Gillar ni sparris?? Det tror jag ni gör! JAG ÄLSKAR SPARRIS i precis alla former, både på längden o tvären… Kruxet är att det finns inte så himla många ”längden & tvären-ideér” i mitt huvud… Jag behöver tips och förslag till tusen nu!!

På torsdag tänkte jag ta en tripp till Solberga Gård och inhandla nyskördad sparris och lite andra läckra primörer! Har en liten tanke om en god, fräsch sallad som vi kan packa med på vår resa på fredag, och HÄR behöver jag er hjälp!! Vad ska jag göra?? Det behöver inte vara nåt mastigt alls och ska gärna gå att förbereda och packa ner och sen ätas i det fria! 😉 E ni me?

Självklart uppskattar jag om ni slänger in era sparris-favoriter som inte har med ”picknick” att göra också! Så ger mig lite tips nu är ni jättegulliga!


Det vanliga… Grillad sparris till en god grillad köttbit…


Eller kokt sparris till en rosa, skivad nötstek…


Och här har jag gjort en potatis/sparrissallad, också till grillat!


Och ännu en grillrätt! Spett med sparris! Jag behöver helt klart nya ideér på ”rena” sparris-rätter! 😛

32 svar till ”Sparris på längden & tvären…”

  1. anna profilbild
    anna

    bacon/parmalindade. i en sjysst fiskgratäng. frästa med vitlök. i en soppa. i en räkröra. till den grillade laxen. smörfrästa på ciabatta med god ost och med tomat. hyvlad/skivad i långa tunna remsor i en lasagne. i en paj antingen ensamt eller med bacon. men godast bara råa, rakt uppchner i nyskördat tillstånd.
    sparris<3

    Gilla

  2. anna profilbild
    anna

    till pasta också, i en gräddig pastasås med champinjoner och massor med vitlök!

    Gilla

  3. Amanda profilbild

    Jag och en vän var ute och åt middag ikväll, till förrätt åt vi just sparris. Då serverades den med skirat smör, riven parmesan, roccula och aioli. Otroligt gott!

    Gilla

  4. Lena profilbild

    Härligt!
    Love!

    Gilla

  5. Anna/Frostrosor profilbild

    Ner i en omelett! Smaskens!

    Gilla

  6. Anna/Frostrosor profilbild

    Glömde att skriva… toppa gärna omeletten med kallrökt lax och smetana (eller creme fraiche)!

    Gilla

  7. Linda i Holland profilbild
    Linda i Holland

    *Sparris med balsamvinager och riven parmesan,supersimpelt men jattegott!
    *Sparrispesto,gjorde vi haromdagen,jattemumsigt till kott!
    *Sparris soppa
    *Sparris pa pizzan med parmaskinka och parmesan
    har en sparrisreceptbok,dar dom aven gjort Creme Brulee med vit sparris i…har dock inte provat 😉

    Gilla

  8. Linda profilbild
    Linda

    Sparris är ju ljuvligt gott! Bara lättstekt/grillad med skirat smör, pressad citron och lite salt.
    Eller grillad parma/baconlindad, toppa med parmesan vid servering. Mums!

    Gilla

  9. Karin profilbild

    Sparris är SÅ gott! OCH det fick mej att komma ihåg vad jag glömde köpa på affären idag… hrm.

    Gilla

  10. malin profilbild
    malin

    pastasallad med:
    pasta, bacon/lufttorkad skinka, parmesan, grillad sparris i bitar och så aioli till. Lite som förätten här ovan.. Så fantastiskt gott. Funkar säkert lika bra om inte bättre med potatissallad, ska testa i sommar, men vi har båt så pasta är enklare, kokar pasta till sallad för flera dagar hemma och har i en stor låda 🙂
    Har två sommar-pasta-sallads favoriter, detta är den ena den andra är: pasta, kallrökt lax, sockerärtor, litelite hackad rödlök och så gräddfil med citronpeppar (brukar ha i en egen burk och röra i precis innan det är dags). Så goda och inte så mastiga. Den sista kräver dock kylväska. De andra med skinka och sånt passar året runt, men de här är för mig sommar!

    Gilla

  11. malin profilbild
    malin

    ibland skippar jag baconen ovan och har den till grillad halloumi på sommarkvällar. Också fantastiskt gott!

    Gilla

  12. malin profilbild
    malin

    sorry för spammet, jag skippar parmesanen. Inte baconen!

    Gilla

  13. Hanna profilbild

    Jag kan tipsa om sparris med ramslöksmajonnäs som är en fenomenalt god förrätt men enkel att göra http://matarkivet.wordpress.com/2011/05/11/ramsloksmajonnas/, även frittata http://matarkivet.wordpress.com/2011/02/21/mumsig-frittata/ och paj är gott. http://matarkivet.wordpress.com/2010/06/22/sparrispaj/

    Gilla

  14. Rebecca profilbild

    Gratinerade i ugnen med getost, honung och toppat med valnötter eller bacon!

    Gilla

  15. Mats profilbild

    Jag har precis publicerat tre små recept och kommer att publicera minst två till. Hoppas att du gillar dem.

    http://streamlinecooking.posterous.com

    Gilla

  16. Elin profilbild
    Elin

    Kokt eller grillad sparris. Löskokta ägg, få knäcka upp ägget
    till den lösa gulan och doppa den välsaltade sparrisen. Njutbart

    Gilla

  17. loppan profilbild

    En award ti dig finns hos mig!

    Gilla

  18. Emma profilbild
    Emma

    Bland det godaste som finns är ju smörslungad sparris inlindad i parmaskinka… Både som förrätt och tillbehör till huvudrätt, som planka! Om du kör till förrätt är det inte helt fel att göra en god dipp till, kanske på fetaost? Fett gött.

    Gilla

  19. Anna J profilbild
    Anna J

    Mitt sparristips är redan med här ser jag. Elin har tipsat om att doppa kokt/grillad sparris i ett löst kokt ägg – smaskigt och gott värre.

    Gilla

  20. kajomida profilbild
    kajomida

    Min favorit och det jag tycker är vanlig sparrismiddag är helt enkelt kokt sparris, kokt potatis och kokt skinka i rullar. Därtill serveras det massor av sauce hollandaise 😉

    Har även nära franska gränsen ätit crepes fyllda med sparris och kokt skinka, tror det var lite sauce hollandaise i också. Jättegott!

    Gilla

  21. Kicki profilbild
    Kicki

    Jamie Olvier gjorde en sparrisgratäng som såg riktigt smarrig ut…nu blev jag inspirerad att köpa sparris och kolla upp det receptet 🙂

    Gilla

  22. Susanne profilbild
    Susanne

    Potatis/sparrissalladen ser verkligen god ut!!! Finns det möjligen ett recept på den någonstans?

    Gilla

  23. Linda F profilbild

    På Mors dag gjorde jag ugnsbakad sparris med lufttorkad skinka till förrätt. Häll lite olivolja i botten på en form, linda varje sparris med parmaskinka/lufttorkad skinka och lägg i formen, pensla med lite olja (eller vänd på dem bara!). Ta några varv med pepparkvaren och lite flingsalt. In i ugnen ca 10in i 200 grader. Servera med hemgjord aioli.
    Super, super gott!!!

    Förslag på sallad till picknicken – kyckling, sallad, ruccola, mini mozarella, fetaost, gul och röd paprika, kidneybönor, tomat och gurka. Servera med ört och vitlöksolja.

    Gilla

  24. Therese profilbild

    Koka sparris i 3 min, ät varma med vitlökssmör på. Godast o enklast!

    Gilla

  25. Josefin profilbild
    Josefin

    Koka de lite lätt så de har kvar ett rejält ”crunch” och sedan slunga dom i ett kryddsmör med valfria örter, så simpelt men såååååååå gott.

    Gilla

  26. Elin profilbild

    http://thime.blogg.se/2010/july/teriyakinudlar-med-lax.html är mitt bästa tips!ingen picknik mat direkt men ack så gott!

    Gilla

  27. Linas blogg - Mat & Foto profilbild

    Mums, jag älskar verkligen sparris, så jäkla gott till en köttbit och beasås 🙂

    Gilla

  28. vickan (matplatsen) profilbild

    här grillar vi alltid baconinlindade sparris, sååå gott!! kanske en sparrissoppa? Sparris med hollandaisesås och stekta pinjenötter? Sparrispaj?

    Kram och hoppas ni får en fin solig långhelg nu!!!!

    Gilla

  29. Goodfood profilbild
    Goodfood

    Tack för en mycket inspirerande blogg, dit jag gärna återkommer när idétorka slår till 🙂 älskar dina fina fotografier!

    mitt tips för sparrisen är en underbar sommarsallad:
    http://www.coop.se/Recept–mat/Recept/s/sprudlande-vaarprimoersallad/

    Den är så god och gillas av alla som jag har bjudit den på, låter lite konstigt med jordgubbar i salladen men prova!

    hälsningar Lotta i Grödinge

    Gilla

  30. malin profilbild
    malin

    måste rätta mig lite, jag har bytt ut gräddfilen mot creme fraiche, det blir mycket godare, men jag glömmer det varje år. så första gången blir det med gräddfil och ”men justja”…

    Gilla

  31. marlino profilbild
    marlino

    Min svärmor brukar bjuda på en underbart god förrätt.
    Smält en liten burk med sardeller tillsammans med ca 50 g smör. Häll över nykokt sparris. Toppa ev med rostade pinjenöttet.
    Ät och njut!

    Gilla

  32. Dora profilbild

    None can doubt the veaircty of this article.

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect