Pavlova! Australiens nationaldessert, en riktigt läcker marängtårta! Frasigt och luftigt skal med riktigt seg och härlig maräng innuti, fylld med grädde, färska frukter och bär! Det är en billig tårta som förvisso ta lite tid med tanke på gräddning och att den måste få torka men otroligt enkel att svänga ihop och billig dessutom om man har en massa överblivna äggvitor.

Det här behöver du :
5 äggvitor
2½ dl strösocker
½ krm salt
2 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggvitorna med hälften av sockret till ett hårt skum. Tillsätt resten av sockret och även salt och fortsätta vispa tills smeten är fast och glansig. Blanda potatismjöl med vaniljsockret och rör ner, tillsätt vitvinsvinägern och vispa en liten stund till. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper med en liten tallrik, ca 20-25 cm i diameter. Klicka ut marängsmeten på bakplåtspappret och forma den rund. Dra med en spatel upp kanter på marängen. Grädda i 1½ timme, först 225 grader när marängen precis ställs in, sänk sedan värmen direkt till 150 grader. När 1½ timme gått, stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills ugnen kallnat. Fyll med grädde och färska bär och frukter.


Glansig härlig marängsmet!


Klicka ut på en cirkel på bakplåtspapper.


Dra upp kanter runtom marängen med en spatel, som en liten vulkan! 😛


Efter gräddning och torkning blir det ett litet hålrum innaför väggarna, perfekt att fylla med grädde, frukt och bär!


En god, billig tårta som passar alldeles ypperligt om man har en massa äggvitor över!

28 svar till ”Pavlova”

  1. Karin profilbild

    Wow vilken snygg tårta! Förstår inte hur du lyckas få dem att se så himla läckra ut! Duktiga Linda! 🙂 Kram

    Gilla

  2. Matilda profilbild

    oooh så gott 😀 😀

    Gilla

  3. Matilda profilbild

    Mm vad gott med pavlova! Passar väldigt bra till sommaren! 🙂

    Gilla

  4. frida profilbild

    mmm, jag älskar pavlova! och din var nog den finaste jag har sett 😀

    Gilla

  5. Sofia profilbild

    Sjukt bra blogg!

    Gilla

  6. jjj. profilbild

    åh gud så GOD den såg ut!!!

    Gilla

  7. Hanna profilbild

    Så fin! Jag älskar Pavlova och brukar göra den med seg maräng. Så gott!

    Gilla

  8. Ylva på Åland profilbild

    Seg maräng gillas! 🙂
    Ska man låta ugnsluckan vara öppen när man stängt av ugnen?

    Gilla

  9. Nina profilbild

    Jag reagerade precis som de flesta andra.. Wow, vad snygg den är. Säkert jättegod också.

    Gilla

  10. ISABELLE profilbild

    Ser sjukt god ut ju!

    Gilla

  11. ellie profilbild

    Gud vad god den ser ut att vara!!!

    Gilla

  12. Alexandra profilbild
    Alexandra

    Äh men fy fasiken, jag bara måste sluta gå in på din sida på kvällstid. Allt ser så gott ut så jag vill laga det å äta med en gång men så har man redan ätit middag o inte har man några ingredienser hemma… o sen blir de inte av Suck
    Men jag sparar i alla fall recepten för ”en regnig dag”

    Gilla

  13. Pinglan profilbild

    Pavlova är min favvo-dessert. Sååå god! Snygg var den också!!

    Gilla

  14. Yasemin profilbild

    Mums så himla gott. Vilken fin layout du har fått.

    Gilla

  15. Linnéa i USA profilbild
  16. Delikata Recept profilbild

    Så snygg tårta och så enkel att göra! Ser galet gott ut!! Denna måste jag ju bara göra snart 🙂

    Gilla

  17. kryddburken profilbild

    Tack va snälla ni är allihopa! 😉

    Ylva!
    Ugnsluckan kan med fördel vara stängd under tiden marängen torkar.
    /Linda

    Gilla

  18. Selina profilbild

    Gu så gott!

    Gilla

  19. Nina profilbild

    Åh vad god den ser ut! Ska testa och göra nästa vecka till min lillas födelsedag =)

    Gilla

  20. Carina Svensson profilbild
    Carina Svensson

    Hej, ser mumsig ut, kan man göra den några dagar i förväg? Hur förvarar man den då?

    Gilla

  21. kryddburken profilbild

    Carina!
    Maräng är alltid maräng, och eftersom denna är både frasig och seg i mitten så ändrar sig konsistensen ju längre den ”lagras” men dagen innan tycker jag absolut inte är några problem, men NÅGRA dar däremot skulle jag inte prova. Förvara den i rumstemperatur, torrt, tex. på köksbänken med en torr kökshandduk över.
    /Linda

    Gilla

  22. Maja profilbild

    Jag vill ha det där till frukost:)

    Gilla

  23. Emilia profilbild

    Jag gjorde denna igår. Blev riktigt imponerad över hur lätt det var (jag är ingen bak-fantast) och hur fin den blev i kanterna! Däremot undrar jag om jag gjorde den lite för tjock i vissa partier eller att jag lät kakan komma ut ur ugnen lite för fort för att när jag skulle fylla den var innehållet lite mjukt och ”mjuk kaka-aktigt”. Hur ska den egentligen vara som perfekt inuti?

    Gilla

  24. Supernova profilbild

    Ser supergott ut och dessutom enkelt och fräscht.

    Gilla

  25. Linnea profilbild

    Vilken underbar tårta! Gjorde den igår på min födelsedag och alla gästerna uppskattade den jättemycket. Dessutom ser den så proffsig ut, trots att jag aldrig provat att göra maräng tidigare.

    Gilla

  26. Simone profilbild

    Wow vad fin den blev,bra ide att göra en vulkan.Blev så proffsig ut.Ska också ta och göra en maräng tårta
    fin sida du har

    Gilla

  27. Catharina profilbild
    Catharina

    Ser underbart ut!!
    Hur många portioner beräknar du att denna tårta räcker till?

    Gilla

  28. Linn profilbild
    Linn

    Kan man göra två samtidigt i varmluft?

    Gilla

Lämna ett svar till Linn Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect