Idag har vi bakat med äpplen från vårt vinterträd, det blir lite fallfrukt efter gallring som är riktigt syrliga och inte alls goda att äta som dom är men i en kaka är dom helt perfekta!! 😛 De är verkligen ett riktigt ”äppel-år” i år! Har nog aldrig haft så mycket äpplen på trädet innan så jag ser verkligen fram emot när första frosten kommer och de ska plockas in!

På förmiddan bakade Joline och jag en äppelkaka som vi gav bort till ett par vänner med nyfödd liten bebis, och nu ikväll gjorde Joline en till eftersom vi hade mer äpplen i marinad kvar! Vilket underbar doft vi har njutit av hela dan alltså! Dessutom har vi höststädat altanen och sopat, slängt vissna blommor och rustat för skördefest! Halmbalar, pumpor, ljung och murgröna vill jag ha där sen! Kommer bli sååå fint med en massa mysiga lyktor och marschaller!

Åter till receptet som är mycket enkelt, smeten vispar man snabbt ihop. Smör, socker, ägg, mjöl…. De vanliga! Äpplena ska skivas med skal och marineras med socker och kryddor så dom riktigt saftar till sig. Smet + äpplen = kaka!! Busenkelt!

ca 6 – 8 port
Det här behöver du :
6 äpplen (gärna syrliga)
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker
½ tsk malen kardemumma
—–
150 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

GÖR SÅHÄR : 
Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Skölj och skär äpplen i skivor med skalet kvar. Lägg ner i en bunke och pudra över socker och kryddor. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera en stund. Det går bra att förbereda på morgonen och sedan baka kakan på em/kvällen. Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör inte vispa. Häll smeten i en rund springform 25cm diam. eller annan liknande storlek. Fördela äppelskivorna ovanpå smeten. Grädda i 175 grader ca 40 min.

På toppen : 
Florsockerglasyr + pärlsocker


Joline gör ett ”ros-mönster” av äppelskivorna.


Tada!! 😛


Färdiggräddad!


Med bakplåtspapper i botten går det smidigt att lyfta ur kakan och lägga över på ett fint fat!


Det här är våra första äppelkakor i år! Alltså, det är HÖST nu!!! 😉

19 svar till ”Extra fin äppelkaka med kanel, vanilj & kardemumma”

  1. Frida profilbild

    Så god den ser ut! Fick med mig nån bacill från Öland och ligger sjuk, barnen har oxå varit sjuka och min mamma med.. Tradigt men sånt är livet! Kolla gärna min blogg där det står en massa Ölandsgrejjer!

    Gilla

  2. sofie mumsfillibaba profilbild

    Yammi!! Ser fram emot en höst med massor av äppelkakor!!

    Gilla

  3. Diana profilbild
    Diana

    tack… nu vet jag vad det blir för efterrätt i morrn… köpte äpplen som jag skulle göra nåt kul med… 🙂

    Gilla

  4. Matskafferiet profilbild

    Mums vad gott det ser ut!

    Gilla

  5. Alexandra - kärlek på tallrik profilbild

    Åh, vad mumsigt, jag är så svag för kakor som innehåller kanel och/eller kardemumma! Fint mönster fick ni till också ❤

    Gilla

  6. Mårtenssons kök profilbild

    Oh, herrejisses vilken härlig kaka, så mycket äpplen!

    Gilla

  7. Bibbi profilbild

    Mums !
    Önskar dig en fin fredag 🙂

    Gilla

  8. Delikata Recept profilbild

    Vilken läcker äppelkaka! Och det så gott med kryddor som kardemumma och kanel till äpple.

    Gilla

  9. Jenny profilbild

    Den dar kakan ser farligt god ut. Nu vet jag i alla fall vad jag ska gora med nagra av vara applen. 🙂

    Gilla

  10. Nathalie profilbild

    Har en tävling på min blogg just nu där man kan vinna ett presentkort å 500:- hos familjesmycken. Var gärna med! =D

    Gilla

  11. Josephine profilbild
    Josephine

    Det ser ut att vara en absolut underbar kaka!
    En fråga bara, vad är det man ska vispa tillsammans med sockret i början så det blir luftigt? Är det smöret?

    Gilla

  12. Hanna profilbild

    Så läcker den ser ut!

    Gilla

  13. Em profilbild

    Mmmm vad den ser god ut, kanske bakar en i helgen 🙂

    Gilla

  14. Kim profilbild

    Verkligen extra fin, tjusigt med rosmönstret.
    Det gäller att se till de bra grejerna med hösten, äppelkaka till exempel.

    Gilla

  15. Terminalglasögon profilbild

    Ser jätte mumsigt ut!

    Gilla

  16. chris b profilbild

    Mina äpplen börjar snart bli klara på träden,
    skall komma ihåg ditt recept,ser och smakar
    förstås mycket god ! hälsar chrisstickar

    Gilla

  17. Fredrica - Foodfeeling profilbild

    Äppelkakan ser väldigt god ut. Känner nästan doften ända hit. Tyvärr har jag bara ett litet äppelträd på min lilla tomt men ”köpeäpplen” fungerar säkert också. Dottern som står för sötbrödsbaken testar nog receptet till helgen.

    Gilla

  18. Kimi profilbild
    Kimi

    Gjorde den idag , den blev supergod! Jag hade i karamelliserade pecannötter med, mm!!

    Gilla

  19. Nisreen profilbild
    Nisreen

    Herre Jessös ! Godaste äppelpaj i välrden. Jättegod.Jag severaded pajen med vaniljesås. Strålande. Tack för receptet. Undetbar efterrätt. Rekommenderad❤❤❤

    Gilla

Lämna ett svar till Frida Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect