Kvällsgott-tips kommer här! En supergod franska med baconfyllning som får gratinera i ugnen, den perfekta kvälls-mys-mackan om man tröttnat på ”vanliga” varma mackor! Trevlig 80-tals klassiker som mycket väl tål att dammas av ibland! 😉

Receptet kan du variera med just den fyllning du vill ha. Köttfärs, skinka, renskav, kyckling, svamp etc etc…

4-6 port
Det här behöver du :
1 franska
150 gram bacon
1 gul lök
Inkråmet av 1 franska
1 msk oregano
Salt & peppar
1 stor tomat
1 liten burk ananasringar
3 ägg
4-5 dl gräddmjölk
3 dl riven ost
Bakplåtspapper

GÖR SÅHÄR :
Skär av ett lock på franska. Gröp ur inkråmet med en gaffel. Skär bacon och lök i mindre bitar och stek i stekpanna tillsammans med inkråmet. Krydda med oregano, salt och peppar. Fyll franskan. Tärna tomat och ananas och lägg över. Vispa ihop äggen med gräddmjölken och häll i. Brödet suger åt sig mycket vätska så häll på så mycket att det precis rinner över. Riv över osten och lägg på locket. Knyckla ihop ett bakplåtspapper och skölj det noga under kranen så det blir riktigt mjukt och blöt. Slå in franska i det blöta bakplåtspappret och gratinera i ugnen 200 grader ca 20-25 min. Det blöta pappret håller franska mjuk och fin inuti och ger en god knaprig yta!


Bacon och lök!


Franskan fylls…


Och toppas med tomat, ananas, riven ost, ägg och gräddmjölk.


Packa in franskan i det blöta bakplåtspappret. Sen skjuts in i ugnen ca 20-25 min i 200 grader.


Under tiden hyvlar jag vitkål och hackar persilja. Dressar med ättika, rapsolja, svartpeppar, salt och en liten nypa socker. Suuuuupergott till ”varma mackor” och så enkelt!


Varsågoda! 😛

28 svar till ”80-tals klassikern – fylld franska”

  1. Malin profilbild

    åh va gott det såg ut! aldrig sett eller hört talas om denna rätten!!:) (brukar själv dock ibland göra varma mackor med just bacon&champinjon stuvning med ost i stuvningen och ovanpå..sen gratinerar jag det i ugnen tills osten har smält och brödet är frasigt.. använder vanligt rostbröd)…

    farligt är det, man kan ju proppa i sig hur många som helst 😉

    ska absolut testa ditt recept här nån dag, låter supergott!

    Gilla

  2. Matilda profilbild

    åhååå ser helt galet gott ut 😮 😀

    Gilla

  3. Marie profilbild

    hejja 80 talet ! vilket bra tips med blött bakplåtspapper den måste bli väldigt mumsig då läggs i ska-göra-recept-lådan kram Marie

    Gilla

  4. Katarina profilbild
    Katarina

    ohh det där har jag aldrig hört talas om.. Men så är jag iofs född på 80talet så det var väl före min tid 😉

    Ser hur gott som helst ut i alla fall och ska absolut testas!

    Gilla

  5. Bakverk och Fikastunder.. profilbild

    MMMMM vad gott det ser ut!!!!

    Gilla

  6. Hanna profilbild

    Ser underbart gott ut!

    Gilla

  7. Linda profilbild
    Linda

    Gud så gott! Har ätit fylld franska en gång, på åttiotalet, då var det med någon slags tonfiskfyllning, gott som tusan, ett matminne som består!

    Gilla

  8. Hanna profilbild

    Det är gott.. tipsade syrran mig om en gång =)

    Gilla

  9. Åsa profilbild

    klassiker får man aldrig för lite av 🙂
    ser riktigt mumsigt ut
    kram Åsa

    Gilla

  10. Anders Öhman profilbild

    Kul att fler håller liv i denna sentida klassiker. Bloggade själv om ”fylld barkis” för ett tag sedan. Riktig fredagsmysmat.

    Gilla

  11. Siri profilbild
    Siri

    Älskar din blogg!! Titta gärna in på min!http://oliveochhummer.blogspot.com/

    Gilla

  12. marita profilbild

    vilken härlig matblogg. inspirerande verkligen.
    kika gärna in hos mig i LA, kram marita

    Gilla

  13. kajomida profilbild
    kajomida

    Vi gjorde fylld franska och fyllda smafrallor i slutet av 70-talet – det var ALLTID med köttfärs, lök, champinjoner och mycket ketchup 😉 Ost ocksa förstas!

    Glömde manga ar hur gott det var och kom inte pa det förrän för ca. 4 ar sedan när jag började handla i ett nytt bageri. Bjöd da tyska vänner och nu fragar de ofta, om jag inte kan göra det igen. Tyvärr hittar jag inga passande (lika stora och frasiga) smafrallor här upp pa Fehmarn 😦

    Det later jättegott att steka med inkramet, det maste jag pröva! Äggstanning i är ocksa för mej en ny idé… Och självklart maste det blöta bakplatspappret testas!

    Gilla

  14. Alexandra - kärlek på tallrik profilbild

    nejmen vilket roligt recept! Jag, som är född i slutet av 80-talet, har aldrig provat detta, men det både ser och låter fantastiskt gott! Och det går ju att variera innehållet efter tycke och smak – yay =) Bilderna är tokbra!

    Gilla

  15. Swedish Mike profilbild

    Det dar ar en riktig klassiker.

    Jag brukar kora en variant dar jag anvander resterna fran kottfarssas eller chili – med lite ost pa toppen.

    // Mike

    Gilla

  16. Fridas kök profilbild

    Ser jättegott ut! Har också ett recept på fylld formfranska på min blogg. Smakar barndom! 🙂 http://fridaskok.wordpress.com/2008/07/06/fylld-formfranska/

    Gilla

  17. Malin profilbild

    Det HÄR är mat helt i min smak! 😀

    Gilla

  18. Emmy profilbild

    Måste snart ta och fylla en franska. Har inte ätit det sedan något helgmys när jag var barn. Fast oftast fylldes den då med färs.

    Gilla

  19. sofie mumsfillibaba profilbild

    Vilket barndomsminne!! Vi brukade äta med köttfärs i. Då var det lite fest!!

    Gilla

  20. susanne profilbild

    Hade jag alldeles glömt bort….får bli till fredagsmyset imon ;))
    kram på er alla
    susanne

    Gilla

  21. Bibbi profilbild

    Så otroligt gott det ser ut 🙂
    Måste bli en fredagsrätt framöver.
    Tack för Dina goda recept och läckra bilder 😀
    Nu väntar sängen //Bibbi

    Gilla

  22. LeChef profilbild

    Hej! Jag har just lagt upp sidan http://www.receptplatsen.se och letar lite matintresserade personer att hjälpa fylla på med recept osv. Länkar gärna till din blogg från sidan eller lägger till en artikel om du vill skriva en. Skapar du en profil på sidan kan du även länka till din egen matblogg (den här bloggen dvs) i profilen och automatiskt visa dina inlägg på webbsidan.

    http://www.receptplatsen.se kommer även ha en iPhone och Android app för att organisera sina recept, kokböcker och matsedlar.

    Mvh,
    LeChef

    Gilla

  23. Retrophilia profilbild

    Vad gott det ser ut! Lite onyttig får man vara ibland! Detta måste provas, allt blir gott med lite bacon! 🙂

    Gilla

  24. Åsa profilbild

    Bra tips nu kan man köpa gårdagens bröd till en billig penning. och göra denna mättande goda macka. Härligt

    Gilla

  25. SAn profilbild

    Åh, så gott! Detta åt vi ofta när vi var små :).

    Och angående inlägget ovanför… Det är hemskt vad som händer i vår värld. Du gör alldeles rätt som orkar skriva om det. Människor behöver bry sig mer om vår omvärld. Ta tag i saken och inte bara passera.

    Kramar!

    Gilla

  26. Mandy profilbild

    Oooh va jag blev hungrig nu >.<
    Underbart! 😀

    Gilla

  27. Matskafferiet profilbild

    Jag som är 90-talist blir bara mer och mer chockad över hur 80-talet såg ut haha 😉

    Gilla

  28. Helena profilbild

    Precis receptet jag letade efter! Hade det i en kokbok från 70-80 talet men den är borta. Bra med blött bakpapper, blir nog lika krispigt ändå 🙂

    Gilla

Lämna ett svar till Linda Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect