Höstens första förkylning har anlänt hos familjen Nilsson. Första dan idag som jag är feberfri så  jag orkade mig ut i köket och dona lite!

Det är kyliga vindar på ön nu men ljummen sol som värmer emellanåt, helt perfekt väder!! Hösten är här och snart åker också raggsockarna på om kvällarna för det börjar bli liiiite kyligt på golven eftersom vi inte har börjat elda i pannan inomhus ännu.

Vad passar väl bättre än rejäl husmanskost när hösten gör sig påmind? En mustig, lite syrlig fläsk och äppelsky tillsammans med helstekt ytterfilé i saftiga skivor och naturligtvis serverat med riktigt potatismos! Riktig mat är så gott alltså!!

Ikväll blir det matinspiration (Jamie Oliver) framför TV:n med nybakad sockerkaka och ett glas kall mjölk, de kan ju inte bli bättre!? 😉

4 port
Det här behöver du : 
1 ytterfilé alt. 2 fläskfilé
Smör till stekning
Salt & peppar
Aliminiumfolié

GÖR SÅHÄR :
Putsa ytterfilén och bind upp den med steksnöre  om den är ojämn i formen. Bryn på den i stekpanna i smör så den får gyllene färg runtom. Salta & peppra. Efterstek i ugnen tills innertemp visar 68 grader. Slå in i aluminiumfolié och låt vila. Skär sedan upp den i 1 cm tjocka skivor och servera med fläsk & äppelskyn och potatismos.

Fläsk och äppelsky :
200 gram finskuret, rimmat sidfläsk
3 syrliga äpplen
2 dl äppelmust
2 dl kycklingbuljong
2 msk madeira
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär fläsket i smala strimlor och knaperstek i stekpanna. Ta upp och lägg åt sidan sålänge. Detta kan du förbereda tidigare på dan eller dan innan. Spara lite grann av fettet i pannan, men inte alls. Skölj äpplena och skär i klyftor. Stek i fettet från fläsket ca 3 min, slå på äppelmust, buljong och madeira och låt koka upp. Undvik att röra för mycket i pannan, skaka istället så håller sig äpplena hela. Red såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar om det behövs. Precis på slutet lägger du i det knaperstekta fläsket.


När jag helsteker antingen fläskfilé eller som här ytterfilé eller annan köttbit hel så blir jag lätt allergisk om jag inte får en symetrisk, rund och jämn form så då åker steksnöret fram! 🙂 Dessutom blir köttet mer jämnt tillagat.


Ytterfilén har vilat i folié och lagts upp på fat. Nu ska bara fläsk och äppelskyn hällas över sen är det dags att äta!


Äppelmust gör skyn höstlik och syrlig i smaken. Kullamust från Kullabygdens musteri.


Här har vi hela härligheten som bubblar i traktörpannan med knaperstekt sidfläsk.


Sådär! Några kvistar timjan på toppen också!


Smaklig måltid, detta ska ni prova tycker jag!

13 svar till ”Höstfilé med knaprig fläsk & äppelsky”

  1. Anna/Frostrosor profilbild

    Underbar höstmat! Jag gjorde något liknande förra året fast med rimmad sidfläsk i bit. Skönt att förkylningen är på bättringsvägen!

    Gilla

  2. Mårtenssons kök profilbild

    Skönt att det är bättre, inget kul att ligga sjuk!
    Maten ser ju riktigt god ut (som om det skulle vara konstigt?) och väldigt inspirerande, härligt med alla höstmiddagar som kommer nu:)
    Här blev det hemmagjord korv idag och det blev riktigt lyckat!

    Gilla

  3. Lina profilbild
    Lina

    Jag blir alltid lika glad av att kika inom här på Kryddburken. Du gör verkligen ett superjobb. Enda nackdelen är att jag blir alltid så enormt sugen på mat.

    Gilla

  4. Matskafferiet profilbild

    Låter riktigt gott!

    Gilla

  5. sofie mumsfillibaba profilbild

    Perfekt!! Har en fläskytter i frysen som jag inte vetat vad jag ska göra med. Blir nog till helgen! Äpple och fläskkött är ju en härlig kombo!

    Gilla

  6. Emmy profilbild

    Gud så gott det ser ut! Håller med Sofie, detta får det nog bli i helgen.

    Gilla

  7. Emma profilbild

    Mumma!!
    Ser sjukt gott ut!
    Det får vi testa!

    Gilla

  8. Jeanette profilbild
    Jeanette

    Smarrigt! Kan man ersätta Madeiran med något annat eller alternativt ta bort den helt?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Jeanette!
      Du kan utesluta madeiran helt om du vill, eller ersätta med en skvätt rött vin eller rödvinsvinäger!
      /Linda

      Gilla

  9. Delikata Recept profilbild

    Ser riktigt gott ut! Den äppelmusten är så god!! Brukar ha den hemma.

    Gilla

  10. Marie profilbild

    Detta är vad min familj kallar riktig mat så det här får bli en lunch i helgen /marie

    Gilla

  11. Lotta profilbild
    Lotta

    Såg gott ut så vi testade i helgen.
    Familjen kommentar ”Sätt in det i pärmen” vilket betyder att det lagar vi fler gånger.

    Gilla

Lämna ett svar till Emmy Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect