Ni som följt min blogg vet ju att min kära make arbetar som lastbilschaufför/flyttgubbe. Han o kollegorna springer upp & ner i trappor med kartonger och boklådor på ryggen dagarna i ända. Flyttar tunga piano, flyglar, kassaskåp mm. Lägg till 4 trappor upp, utan hiss och en lägenhet på 3 rum o kök som ska tömmas så börjar vi närma oss deras vardag på jobbet… Jag får nästan mjölksyra i benen bara av att höra när han berätta ibland…

Därmed sagt så tycker jag hela ”flytt-gubbar-gänget” är värda en god fredags-fika på jobbet innan helgen tar vid så igårkväll bakade jag lite goa semlor till dom!

16 st
Det här behöver du :
50 gram jäst för söta degar
100 gram smör
½ tsk malen kardemumma
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 liter manitoba cream eller vanligt vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret tillsammans med mjölk och kardemumma i en kastrull. Smula ner jästen i en degbunke. Använd med fördel en köksassistent då degen behöver knådas läääänge med manitoba-mjölet. Slå på smör/mjölk och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och låt maskinen knåda degen minst 10 min, gärna 15 min! Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Slå ner degen med knytnäven så luften går ur. Stjälp upp den på bakbord och låt bli att knåda degen nu. Den är himla smidig att jobba med ju längre den blivit knådad. Ta ut små ”degklumpar” i storlek med en clemetin. Forma den mellan kupade händer (vrid/snurra och spänn ytan) så du får en slät bulle. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk ca 15 min. Grädda i 220 grader ca 10-12 min. Låt svalna innan du skär av locket och fyller semlorna.

Semlefyllning :
Inkråm från hälften av bullarna (ca 1 msk/bulle)
2-3 dl ovispad grädde (beror på hur fast/lös fyllning du vill ha)
250 gram riven odense marsipan (köp, på rulle. Går bra att frysa in om det blir över.)
½ tsk vaniljsocker
4-5 dl grädde (vispas)

GÖR SÅHÄR :
Ta ur inkråmet ur bullarna. Använd hälften till fyllning. Resten kan använd som fyllning i tex. arraksbollar. Frys in, eller torka till kaksmulor. Mosa inkråmet med grädde och riv ner marsipanen på grova sidan av rivjärnet. Jag föredrar marsipan före mandelmassa, det blir mycket godare! Å så en liten gnutta (½tsk vaniljsocker). Blanda väl och fyll bullarna. (Glöm inte uppepå kanten också så den inte blir torr) Vispa grädde och spritsa. Tryck ut hjärtan av locken med pepparkaksform eller skär i  trianglar. Pudra över florsocker som sista garnityr före servering.


En manitoba cream-deg! Det är ingen stor deg egentligen på 3 dl degvätska, men mjölet gör susen!


Det blir 16 normalstora semlebullar av detta recept!


Locken (hjärtan) har jag tagit ut med en pepparkaksform. Kanske skulle jag valt stjärnor istället till ett fikabord med enbart gubbar… Hehe… Men dom kan behöva lite romantik också å andra sidan! 😉


Trevlig helg!!

32 svar till ”Gott fredagsfika till flyttgubbarna!”

  1. annelie profilbild
    annelie

    Dom såg himla goda ut , måste testa till semledagen
    då blir nog Max glad också skulle jag tro
    trevlig helg

    Gilla

  2. Jenny profilbild

    Vad gullig du ar. Ska nog ta och baka lite semlor snart tror jag. Ar sa sugen och bor man utomlands far man snallt baka egna (fast dem ar alltid godare an kopes anda). 🙂

    Trevlig Helg!

    Gilla

  3. Gabriel profilbild
    Gabriel

    Hej, du har ingen bild på hur fyllningen blev? nyfiken på att se nämligen 🙂

    Gilla

  4. Matilda profilbild

    superfina! dock tycker jag inte om semlor :p

    Gilla

  5. Fridas kök profilbild

    Vad snäll du är! Vad glada de måste ha blivit att få smaka dem. De såg verkligen goda ut! Blev ju jättefint med ett hjärtlock. 🙂 Trevlig helg till dig med!

    Gilla

  6. Sandra profilbild
    Sandra

    Underbart fina 🙂 Mkt finare än dom man kan köpa på konditorier!
    Dock är det för mkt grädde för min smak, så inga fastlagsbullar för mig 😛

    Gilla

  7. Hanna profilbild

    Vad gulligt av dig! De blev nog sjukt glada, for de ser riktigt smarriga ut! 🙂

    Gilla

  8. Anna profilbild

    Vad snällt av dig! Hur gör du locket till ett hjärta? 🙂

    Gilla

  9. Caroline profilbild
    Caroline

    Vad omtänksamt av dig, sådant uppskattas så mycket!!

    Och dem ser tokigt goda ut! Fy att frestas så! Kan inte få nog av semlor 😉 Haha!

    Trevlig helg!

    Gilla

  10. Marika profilbild

    Det är INTE bra att läsa din blogg när man försöker undvika snabba kolhydrater! Hahaha… har ju fuktskador i tangentbordet nu av allt dreglande. ;-P

    Gilla

  11. Jessica profilbild

    De gubbarna måste bara älska dej – vilka semlor! Efter såna dagliga motionspass behöver de inte tänka på kalorier o annat tråkigt, alltid något. Själv tänker jag absolut inte prova det här receptet från mitt gå/springband har blivit lagat 🙂
    Ha en härlig helg!

    Gilla

  12. sofie/mumsfillibaba profilbild

    Så fina!! klart de behöver lite hjärtan!!;) Trevlig helg!!

    Gilla

  13. olivia profilbild

    Hej! Jag heter Olivia och har tillsammans med min kompis Johanna startat ett UF-företag som heter Three-Course UF. Vi säljer receptböcker innehållande trerättersmiddagar i tio olika teman! Alla recepten är plånboksvänliga, lättlagade och dessutom finns tips på hur man kan göra varje middag nyttigare! Det vore väldigt kul om du som matintresserad ville läsa gärna mer på http://threecourse.blogg.se/ :)!

    Gilla

  14. Nicke the moving man... profilbild
    Nicke the moving man…

    Inte ofta jag skriver här men det här måste bara kommenteras!!! Supergoda semlor tyckte alla på flyttfirman!!! Som Lindas man får man god mat och allsköns bakverk dagligen! Tur att man har det jobbet man har he he…

    Gilla

  15. Annelie profilbild

    Såg supergott ut!!

    Gilla

  16. Emelie profilbild

    Åh så goda de ser ut. Det där med fyllningen är viktigt tycker jag. Ska nog testa ditt recept för jag är allt en liten marsipangris :-D.
    Kram!

    Gilla

  17. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    jag kan tänka mig att flyttgubbarna blev glada

    Gilla

  18. Tack för maten,mamma!! profilbild

    Åh,lite underbart god romantik efter en hel dags slit…..måste ju bara vara det bästa 🙂

    Gilla

  19. Madeleine profilbild

    viulka fina semlor du fick till. bra jobbat där!

    Gilla

  20. Fias kastruller profilbild

    Åh, vilka fina semlor. Hjärtlocken passar utmärkt även till flyttgubbar 🙂

    Gilla

  21. Sofia profilbild

    åhh , så gott 😀 gulligt med hjärtlock 🙂

    Gilla

  22. Karin W profilbild

    Du är gullig du som tänker på ”gubbsen” och tänk vad dom får energi att bära sen! jag gör precis som du med fyllningen och den får absolut inte vara för hård. Några droppar bittermandelolja i blir också gott. Hoppas du får en bra vecka nu Linda/Kram Karin

    Gilla

  23. evelina carlson profilbild

    åh, har varit sugen på semlor hela dagen.. och så detta! gud va sugen jag blir, ser så himla gott ut!

    Gilla

  24. Tova profilbild

    Åh, vilka ovanligt fina hemgjorda semlor du lyckades göra… 🙂 mina brukar aaldrig se så där café-tjusiga ut, fast det hör väl på nåt sätt till charmen, hahah…

    (Och lyllos din flyttgubbe, förresten… med tanke på det jobbet kan man nog unna sig en extra kaloribomb till fikat ;D)

    Gilla

  25. Jenny profilbild

    Åh vad goda de ser ut! Extra fint med det lilla hjärtat på toppen! Har själv precis flyttat in i en lägenhet på fjärde våningen utan hiss så jag förstår att dem är värda varsin semla! Dags att baka semlor någon dag tror jag allt 🙂

    Gilla

  26. nina profilbild
    nina

    guddddddddd vad dom ser smariga ut….måste fråga dig hur du spritsar grädden och villken tyll du använder?kram tacksam för svar

    Gilla

  27. Viktoria profilbild
    Viktoria

    Om man inte gillar marsipan har du nå tips på annan fyllning?

    Gilla

  28. kryddburken profilbild

    Marsipan tycker jag blir godast när man blandar ut med inkråm och grädde, men annars mandelmassa är ju det klassiska! Gillar du inget av det så fyll bullen med det du tycker är gott! Vaniljkräm, sylt etc.
    /Linda

    Gilla

  29. PsychoBlonde profilbild

    Riktigt fina semlor! Lånade din bild till bloggen, men länka bilden till din sida;)
    Kommer nog testa att baka dessa i helgen

    Gilla

  30. Nilla profilbild

    Testade ditt recept. Det blev de godaste semlorna jag ätit! Lyckades också få dem riktigt runda och höga med knepet tryck och rulla bullarna.

    Gilla

Lämna ett svar till Gabriel Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect