregott som serverades till och jag minns det som igår, hur ljuvligt dom smakade och jag kunde ibland känna av doften när jag klev in genom ytterdörren att hon redan stod vid spisen och stekte…

Här hemma blev det bland annat plättar idag, med sylt och grädde. Det är inte så vanligt med just socker + smör här nere i söder som det är i norrland! För att inte tala om hur gott det är med hjortronsylt till småplättar!

Men vad säger ni?? Småplättar? Småpannkakor? Plättar? 😛


Plättar ska stekas på en gammal gjutjärnslagg, då smakar dom som bäst!


Ikväll har jag dessutom lagt ihop en rund smörgåstårta som vi ska ha imorgon för tant Nilsson ni ser här fyller nämligen TRESIFFRIGT imorgon! 3+3= 33! 😉

30 svar till ”Småplättar, pannkakor eller bara plättar med sylt & grädde!”

  1. Mikaela profilbild
    Mikaela

    Plättar heter dom ;-)! Jag fick också smör och socker till- sååååå gott!! Vilka minnen du väckte! 🙂

    Gilla

  2. Mikaela profilbild
    Mikaela

    Och GRATTIS i förskott!!!

    Gilla

  3. Katarina profilbild
    Katarina

    Plättar heter de såklar,vi hade också bregott & socker till, hade nästan glömt bort det. Grattis i förskott!

    Gilla

  4. Jenny profilbild

    Grattis i förskott! Va gott med smörgåstårta. Här hemma gillas det amerikanska pannkakor mest (om man frågar våra barn)<3 Men plättar med hjortrons sylt är himla gott!

    Gilla

  5. Alexandra - kärlek på tallrik profilbild

    Åh, grattis, grattis! Jag är inte uppväxt på den lilla varianten, hemma var det de lite större som gällde, de i stekpanna, och de är plättar för mig – det här måste väl vara miniplättar då 😉 Härlig historia, du skriver så man riktigt känner doften av din gammelmormors stekning genom dörren 😉

    Gilla

  6. Maritha profilbild
    Maritha

    GRATTIS i förskott!!! Hoppas dagen blir toppen!.
    Tack för en toppensida med massor av goda tips.

    Gilla

  7. jessica m 3 profilbild

    Plättar säger vi 🙂 och ett stort grattis på födelsedagen, hoppas du får en bra dag.
    Smörgåstårta blev jag sugen på nu så det får det nog bli snart här i stugan 🙂

    Kram

    Gilla

  8. Lisa profilbild

    Stort grattis på födelsedagen!
    Hoppas du får en härlig dag! 🙂

    Gilla

  9. Tomtens Dotter profilbild

    Grattis på födelsedagen!
    Tresiffrigt, inte illa 😉

    Pannkaka är stora saker som är stekt i en vanlig stekpanna. Plättar är de små som är stekta i en plättlagg.
    I alla fall i min värld…

    Gilla

  10. Katrin profilbild
    Katrin

    Grattis! Och självklart heter det plättar 🙂

    Gilla

  11. Anita profilbild
    Anita

    Självklart det heter småplättar!! Grattis i förskott från Boden.

    Gilla

  12. Camilla profilbild

    Vi åt också plättar (som det så klart heter :-)) igår. Efter svampsoppan… Grattis till dig och vilket fint kort på dig!

    Gilla

  13. Linda profilbild

    Nu har jag röstat på dig i matbloggspriset!:-)

    Gilla

  14. sofie mumsfillibaba profilbild

    Grattis och hurra!!

    Plättar är de små och pannkakor är de stora. Enkelt!!:)

    Gilla

  15. Anna profilbild
    Anna

    plättar är gott men tar för lång tid när man har hungriga barn 🙂 och man kanske skulle införskaffa en lagg i gjutjärn istället, de här teflonbelagda är ju sådär att steka pannkakor i.

    Gilla

  16. Therese-gottochblandat profilbild

    Såklart att det heter småplättar. Plättar steks i ”vanlig” stekpanna och pannkaka gör man i ugnen 😉

    Grattis på födelsedagen!:)

    Gilla

  17. Hanna profilbild

    Hos oss heter de plättar och ska absolut stekas på en gammal gjutjärnslagge. Tycker plättar är godare än pannkakor, men det är roligare att vända pannkakor i luften 😉

    Gilla

  18. Marie profilbild
    Marie

    För mig heter det såklart plättar. Min man kommer från Norrland och då kan det bli lite förvirrat ibland. Jag säger plättar och han småplättar, jag säger pannkaka och han plättar, jag säger ungspannkaka/fläskpannkaka och han pannkaka. Jag har lärt mig tycka om både smör och hjortronsylt eller jordgubbssylt till fläskpannkakan 😉

    Gilla

  19. Linda Johansson profilbild
    Linda Johansson

    Gnäll inte! Du är 1 helt år yngre än mig! 🙂
    Numera blir jag bara yngre för varje födelsedag istället och i min familj diskuteras inte ålder (enligt mig!) 🙂
    Grattis i förskott förresten!
    Jag tycker inte om stora tunna pannkakor och inte tjocka amerikanska som är för ogräddade el gummiaktiga (vet inte hur de ska bli goda egentligen?), men små, halvtunna PLÄTTAR är goda! Men våfflor är godast!

    Gilla

  20. Linda Johansson profilbild
    Linda Johansson

    Ungspannkaka vill jag alltid ha (smält) bregott och lingonsylt till, gärna stekt fläsk el bacon också.
    Våfflor och alla sorters plättar och pannkakor vill jag ha sylt och grädde till.
    När vi var små fick vi strösöcker på stora tunna pannkakor, men det är inte min favorit.
    Amerikanska pannkakor är godast med lönnsirap och bacon, annars äter jag hellre något annat.

    Gilla

  21. SAn profilbild

    Det här såg helt underbart ut! med grädde&sylt, socker, sirap eller nutella och banan – allt är gott! :).

    STORT grattis på födelsedagen fina du! 🙂

    Gilla

  22. zarah_81 profilbild
    zarah_81

    Grattis på din dag 🙂

    Gilla

  23. Sara profilbild
    Sara

    Jag säger plättar. När jag var liten fick jag också dem med smör och socker, mums! Fast det är gott med sylt också… Hjortron är ju så klart den ultimata sylten, finns det nåt godare!??? Jag är nog lite norrlänning… 😉 Har spenderat min barndon i södra norrland iaf (Häslingland). Där lärde jag mig att älska Järvsöostkaka och hjortronsylt. slurp
    Åh, nu längtar jag dit, blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på Hälsingland! 🙂

    Gilla

  24. kajomida profilbild
    kajomida

    Grattis Linda!

    Hoppas smörgåstårtan smakade bra – är spänd på receptet 🙂

    Tänk vad olika det är… eftersom det heter plättlagg säger jag plättar, men det kallar jag också de tunna större i stekpanna. Till dessa varianter var det oftast bara strösocker förr -nu här i Tysklad tillkommer ochså kanel. Smakar jättegott!

    Pannkaka kallades hos oss bara de tjocka med fläsk eller så som gjordes i ugnen. Åts med smör eller margarin (inte bregott inte) eller med lingon och grädde.

    Har faktiskt en plättlägg från mormor, kanske skulle testas igen!

    Gilla

  25. Bönan profilbild

    Grattis i förskott! 😀 Har förresten länkat dig på min blogg nu! 🙂

    Gilla

  26. Anna J profilbild
    Anna J

    Jag säger plättar men det verkar som om kärt barn har många namn. 🙂

    Det som är allra godast till plättar, i mitt tycke, är hemmagjord blåbärs- eller drottningsylt. Mmmmmm!

    Grattis i förskott! Hoppas du får en härlig födelsedag!

    Gilla

  27. Amy's piece of cake profilbild

    Gott med plättar! 🙂

    Gilla

  28. AnnaCarin profilbild
    AnnaCarin

    Vilket vackert kort på dig!!!

    Gilla

  29. madelin profilbild
    madelin

    ung du ser ut, under 27 år skulle jag ha gissat

    Gilla

  30. Elva profilbild

    Här är ett recept som du kanske gillar:

    http://elvasmatblogg.se/kardemummaplattar/

    Gilla

Lämna ett svar till zarah_81 Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect