Biffar är helt klart bland topp-3-bästa här hemma med en rykande åtgång! Det här blev söndagsmiddagen hemma hos oss igår. Ostfyllda biffar i en krämig sås med sweet chili och creme fraiche. Klyftpotatis och paprika/tomatsallad till! Supergott! Biffar brukar jag passa på att göra när jag har mycket blandsfärs hemma, då steker jag dom i ugnen för det är otroligt smidigt att slippa stekos och stänk överallt på spisen. 😉

ca 20 biffar
Det här behöver du : 
2 kg blandfärs
1½ dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1 ägg
3 dl kraftig köttbuljong (alt. vatten + fond el. tärning)
1 msk tomatpuré
1 msk malen ungersk paprika, mild
2 tsk lökpulver
Salt & peppar

ca 150 gram ost (skär i kuber)

Såsen : 
Lite av stekskyn
ca 6 dl köttbuljong (beroende på hur mkt sås du vill ja kan du justera mängden själv)
1½ dl sweet chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1 burk creme fraiche
Salt & peppar

Finhackad persilja

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop alla ingredienser till biffarna och forma smeten till runda bollar. Tryck i en ostkub i mitten på varje biff och platta till något. Lägg på smord ugnsplåt och stek i ugnen i 175 grader ca 40 min. Se till så biffarna är helt genomstekta och inte rosa i mitten, kör ytterliggare 5-10 min i så fall. Förvara biffarna i en aluminiumform under tiden du vispar ihop såsen så håller de värmen.

Sila stekskyn från plåten och den smälta ost som runnit ut. Vispa ner i en traktörpanna med ca 6 dl köttbuljong. Rör ner sweet chilisåsen och pressa i vitlöken. Runda av smaken med en burk creme fraiche och smaka av med salt & peppar om det behövs. Lägg biffarna i såsen och strö över finhackad persilja.


Välj en smakrik ost som tex cheddar eller gruyere som du skär i kuber.


Tryck i en ostkub i varje biff.


Lägg på smord plåt och stek biffarna i ugnen.


Vispa ihop såsen med lite av stekskyn från plåten…


Förvara biffarna i aluminiumform under tiden du gör såsen så håller de sig varma.


Ner med biffarna i såsen och strö över lite hackad persilja. Klart! 😉

19 svar till ”Ostfyllda köttfärsbiffar i krämig sweet chilisås”

  1. frökennilssonskök profilbild

    mmmmm det är verkligen ljuvligt med ost i biffarna!!!
    jag brukar riva osten o blanda ner den i smeten och det blir saftiga lovely biffar då =))

    Gilla

  2. Sara profilbild
    Sara

    Slurp, jag skall prova!! Jag brukar fylla mina med fetaost och krydda med timjan 🙂

    Gilla

  3. Diana profilbild
    Diana

    jag blir alltid så jäkla hungrig när jag går in på din blogg..
    bilderna och maten gör att jag dregglar som ett mongo 🙂
    mannen får komma med moppen!!!

    Gilla

  4. sofie mumsfillibaba profilbild

    Perfekt med köttfärs. Går ju att variera i all oändlighet! Såsen låter riktigt god! Och ost i biffarna. Saftigt och gott!

    Gilla

  5. Sara profilbild
    Sara

    Mums! Blir det stark sås med sweet chili´n? Jag har tyvärr lite svårt att äta stark mat…
    Dina bilder är verkligen underbara, man blir så hungrig! 😉

    Gilla

  6. Mårtenssons kök profilbild

    Såsen låter ju vansinnigt god, kul med lite annan smak på brunsås än den vanliga:)

    Gilla

  7. Niklas profilbild

    Ska absolut testa det här! Låter väldigt gott.

    Gilla

  8. Here comes sugar profilbild

    Åh, det där lät gott! Sweet chili är en favorit här hemma!

    Gilla

  9. kajomida profilbild
    kajomida

    Ser underbart gott ut!

    Måste ofta le lite när jag läser din ”slutklämm” på ett nytt recept…. ”Klart! ;-)” Allt låter så enkelt 🙂

    Förresten, har du inte egna eller tillgång till plommon? En uppfräschad variation av plommonjärpar kanske är en utmaning…

    Gilla

  10. Susanne profilbild
    Susanne

    Hej!

    Blir lite nyfiken när jag ser att du har ett ägg till så mycket färs. Hur brukar du tänka när du blandar färs som ska bli köttbullar och biffar och dylikt som ska hålla ihop?

    Blandningen mellan färs, ägg, vätska, ströbröd/ potatis… Eller yoghurt och allt annat man nu kan ha i… 🙂

    Gilla

  11. kryddburken profilbild

    Sara!
    Hm, lite sötstark smak, det finns ju olika styrkor på sweetchili sås, jag har använt en mild variant. Men de blir absolut inte hot-hot! 😉

    Kajomida!
    Haha, va rolig du e! 🙂 Nu kommer jag tänka på dig varje gång jag skriver slutklämmen ju!
    Plommon ja! Och plommonjärpar? Det lät spännande, jag får fila lite på de!

    Susanne!
    Ägget i smeten har jag inte för att ”binda ihop”, snarare för fluffigheten som äggvitan ger. Biffarna ”jäser lite på höjden av äggvitan. Det jag använder för att biffarna ska hålla ihop är nån matsked potatismjöl!
    /Linda

    Gilla

  12. Hanna profilbild

    Biffar är ju så gott och går ju variera som bara den! tycker dock det är svårt att räkna ut om man vill göra på en mindre sats färs… typ 500gr.

    Gilla

  13. Camilla profilbild
    Camilla

    Ett tips biffarna håller ihop utmärkt utan vare sig skorpmjöl el potatismjöl (jag har ett allergiskt barn hemma så jag har kört utan och märker absolut ingen skillnad alls)

    Gilla

  14. Anette profilbild
    Anette

    Testade dessa i förrgår – hela familjen tyckte det blev JÄTTEGOTT! Både såsen och biffarna blev toppen, tack för tipset!

    Gilla

  15. Annkila profilbild

    Mumsiga blev dom!
    Ligger i frysen så nu är det bara att ta fram och värma 🙂
    Tack för alla härliga recept!

    Gilla

  16. Sanna profilbild
    Sanna

    Detta var supergott och det tyckte mina barn också! Jag la i familjens favoritost mozzarella, ska prova med annan ost nästa gång 🙂

    Gilla

  17. Hasse profilbild
    Hasse

    1 burk creme fraiche?
    Stor eller liten? Alltså 2 eller 5 dl?
    Verkar riktigt gott. Går på Ica nu och inhandlar. 🙂

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Hasse!
      2dl.
      /Linda

      Gilla

  18. Hasse profilbild
    Hasse

    Tackar! 🙂

    Gilla

Lämna ett svar till Sanna Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect