Hej på er!! Har ni haft en härlig valborgs-helg? Gjort nåt kul??
Vår dag igår blev super på alla sätt, god mat, trevligt sällskap, mycket bilar, mycket folk, mycket köer, och jaa… Mycket av allt! 😉 Vi hade kul och barnen stortrivdes. Eftermiddan tillbringades hemma hos Anders på södra Öland, där vi grillade och slappade ett par timmar innan vi körde mot Nybro kring 18-tiden! Jisses va bilar! Förra året var det ca 1000 st men i år ännu mer! Det tog nog lite drygt en timme i kö för att bara komma in i centrum, det är totalt omöjligt att köra, (crusa) när det är köer från alla korsningar och övergångställen och folk som springer huller om buller, bilar som blir varma och börjar koka och stoppar trafiken lite här o där. Så vår tanke var att ta oss till torget, parkera, och sen mingla lite därikring till fots! Barnen åt glass och sprang vi kollade på bilar, men ganska snabbt avtog strömmen och jag kan väl tänka mig att det var både majbrasor och Kristallen (ett festställe i Nybro) som drog folket till sig. Strax efter 21 körde vi hemåt, nöjda och belåtna och halv tank kvar i Cadillacen! 😉  

Ikväll har vi tänt upp både ute och inne, det är riktiga vindar på Öland just nu, å dom är inte varma trots att solen skiner! Det sprakar från spisen i köket och Nicke o barnen har tänt upp en liten majbrasa ute medan jag ska blogga färdigt! Sen blir det mat vid elden och in och värma sig i stugvärmen efteråt! Skönt avslut på valborgshelgen!

Nu till dagens recept! Den där glassmaskinen ni vet! 😉

199 riksdaler direkt från Ullared. Packade upp den ur kartongen, läste beskrivningen. In med skålen/kylelementet i frysen. Kokade upp en gräddsmet, fick massa bra tips (1-4 nedan) från självaste glassdrottningen själv – Helena Ljunggren! Tusen tack! Detta recept kommer bli mitt stående ”grundrecept” på vaniljglass för de va väldigt va god den blev!!! Äggulorna ska va många i en riktigt gammaldags vaniljglass, så sa hon…

Det var ju inte alls krångligt de här med glassmaskin och jag tror jag fick mig en hyffsat bra apparat också för det va jädrans va fort de gick att ”frysa” glassen i maskinen! Skålen min rynner 1 liter glass och de var precis lagom med detta recept. Tänkte visa er steg-för-steg hur jag gjorde med allt, och så jag inte glömmer bort de själv också! 😉

  1. Frys skålen till glassmaskinen i god tid. (minst 8 timmar)
     
  2. Gör glasssmeten – Gärna kvällen innan eller på morgonen om du ska servera glassen till kvällen. Smeten kan förvaras i kylskåpet och den blir bara godare om den får stå och ”svälla” lite. En annan fördel är att den fryser fortare i glassmaskinen än om den hade varit ljummen.
     
  3. Kör glassen i maskinen! OBS; Kör igång maskinen så den snurrar INNAN du häller i glassen för det fryser fort fast längs skålens väggar annars och då riskerar du att bryta sönder vispen. (här räckte det gott o väl med 10min, sen blev den för frusen för att vispen skulle okra snurra runt)
     
  4. Ställ i frysen ca 30-45 min före servering, eller före du vill göra fina runda kulor! 😉

Hur man gör smeten ska ni få se nu! Men dessa fyra punkter ovan är guld värda tycker jag så se till o memorera om du är glass-maskins-nybörjare-som-jag! 😉

GRUNDRECEPT GAMMALDAGS VANILJ :
3 dl grädde
2 dl standardmjölk
1 hel vaniljstång

5 äggulor (frys in vitorna till marängtårtan i sommar)
1 dl strösocker

GÖR SÅHÄR :
Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i kastrullen, lägg även med hela vaniljstången så den får koka med. När allt kokat upp, ställ åt sidan att svalna.

Vispa äggulorna med sockret ljust och fluffigt. Ta fram en ren kastrull och häll i bägge blandningarna. Ställ på spisen och låt sjuda ca 15 min. Rör i smeten under tiden den sjuder så inget bränns fast i botten. Nu får det absolut inte koka så passa noga! När smeten tjocknat häller du upp den i en bunke, täcker med plastfolié, kyler med is eller kallvatten och ställer in i kylen ett par timmar. Nu är den klar att köras i glassmaskinen inom de närmsta 24 timmarna.


Koka upp grädde, mjölk och vanilj!


I en annan skål vispar du strösocker och 5 äggulor!


Vispa så det blir ljust och fluffigt!


Längst bak har vi skålen med äggsmeten, i den blå har vi gräddmjölken med vanilj som fått svalna något och så kastrullen som allt ska blandas i och sen få sjuda tills smeten tjocknat.


Allt är nu i kastrullen och ska få sjuda, absolut inte koka, bara sjuda tills den blir tjock i konsistensen, ca 15 min på svag värme.


Ställ kallt i kylskåpet. Jag la plastfolié över, direkt på smeten.


Sen ska den frysta skålen monteras med motorn.


Ner med glassen i det pyttelilla hålet och spill för guds skull inte! 😉 Kör tills glassen blivit tung i konsistensen och lite trög. Här räckte det med 10 min.


Häll över glassen i burk med tätslutande lock. och ställ kallt ca 45 min. Diska ur glassmaskinens frysskål och in med den i frysen igen till nästa gång de vankas glass!


Efter 45 min i frysen skedade jag upp glassen i skålar och började fotografera, det gäller att ha all rekvisita på plats och allt förberett när man ska fota glass! 😛


Jordgubbar – ett måste till äkta, hemmagjord, gammeldags vaniljglass!


2 små barn som blev väldigt glada… Glassen blev otroligt god, gräddig, och med massor med smak av vanilj! En klar 10-poängare! Tack Helena för all hjälp o tips å råd o gud vet allt! Nu är jag en infrusen glass-maskins-människa jag också! Ska bli superkul att laborera med nya recept i sommar!

44 svar till ”Gammaldags vaniljglass i glassmaskin, recept steg-för-steg!”

  1. Eva profilbild

    Åh vad gott det där ser ut! 😛 Och vilka underbara bilder!

    Gilla

  2. [kampen tillbaka] profilbild

    ooh det där såg smarrigt ut 🙂

    Gilla

  3. Paula profilbild

    what an awesome blog! here is so many things I like! Can`t wait to see more 🙂

    have a great time,
    Paula

    Gilla

  4. sofie mumsfillibaba profilbild

    Så gott med hemmaglass och jordgubbar!! Får nog göra plats för kylelementet i frysen och göra glass snart!

    Gilla

  5. Ruth profilbild

    This looks gorgeous. I have an ice cream machine that doesn’t get used enough! This is the next recipe on the list!

    Gilla

  6. Fridas kök profilbild

    Ser riktigt somrigt och gott ut! Vilken tur att Helena har fått dig att köpa en glassmaskin! Hon har även fört in mig på samma tankar… 🙂 Min mamma ska till Ullared nu i veckan, jag tror att jag ska be henne att köpa mig en maskin. 199 kr är ju minst sagt överkomligt! Verkar det vara bra kvalité? Vilket märke är det?

    Gilla

  7. fady profilbild
    fady

    Hejsan jag försöker göra en crasarsallad, och till dressingen behöver man ”3 sardeller”, är det fisk eller vad är det?

    Gilla

  8. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Vaniljglass är bara så gott, brukar göra som du gör och kan inte annat än hålla med, glassmeten blir som bäst om den får tjockna till sig i kylen över natten, ja och många äggulor skall det vara 🙂

    Gilla

  9. kryddburken profilbild

    Frida!
    Måste kolla… Vänta… Jo, enda märket jag hittar ”Waves”, en rosa kubik kartong o den borde finnas även NU i veckan! Tycker att kvalitén var riktigt bra för de priset!

    Fady!
    ”3 sardeller” är alltså inlagd anjovis på burk. En liten platt burk med inlagda sardeller bör man hitta överallt! Fiskarna är pyttesmå och rejält ”mörade” av lagen och det är smaken av dom i ”mosad” form man eftersträvar här. Har inget att jämföra med som du kan ersätta, sardeller är sardeller! 😉
    /Linda

    Gilla

  10. Sannas Goda profilbild

    Ser riktigt gott ut! Hemmagjord glass och jordgubbar är de inte mycket som slår! 🙂

    Gilla

  11. Hanna profilbild

    Älskar glass och tycker det är så fint i sådana glas!

    Gilla

  12. Alexandra - kärlek på tallrik profilbild

    jag har ingen glassmaskin (ÄN!) men dina bilder är helt fantastiska, jag vill ha vaniljglass och jordgubbar nu! 😉

    Gilla

  13. Mårtenssons kök profilbild

    Hemgjort slår köpe när som helst!

    Gilla

  14. Victoria profilbild

    Tack för tipset att frysa in äggvitorna… Hade inte jag tänkt på att man kan göra!!
    //Victoria http://www.victoriasprovkök.se

    Gilla

  15. Cat profilbild
    Cat

    Åh, det är så gott med hemmagjord glass, jag fick min maskin i januari och är sedan dess fast.
    I helgen gjorde jag glass med turkisk peppar, coco-glass och kola/karamellglass med nötter i, är såå kul att experimentera.

    Mitt recept är nästan samma som ditt men har 1,5 dl socker och 3 grädde och 3 gammaldagsmjölk, blir ju nu jättenyfiken på att pröva ditt recept och se vilket som är godast blir bäst.

    Skall bli kul att följa dina glassexperiment framöver, för som sagt när man fastnat i glass-smeten då är man fast ;O))

    Gilla

  16. Marie profilbild

    ser så supersmaskigt ut. Jag ska deffinitivt föröka köpa en glassmaskin när jag är på ullared nästa gång 199 kronor är kanonpris på något som man kanske inte använder varje dag. Men med tanke på hur hott det såg ut….Gillar att du visar med bilder hur du gör tack! Marie

    Gilla

  17. Alexandra profilbild

    Ska till Ullared i Juni… ska verkligen köpa en sån då!!
    har velat ha en glassmaskin och vill egentligen ha en insats till min Kitchenaid men den är ju snordyr.
    199 ! Vilket fynd !!

    Gilla

  18. L profilbild
    L

    Sådana här inlägg med steg för steg är guld värda 🙂 Men vad menas igentligen med att det ska sjuda? Vad är sjuda? Ska det inte bubbla överhuvudtaget då? Hur passar man så det inte börjar koka? Termometer?

    KRAM!

    Gilla

  19. Karin profilbild

    Jag önskar att jag hade en glassmaskin! På så många bloggar ligger det recept på hemmagjord glass och alla verkar supergoda! Får nog gå och införskaffa mig en så jag kan testa lite recept 🙂

    Gilla

  20. Sandra profilbild
    Sandra

    Åh, ser riktigt läckert ut !!!

    Gilla

  21. Annika - Bakat och lagat profilbild

    Funderar på om jag ska önska mig en glassmaskin i morsdagspresent. Men jag vet inte, risken finns att jag kommer käka glass i minut och parti 🙂

    Gilla

  22. Helena Ljunggren profilbild

    🙂

    Men du Linda, körde du glassen i endast 10 minuter?! Den måste ha blivit lite isig då eller? har du testat den idag (om det nu blev nånting över 😀 )? Den bör helst köras i 30-35 minuter så att det inte blir några iskristaller.

    Det är ett bra utgångsrecept vid i stort sett alla typer av smaker 🙂

    Gilla

  23. Bec profilbild
    Bec

    tänkte tipsa om denna bloggen: http://glassmotglass.net/

    jag använder alltid recept därifrån när jag gör hemmagjord glass, finns massor med olika smaker och tips! 🙂

    Gilla

  24. Anna J profilbild
    Anna J

    Jisses vilka härligt somriga och smaskiga bilder. Jag ser fram emot dina framtida prov av glassrecept. Lycka till!

    Gilla

  25. Helena mitt i smeten profilbild

    Jag har också nyss blivit med glassmaskin och tackar och tar emot för denna noggranna beskrivning! Glassen ser helt ljuvlig ut!

    Gilla

  26. […] Gammaldags vaniljglass med Kryddburken Steg för steg-guider är så bra. Kryddburken bjuder på en riktigt bra för gammaldags vaniljglass. För mig som har noll koll på glassmakeri är det helt perfekt! […]

    Gilla

  27. […] Vaniljglass från Kryddburken.se […]

    Gilla

  28. linda profilbild

    Men å så glad jag blir!!1 jag har samma glass maskin o gjorde deras recept enligt medföljande bok o d blev ju sås!!! gjorde om 22 ggr o gav upp reklamerade den o tänkte d e väl för d var så billig då…jag fick behålla maskinen o inte betala nåt då den var slut på nätbutiken =)=) så nu kan jag ju anv dem med ditt recept gratis o allt!!!=)=)=)

    Tack älskar bloggen;)Linda

    Gilla

  29. linda profilbild

    men nu e jag ledsen…..d blev marsan sås istället d jag tog ur kylen..vad gjorde jag fel följde alla steg juh =(==(=(

    Gilla

  30. kryddburken profilbild

    Linda!
    Jag tror inte du gjorde något fel alls. Smeten blir ganska tjock när den stått i kylen men går fortfarande lika bra att köra i glassmaskinen, hoppas du provade de iaf!
    /Linda

    Gilla

  31. Jonna profilbild
    Jonna

    Hej . Hur gör jag om jag bara har 2dl grädde hemma? Hur gör jag resten av receptet? Med mjölken o äggulor och sånt ? Hur mycket skall det vara av det ? Kram

    Gilla

  32. Lena profilbild

    Hejsan! Underbara bilder och ett mycket bra recept. Har ochså en glassmaskin som har stått och dammat till. Men nu ska det göras glass. Ha det så bra. Hälsningar Lena

    Gilla

  33. Magnus Swahn profilbild
    Magnus Swahn

    Supergott! Tack för ett bra recept med bra beskrivning och bilder! 🙂

    /Magnus

    Gilla

  34. Semlan profilbild
    Semlan

    Hej!
    Tack för receptet, det blev väldigt krämigt och god smak. Men något fel måste jag ha gjort för glassen blev väldigt väldigt grynig. Gissningsvis hade jag för varmt i kastrullen, även om det aldrig började koka, och jag rörde oavbrutet hela tiden i 15 minuter.
    Eller vad kan det ha berott på annars???
    Hälsningar,Elin

    Gilla

  35. Caroline profilbild
    Caroline

    Hej!
    Har en exakt likadan men min glass formar sig aldrig… kan det vara något fel på maskinen tro? Blir så frustrerad… 😦

    Gilla

  36. Hasse Svensson profilbild
    Hasse Svensson

    Jag köpte en nästan likadan glassmaskin på Kjell & Co i går för 199 kr (50% rea). Följde receptet i häftet som följde med, men det blev katastrof. Receptet sa 3 ägg, 8 msk socker och 3 dl vispad grädde. Inget om att något skulle koka eller sjuda. Sen vände jag ner grädden i äggblandningen som det stod, tillsatte krossade jordgubbar och körde i maskinen. Trots en halvtimmes körning var konsistensen som halvsmält mjukglass, och efter en natt i frysen var den hård som betong och isig. Naturligtvis skulle jag inte haft äggvitorna med, men det stod ”3 ägg” i receptet.. 😦
    Vad jag undrar över är skillnaden mellan det här tillvägagångssättet och ditt sätt med sjudning? Jag ska testa din verion i kväll så får vi se.

    Gilla

  37. Annika profilbild

    Hej! Jag testade detta recept förra veckan men hade lite problem på en front. Det där med att sjuda i 15 minuter utan att koka. Hur lyckas man med det? Att få vatten att sjuda är ju enkelt, det ser ju ut på ett helt annat sätt, men en tjock gräddig massa? Hur ser man om den sjuder? Minsta lilla rörelse som orkar tränga upp till ytan är ju en kok-bubbla… Har du några tips?

    Gilla

  38. Sebastian profilbild
    Sebastian

    Det bästa receptet på glass. Gör det varje gång!

    Gilla

  39. […] Receptet på vaniljglassen hittade jag hos Kryddburken, som hade väldigt pedagogiska steg-för-steg-bilder. Dock bytte jag ut mjölken mot mandelmjök, […]

    Gilla

  40. Stina profilbild
    Stina

    Får inte så tjockt och fint som du efter 15 min på spis. Bara tunn vätska, vad gick fel?

    Gilla

  41. Johannes/ Farbror Grön profilbild

    Tack för instruktivt inlägg och bra recept!

    Gilla

  42. Tobias profilbild
    Tobias

    Hej hej!
    Vackert recept, men vill ändå utfärda en VARNING:
    Om man låter smeten sjuda i 15 minuter så koagulerar äggulan och glassmeten blir vattnigt grynig. Läste tyvärr alla kommentarer först i efterhand, men här framgår att vi är många som misslyckats, trots att vi följt receptet till punkt och pricka… Kanske läge att revidera så att fler slipper bli besvikna.

    Gilla

  43. My profilbild
    My

    Godaste vaniljglassen jag gjort, fått till den bra varje gång. Brukar ha i lite Daimkulor också, passar perfekt. Tack för bra recept!

    Gilla

Lämna ett svar till Cat Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect