Nu alla kakmonster måste ni se hit!! Småkakor är verkligen inte ofta jag ställer mig och gör men idag kände jag bara för det. Det är ganska rofyllt ändå att stå där och rulla, och forma och grädda, och rulla, och forma och grädda, plåt efter plåt med söta små kakor… Och det doftar ju så gott i hela huset! Ungfär som när man köpt citronkulor till dammsugaren och just tagit sig en sväng-om! 😉

Småkakor är perfekt att fylla frysen med när man får oväntat besök! Just drömmar är en kaksort som jag är ganska stolt över, jag är ju ingen hejjare annars på att få kakor höga och fina, utan de flyter liksom lätt ut och blir platta?! 😛 Men detta recept har aldrig svikit mig! Det tycker jag ni ska ni prova om ni misslyckats innan, för det är verkligen bombsäkert! Och en extra lite smaks-skjuts är just citronmelissen, det smakar inte tok-mycket citron utan bara anans lite grann…

ca 25 st
Det här behöver du :

50 gram smör, direkt från kylskåpet (inte margarin)
1½ dl strösocker
½ dl rapsolja

2½ dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
½ tsk hjorthornssalt eller bikarbonat

En näve finhackad citronmeliss (kan uteslutas om man vill)

GÖR SÅHÄR :
Vispa med elvisp; smör, strösocker och olja. Vispa tills allt blandat sig fint och blivit lite luftigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och hjorthornssaltet rör sedan ner det i smörblandningen. Låt degen vara ganska smulig. Ställ in bunken i kylen ca 15 min. Värm ugnen till 150 grader. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och ta ut ca 1 msk deg till varje kaka och nyp ihop lätt till runda bollar. Knåda inte! Lägg bollarna på plåt och grädda ca 10-15 min i 150 grader.


Låt degen vara så smulig som möjligt, ju mer du arbetar den desto lösare blir den och kakorna håller inte former och flyter lätt ut! Hemligheten med höga, fina och fluffiga drömmar är just att inte överarbeta degen.

19 svar till ”Citrondoftande drömmar”

  1. Mariette profilbild
    Mariette

    Såg jättegoda ut! Festligt med lite grön färg på dom. Har ett likande recept på drömmar med corn flakes i. Trevlig helg

    Gilla

  2. kajomida profilbild
    kajomida

    Du sa det… ”det luktar gott i hela huset”… och just då kom jag ihåg hur härligt det var att komma hem från skolan (för mååånga år sedan) och det luktade kakor i hela trapphuset 🙂 Mormor och mamma var typ sjusorterskakor och jag har faktiskt kvar deras gammla böcker med många jättefina recept.

    Förresten, har du testat att göra mandelflarn (vi kallade dom knäckkakor)? Kort efter att de togs ut ur ugnen hängdes flarnen över det långa metallröret från dammsugaren – som var lagt mellan två stolar – för att få den riktiga böjen lol
    Det var tider det 😉

    Trevlig helg!

    Gilla

  3. Bakverk och Fikastunder.. profilbild

    Nä, jag tror jag hittat ett till recept hos dig som jag måste pröva 😉

    Gilla

  4. Matilda profilbild
    Matilda

    De där drömmarna tror jag att jag tänker prova laga nångång! Lät lite annorlundare och gott med citronmeliss i! 🙂

    Gilla

  5. Matilda profilbild

    sååå gott !! 😀 jag har fått i uppdrag att baka till ett 75års kalas så jag väntar spänt på önskemål om olika kakor, dessa låter helt underbara dock !! 😀

    Gilla

  6. Marcus profilbild
    Marcus

    kan man byta ut rapsoljan mot exempelvis olivolja?

    Gilla

  7. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Så gott det låter med citron i

    Gilla

  8. Victoria profilbild

    De såg riktigt fina ut;)
    Testas nog någon dag!
    // Victoria (www.victoriasprovkök.se)

    Gilla

  9. Anna J profilbild
    Anna J

    Spännande! Den här sorten ska jag baka till påsk. Tack återigen för inspiration! Go helg!

    Gilla

  10. Karin profilbild

    Vilka små konstverk! De ser verkligen urläckra ut! Säkert supersmarriga dessutom 🙂

    Gilla

  11. Ulrika profilbild

    Vet du vad det riktiga knepet för att få höga och fina kakor är? Ställ in degen/smeten i kylen en kvart direkt efter du arbetat den och sen rulla snabbt till kakor och ställ in i ugnen. Är de kylskåpskalla när de åker in i ugnen så hinner de inte flyta ut. Detta funkar även bra för chocolate chip cookies och dyl 🙂

    Gilla

  12. Ulrika profilbild

    Hahahaha jag e för rolig. Nu läste jag receptet och ser att du faktiskt ställer in den i kylen en kvart. Haha aja, det är nog därför dom blev höga och fina 🙂 Pröva som sagt var samma knep med CCC, dom kommer bli superfina! Så nu ska jag lära mig att läsa i fortsättningen.

    Gilla

  13. Lina profilbild

    Mm, vad smarriga de ser ut!

    Gilla

  14. Sannas Goda profilbild

    Ser ljuvliga ut!

    Gilla

  15. Sofie / Mumsfillibaba profilbild

    Har gjort sådana en gång. Himmelskt goda!!

    Gilla

  16. Karin -Trattoria profilbild

    de ser ju så goda ut!

    Gilla

  17. Anna-karin profilbild
    Anna-karin

    Kanongoda och jättemöra. Men mina blev mer som fjälltoppar.

    Gilla

  18. Ditte profilbild
    Ditte

    Har precis bakat dina citronmelissdrömmar och tagit dem ut ur ugnen. Kunde inte vänta tills de var helt kalla innan jag provsmakade….fantastiskt goda. Jag hadde en jättenäve med citronmeliss i, det blev en tydlig smak av örten…men jättegott. Tack för att du delade med dig

    Gilla

  19. Linda profilbild
    Linda

    Jätte goda ❤ tack så mycket för det ❤

    Gilla

Lämna ett svar till Sofie / Mumsfillibaba Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect