Jag har sagt det förut, både i ord och bild, det tål ändå att upprepas. Lufsa, öländsk lufsa är något så gott som borde finnas på allas dukade middagsbord nån gång då och då, oavsett om man bor på Öland eller inte… Med ”då & då” menar jag ungefär som spagetti och köttfärssås, eller tacos, då hajjar ni va?!

Smaken på lufsa, är inte som en ugnspannkaka, inte heller som kroppkakor, och inte som raggmunkar utan en mix av alltihop! Fint som snus!! 😉

8-10 port
Det här behöver du :
8 medelstora potatisar
2 gula lök (finrivna)
3 dl grädde eller gräddmjölk
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk salt
500-600 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Skala & riv potatisen fint. Gör det för hand på finaste rivsidan av rivjärnet så känner du från början den rustika känslan i hemlagad husmanskost! Häll allt potatisriv i en stor bunke som är rymlig att blanda i. Tillsätt mjöl, finriven lök, grädde, ev mjölk, salt & ägg och rör ihop ordentligt! Smaka av, tycker du inte att den smakar något salt alls så tillsätt lite till. När det smakar ”salt” om smeten så är det bra!

Konsistensen ska vara lös, men absolut inte rinnande. Du kan behöva bättra på med mer mjöl isåfall. Ungefär som ett tjockare äppelmos ska den kännas! Smörj en ugnsfast form med smör & bröa med vanligt vetemjöl. Häll smeten i formen och skär fläsk i bitar och lägg ovanpå. Tryck ner bitarna lite i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 200 grader ca 1 timme, och ev 10-15 min till. Gör ett stickprov med en vanlig bordskniv i lufsan, om den är kladdig och rinnig så låt den stå en stund till, är kniven kladdig men ändå ser fast ut i konsistensen och INTE rinnig så är den klar.

Viktigt är att lufsan får ”stå till sig” en stund. Vila den en kvart under aluminiumfolié på köksbänken före du serverar med lingon, gräddmjölk och ev. smör.


Detta recept räcker till 2st såna här ugnsformar. Du kan halvera eller dubbla receptet hur du vill.


Tryck ner fläsket lite i smeten!


Färdigt! Glöm inte ”stå till-sig-stunden”, njut sen av en underbar middag!

Jag är väldigt mycket och traskar i husmanskost-träsket just nu, jag trivs himla bra här som ni märker! Får se vad vi hittar på imorgon! 😉

32 svar till ”Lufsa, den öländska specialitén ni bara inte får missa…”

  1. roffekock profilbild
    roffekock

    Kryddburk.

    Härligt att du é på G i den gamla skolan. Denna rätt är ju urgod och även en öländsk rätt om jag förstår det rätt. Jag brukar bryna lite skalade äppelklyftor och trycka ner i smeten som får gå tillsammans med alla dom andra gosakerna. Men det é ju ja för det ska påminna om det Skånska äppelfläsket.
    Ha en goda i kylan och snälblåsten.

    /rolf

    Gilla

  2. Hemmafru I Florida profilbild

    Det ser sa delicious ut!!
    Kan jag anvanda turkey bacon??

    Gilla

  3. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Det har jag aldrig ätit, men det ser väldigt gott ut och något sambon verkligen hade gillat, får allt ta och testa det här hemma

    Gilla

  4. Elin profilbild
    Elin

    Åh, det måste provas! Jag som älskar både tjockpannkaka, kroppkakor och raggmunk. Låter som nåt för mig! Men jag förstår inte, ska man hälla mjölk på tallriken när man ska äta det? 😛 Och så undrar jag om det går bra att laga detta på ex. mellangrädde? Vad är gräddmjölk egentligen? 😛 Inte så haj på detta.. Och tack för en sjukt bra och insprirerande blogg! Timjankyckling och kycklingfilen i sås med soltorkade tomater lagas flitigt härhemma!

    Gilla

  5. Camilla profilbild

    Åhåå.. vad det här ser gott ut. Det MÅSTE provas.. Kanske redan ikväll 😀

    Tack för detta. Jag lägger in receptet bland favoriter direkt, så jag lätt hittar till just detta receptet igen 😀

    Gilla

  6. Annika profilbild

    Åh, detta såg gott ut! Raggmunkar med fläsk är ju en favorit här och detta sköter ju sig själv. Kanske får bli det ikväll?! Tack för tipset!

    Gilla

  7. Karin profilbild

    Häftigt med öländska specialitéter. Lufsa har jag aldrig ätit, men det ser ju ganska gott ut 🙂

    Gilla

  8. sofia profilbild
    sofia

    jag är ändå uppväxt i småland (o-hamn), men har aldrig hört talas om detta…. Får fråga min karl från kalmar, det är ju ännu närmre öland. Oavsett så ser det otroligt gott (och smålänskt) ut och ska testas 🙂
    gräddmjölk är väl lite mjölk blandat med grädde som man sen på tallriken ”rör ihop” lite med lingonen? Det äter vi alltid till raggmunk och kroppkaka, om man som farmor inte äter med smält smör som du också nämner. Väldigt smålänsk grej har jag förstått, men det rekommenderas varmt!
    tack för bra blogg

    Gilla

  9. Mette profilbild

    Dette har jeg aldri provd for, men takk for tipset! Det ser bare sa godt ut sa det skal jeg prove i helgen.

    Gilla

  10. agneta profilbild
    agneta

    jättegott!!! brukar jag göra ….jag pudrar lite malen kryddpeppar över fläsket innan den åker in i ugnen.blir mycket gott…

    Gilla

  11. Lisa profilbild
    Lisa

    Men, detta har jag helt missat under min uppväxt. Att det var öländskt med. Måste testas, låter lite lättare än kroppkakor så det är ju bra när man vill servera nått öländskt 😉

    Gilla

  12. Hanna profilbild

    Later jattegott! Mycket mer bacon an i flaskpannkaka, det gillar vi! 🙂

    Gilla

  13. Stina profilbild
    Stina

    Jag brukar koka fläsklägg ibland, otroligt gott! Fast även om det är 29.90/kg så betalar man för mycket ben och skinn, så det verkliga kilopriset för själva köttet blir högre 🙂

    Gilla

  14. Emma profilbild

    O gud vad gott det låter!! jag älskar ju både kroppkaka och raggmunkar!
    Det ska jag definetivt testa i nästa vecka!! Tack som tusan för tipset!

    Gilla

  15. Slickepotten profilbild

    Låter mycket gott! Det skrivs upp på min måste testas lista.

    Gilla

  16. STYLE CRUSH profilbild

    DET SER FANTASTISKT GOTT UT! 😀

    Gilla

  17. Niklas profilbild

    Aldrig hört talas om lufsa. MEN ska bli intressant att testa. Det ser gott ut.

    Gilla

  18. Anna J profilbild
    Anna J

    Jag gillar att du traskar i husmanskost-träsket. Det finns många guldkorn att hämta där. Den här rätten har jag aldrig hört om tidigare men jag ska absolut testa den då jag älskar liknande rätter och som det serveras lingonsylt till.

    Gilla

  19. Annika profilbild

    Nu ligger det öländsk lufsa i magen. Supergott! Jag skrev ett inlägg om den på min blogg – länkade såklart till dig! Säg till om du vill att jag ska ta bort inlägget.

    Gilla

  20. Sandra drömkaka profilbild

    Åh du det det här såg galet gott ut! Och jag som älskar kroppkakor, raggmunkar och ugnspannkaka. Detta måste alltså testas 😉

    Gilla

  21. Christina profilbild
    Christina

    Oh, det där måste vara jättegott. Det måste jag testa någon dag.

    Gilla

  22. lisa profilbild
    lisa

    Gjorde detta precis för de lät såå gott! MEN de föll mig inte alls i smaken tyvärr, jag som va såå sugen och nästan lite lyrisk men ah smaken är som baken!!

    Gilla

  23. Henrik profilbild
    Henrik

    Jag gjorde glutenfri Lufsa idag och använde detta recept men bytte ut vetemjölet mot ungefär 2,5dl Semper Finmix. Blev väldigt gott!

    Gilla

  24. Malin profilbild
    Malin

    Mumms va gott det var hälsar Kalmariten! Synd bara att mina lingon tog slut lite för fort. Ska testa Agnetas tips om att pudra malen kryddpeppar över fläsket nästa gång. Tyckte att smakbeskrivningen stämde väldigt bra överrens med verkligheten för övrigt. Lite kroppkaka, lite raggmunk, lite fläskpannkaka. Får se om min dalmas til karl vågar prova bara. Han gillar inte kroppkakor i vilket fall. Din fina blogg kommer jag definitivt fortsätta följa!

    Gilla

  25. ruth profilbild
    ruth

    Fy tusan så dåligt! Inte ens nåt för hunden.
    /Ruth

    Gilla

  26. Maria profilbild

    Jag, eller rättare sagt sambon gjorde detta häromdagen och jag tyckte att det var jättegott! Det kommer vi garanterat att göra igen. Vad jag funderar på är att jag ser på bilden att det ser ut som om du serverar den med vanlig tunn grädde? Eller ser jag fel? Vi åt den med råsörda lingon och smör.

    Gilla

  27. Anders profilbild
    Anders

    När jag läser recept på Lufsa finns det nog som någon skrev lika många recept som det finns husmödrar på Öland (och några till)
    Äntligen hittar jag här ett recept som faller helt i min smak, erfarenhet och tankegång.
    Att finriva potatis och lök är A och O. Mycket salt (som här) är ett måste.Dessutom en bra beskrivning.
    Grattis kryddburken. Ni har vunnit första pris i min egen Lufsa-tävling.

    Gilla

  28. Ulf profilbild
    Ulf

    Åh filken fin middag och så smidig man får bara
    vara försiktig med saltet för fläsket är ju rimmat.

    Gilla

  29. Ivan profilbild
    Ivan

    Följer det här receptet ofta, det är jättegott!

    Har dock fått byta ut fläsk mot bacon eftersom frugan har svårt för rimmat fläsk. Kryddar dessutom rikligt med malen kryddpeppar eftersom det då smakar lite mer som kroppkakor (som vi älskar)! 🙂

    Gilla

  30. Veronica Berglund profilbild
    Veronica Berglund

    Hur stora är dina formar här? Får hela satsen rum i en enda stor långpanna, en sån som tillhör ugnen med höga kanter? Eller måste jag minska på receptet då och i så fall hur mycket tror du? Jag antar ju att den är godast om den inte bli för tunn också.
    Tacksam för svar 🙂
    Mvh Veronica

    Gilla

  31. Lars profilbild
    Lars

    Gjort lufsa några ggr och det är sjukt gott! Står en i ugnen. Idag stekte jag upp lite extra bacon och tillsatte i smeten! 🙂 kan ju knappast bli sämre..

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Så gott, nä det kan knappast bli sämre!
      /Linda

      Gilla

Lämna ett svar till Linda – Cupcakefluffan Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect