Nu har mina sista blåbär hamnat i en vetedeg, kanske det mest, fantastiska söta bakverk jag kan tycka, nämligen BULLAR!! Den ”icke-sockerråtta” som jag är så hoppar jag gärna över småkakor, bakelser, söta tårtor och kladdkakor. Men bullar!!?? Vem kan motstå bullar!?? Ett stort glas mjölk, gärna med ett par isbitar i, och så lagomt, avsvalnade nybakade kanelbullar! Huuualigen så gott!

Men nu va de ju fråga om snäppet värre alltså – Blåbärsbullar!!! För att få till blåbärsbullar bör man koka sin egen blåbärssylt, och låta den svalna en dag i kylen. Sen gör man precis på samma sätt med samma recept man brukar använda till vetedeg men byter ut kanel mot blåbärssylten! Det blir kladdigt kan jag lova, men ruskigt goda, söta, saftiga smörbullar med vanilj och den härliga sylten är bara pricken över i:et! Har ni inte provat innan så gör de!

TIPS : 
Om man har en sylt som är inte så jätte-fast i konsistensen, vispa ut den med lite marsanpulver så stelnar den lite grann och fungerar bättre att bredas på som fyllning!

Receptet är på en ½ liter degvätska och räcker till ca 40-45st normalstora kanelsnäckor, (3 plåtar) jag gjorde både blåbärsbullar (modell större) och kanelsnäckor (normalstora) och fick ut en plåt av varje!
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör
5 dl standardmjölk el. gammaldags mjölk
1 pkt jäst 50 gram
1½ dl strösocker
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
½ pkt vetemjöl (1kg)

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt! Förbered tre plåtar med bakplåtspapper. Smula ner jästen i en degbunke (här fick Kenwood Patissier göra jobbet) Strö ½ dl strösocker över den smulade jästen. Ljumma under tiden mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt resten av strösockret, saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma smöret. Kör i maskinen (eller med elvispens degkrokar) tills du fått en fin men väldigt lös deg. Minst 10 min.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Spara ca 1-2 dl av vetemjölet till utbakning. Ta upp degkroken, strö över lite mjöl och lägg en kökshandduk över. Låt jäsa 30 minuter! Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda/dra den smidig, använd så lite mjöl som möjligt!

Dela degen i tre delar! Kavla ut varje deg till en rektangulär platta ca 30*50cm. Bred på smör i ett tunnt lager, pudra över vaniljsocker. Bre på ett lager av blåbärssylten. Vik degen dubbelt på mitten. Skär med vass kniv 2cm breda remosor, börja från kortsidan. Varje remsa skär du sedan som en byxa med ett snitt i mitten men inte ända ut i kanten på den vikta sidan. Vira varje ”byxben” till tvinnande snoddar och på ett ganska elegant sätt gör du sedan en vanlig knut av degen! 😛

Lägg knutarna på bakplåtspappersklädd plåt eller i större muffinsformar. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Grädda i 200 grader ca 10-15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

Blåbärssylt på 1 liter blåbär : 
1 liter rensade blåbär
2 dl vatten
4 dl syltsocker

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp blåbären tillsammans med vattnet. Skumma av, tillsätt sockret och sänk värmen. Låt småkoka ca 5 min! Klart!


Kladdiga blåbärsknutar på jäsning. Jag använde STORA muffinsformar till dessa, då håller man fyllningen på plats tills de är bakade!


Kanelbullar är ett måste så den sista degbiten fick bli med kanel istället! Det är sällan jag gör exakt en och samma sort av en deg, lite variation ska de ju va! 😉


Blåbärsbullarna är färdiggräddade! Låt svalna, frys in eller förvara i plastpåse. Före servering kan du pensla med smält smör och doppa dom i strösocker!


En plåt kanelbullar är klara!


Detta är ett av de bästa blåbärsrecept jag har i gömmorna, inte att förglömma! 😛

Igårkväll satt jag och skrev på ett långt inlägg av lite mer ”mat-viktig” karaktär. på grund av åska, blixt och dunder blev jag tvungen att avbryta allting och dessvärre gick en del av inlägget förlorar. Ikväll har jag dock skrivit ikapp och lite till men är inte färdig ändå men jag hoppas kunna dela med mig av just det inlägget imorgon!

Kram på er! 

19 svar till ”Blåbärsbullar, syndigt gott!!”

  1. susanne profilbild

    hua hua…va det så gott ut, måste absolut testas ;)))
    kram susanne

    Gilla

  2. Matilda profilbild

    åh vad gott med blåbärsbullar! 🙂

    Gilla

  3. mela profilbild

    åh nu är jag vrålhungrig

    Gilla

  4. Anna/Frostrosor profilbild

    Snygga och goa som bara den… jag har inte provat den här formen av bullar med blåbärsfyllning, då brukar det bli traditionella kanel- socker istället. Men bullar är verkligen jättegott.. bakar det ofta!

    Gilla

  5. Tiagirl profilbild

    Nu fick ju till och med enkelspåriga jag lust att testa olika fyllningar, man kan ju då ha olika sorters sylt i ju! Jag använder ju bara socker och vaniljsocker i mina…. Ungarna brukar göra med oboy i på sin bit.
    Ska testa din deg-variant någongång tror jag, du har i mer av allt till den mängden mjölk än jag har i mitt tok-gamla recept!

    Ha is i magen…det står säkert en burk blåbär till på trappen nåndag va det lider för jag är klar med mitt blåbärsbehov över vintern nu! Men ”måste” plokca vidare…man blir ju helt sjuk av att se så mkt av det blå guldet i skogarna!! Sånt slöööseri att ingen plockar!!! 🙂

    Gilla

  6. Fridas kök profilbild

    Mums, blåbärsbullar är verkligen gott! I min variant så lägger jag i hela blåbär – kladdigt men sååå gott! 🙂

    Gilla

  7. Bakverk och Fikastunder.. profilbild

    Dom ser verkligen goda ut!!! MMMmm bullar slår mycket!!

    Gilla

  8. Pinglan profilbild

    Gud vilka härliga bullar! De ser otroligt goda ut. Har faktiskt aldrig bakat bullar med blåbär, men måste absolut testa någon gång.
    Ha det bra!
    /Pinglan

    Gilla

  9. sofie mumsfillibaba profilbild

    Jösses vad gott det ser ut! Nygräddade bullar är ju så gott!!

    Gilla

  10. JOSEFIN - CHASING THE HOLLYWOOD DREAM profilbild

    guud så gott! Ska defenitivt baka dom när jag har tid :)!

    Gilla

  11. Theres - SagaomTess profilbild

    Åh, vad mycket prat om blåbär….vill ha!

    Gilla

  12. Husmorsan Anette profilbild

    Bullar är bäst! Jag har en variant av blåbärsbullar med creme cheese topping som också är helt makalöst gott!!!

    Gilla

  13. Stephanie profilbild

    Ser otroligt goda ut!

    Gilla

  14. Delikata Recept profilbild

    Vilken härlig sockerbomb! 🙂 Och blåbär är så gott!

    Gilla

  15. Superkokken profilbild

    Tusen takk for flott blogg og gode menyer!

    Er du glad i italiensk mat – finner du daglig nye oppskrifter på http://www.superkokken.no

    Velkommen og beste hilsen fra Norge og Superkokken 🙂

    Gilla

  16. sara profilbild
    sara

    sämst uppdatering

    Gilla

  17. Fröken Julie profilbild

    Åh vad gott det ser ut! Nästa gång jag bakar bullar ska jag definitivt använda blåbär också! 🙂

    Gilla

  18. T-Bone profilbild
    T-Bone

    Nja, jag får inte till det alls. Tror att det är alldeles för lite vetemjöl i det här receptet. Efter att min andra deg även den blev alldeles för kladdig och på tok för svår att arbeta med så jämförde jag detta recept lite med andras och kom fram till att det verkar saknas typ 1kg vetemjöl i proportion till dom andra ingredienserna. Jag ger upp…jag som ville så gärna 😦
    Är du säker på att det inte ska stå 1 1/2 paket vetemjöl?
    No hard feelings, va ju bara såååå sugen ju 😉

    Gilla

Lämna ett svar till Fridas kök Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect