Köttfärslimpa är något som lagas väldigt ofta på mitt jobb. Och gott är det ju också! Rejäl och redig husmanskost med potatis, skysås, lingon och kokta grönsaker. En del använder sig av löksoppa-pulver som är himla populärt och ger en god smak till köttfärslimpan.

De gör inte jag, jag gör egen löksoppa enkelt i stekpannan för det är bra mycket godare och pulver är inte riktigt min melodi. Jag gör den ganska stark och med mycket sälta och blandat med färsen blir smaken bara såååå god! Så alla ni ”pulver-limpor”, se till o prova detta istället! 😉

Fotnot : Lägg märke till tallriken, såna får ni inte se för ofta här inne, det är svärmors porslin! Visst är dom vackra dom där blå, med handmålade motiv. Såna samlade min farmor på när jag var liten, hon hade/har en hel vägg full med årstallrikar, dom är sååå vackra tycker jag!

8 port
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
2 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
2 dl mjölk

Löksoppa :
50 gram smör
3 stora gul lök
4 msk oxfond
2½ dl vatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Förbered löksoppan först av allt så den får svalna något. Hacka löken och fräs i stekpanna med smöret tills löken blivit mjuk och genomskinlig, låt den steka länge på låg värme, ca 30 min. Tillsätt oxfond och slå på vattnet, låt allt få bubbla ihop nån minut. Smaka av den med salt och peppar, när den är lite för salt är den perfekt! Ta sedan av plattan och låt svalna. Om du vill kan du mixa löksoppan med mixerstav så får du en finare konsistens på köttfärslimpan, det är en ren smaksak!

Blanda sedan ströbrödet med mjölken och låt svälla, rör ihop med löksoppan och blanda sist ner färsen. Smörj en ugnsplåt och forma färsen till en limpa. Stek i ugnen ca 1-1½ timme i 175 grader.

Använd stekskyn som bildats på plåten och sila ner i en kastrull, späd med vatten eller buljong, lite soya, en matsked vinbärsgelé. Ev en skvätt grädde. Smaka av med salt & peppar. Red såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

TIPS! 
Om ni som jag ÄÄÄÄÄLSKAR potatis & purjolökssoppa så går den också alldeles utmärkt att blanda ner i färsen om man har en skvätt över!  


Med hemmagjord löksoppa som du blandar med färsen får du en riktigt god och smakrik köttfärslimpa! Löken kan mixas med mixerstav när vätskan hällts på, det är en smaksak!


Några av tillbehören…


Och limpan, skjuts in i ugnen! 175 grader ca 1-1½ timme.


Smaklig måltid! Lova nu att prova detta ni som använder pulver, ja ni andra också förstås! 😛

19 svar till ”Köttfärslimpa med (hemmagjord) löksoppa”

  1. Jennifer på Fashioncut profilbild

    Fy tusan vad gott det ser ut! 😀

    Gilla

  2. Anna/Frostrosor profilbild

    Underbart Linda! Du är så härligt påhittig som experimenterar fram egna varianter! En eloge till dig! Detta måste jag prova snart! Alla ingredienser finns ju hemma!

    Gilla

  3. Matskafferiet profilbild

    Mums, köttfärslimpa är alltid gott!

    Gilla

  4. jawna profilbild

    Åh, det ser otroligt gott ut! Ska definitivt göras i veckan 🙂

    Gilla

  5. Kristina D profilbild

    JAAAAA! Vad jag längtat efter detta recept! Jag har hört att löksoppevarianten är den godaste ”limpan”. Men då jag är emot pulversoppor och pulversåser i största allmänhet har jag totalvägrat denna variant på köttfärslimpa. Bristen på intelligens framträder tydligt när jag inser att jag aldrig tänkt tanken på att rätt och slätt göra min egen löksoppa 😉 haha!

    Detta ska provas i höst!

    Gilla

  6. Ulla profilbild
    Ulla

    Inser att jag missat nåt i livet, ska absolut göra detta och det snarast. Har aldrig tänkt tanken om löksoppa i köttfärslimpa, man lär sig hela tiden. Tack igen Kryddis för goda tips!

    Gilla

  7. Therése profilbild

    Tillhör dom som har testat att göra på ”färdig” löksoppa och ja den är god, men att göra allt från grunden själv är ju klart mycket bättre. Så detta ska jag helt klart testa nästa gång vi ska äta köttfärslimpa!

    Gilla

  8. Johanna profilbild
    Johanna

    Har aldrig testat pulverlöksoppa! Hemmagjord är ju så mycket LÄTTARE och godare.

    Gilla

  9. Therese profilbild
    Therese

    Blir dagens lunch! Tack för tipset, hade idétorka men detta passar perfekt till ett gäng hungruga killar efter en dags fotbollsskola alt mtb-cykling :))

    Gilla

  10. Ellinor profilbild

    Jag brukar lägga ut halva (undre) limpan och göra en skåra i mitten som jag fyller med smaksatt philadelphiaost. Därefter lägger jag på andra halvan (locket) av limpan. Vill jag lyxatill det lite mer så baconlindar jag den innan den åker in i ugnen.
    Ska dock bli spännande att prova denna modell 🙂

    Gilla

  11. Eva profilbild

    Men TACK för tipset! Jag som ALLTID använder det där pulvret!? Men NU ska jag ABSOLUT testa ditt recept!!!
    Ha en fin onsdag!

    Gilla

  12. Anna profilbild

    Guuuuuuuuuud så gott!

    // Anna

    Gilla

  13. felicia profilbild

    otroligt bra blogg! denna ska jag följa 🙂

    Gilla

  14. Jenny profilbild
    Jenny

    Fick bli dagens middag och herrejisses vad gott det blev!!! Tack för ytterligare ett kanonrecept 😀

    Gilla

  15. Caroline profilbild

    Jättegod vart denna limpa och den kommer ha en stående plats i vår meny!

    Gilla

  16. Jennie profilbild
    Jennie

    Testade detta recept idag och sambon sa att det var den godaste köttfärslimpa han ätit, jag håller med!

    Gilla

  17. jawna profilbild

    Imorgon bjuder jag svärföräldrarna på denna limpa! Ska bli otroligt spännande!

    Gilla

  18. Susanne profilbild
    Susanne

    Den här köttfärslimpa är den godaste jag ätit!! Riktigt bra recept!

    Gilla

Lämna ett svar till Jennie Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect