Jag är ganska dålig på att göra pajer under vinterhalvåret, men nu tyckte jag det var passande då jag hade 3 stora fina päron i fruktkorgen och 2 äggvitor i kylen som blev över sen jag gjorde duchesspotatis! Så dagens söta blev en riktig bakelse vill jag lova! Sött, knaprigt, segt, marängigt och väldigt saftigt! Här behövs ingen grädde, vaniljkräm eller glass! Den är bara sååå god som den är!

Det är fyra moment; bottensmeten, själva päronen som ska skalas och penslas med citron (för att inte bli mörka i färgen), smeten till fyllningen och själva marängtoppingen! Men jag lovar det är värt lite stök i köket för detta!

Det här behöver du :
100 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

+ 3 päron(Conference)

* Fyllning :
50 gram smält smör
½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Marängtopp :
2 äggvitor
1½ dl strösocker

GÖR SÅHÄR :
Rör smör och socker till bottensmeten med elvisp. Tillsätt ägget och sist vetemjölet blandat med bakpulvret. Tryck ut smeten i en pajform.(ca 25 cm i diam) Skala och dela päronen på mitten. Kärna ur. Lägg dom på en tallrik och pensla dom med pressad citron så mörknar dom inte i färgen. Lägg dom sedan med snittsidan neråt på bottensmeten.

Fyllningen :
Smält smöret och tillsätt strösockret direkt i kastrullen. Rör ner vetemjöl och vaniljsocker och fördela smeten över päronen.

Marängtopp :
Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt strösockret och vispa 2 minuter till. Fördela marängen ovanpå pajen och gör små toppar med bredsidan av en stekspade.

Värm ugnen till 200 grader, sänk värmen till 175 grader så fort duställt in pajen. Grädda i 40-45 min.


Päron, penslade med citron för att inte bli märka är nu på plats på bottensmeten.


* Själva fyllningen måste jag justera lite… Som ni ser så ligger väldigt mycket fyllning i mitten. Pajen blir inte helt genombakad med så mycket på ett ställe så försök sprida ut fyllningen mer ovanpå päronen och runt kanterna! Men den va faktiskt lika god iaf! 😉


Marängtoppingen är på!


Använd baksidan på en stekspade och ”dra upp” toppar på marängen.


Efter 45 min i ugnen. Låt pajen få ”stå till” sig lite före servering.


Det är inte lätt attfå till tjusiga pajbitar på denna paj, men ni ser ju på ett ungefär hur den ser ut innuti!


Ett tappert försök till en tårtbits-bild… Gott som tusan ändå!!

30 svar till ”Päronpaj med marängtäcke”

  1. Anne profilbild

    Ser ju sååå gott ut. Plågar mig själv just nu med att bara äta (dricka) pulver.. =( För att riktigt pina mig så lusläser jag din blogg varje kväll..;-)

    Anne

    Gilla

  2. Bakverk och Fikastunder.. profilbild

    Åh vad gott det ser ut!!

    Gilla

  3. annamaria profilbild

    Sitter här och önskar mig ett kilo smågodis och så ser jag detta…..åhhhhåååhhhåhåhåhååååå säger jag bara.

    Gilla

  4. Catrine profilbild
    Catrine

    Ååååh det vattnas i munnen!!! 🙂 Måste göra detta snart!

    Gilla

  5. Fia profilbild

    Himmel va gott det ser ut.jag har aldrig ätit päronpaj och denna ser riktigt god ut!

    Gilla

  6. Mårtenssons kök profilbild

    Visst är det konstigt det där med mat och hur det är kopplat till olika tider på året? Vi gör nästan heller aldrig paj vid denna tiden av någon märklig anledning, det finns ju mycket gott i fruktdiskarna att använda. Det bevisar ju du här i alla fall…:)

    Gilla

  7. Matilda profilbild

    MUMS! kan man göra detta med något annat än päron också? 🙂

    Gilla

  8. natalie profilbild
    natalie

    Ser så gott ut! Det måste provas…Var också sugen på paj idag det det blev en hallonpaj (efter ananaspaj-recpten) dvs fyllningen är 1 ägg, creme fraiche, socker och vaniljsocker och hallon.. MMMMmmmmm vad gott det var och precis vad vi behövde här hemma, sött, sommrigt, varm..mmmmmm

    Dagens middag var stora köttbullar med pasta som jag vände i den smaksatta cremefraichen med timjan och karljohansvamp. Yummiee! 18 månaders Olga tyckte dagens middag var en höjdare:)

    Gilla

  9. Petra profilbild

    Så gott det låter och ser ut.

    Gilla

  10. Sandra profilbild
    Sandra

    Ser underbart ut!!

    Gilla

  11. Sofie / Mumsfillibaba profilbild

    Vilken himmelskt läcker paj!

    Gilla

  12. Annika profilbild

    Ser hur läckert ut som helst. Måste provas vid ett bra tillfälle!!
    Goa hälsningar

    Gilla

  13. Curry, curry « Familjen Barman profilbild

    […] Sliskigt söt god paj […]

    Gilla

  14. Lina profilbild

    Men vad läckert det ser ut!

    Gilla

  15. Tessan profilbild

    Mmmm ser riktigt mumsigt ut! Något jag ska göra i helgen =)

    Gilla

  16. Karin profilbild

    Vilken supersnygg och läcker paj! Jag är på jakt efter lite roliga recept tills imorgon då sambon fyller 30. Klart det ska firas med något sött 🙂

    Gilla

  17. Hanna profilbild

    Oj, vad smarrig den pajen sag ut!!! Maste helt klart testas

    Gilla

  18. FOODELICIOUS.SE profilbild

    Riktigt läckert!!
    Jag tänkte faktiskt också baka paj med päron ikväll 🙂 Fast utan pajbotten och sedan servera med en klick gräddglass. Varm päron är ju såå gott!

    Gilla

  19. Mia profilbild

    Hur gott såg inte det ut då!!? =)

    En bit av den pajen skulle sitta fint till eftermiddagskaffet!

    Kram

    Gilla

  20. Toula profilbild
    Toula

    Den var supergod!!!! Gjorde idag o den blev underbar.
    Tack för ett lätt gott och till utseendet mycket bra bjudrecept.
    Du är bästa inspirationskällan.

    Gilla

  21. Emmy profilbild

    Guuuud så god den ser ut! Det är något speciellt med fruktapajer som har marängtäcke…

    Gilla

  22. Anna profilbild

    Såg verkligen hur gott som helst ut! 😀

    Gilla

  23. Ida profilbild
    Ida

    Ser helt underbart gott ut, får nog bli till fredagsfikat nästa vecka på jobbet!!!:)

    Gilla

  24. ingegerd profilbild

    ser jättegott ut!!!mums!!

    Gilla

  25. AnnCha profilbild
    AnnCha

    Hej!
    Vilken underbar paj, kommer verkligen att testa denna! Undrar om man kan använda sig av konserverade päron istället?
    Hittade in till din sida av en slump o kollar in här med jämna mellanrum för att få inspiration till matlagningen. Du lagar ju verkligen massor med god mat helt i min smak!
    Tackar för inspirationen och alla goda recept! =)

    Gilla

  26. evelina profilbild

    oj, ser otroligt gott ut!
    Kommer bakas här hemma när jag har en far som älskar maräng!

    Gilla

  27. jonas profilbild
    jonas

    Testade den här idag och den var mycket god och populär! Snygg, dessutom.

    Gilla

  28. Eleonor profilbild
    Eleonor

    Hej!
    Jag har en fråga ang. denna paj. Jag gjorde den förra helgen och den blev myyyycket omtyckt! god som tusan!
    MEN jag har en fråga om fyllningen. Jag gjorde en sats som det står i receptet, och jag vet inte om jag gjorde något fel men det vart typ iiiiingenting. täckte knappt 1 päron. så jag gjorde satsen två gånger till för att kunna täcka allt.
    Och jag tycker själva fyllningen blev lite skum..lite för knastrig. som om man verkligen kände sockret.
    Gjorde jag något fel då?
    Annars var det superläcker och har inte gjorts för sista gången!!

    Gilla

  29. Anna profilbild
    Anna

    Hej!
    Denna päronpaj ska jag göra i portions skålar idag till nyår…så jag hoppas den blir god.Återstår att se..
    Anntar att man kan göra denna med andra frukter oxå..
    Funderar på att dra ner på sockret, så den inte blir så söt..
    Kram och gott nytt år..

    Gilla

Lämna ett svar till Lina Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect