
Höstens första förkylning har anlänt hos familjen Nilsson. Första dan idag som jag är feberfri så jag orkade mig ut i köket och dona lite!
Det är kyliga vindar på ön nu men ljummen sol som värmer emellanåt, helt perfekt väder!! Hösten är här och snart åker också raggsockarna på om kvällarna för det börjar bli liiiite kyligt på golven eftersom vi inte har börjat elda i pannan inomhus ännu.
Vad passar väl bättre än rejäl husmanskost när hösten gör sig påmind? En mustig, lite syrlig fläsk och äppelsky tillsammans med helstekt ytterfilé i saftiga skivor och naturligtvis serverat med riktigt potatismos! Riktig mat är så gott alltså!!
Ikväll blir det matinspiration (Jamie Oliver) framför TV:n med nybakad sockerkaka och ett glas kall mjölk, de kan ju inte bli bättre!? 😉
4 port
Det här behöver du :
1 ytterfilé alt. 2 fläskfilé
Smör till stekning
Salt & peppar
Aliminiumfolié
GÖR SÅHÄR :
Putsa ytterfilén och bind upp den med steksnöre om den är ojämn i formen. Bryn på den i stekpanna i smör så den får gyllene färg runtom. Salta & peppra. Efterstek i ugnen tills innertemp visar 68 grader. Slå in i aluminiumfolié och låt vila. Skär sedan upp den i 1 cm tjocka skivor och servera med fläsk & äppelskyn och potatismos.
Fläsk och äppelsky :
200 gram finskuret, rimmat sidfläsk
3 syrliga äpplen
2 dl äppelmust
2 dl kycklingbuljong
2 msk madeira
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Skär fläsket i smala strimlor och knaperstek i stekpanna. Ta upp och lägg åt sidan sålänge. Detta kan du förbereda tidigare på dan eller dan innan. Spara lite grann av fettet i pannan, men inte alls. Skölj äpplena och skär i klyftor. Stek i fettet från fläsket ca 3 min, slå på äppelmust, buljong och madeira och låt koka upp. Undvik att röra för mycket i pannan, skaka istället så håller sig äpplena hela. Red såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar om det behövs. Precis på slutet lägger du i det knaperstekta fläsket.

När jag helsteker antingen fläskfilé eller som här ytterfilé eller annan köttbit hel så blir jag lätt allergisk om jag inte får en symetrisk, rund och jämn form så då åker steksnöret fram! 🙂 Dessutom blir köttet mer jämnt tillagat.

Ytterfilén har vilat i folié och lagts upp på fat. Nu ska bara fläsk och äppelskyn hällas över sen är det dags att äta!

Äppelmust gör skyn höstlik och syrlig i smaken. Kullamust från Kullabygdens musteri.

Här har vi hela härligheten som bubblar i traktörpannan med knaperstekt sidfläsk.



Lämna ett svar till Emmy Avbryt svar