Hihi… Jag ler lite varje gång jag skriver ett recept med falukorv! Och ni tänker säkert ”Jaha, nu igen!?? Nu ska hon försöka göra falukorven lite roligare och lite mer annorlunda? Good luck!!”  

Jajamensan! Alldeles riktigt, det är faktiskt PRECIS så det är! 😉

Det är för mig en utmaning att ge falukorven en ny skepnad här på Kryddburken. Efter snart 5 års matbloggande så finns det en del falukorv i arkivet! Det är inte alltid jag lyckas och ofta faller man tillbaks i gamla invanda, men ack så goda spår.

Stekt falukorv, stuvade makaroner och riven morot… Det är bara så gott ibland så där är repriser tillåtna, likaså ugnsgratinerad faluring med hemstött potatismos, eller grillad över öppen eld!

Men att göra nåt nytt, spännande som jag kan presentera för ER som något ni i er tur kanske vill prova, det är svårare… Det är verkligen skitsvårt!!

Idag är jag dock inte osäker på mitt kort. Om ni provar detta är jag säker på att ni kommer gilla det! Istället för en hel ring, snittad och fylld med ost, tomat, äpple etc. så tycker jag det är godare att göra en hel form med skivad falu! Fyll en ugnsform med skivad korv, mixa gärna lite olika sorter om det finns över i kylskåpet. Varva korven med ost (alltid gott) och tomat som ger en extra god ugnsgratinerad smak! Vispa sen ihop en sås och smaksätt lite extra. Idag blev det grädde, bostongurka, dijonsenap, ketchup, fond och en gnutta chili! Den tunna skyn är bara sååå god att servera med ris och hela familjen älskade det! Tummen upp, twist eller inte! Gott som tusan blev det iallafall! 😉

Det här behöver du :
1 ring falukorv
5 stora plommontomater
150 gram ost (skivad)

Såsen :
5 dl grädde
2 msk mörk oxfond alt. 2 smulade buljongtärningar
2 msk hackad bostongurka
1 msk dijonsenap
1 msk ketchup
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Snörj en ugnsfast form. Skiva falukorven och lägg omlott i formen tillsammans med skivad ost och tomat. Vispa ihop såsen. Slå över formen. Gratinera i 200 grader i ca 25-35 min. Servera med pasta eller ris.


Smord ugnsform med falukorv i skivor, varvat med tomat och ost!
 

Slå på såsen!


Lägg ett folié under formen så slipper du ”dropp” i ugnen! Gratinera i ca 25-35 min i 200 grader.


Färdigt! Låt stå en stund så smakerna får ”vila ut” sig lite! 😉 Servera med ris eller pasta!

31 svar till ”Annorlunda twist på falukorv i ugn!?”

  1. Anna profilbild

    Det där måste jag prova känner jag 🙂 Tack för en oerhört inspirerande blogg, har testat många av dina recept. Man kan nästan alltid lita på att man får någon ide när man klickar sig in här, trots att inspirationen är låg efter långa dagar i skolan.

    Gilla

  2. Fia profilbild

    Vore nått för mina grabbar =)

    Gilla

  3. Helena L Nilsson profilbild
    Helena L Nilsson

    Ser hur god som helst ut! Dina recept är ”säkra kort!”.
    Helena

    Gilla

  4. Sebastian profilbild

    Jag som inte ens gillar falukorv tyckte det där lät gott. Får testas inom snar framtid!

    Gilla

  5. Malin profilbild

    Verkar super! Och som Helena sa: när det är du som lagat det, vet man att det är gott! 🙂

    Gilla

  6. Ellinor profilbild
    Ellinor

    Om du författat en kokbok hade jag köpt en genast.

    Gilla

  7. Pernilla profilbild
    Pernilla

    Håller helt med Ellinor. Hoppas du kommer ut med en. 😀 Du inspirerar! 🙂

    Gilla

  8. Tina profilbild
    Tina

    Det där ska jag testa nästa måndag då vi har korvdag på matschemat 😉
    Tänkte dela med mig av min mammas recept som vi ofta äter här hemma, min favoriträtt sen jag var liten.

    Häll en burk krossade tomater i en ugnsform. Skiva en lök och strö över tomaterna. Skiva falukorv och lägg ovanpå. Rör ihop grädde, senap, pepparrot, dill och salt och häll på. In i ugn och servera med ris.

    Gilla

  9. victoria profilbild

    Jag tycker det är så svååårt med falukorv 🙂 efterlyste goda recept häromdagen, så kika där om du vill ha mer tips, trillade in en hel del som lät gott. men jag lagar nog nåt med falukorv max en gång i halvåret. Tyvärr 😉

    kram!!!

    Gilla

  10. Johanna profilbild
    Johanna

    Du har alltid så goda recept, man blir alltid inspirerad och sugen när man läser din blogg 🙂
    Var kan man köpa gräsfrön? Har du några förslag på andra saker som man skulle kunna odla ute på balkongen?

    Gilla

  11. Pinglan profilbild

    Vilket bra recept med falukorv. Det där ska jag absolut prova.

    Gilla

  12. Martina profilbild

    Ser riktigt gott ut!
    Såg dig precis på Tasteline, kul att vara med där!

    Gilla

  13. Freedomtravel profilbild

    Ser gott ut! Vi brukar oftast skära vår falukorv i bitar och mixa med massor av olika grönsaker; paprika, tomat, broccoli, blomkål, majs. Och så lite ost. Enkel vardagsmat som brukar vara gott.

    Gilla

  14. Mårtenssons kök profilbild

    Ganska sällan det blir falukorv här, oftast blir det någon form av stuvning till. Men detta receptet får nog även oss att ta och handla hem en ring och prova.

    Gilla

  15. Maria Jensen profilbild

    hej, som student blir det en hel del falukorv o detta var ett skitbra tips! Tusen tack 🙂 Kramar

    Gilla

  16. Elisabeth profilbild
    Elisabeth

    Vart och köpt ingirdienser till detta! Fulukorv är så himla billig mat, bra för mig som student, men tråkigt i längden, så det ska bli kul att pröva ett nytt recept! Ska lagas på torsdag :).

    Gilla

  17. Bibbi profilbild

    Har suttit i timmar här om kvällen och läst din blogg 🙂
    Vilken underbar sida du har.Vackra bilder och trevligt skrivande.Rätten ovan ska testas 🙂
    Kram och tack för att du delar med dig!

    Gilla

  18. linda profilbild
    linda

    ska provas,kanske redan imorgon,låter gott!

    Gilla

  19. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Så gott det ser ut, det receptet måste jag verkligen testa

    Gilla

  20. Sofie / Mumsfillibaba profilbild

    Yammi! Är en riktig falukorvlover. Köpte en ring idag som jag ska trolla med någon dag. Har ett spännande recept på lut…

    Gilla

  21. Lisa profilbild

    Haha, påminner mig om när vi hade en tävling när jag pluggade Mat design, att göra en gourmé måltid med falukorv, en hel del intressant och en hel del oätbart:)

    Folietipset var ju kanon! Det ska jag ha med mig, så trist o stå o gno i ugnen efter massa spill

    Gilla

  22. Lisa profilbild
    Lisa

    Men du är en tankeläsare, lyckas alltid publicera recept med det jag funderar över. Satt precis här med dagens matlista där det står pasta och falukorv å jag kände hur det gick mig upp i halsen men nu känns livet lättare igen! Tack..

    Gilla

  23. Hanna profilbild
    Hanna

    Det där såg grymt GOTT ut! ;D

    Gilla

  24. linda profilbild
    linda

    Lagade idag,skippade chilisåsen då barnen är känsliga,tillsatte i efterhand av den i min egen mat,gott! Kul med nya tips,du inspirerar med din text och dina bilder !

    Gilla

  25. Cath. profilbild

    Tusen tack för härligt recept, provlagade idag och vågade mig på dubbel sats så att det skulle räcka till matlådor också (vi är många i min familj ;D). Alla blev förtjusta så det kommer jag absolut att laga flera ggr.
    Gillar verkligen din matblogg, hittade nyligen hit men nu är besöker jag dig ofta!

    Gilla

  26. roffekock profilbild
    roffekock

    Roffes Falusnitzel
    Skära falu i 10 cm långa och sen skiva pålängs 2cm tjocka. Senap, ost och en liten skiva rökt skinka el bac. lägg ihop 2o2 med osten emellan.dubbelpanera, stek som snitzel Cordon Bleu.
    Tillbehör ett gott mos

    smaklig spis

    Gilla

  27. martina profilbild

    Jag provade detta recept idag men modifierade det lite… hade grädde över så blandade grädde med vanlig creme fraiche /ca 1dl) och tillsatte en halv burk creme fraice paprikaChili. Och en skvätt ketchup och lite senat i!
    Det blev sååå gott! enkelt men ändå lite lyxigare 🙂

    Gilla

  28. Kristina profilbild
    Kristina

    Vi provade denna gratäng i veckan och den var fantastisk god. Först serverade jag med ris och sedan med pasta. På kvällen, när vi t upp det som blev kvar, blev det klyftpotatis, som också var jättebra till. Fantastiskt gott 🙂 Lär blir fler gånger härhemma.

    Gilla

  29. Linda profilbild
    Linda

    Provade denna i dag, mums va gott kommer absolut göra den i gen. Tack för en bra blogg har provat flera rätter av dig alltid samma goda resultat.

    Gilla

  30. Lotta profilbild
    Lotta

    Ojoj jag kommer att bli the Queen of the castle om jag serverar den här till mannen som älskar korv. Han kan lätt äta det 6 dagar i veckan.
    Låter busgott. Tack för recept

    Gilla

  31. Mariette Buskenström profilbild
    Mariette Buskenström

    Gott! Lite annorlunda!

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect