Efter önskemål så kommer här en busenkel beskrivning på hur du enkelt ”svänger ihop” en smörgåstårta! Jag hoppas bilderna kan underlätta hur du steg för steg bygger ihop en supergod smörgås-stubbe för 4 port. Hemligheten är att förbereda lite innan man sätter igång! Det är faktiskt A och O om man inte vill ha en kök som ser ut som ett bombnedslag när man är färdig, å de vill man ju inte… 😉
 Detta en en klassisk charktårta med skinka, ägg, ost, leverpastej som fyllning men går självklart att byta ut mot fisk/skaldjur eller rostbiff etc. Fråga gärna om det är något ni undrar!

Förbered detta innan du börjar :

  1. Vispa ihop grundröran
  2. Fördela de tre fyllningarna på varsit fat
  3. Kantskär brödet

Har du gjort detta så har du mycket vunnet i tid och du slipper en hel del ”slabb” i köket och på bänkarna med tusen olika byttor och paket och vispar och röror!

Grundröran, bara att röra ihop :
3 dl vispgrädde (vispas lätt)
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
Salt & peppar

Här nedan ser du mina tre fyllningar :

  1. Leverpastej + bostongurka + grundröra
  2. Strimlad rökt skinka + exotisk fruktmix + grundröra
  3. Kokta hackade ägg + mjukost + grundröra


Mosa ihop allt med en gaffel. Bostongurkan kan uteslutas om man tycker det blir för skarpt. Leverpastejen jag använder är Arboga bredbar.


Fint strimlad, rökt skinka och ett par matskedar exotisk fruktmix (konservburk). Frukten brukar jag köra med mixerstaven så det blir smått finhackad. Du kan också använda en mimossallad, eller konserverade mandariner istället för fruktmixen.


3 kokta ägg, finhackade, ca 2 msk mjukost, (naturell) och grundröra. Jag brukar även dra några varv med svartpepparkvarnen.


Bröden kantskärs och breds med ett tunt lager smör. Om du använder torrt bröd som är några dagar gammalt kan du spraya bröden med kolsyrat vatten före du brer på smör, då blir det saftigare.


Nästa lager med skinkröran.


Och sista lagret med ägg/mjukost.


Sista lagret med bröd, inget smör på dessa skivor.


Täck tårtan runtom med grundröran som blivit över.
 

Täck sidorna med salladsblad. Grundröran fungerar som ”lim”!


Sen lägger du på skink och ostrullar, lite huller om buller!


Lägg på skivor av ägg. (3 ägg)


Och så lite färgprickar!! 😛 Körsbärstomater och vindruvor. Huller om buller!


Garnera toppen med ett par gurkskivor och strössla över persilja!


Smörgåstårtan är klar! Det tog mig en timme ganska exakt från det att jag började med förberedelserna, och då har jag ändå fått ta många pauser och fotograferat allt! Inte så svårt, eller hur?! 😉


Den nya ”kakboxen” för 29kr  jag köpte på Netto tidigare i veckan kom nu väl till pass och är förvandlad till en smörgåstårte-box. Passar perfekt!

47 svar till ”Steg för steg, hur du gör en smörgåstårta!”

  1. Martina profilbild

    Gud vilket käckt inlägg, detta sparas för framtida bruk!

    Gilla

  2. Pernilla profilbild
    Pernilla

    Hur många skivor bröd använder du?

    Gilla

  3. Cecilia profilbild
    Cecilia

    Jättefin och ser god ut, det ska jag pröva men jag undrar också hur många skivor bröd, ser inte och det är 33 lr 34 🙂 Tack för en fin blogg.

    Gilla

  4. Hanna profilbild

    Vad fin! Jag har bara gjort smorgastarta en gang, och da blev det pa frihand och jag stod dar med fjorton byttor i koket. Men resultatet blev jattebra! Ska dock vara lite mer organiserad nasta gang! Perfekt med en smorgastarte-caddy! San vill jag med ha!

    Gilla

  5. Amanda profilbild

    Åh så smarrigt! Jag har funderat länge på att göra smörgåstårta, men sambon gillar inte leverpastej. Tips på något annat man kan ta på första lagret istället för det? =)

    Gilla

  6. kryddburken profilbild

    Hej!
    Det är tre skivor bröd per lager.
    Alltså 3 gånger 4 skivor. 12st totalt!

    Amanda!
    Om du inte gillar leverpastej, (vilket inte jag heller gör, men tycker det smakar helt annorlunda och faktisikt gott i smörgåstårta tillsammans med grundröran) så kan du byta ut mot tonfisk, eller helt vegetariskt med en burk ärtor/morötter tillsammans med grundröran.
    /Linda

    Gilla

  7. Sommarfröken profilbild

    Tusen tack! Hamnar direkt bland receptfavvisarna!
    Ha en en skön helg! Kram från Sommarfröken

    Gilla

  8. Fridas kök profilbild

    Härliga bilder! Smörgåstårta är verkligen roligt att göra. Och gott att äta förstås. 😉 Tidigare idag gjorde jag din ”Smörgåstårta Tutti Frutti EXTRA ALLT”. Den ska stå och gotta till sig till imorgon, då jag garnerar den. Och efter att ha sett dessa bilderna var det himla tur att jag också gjort smörgåstårta, för shit vad jag blev sugen på det nu. Ha en fin helg!

    Gilla

  9. Freedomtravel profilbild

    Tack! Bra recept att gå tillbaka till när det är dags. Enda gången jag gjort smörgåstårta var när vi beställt smörgstårtor och de inte kom…. Då blev det i all hast, men det blev ok 😉

    Gilla

  10. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Kanske skulle överraska sambon med smörgåstårta 🙂

    Gilla

  11. Marten profilbild
    Marten

    Jag gillar när mitt kök ser ut som ett bombnedslag. Det är då man känner att man åstadkommit något.

    Gilla

  12. Dessi - Home and desire profilbild

    Grymt bra tips! Det här ska sparas! 🙂

    Tack för inspirationen!

    Gilla

  13. Nette profilbild

    Riktigt tjusigt! 🙂 Blev så himla sugen…

    Gilla

  14. Marie profilbild

    Oj, vilken inspirationsbomb till den kommande 30-årsfesten! Gillar smörgåstårta men har inte lyckat hitta ett ställe som gör den tillräckligt god, så nästa gång gör jag min egen!

    Gilla

  15. Alexandra - kärlek på tallrik profilbild

    Vad smart att göra sin egen smörgåstårta! Jag tycker det är väldigt gott men är vegetarian och det är därför svårt att hitta en som jag kan äta (och om någon annan är sugen blir det ju såklart en med räkor och skinka, sådant som jag håller mig undan), men på det här sättet kan ju jag OCKSÅ äta smörgåstårta utan problem! bara att byta ut det som inte passar!

    Ska snarast provas, tack så jättemycket =D

    Gilla

  16. Alexandra profilbild
    Alexandra

    Du har inte funderat på att börja med catering? 😉 Du skulle (allvarligt) vara klippt & skuren för det ju!

    Gilla

  17. Sofie Mumsfillibaba profilbild

    perfekt!! Nu kan kanske tom jag svänga ihop en smörgåstårta! pedagogiskt och bra!!!

    Gilla

  18. Anneli profilbild
    Anneli

    Jag undrar om receptet på grundröran räcker till alla fyllningar + utsidan eller gör man en till varje fyllning?

    Gilla

  19. Nathalie profilbild

    Oooh så gott de ser ut!
    Riktigt bra blogg du har förövrigt också! Kram

    Gilla

  20. kryddburken profilbild

    Fridas kök!
    Va roligt att du gjorde den, hoppas de smakar idag nu då!

    Marie!
    Hemmagjord smörgåstårta är alltid godast!

    Alexandra – kärlek på tallrik!
    Jag har klurat lite på det där med vegetarisk smörgåstårta, jag har aldrig haft det i tanken förut men nu när du sa de så borde de ju gå att göra supergoda vegetariska också. Jag har inte riktigt koll på vad som finns i soya, tofu, qourn-väg, men hörde på radion att det finns vegetariskt bacon?! Det borde ju bli himla gott att knapersteka och låta ”torka” för att sedan använda istället för skinka tex?!

    Alexandra!
    Tja, jo, tanken har slagit mig men jag nöjer mig med de små uppdrag jag ändå får ibland, tror att jag annars lätt skulle tappa ”motivationen” då de blir för mycket MÅSTE laga, MÅSTE baka, MÅSTE etc etc.. Men tack snälla för komplimangen! 😉

    Anneli!
    Receptet på gröndröran räcker till både fyllning och att täcka tårtan med så den är till allt!
    /Linda

    Gilla

  21. STYLE CRUSH profilbild

    UNDERBART INLÄGG! 🙂

    Gilla

  22. Victoria profilbild

    Hej! Kul att du har ett inlägg med smörgåstårta.. Jag ska göra en i morgon… Men har redan handlat så det får bli min egen variant i morgon! Har gjort några tårtor innan och det är ju såå gott;) kika gärna in på min blogg och kolla på mina tårtor om du har tid nån dag… Eller på allt annat också så klart;)
    http://Www.victoriasprovkök.se
    Du har en jättefin blogg;)
    // Victoria

    Gilla

  23. GBP profilbild

    Det här var bra och pedagogiskt! Har du något bra och nyttigt recept på bröd till smörgåstårta?

    Gilla

  24. evelina carlson profilbild

    åh gud va gott!!

    Gilla

  25. Gourmetmorsan profilbild

    Så sugen man blir på smörgåstårta nu! Ser förträfflig ut! Kram Gourmetmorsan

    Gilla

  26. Caroline profilbild

    mmmm så himla gott det ser ut!

    Gilla

  27. Fröken Dill profilbild

    Stiligt Kryddis! Vacker och ser hur god som helst ut.
    Hälsar fröken Dill

    Gilla

  28. […] nybörjare i smörgåstårta-landet så kan jag även tipsa om att Linda nu har knåpat ihop ett inlägg hur man steg för lägger ihop en tårta. Smart […]

    Gilla

  29. Caroline profilbild
    Caroline

    Mumma vad lätt och gott det ser ut! Nu blev jag hungrig….. 😉

    Gilla

  30. Anna J profilbild
    Anna J

    Så bra beskrivet! Det här ska jag skriva ut och ha bredvid mig när jag förhoppningsvis någon gång i framtiden ska våga mig på att göra en egen smörgåstårta. 🙂

    Gilla

  31. Jessica m 3 profilbild

    Idag är min födelsedag och nu har jag gjort din smörgåstårta, väntar ivrigt på att resten av familjen ska komma hem senare så vi får provsmaka :o)

    Gilla

  32. Manuella profilbild

    Hej
    Tack för en smidig beskrivning.
    En fråga…om du ska göra med skaldjur, hur och vad har du i dina 3 fyllningar då??

    Gilla

  33. […] Steg för steg-guide för smörgåstårta För mig som är en obotlig sucker vad gäller smörgåstårta är det här farlig läsning. Jag hade en kort sejour på bageri för några år sen och då gjorde vi smörgåstårtorna kvällen innan och garnerade sen samma dag som de skulle ätas. På så vis blev de extra saftiga. […]

    Gilla

  34. Kicki M profilbild
    Kicki M

    Mums…. det här ska jag göra på torsdag tror jag bestämt! Fyller år på fredag 🙂

    Gilla

  35. Susanna profilbild
    Susanna

    Hej.

    Lite sent svar här men satt och skrev ner receptet till din smörgåstårta som jag tänkte baka.. Den ser så smarrig ut.. Men, jag måste dubbla receptet några gånger och blir osäker på vilken mängd du har till fyllningarna.. Typ leverpastej, bostongurka och skinkan.. Vore supersnällt om du ville dela med dig av det 🙂

    Och tack för en inspirerande blogg.

    Gilla

  36. Rick profilbild

    Trevligt recept och tack för tipset här i kommentarerna ang. att byta ut leverpastej mot tonfisk istället.

    Gilla

  37. Smörgåstårta för en person « Bakat och lagat profilbild

    […] Gjorde lunch till Johan och Göran igår. Det blev smörgåstårta, typ. Har aldrig gjort innan men Johan sa att den blev god. Gjorde enklast möjliga. Prioriterade inte att piffa så mycket när den ändå ska ätas ur en bigpack, fortast möjligt. Utgick en del från hur Linda på Kryddburken gör. […]

    Gilla

  38. Jennie profilbild
    Jennie

    Hej underbart recept. Det här ska jag testa:) men är grundröran uppdelat på 3 eller ska det va en sådan sats till varje lager??

    Gilla

  39. Pablo profilbild
    Pablo

    Tack!

    Du har lätt den bästa guiden på nätet. Min mor brukade göra detta till mig när jag växte upp, vi är från latinamerikanskt ursprung och min mor älskade smörgåstårta när hon smakade det för första gången, så hon lärde sig göra den och fick mig att älska det. Nu bor jag i England och lider utav inte haft en redig smörgåstårta till midsommar och tack vare dig så får jag nu äta mig en!

    Gilla

  40. Helene Johansson profilbild
    Helene Johansson

    hej undrar om du har nått tips om man inte tycker om majonäs vad man kan ta istället när man ska göra smögåstårta?

    Gilla

  41. […] bara lite fattig smakerna. Nu funderar jag på att testa detta recept nästa gång. Jag hittade en bra guide dessutom, som jag ska […]

    Gilla

  42. britt-marie larsson profilbild
    britt-marie larsson

    Nu har jag gjort denna smörgås tårta 2 ggr till väldigt lyckat resultat så
    nu kommer jag inte köpa färdig i fortsättningen tack för receptet!

    Gilla

  43. Rita profilbild
    Rita

    Hej,jag tänkte för första gången göra en liten smörgåstårta,
    Jag undrar hur mycket ska jag göra till varje fyllning ,( dl,msk,mått,)

    Gilla

  44. Hanna profilbild
    Hanna

    God morgon! Idag fyller min dotter år och smörgåstårtan ska garneras. Har inga ide’er alls så vart vänder man sej…jo hit till din suveräna blogg! Tack igen en gång och Gott Nytt År! ❤️

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Grattis till dottern och tack för dina fina kommentar!
      /Linda

      Gilla

  45. Hanne profilbild
    Hanne

    Vart är bilderna??

    Gilla

  46. Hanne herpai profilbild
    Hanne herpai

    Hvor er billederne henne?? 🤔

    Gilla

Lämna ett svar till Jennie Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect