Såhär lagom till skördefest tänkte jag bjuda på ett passande recept på ett ”skogskryddat” knäckebröd med smak av honung och enbär! Har du aldrig bakat ditt egna knäckebröd förut så ska du prova bums! Man ska inte göra en för stor deg bara för då tappar man lätt  stinget och tycker att det är en jädrans massa kavlande bara. Gör du på 5-6 dl degvätska ja då får du kavla lagom mycket… 😉

Degen är enkel och utan krussiduller, o den är inte svårjobbad så hellre små omgångar knäcke-bröds-bak än att stå å kavla en halv natt! Detta recept är på 6 dl vätska men kan med fördel halveras för att täcka husbehovet ett bra tag ändå! Ni förstår vad jag menar!

Enbär är en krydda som ofta används till viltkött, höstens smaker med kantareller, skogschampinjoner och söndagssteken. Det är dock en väldigt koncentrerad krydda så använd den med måtta annars får du lätt ett parfym-knäcke. Här har jag avvägt mängden enbär helt och håller efter min näsa… Smaken (doften) ska inte vara framträdande, då blir det knepigt att kombinera med marmelad, ost, korv eller vad man nu vill ha till! Enbärssmaken ska bara anas. Välj själva hur ni vill göra!

* TIPS!!
Istället för enbär så är ju kummin den givna kryddan, anis och fånkål likaså, eller helt naturell om du så vill! Riktigt smör i degen gör knäckebrödet extra frasigt och honung ger en len, fin och söt smak.

Den goda smaken i ett hembakad knäckebröd förstår du inte av att läsa här egentligen, det VET du när du tagit första tuggan med enbart smör och en nypa flingsalt ovanpå… Det kan liksom inte bli bättre än så! 😛

Det här behöver du :
10st hela enbär + 1 tsk socker

½ pkt jäst (25 gram)
6 dl vatten
50 gram rumsvarmt smör
2 msk flytande honung
1 msk olivolja
1 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Mortla enbären tillsammans med lite socker till en smulig massa. Enbär ger en rejäl parymerad smak så använd inte för mycket. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Lös upp jästen med vattnet. Strö över enbären med sockret. Låt stå en liten stund. Rör ner smör, honung & olja, fyrkornskross, vetegroddar, salt och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakning.

Arbeta degen smidig, gärna i maskin. Ta upp den och forma den till en rund deg. Låt jäsa ca 1 timme övertäckt med bakduk.

Ta upp på mjölat bord. Kavla degen tunn med kruskavel. Använd mycket mjöl under för att degen inte ska fastna. Ca 2-3 mm tycker jag är lagom tjocklek. Lägg direkt på plåt och grädda i ca 8-10 min i 225 grader eller tills du ser att knäcket börjar få färg i kanterna. Lägg upp på torra bakdukar och låt svalna en och en. Skär gärna snitt efter hur stora portionsbitar du vill ha medans knäcket ännu är varmt, så går det lätt att bryta dom sedan. Lägg inte knäckebröden på varann utan låt alla få lufttorka annars blir dom lätt lite sega istället för krispiga.

 

12 svar till ”Hembakat knäcke med smak av enbär & honung”

  1. Hanna profilbild

    Det är något jag måste testa – eget knäcke. Och ditt ser hur gott ut som helst!

    Gilla

  2. The Cheap Gourmand profilbild

    Jag brukar göra knäckebröd med rosmarin och chiliflakes på, men det här lät ju också jättegott, undrar om jag ska ta och överraska sambon med nybakat knäckebröd när han kommer hem… tack för receptet!
    /Jessica

    Gilla

  3. kajomida profilbild
    kajomida

    Mmmmmmmm vad gott det ser ut!

    När du skriver att ”den första tuggan med enbart smör och en nypa flingsalt ovanpå smakar bäst” kom jag att tänka på alternativ vi gjorde när skolmaten (undantagsvis!) inte smakade bra: knäcke med skivor av varm kokt potatis på, sen på med smör och salt… det var tider det i mitten av sjuttitalet 😉

    Gilla

  4. Nette (Kardemumma Gumman) profilbild

    Oj så goda de såg ut! 🙂 Att du hinner med allt kvinna… 😉

    Gilla

  5. nicole in Sweden profilbild

    Hey there Linda, found your blog the other day. Enjoying it very much. I as well have just started and I hope when my little blog grows up it can be just like you. Keep up the good work. All the best from a Canadian living in Sweden.

    Gilla

  6. sara profilbild

    spännande, jag har aldrig gjort knäckebröd, vore roligt att testa någon gång 🙂

    Gilla

  7. Husmorsan Anette profilbild

    Ser hur gott ut som helst!

    Gilla

  8. Fröken Dill profilbild

    Härligt, mitt hittills enda knäckeförsök slutade i väl ”knalligt” bröd. Måste testa igen!
    Hälsningar från fröken Dill

    Gilla

  9. Chezsofia profilbild

    Hembakt knäckebröd är verkligen hur gott som helst. Honung och enbär låter som en spännande smaksättning! /Sofia

    Gilla

  10. Helena profilbild

    Vad kul med hembakat knäckebröd, ser supergott ut på bilden, kul med enbär/H

    Gilla

  11. Drömkaka profilbild

    Åh vilket underbart knäckebröd, det här receptet måste en bakgalning som jag prova snarast 🙂 !

    Gilla

  12. josefine profilbild
    josefine

    Det här var ruskigt gott! Gjorde mina knäckebröd lite annorlunda, hade i lite blandade frön i tex chiafrön.

    Gilla

Lämna ett svar till nicole in Sweden Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect