Jag hoppas ni inte tröttnar på mina muurikka recept, det får ni bara inte!! 😉 För det är ju sååå kul och en helt annan matlagning än att stå vid spisen! Och nu på sommaren så är det så underbart att sitta vid elden och laga maten utomhus!

Muurikkan kan antingen eldas på underifrån med ved som vi gör, eller med gasol på en högre ställning. Vi kör med ved, för det är både mysigast och känns mer äkta! Gasol har vi nog aldrig ens ägt… 😉

Här bestämde vi oss för tacos på muurikkan, som vi åt i pitabröd jag gräddade på densamma! Himmel och pannkaka så gott alltså! Receptet på pitabröd funkar lika bra i vanlig ugn på 225 grader ca 5-10 min. Skillnaden när du gör dom på muurikkan är att de blir inte lika luftiga då just pitabröd kräver lite ovanvärme för att bli ”fluffiga” i mitten, men skurna och fyllda med tacofärs så smakar det om ännu godare så varsågoda o prova!! Brödet blir härligt gräddat, mjukt och saftigt!

Detta ska ni inte missa alltså! Köp en muurikka kära bloggläsare, önska i present, skriv upp på ”MÅSTE-HA-listan osv osv! Och ni som redan har en!? Hands up tack! 😛 *nyfiken i en strut*

5 st stora pitabröd
Det här behöver du :
½ pkt jäst (25 gram)
3 dl ljummet vatten
1-2 msk olja
½ tsk salt
5-6 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Rör ut jästen med vattnet, tillsätt oljan, saltet och de mesta av mjölet. Spara ca 2 dl till utbakning. Arbeta degen för hand eller i maskin ca 10 min. Låt jäsa i bunken 30 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda, tillsätt mer mjöl så du får en slät och smidig deg. Måtta ut 5 delar och rullar till bollar. Lägg på mjölad skärbräda eller bakplåtspapper och ta med ut till muurikkan. Tryck, eller kavla ut dom till ca 1 cm höga. Grädda dom på inte så hög värme ca 5-10 min. Vänd lite då och då. Förvara pitabröden inlindade i en kökshandduk tills det är dags att äta!

TIPS!
När du gräddar pitabröd, eller vilket tunnare bröd som helst egentligen på muurikkan bör du vara sparsam med värmen. Och ingen olja i muurikkan, torrt ska de va och inte för hett då blir bröden brända och inte helt genomgräddade så elda på med fler vedklabbar efteråt istället när tacofärsen ska på!

Tacofärs på muurikkan :
500 gram blandfärs
1 stor gul lök
1 solo vitlök
100 gram färska champinjoner
Salt & peppar
Vatten…

GÖR SÅHÄR :
Förbered lök, vitlök och camhpinjoner. Skär i skivor/bitar och häll upp allt i en skål du kan ta med ut! Fräs på färsen i het muurikka i lite olja. Slå på lök och champinjoner och vänd runt ordentligt. Salta och peppra. Vatten är alltid bra att ha till hans när du lagar på muurikkan så späd med vatten lite då och då när det kokar torrt. Färsen blir dock färidg väldigt fort. Servera i ljumma pitabröd med sallad, riven ost, vitlökssås och färska tomater…. Helt gudomligt gott!!


Barnens lilla kavel är precis lagom att ta med ut till elden när det ska kavlas pitabröd!


Om ni kunde känna doften här av nygräddat bröd över öppen eld… Ja, då hade jag varit nöjd med mitt förmedlande av receptet för det är så vansinnigt gott, för att inte tala om hela stämningen runt elden utomhus.


Vänd lite då och då…


Att följa brödens jäsning live ”i ugnen”, det är bättre än TV! 😉


Vira in i kökshandduk så är dom lagom ljumma tills de är dags att äta!


Sen är det bara att brassa på med mer ved och på med färs, lök och champinjoner!


Det tar inte många minuter för färsen att bli klar. Om det går lite för snabbt och muurikkan är för varm är det bra att ha en flaska med vatten att slå på lite då och då…


Sisådärja! 😛


Smaklig muurikka får jag väl säga nu! 😉

Fler recept på muurikkan :


Kyckling i stark sås


Norrlandskebab med renskav & mjukt tunnbröd

 

28 svar till ”Grädda pitabröd på muurikkan! Och tacos till middag!”

  1. Camilla profilbild
    Camilla

    Hihi Ful lök… inte gul då? 😉

    Gilla

  2. kryddburken profilbild

    😛 Ja en stor, ful lök… Nä, GUL såklart!

    Gilla

  3. Therese profilbild

    Ja visst är muurikkan himla bra!
    Allt blir bara sååå gott och sen så är det ju så mysigt att laga mat ute.
    En himla bra investering!
    Här uppe är det medelhavsvärme idag, sund att sjön är för kall än att bada i annars hade man gärna hoppat i.
    Trevlig helg på dig!
    Kram

    Gilla

  4. Therese profilbild

    Synd skulle det stå och inte sund!!

    Gilla

  5. Rick profilbild

    Får ta och införskaffa mig en muurikka känner jag 😀 Barnen är tokiga i pitabröd med diverse fyllning och att kunna göra det här utomhus är ju jättemysigt.

    Gilla

  6. Anna-Maria profilbild
    Anna-Maria

    Muurikka framkallar barndomsminnen från Tornedalen. Farmor gräddade pannkakor på hällen, vilka sedan åts med hjortronsylt och grädde.

    Gilla

  7. Cecilia profilbild
    Cecilia

    Självklart finns det en Muurikka, men så bor jag i Jämtland 🙂

    Gilla

  8. Ylva profilbild
    Ylva

    Ja visst har vi en Muurikka. Vi är dock betydligt latare än vad du är. Färdigköpta pitabröd, kebabkött, grönsaker. Sen en hel del vitlöksdressing. Mums! Till efterrätt plockar vi gärna fram våffeljärnet och fixar våfflor över elden. Underbart!

    Gilla

  9. Fjällmor profilbild
    Fjällmor

    Såklart jag har! Älskar båda mina…

    Vänliga fjällhälsningar

    Gilla

  10. Elin profilbild
    Elin

    Pappa har en. De byggde en grillkåta efter att de varit på semester norrut och blivit inspirerade. Han fixade en upphängning med hjälp av en gammal domkraft till en bil så man kan justera höjden för lite temperaturreglering. =)

    Gilla

  11. emmaluu profilbild

    räcker upp handen
    Egentligen är det väl så att det är pappa som har en. Den har stått oanvänd i garaget i flera år, så länge jag kan minnas. Tills vi tog fram den i vintras och stekte souvas. I lördags var det kyckling på muurikkan och ikväll blir det hamburgare på denna underbara skapelse! Nästa gång vi ska steka souvas ska jag prova ditt recept på pitabröd 🙂

    Gilla

  12. Frida profilbild

    Använder Muurikkan på Scouterna, istället för stekpannor… Mycket smidigt! Hoppas på fler tips på Muurikka-recept

    Gilla

  13. frida profilbild

    åh jäklar så gott det ser ut!

    Gilla

  14. Marina profilbild

    Ser verkligen supergoda ut!

    /Marina

    Gilla

  15. Gourmetmorsan profilbild

    Yammie, så otroligt gott det ser ut!
    Kram Gourmetmorsan

    Gilla

  16. Mårtenssons kök profilbild

    Nej, här ägs det ingen. Den känns inte vidare ”cykelvänlig” så för oss som inte äger bil känns det som att det blir en enorm packning att ta med ut i naturen. Nere på gården hade det nog inte uppskattats heller om vi börjat elda:)
    Men vi kan absolut förstå känslan av hur härligt det är att kocka ute i det fria.

    Gilla

  17. Camilla.L profilbild
    Camilla.L

    Åh, jag har tyvärr ingen Muurikka men blir såklart sugen på en sådan efter bl a detta recept. Så jag får väl önska mig en i födelsedagspresent eller nåt.

    P.s Jag gillar din sida mer och mer :o)

    Hälsningar från en annan ö-bo (Gotland)

    Gilla

  18. Bettina profilbild
    Bettina

    Ser riktigt gott ut! Men det funkar nog inte i lilla lägenheten där jag bor så jag får nöja mig med vanlig stekpanna ett tag till..

    Gilla

  19. Lisa profilbild
    Lisa

    Har aldrig hör talas om muurika förrän du började skriva om din. Men den verkar ju helt fantastisk. Bor i lägenhet och störttrivs med det. Går dock börjat fundera på att skaffa hus med trädgård så att jag kan ha en riktig eldstad!

    Gilla

  20. Åsa profilbild

    Omg! Hade jag haft trädgård skulle jag inte tveka en sekund att införskaffa mig en stekhäll! Känner nästan lukten ända hit av eld, bakat bröd och matos 🙂

    Gilla

  21. mamman profilbild

    Måste bara fråga….var köper man denna….muurika????

    Gilla

  22. Mitt skafferi profilbild

    Vilken otroligt inspirerande du har. Verkligen kul att kika runt bland dina inlägg 🙂 Jag har också precis startat en matblogg, kolla gärna in den om du känner för det.
    //Stephanie

    Gilla

  23. Rocktjejen profilbild

    Ville bara berätta att nu har jag testat din Potatissallad som du gav tips om för lite tag sen. 🙂 Underbar god! 🙂

    Gilla

  24. sandra profilbild

    oj shit va underbart gott dedär såg ut, skall helt klart laga de ikväll 🙂

    Gilla

  25. Emma profilbild
    Emma

    Helt underbart.
    Provade dina muurikkan med renskav, gud så gott säger jag bara!
    Min pappa blev helt förtjust i dem, att han hade ont i magen långt efteråt. En riktigt höjdarkväll blev det på grund av ditt härligs recept.

    Men jag undrar vilket du föredrar, pitabröd eller tunnbröden av muurikkan?

    Mvh Emma

    Gilla

  26. Melker Axelsson profilbild
    Melker Axelsson

    hejsan! ser grymt gott ut!
    jag undrar på hur många portioner som receptet räcker till? 🙂

    Gilla

  27. kryddburken profilbild

    Muurikka har en rad olika återförsäljare i hela landet. Kolla hemsidan http://www.muurikka.se

    Pitabröd eller tunnbröd, det beror helt och hållet på vad man ska ha till, gillar bägge två! 😉

    Detta receptet räcker till 5 stora pitabröd.
    /Linda

    Gilla

Lämna ett svar till Frida Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect