,

Butterkaka


Bakade en butterkaka idag istället för semlor! Bara för att det är mycket godare tycker vi… 😉 Att sno ihop en vetedeg går snabbt men att sen stå och kavla och rulla, och skära och fylla små bullformar, det tar ju lite tid såklart, men vill man ändå har en supergod, saftig, krämig ”bulle” då är butterkakan helt kanon, fylld med massa härlig marsankräm! Så smidigt och enkelt, precis som det ska vara en vardag att ”sno ihop en bulldeg”. Dessutom tycker jag den är lite extra tjusig att ställa fram nybakad på bordet! 😛

Det här behöver du :
25 gram jäst
2 dl mjölk
1 krm malen kardemumma
50 gram rumsvarmt, mjukt, riktigt smör
½ dl flytande honung
6-8 dl vetemjöl

Fyllningen : 
50 gram rumsvarm, mjukt, riktigt smör
½ dl strösocker
1 msk marsankrämspulver
2 tsk vaniljsocker

Ca 2 – 2½ dl färdigvispad marsankräm går åt.

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid, både till degen och fyllningen. Smula ner jästen i en degbunke, gärna maskin. Ljumma mjölken till 37 grader, fingervarmt tillsammans med kardemumman. Rör ut jästen med mjölken. Tillsätt smöret, honungen och de mesta av mjölet. Arbeta ca 10 min till en smidig deg. Pudra över lite mjöl och låt jäsa ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord. Kavla ut degen i en avlång rektangel ca 50-60 cm lång och 15-20 cm bred. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut över hela degen. Rulla ihop den, precis som när du gör vanliga kanelsnurror. Vira hela rullen som en stor spiral och lägg över i en rund springform, gärna med löstagbara kanter. Du kan klippa ut ett runt bakplåtspapper och lägga i botten så riskerar du inte att den fastnar. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min. Skär med vass kniv en djup skåra, runt hela vägen in till mitten. Fyll skåran med marsankrämen. Ett tips är att använda en sprits. Strössla över pärlsocker. Grädda i 175 grader ca 1 timme.  


En hoprullad vetedeg.


Skär en skåra runt, runt längs hela ”spiralen” ända in till mitten.


Spritsa marskräm i skåran och strössla över pärlsocker.


Garnera den färdiggräddade butterkakan med florsockerglasyr.
3/4 dl florsocker + lite vatten så du får lagom konsisten att ringla över.


Färdig!! 😛


Njut…

32 svar till ”Butterkaka”

  1. Frida profilbild

    Måste jag testa nångång!

    Gilla

  2. Bibbi profilbild

    Synd att klockan blivit så pass mycket
    för annars hade jag testat detta redan idag 🙂
    Tack för att du delar med dig !
    Vad görs annars denna kväll?
    Kramen

    Gilla

  3. STYLE CRUSH profilbild

    ÅH SÅ GOTT! du är otroligt duktig!

    Gilla

  4. kryddburken profilbild

    Tack va snälla ni är!
    Bibbi!
    Ja, nu är det läggdags för dom små, en sitter o halvsover i fåtöljen framför barn-tv, och den andra är nära på också! Läxor e klara å väskorna måste jag packa förstås. Sen fortsätter jag pyssla med Kryddburken en stund. Måste skriva en handlingslista till mataffären imorgon och vad som ska ätas resten av veckan också! Alltså en himla bra kväll innan John blund kommer. Kram på dig!
    /Linda

    Gilla

  5. Gourmetmorsan profilbild

    Åh den ser helt underbar ut! Är inte heller så värst förtjust i semlor, så den här kakan hade jag gärna satt tänderna i 🙂 Kram Gourmetmorsan

    Gilla

  6. Fru Matglad profilbild

    Ohh vad gott det där lät!
    Jag önskar det fanns sötsaker jag INTE gillade…men tyvärr går ALLT ner i mig..;)
    Kram

    Gilla

  7. Alexandra - kärlek på tallrik profilbild

    Åh nej, vad GOD den ser ut! Jag som inte tänkte baka ikväll men nu blev jag ju jättesugen på butterkaka helt plötsligt =D Mums!

    Gilla

  8. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Butterkaka är himla gott, men jag har aldrig bakat en själv

    Gilla

  9. Anna J profilbild
    Anna J

    Jag älskar butterkaka, men har aldrig tänkt tanken på att man kan göra en själv men nu förstår jag ju att det skulle kunna gå. Du får en att tro att man kan lyckas. Tack snälla du för all inspiration du kommer med gång på gång…

    Gilla

  10. Kalasgott profilbild

    Oh jisses så gott!! 🙂

    Gilla

  11. Sebastian profilbild

    Mm, det är så gott!

    Gilla

  12. Helena profilbild

    Tjusig är ordet! Ser makalöst god ut (mycket godare än semlor om du frågar mig)!

    Gilla

  13. Fia profilbild

    Den där såg ju inte liiite god ut! Älskar butterkaka!

    Gilla

  14. Lena profilbild

    Jag som annars aldrig är sugen på kaffebröd! Kan du skicka en bit? Jag skivar den och tar lite smör på 😀

    Hoppas allt är bra med Bästa Linda!!

    Gilla

  15. Alexandra profilbild
    Alexandra

    Wow, wow, wow!!!

    Gilla

  16. Karin profilbild

    Åh du store kines vad den där kakan ser god ut! Jag älskar ju butterkaka som man köper i affären men inte har jag kommit på idén att göra en själv. Detta blir nästa projekt! Kram!

    Gilla

  17. Lisa profilbild
    Lisa

    Å jag älskar butterkaka men har alltid fått för mig att det är skitsvårt, men efter dina superba beskrivning måste det bli projektet imon!

    Gilla

  18. Zandra B profilbild
    Zandra B

    Men gud så underbart gott det ser ut! 🙂 Tyvärr är så jag glutenintolerant och saknar vanligt vetemjöl så in i norden!

    Gilla

  19. Liselotte profilbild
    Liselotte

    Hej,

    Använder du dig av någon sorts bakmaskin när du bakar? Isåfall vilken då?

    Den ser grymt god ut!
    /Liselotte

    Gilla

  20. Sannas Goda profilbild

    Va fin den blev! Och ser väldigt god ut=)

    Gilla

  21. Mårtenssons kök profilbild

    Så mycket godare än fastlagsbullar!

    Gilla

  22. lashnoblom profilbild

    Men du, dedär såg smaskens ut och så mkt smarrigare än en semla…ahhhh.. tror ja allt får ta receptet och smarra ihop en sån där i helgen 😀

    Gilla

  23. Caroline Zachrisson profilbild
    Caroline Zachrisson

    Linda du är så grym!!!! Och jag blir väldigt populär i familjen när jag lagar mat från din blogg 😉 Jag och min dotter är nu så mätta man bara kan bli när jag idag lagat ett recept från din blogg (smördegsinbakad fläskfilé) ohhhh så gott det var! Tack.

    Hämtar insperation och recept från din blogg flera ggr i veckan det är så kul och gott! När jag började läsa din blogg skickade jag ett mailade jag dig och du svara på alla mina mail och frågor ang buffé till min dotters namnkalas. Det blev så otroligt lyckat och bra, tack för dina goda råd!!! Det är en dag vi aldrig kommer glömma.

    Keep the good work going! KRAMAR – Caroline

    Gilla

  24. http://matohem.blogg.se profilbild
    http://matohem.blogg.se

    Mycket bra sida. Jag lånar mer än gärna detta receptet!

    Gilla

  25. Isabelle profilbild

    Ser grymt gott ut !

    Gilla

  26. Sara profilbild
    Sara

    Spooky 🙂
    Jag har precis satt in en butterkaka i ugnen till min dotters 10ars kalas och tankte att nu satter jag mig och kikar in pa Kryddburken medans den graddar!! Vad lustigt!

    Masta saga att din ser smaskigare ut an min…men dottern blir nog lika glad i alla fall!!

    Tack for en super bra sida som ”lankar” mig till Sverige (bor i Wales)

    Gilla

  27. LINNEA' profilbild

    Gaaah, blev hungrig när jag såg de dära ;p

    Gilla

  28. Jessica profilbild
    Jessica

    Ska man ha den i mitten av ugnen eller längre ner?

    Gilla

  29. Matilda profilbild
    Matilda

    Den ser jättefin och god ut! Mums! 🙂

    Gilla

  30. Caroline profilbild
    Caroline

    Måste testas!

    Gilla

  31. Margitha profilbild
    Margitha

    Nu har jag bakat hoppas att den smakar lika gott som den ser ut. Tack för alla inspirerande recept

    Gilla

  32. helen profilbild

    Hej bakade denna butterkaka idag och den va ju helt underbar.
    Hoppas att de e ok att lägga upp recept på blogg:)(med länk såklart).
    Blir till att prova fler recept här:)
    Mvh Helen.

    Gilla

Lämna ett svar till lashnoblom Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect