Nu ska ni få receptet på en rejält mör, saftig, härlig hjortstek som saltbakats. Hjortkött är magert och gott kött med en inte sååå utpräglad viltsmak som rådjur o älg, mer ett ”lätt” viltkött tycker jag. Här har jag packat in en helt rå stek utan några som helst kryddor direkt i ett skal av salt.

Detta är så busenkelt att tillaga och kräver inte många moment, resultatet blir ett salt gott kött som med fördel serveras med klassiska tillbehör med milda smaker som kokt eller pressad potatis, rotfrukter, en viltsky med enbär och färska örter samt ett gott rött vin!

* Självklart fungerar det att saltbaka vilken stek som helst!
Bara anpassa innertemperaturen efter köttslag. 

Det här behöver du : 
1½ kg hjortstek
ca 1 kilo grovt salt
ca 2 äggvitor
Stektermometer
Ugnsfast form, gärna så liten som möjligt

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 70-80 grader.
Häll grovt salt i en ugnsform, ca 2 cm på botten. Använd en så liten form som möjligt, precis så steken får plats. Lägg steken ovanpå saltet. Stick in en kötttermometer i köttets tjockaste del.

Knäck två äggvitor i en skål, rör ihop med så mycket grovt salt så det blir en blöt konsistens som håller ihop, men som inte är för torr. Den ska gå enkelt att ”klappa” fast salten ovanpå steken utan att det rinner av eller smulas.

Stek i ugn tills innertemperaturen visar 64 grader för medium/rosa kött. Köttet på bilden är stekt till 64 grader, (tar ca 4 timmar) sedan täcker jag steken med saltet på med aluminiumfolié tills det svalnat något, ca 30 min. Därefter knäcker man bort saltskalet och petar bort övrigt från sidorna och botten. Skär i skivor och servera!

 


Såhär ser steken ut efter att den ugnsbakats med salttäcke. Så grymt gott!!

Det finns bara EN, ENDA nackdel med att saltbaka en stek och det är att det inte blir nån sky i ugnsformen som kan användas till sås! Men man kan ju inte få allt! En mild gräddsås kryddad med enbär, rosmarin, timjan och absolut inte för mkt salt rekommenderar jag till denna stek! Gelé av något slag lyfter såsen till viltkött. Använd svartvinbärs, eller rönnbärsgelé som smaksättare i såsen!

 

11 svar till ”Saltbakad hjortstek, extra mör, extra saftig!”

  1. Maua profilbild

    Bryner du steken innan?

    Gilla

  2. kryddburken profilbild

    Nej, ingenting!
    /Linda

    Gilla

  3. Tomtens Dotter profilbild

    Unddra varför jag alltid blir så HUNGRIG när jag tittar in hos dig? 🙂

    Gilla

  4. kryddburken profilbild

    Det är meningen ju, då blir jag GLAD!! 😉
    /Linda

    Gilla

  5. Jenny profilbild

    Om man nu inte har något vild kött, kan man göra det med nöt kött? Det ser ju så gott ut=)

    Gilla

  6. kryddburken profilbild

    Det går att saltbaka i princip vilket köttsom helst!
    Prova fransyska, högrev, ryggbiff, rostas, bogbit… Det blir gott hur som haver! Men inte en för liten bit bara, ca 1½-2kg är lagom för den mängden salt.
    /Linda

    Gilla

  7. Martina profilbild

    Mmm, hjortkött ser himla gott ut men tror faktiskt aldrig jag smakat. Blir inte mycket viltkött för oss alls faktiskt, desto mer lamm istället 😉

    Gilla

  8. Raquel profilbild

    It looks delicious and easy!
    I don’t have deer meat near but i will try to cook it with other type lean meat.

    Very nice recipe!

    Gilla

  9. Linda profilbild
    Linda

    Tack för receptet! Det blev en del av vår nyårsmeny!

    Gilla

  10. sandra profilbild
    sandra

    Tänkte testa med en dovhjorts stek men den väger bara 800 g (fryst) går det halvera saltet ?

    Gilla

  11. kryddburken profilbild

    Sandra!
    Absolut! Du kan behöva ta 1,5-2 äggvitor iaf så det binder ihop saltet. Lycka till!

    Gilla

Lämna ett svar till kryddburken Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect