Skördefestmat! De är grejer de! Jag fick en idé om vår öländska lufsa häromdan som jag idag skred till verket med. Lufsa kanske inte så många av er läsare känner till, det är en ugnspannkaka med råriven potatis i och receptet har jag visat er förut om jag inte minns fel. Det liknar raggmunkssmet och lite pitépalt fast tillagad i en ugnsform med rimmat fläsk ovanpå. Hur gott som helst och en riktig delikatess på norra Öland.

Men eftersom det snart är skördefest så kommer ju alla härliga rotfrukter naturligt in i bilden i många recept, så här har vi den; Skördefest-lufsan, eller rotfruktspannkakan!

Familjen här hemma gav tummen upp. Imorgon ska jag ta med mig en bit till svärmor också, för hon älskar lufsa, så jag hoppas hon gillar den här varianten också! 😛

Det här behöver du : 
3 normalstora potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
1/4 kålrot
½ purjolök
2 ägg
3 tsk salt
ca 3½ dl vetemjöl
3½-5 dl gräddmjölk *
500 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Skölj och skala rotfrukterna. Riv dom i assistent eller för hand på finaste rivsidan. Blanda ner allt i en rymlig bunke. (det ska bli ca 2 liter när allt är färdigrivet) Tillsätt ägg, salt och mjölet och blanda väl. Slå på så mycket gräddmjölk att du får en konsistens som är tjock men inte för rinnig, det ska likna lingonsylt i konsistensen, det är en bra jämförelse tycker jag.

Skär fläsket i skivor och sedan i mindre fyrkanter.

Smörj en ugnsform ca 30*40 cm och bröa den med vanligt vetemjöl. Häll i smeten och tryck ner fläsket lite huller om buller. Grädda i 175 grader ca 1 timme.  Låt lufsa ”stå till sig” en stund före servering så stabiliseras konsistensen. Servera med lingonsylt, sallad och rödlök.

* Mängden gräddmjölk kan variera, helt beroende på hur vattniga rotfrukterna är, ibland behövs mer, ibland mindre. 


Klar för gräddning!


Efter ca 1 timme i ugnen. Nu ska den bara få stå till sig och vila en stund!


Ljuvligt gott!!


Vågar du prova? Seså, gör de!! 😛

Liknande recept : 

Recept på Öländsk lufsa >>

15 svar till ”Skördefest-lufsa”

  1. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Så gott det ser ut, det måste jag testa

    Gilla

  2. Victoria profilbild

    Lufsa har jag testat förut… Det var nog du som tipsa om det tror jag;)
    Ha en fin dag
    Kramar Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

    Gilla

  3. Natasha profilbild

    Låter onekligen som något för mej och min son…
    …och för kära dotter som är vegetarian om jag skippar fläsket 😉
    Tror rödlöksmarmelad kan vara perfekt till dessutom!
    Tack för alla underbara recept och framförallt att du alltid förklarar och visar så tydligt hur man ska göra. Att laga mat är en nyfunnen passion hos mej och jag lär mej så mycket av dej!

    Gilla

  4. Eva profilbild

    Jag säger som Natacha, TACk för att du förklarar och visar på TYDLIGT hur man ska göra!!!!!!!!!!!!
    Självklart kommer jag våga testa! Tror att det här kan bli en favo för sambon.
    Kram

    Gilla

  5. Val profilbild

    Det är jätteroligt att se era bilder och recepter. Fast jag blir ju så hungrig 🙂

    Gilla

  6. BebisRosa profilbild
    BebisRosa

    Hihi lufsa får mig att tänka på en annan del av kroppen 😉
    Ser jätte gott ut kan man kanske byta ut vetemjölet mot pofiber när man äter lchf?

    Gilla

  7. Moa profilbild
    Moa

    Mm så gott det ser ut. Jag som älskar tjockpannkaka och även potatis, så detta borde ju vara en grym kombo. Ska absolut testas i höst 🙂

    Gilla

  8. Moa profilbild
    Moa

    En sak till. Din blogg är så kul och trevlig att läsa och dina bilder är fantastiska 🙂

    Gilla

  9. anna profilbild

    mm det ser gott ut!
    Nu längtar jag efter en riktig ”kryddburken-höst” med varje dag
    fylld av goda vardagsmats recept, min mamma och jag är tokiga i din mat! när är din semester slut 😉 ?

    Gilla

  10. Frida profilbild

    Lufsa åt pappa när vi var på Sandvik Kvarn i somras.. Såg riktigt gott ut! Får kanske testa att göra det själv en dag..

    Gilla

  11. Emma - Husmor Emma profilbild

    Det där ser ju supergott ut, har aldrig hört talas om lufsa förut vad jag kan minnas. Låter iallafall jättegott, och bara namnet är ju så gulligt 🙂

    Gilla

  12. Home of M profilbild

    Måste bara tacka för inspirationen du ger, har blivit en vana att kika in här för middagstips! =)
    Tack!

    Gilla

  13. Carina Svensson profilbild
    Carina Svensson

    Hej, tack för underbara recept! Kan man byta vetemjölet mot något annat? I så fall ska jag prova i morgon:)

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect