Detta är en stark biffgryta med både hetta och sötma! Riktigt mört strimlat kött, gjord på bästa muurikkan! En skål ris, en gaffel och en rejäl skopa av denna biffgryta och man mår väldigt gott med solnedgången bakom axeln… ”Biffgryta i kinasås” är populär här hemma bland både stora och små, och som barnen brukar göra när det blir lite för hett, ta lite mer ris på tuggan bara! 😉 Gott som tusan är de!!

 Det här behöver du :
600 gram lövbiff i tunna skivor
1-2 liter köttbuljong (mer om du lagar på muurikka, mindre i gryta på spisen)
2 dl sweet chilisås
1 dl apelsinjuice
3 tsk D´Elidas chilisås
1 nypa farinsocker

3 späda morötter
3 knipplök
1 röd paprika
1 vitlök solo
1 burk champinjoner
1 röd spansk peppar (utan kärnor)

GÖR SÅHÄR :
Strimla lövbiffen. Förbered lök och grönsaker. Skär morötterna i små stavar, hacka löken, strimla paprikan, finhacka vitlök och chili.

Stek den strimlade lövbiffen på hög värme så den fån fin färg. Slå sedan på buljongen och låt allt få bräsera tills köttet blir riktigt mört. När man gör en gryta blir lövbiffen lätt seg och torr om den inte får bräsera sig mör. Till skillnad mot en lövbiff som man steker på lätt så är den mörare automatiskt eftersom tillagningen går så snabbt och den serveras direkt. En gryta behöver dock få bli mör och då pyttsar man på buljong lite i taget och låter koka in, tillsätter mer, låter koka in osv, osv. Jag lovar det blir kanongott och inte alls segt!

När köttet är mört (efter ca 30-40 min) och smälter i munnen är det dags att tillsätta resten av ingredienserna. Sweet chilisås, apelsinjuice, D´Elidas och en nypa farinsocker. Rör om väl och tillsätt lök och grönsaker. Låt hela grytan få puttra ihop ca 5-10 min, sen är det bara att servera. Vill man ha mer sås, använd mer buljong. För en tjockare konsistens på såsen, red av med lite maizenamjöl utrört i vatten! Servera med jasminris.


Fräs på!


Bräsera!


Tillsätt vätskorna!


Och resten av ingredienserna!


Låt puttra ihop!


Servera och njut! 😛

22 svar till ”Strimlad biffgryta i kinasås, på muurikkan”

  1. Therese profilbild

    Oh vad gott det såg ut..
    Snart snart blir det semester här uppe i norr och förhoppningsvis lite mera muurikkamat!
    Tjingeling!

    Gilla

  2. Hemmafrun J profilbild

    En liten fråga… Två liter buljong låter väldigt mycket till 400 g kött + grönsaker. Jag kan förstå att på en Muurikka så kokar det ner snabbt men i en ”vanlig” stekpanna så har man ju inte samma yta. Om du skulle göra detta på spisen skulle du fortfarande använda lika mycket buljong? Eller vad rekommenderar du?

    Det ser jättegott ut ska prova detta,men på min spis 😉
    Kram

    Gilla

  3. Åsa profilbild

    Biffgryta i Kinasås får bli till helgen. Buljongen minskar jag på så att det passar att laga i stekpannan eller häller på lite i taget tills lövbiffen är mör. Inga problem.

    Gilla

  4. kryddburken profilbild

    De låter bra de Therese! 🙂

    Hemmafrun J!
    För de första ska ska de inte va 400 gram, utan 600 gram, detta har jag nu korrigerat! 😉 Å det är så sant att det går åt mindre buljong i en gryta på spisen, eller i stekpanna så ca hälften skulle jag nog tro blir lagom mängd där!

    Åsa!
    Precis, lycka till!
    /Linda

    Gilla

  5. Catta profilbild

    Gud vad gott 🙂 det ska jag lätt testa 😀

    Gilla

  6. Katja Dzepovska profilbild

    Åh, det låter väldigt gott. Bilderna frestar mig även en hel del :-).

    Gilla

  7. Lina profilbild

    Yum! Det ser helt galet gott ut… 🙂

    Gilla

  8. SAn profilbild

    Ser otroligt gott ut!! 🙂

    Gilla

  9. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Så himla gott det ser ut 🙂

    Gilla

  10. Malin - matifart profilbild

    Ser himla mumsigt ut! Det ska testas, dock utan Muurikkan tyvärr!

    Gilla

  11. Åsa/ En Sida Med Mat profilbild

    OMG!!! Detta är precis i min smak!! Måste jag ju bara testa!
    Kram från Skåne!

    Gilla

  12. Sabina profilbild
    Sabina

    kan man byta ut den eliada chilisåsen mot något annat?

    Gilla

  13. Husmorsan Anette profilbild

    Vore roligt att prova en Murrika!

    Gilla

  14. Annica Lundgern profilbild

    Mer mer mer Muurikka recept….du äger på detta… med allt egentligen men dessa Muurikka recept jag dräglar…

    Älskar din sida….

    Gilla

  15. Caroline profilbild

    3:de receptet jag testar av dig och du gör mig ej besviken. Jättegott! Jag gjorde den dock så här: la allt i en Le cruset gryta, 5 dl vatten, 1 msk chilisås, in i ugnen på 175 grader i cirka 2h. Blev kanon gott!

    Gilla

  16. Annica Lundgren profilbild

    Hej Alla ville bara inflika att jag har gjort denna gryta flera gånger på både Muurikan och stekgryta och den är lika förbaskat god varje gång….. alla i familjen bara gör vågen när jag säger att idag blir det lövbiffgryta..hahaha….men grejen är som Linda skriver köttet måste bräsera i 30-40 minuter för att få köttet mört och det blir mört tro mig…ljuvligt gott är det.

    Gilla

  17. Simon profilbild
    Simon

    Hej! tänkte fråga angående köttbbuljöng, ska man köpa flytande eller är det bara att använda en tärning och lösa in den i kokande vatten?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Simon!
      Det funkar med vilket som. Antingen flytande fond eller bara smula över en buljongtärning.
      /Linda

      Gilla

  18. Linda Jonsson profilbild
    Linda Jonsson

    Heej! Kan man byta ut d elidas såsen mot något annat? Någon som är snarlik den? Är så sugen på att testa denna rätt. Men har tyvärr inte den såsen. Älskar din blogg måste jag säga, så inspirerande. Hälsningar från Gotland 🙂

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Hej Linda!
      Jag har skrivit ett inlägg om D´Elidas här https://kryddburken.se/2013/05/21/vanligaste-fragorna-tavlingstips-nytt-inom-kort/
      och vad den innehåller och ev. kan ersättas med. Men det är värt att köpa den alla gånger!:-P Sååå god!
      Tack för din kommentar snälla du!
      /Linda

      Gilla

Lämna ett svar till SAn Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect