
Hihi… Jag ler lite varje gång jag skriver ett recept med falukorv! Och ni tänker säkert ”Jaha, nu igen!?? Nu ska hon försöka göra falukorven lite roligare och lite mer annorlunda? Good luck!!”
Jajamensan! Alldeles riktigt, det är faktiskt PRECIS så det är! 😉
Det är för mig en utmaning att ge falukorven en ny skepnad här på Kryddburken. Efter snart 5 års matbloggande så finns det en del falukorv i arkivet! Det är inte alltid jag lyckas och ofta faller man tillbaks i gamla invanda, men ack så goda spår.
Stekt falukorv, stuvade makaroner och riven morot… Det är bara så gott ibland så där är repriser tillåtna, likaså ugnsgratinerad faluring med hemstött potatismos, eller grillad över öppen eld!
Men att göra nåt nytt, spännande som jag kan presentera för ER som något ni i er tur kanske vill prova, det är svårare… Det är verkligen skitsvårt!!
Idag är jag dock inte osäker på mitt kort. Om ni provar detta är jag säker på att ni kommer gilla det! Istället för en hel ring, snittad och fylld med ost, tomat, äpple etc. så tycker jag det är godare att göra en hel form med skivad falu! Fyll en ugnsform med skivad korv, mixa gärna lite olika sorter om det finns över i kylskåpet. Varva korven med ost (alltid gott) och tomat som ger en extra god ugnsgratinerad smak! Vispa sen ihop en sås och smaksätt lite extra. Idag blev det grädde, bostongurka, dijonsenap, ketchup, fond och en gnutta chili! Den tunna skyn är bara sååå god att servera med ris och hela familjen älskade det! Tummen upp, twist eller inte! Gott som tusan blev det iallafall! 😉
Det här behöver du :
1 ring falukorv
5 stora plommontomater
150 gram ost (skivad)
Såsen :
5 dl grädde
2 msk mörk oxfond alt. 2 smulade buljongtärningar
2 msk hackad bostongurka
1 msk dijonsenap
1 msk ketchup
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Snörj en ugnsfast form. Skiva falukorven och lägg omlott i formen tillsammans med skivad ost och tomat. Vispa ihop såsen. Slå över formen. Gratinera i 200 grader i ca 25-35 min. Servera med pasta eller ris.

Smord ugnsform med falukorv i skivor, varvat med tomat och ost!

Slå på såsen!

Lägg ett folié under formen så slipper du ”dropp” i ugnen! Gratinera i ca 25-35 min i 200 grader.

Färdigt! Låt stå en stund så smakerna får ”vila ut” sig lite! 😉 Servera med ris eller pasta!

Lämna ett svar till Pernilla Avbryt svar