Brukar ni dressa salladen med en god vinegrette? Ni köper väl inte dom där färdigblandade på påse hoppas jag? Detta är sååå mycket godare!!

Detta är ett busenkelt men väldigt gott recept på en vinegrette till vardags, bara att skaka ihop! Ställ fram på bordet och låt var o en ta så mycket den själv vill ha! Tar den slut så skakar du ihop en ny på 1 minut!

Jag gillar denna med lite dijonsenap i, det ger en mustig smak med god syra, å sen är det självklart bara att krydda på med salt peppar, örtkryddor eller vad man nu vill ha. Basen jag alltid går efter är iallafall olja, vinäger och dijonsenap. Sen kan man alltid smaksätta med lite pressad vitlök, citron, rosmarin, timjan mm mm. Allt efter säsong, men denna är som sagt basic och något jag tycker alla borde ha på middagsbordet, det piffar upp en trist isbergssallad alla gånger! 😉

Det här behöver du :
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)
½-1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
En liten gnutta socker

GÖR SÅHÄR :
Häll alla ingredienserna i en flaska med tätslutande kork. Skaka om! Förvara i kylskåp. Lång hållbarhet.

17 svar till ”Snabb & enkel vinegrette till vardags!”

  1. Ida/Trolltoka profilbild

    Åhå! Denna måste provas!!

    Gilla

  2. Helena Ljunggren profilbild

    Lilla lilla söta flaskan 🙂

    Gilla

  3. benny profilbild

    Nice blog! love the sauce!

    Go check my LIGHT and DIET-LIKE cook blog at

    http://www.beinitaly.blogspot.com

    Today I’ll be cooking LIGHT RISOTTO with RADICCHIO and PEARS!!!

    Gilla

  4. benny profilbild

    PS I am following u on BLOGLOVIN’!!!

    http://www.beinitaly.blogspot.com

    Gilla

  5. Linas blogg profilbild

    Jag tycker inte om såna grejer på påse, brukar ta olivolja, vinäger, lite salt och svartpeppar om jag inte har något annat hemma 🙂

    Gilla

  6. Mor-Mia profilbild

    Tack för ännu ett bra tips!

    Gilla

  7. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    jag är lat och köper på påse 🙂 , fast jag använder väldigt sällan salladsdressing, men skall allt ta och testa ditt recept, har ju alla ingredienser hemma ändå

    Gilla

  8. Bakverk och Fikastunder.. profilbild

    Behöver verkligen ett sådant här recept! Tack!

    Gilla

  9. Emmy profilbild

    Håller med, ska absolut vara hemgjord.
    Fattar inte att du lyckas få så fina bilder på allt i vintermörkret.

    Gilla

  10. Martina profilbild

    Självklart gör jag egen vinegrette, ingen köpepåse här inte!

    Gilla

  11. Sofie / Mumsfillibaba profilbild

    Big no-no till salladsdressing på påse och flaska. Det är ju så enkelt att göra själv. brukar oftast bara blanda ihop lite granna efter behov. Dijon är gott att ”tjocka” till med. Annars olja, salt, peppar, kryddor och någon form av syra. Tex. lime, citron eller vinäger.

    Gilla

  12. Annette Liljegren profilbild
    Annette Liljegren

    Tack så jättemycket för receptet! Måste jag testa. Har smakat något liknande på flaska som var inköpt i Frankrike. Det är så gott med lite dijonsenap i tycker jag!

    Gilla

  13. Linda profilbild

    Söta flaska. Jag tittade på en sån här idag men vill att den ska rymma 2,5 dl och det trodde jag inte att den gör så jag köpte den aldrig. Du skulle vara jättesnäll om du kunde berätta hur mycket den rymmer.

    Gilla

  14. Matglad profilbild

    Själv är man sådär tråkig och har endast en skvätt äppelcidervinäger och möjligen lite salt och peppar. Ska definitivt börja använda denna typ av vinegrette oftare, tror jag provade den på en rödkålssallad med apelsin och granatäpple. Dijon är ju så gott 🙂

    Gilla

  15. […] själv hur mycket du vill ha av respektive. Vill du göra färdiga salladsdressingar/vinegretter, ta en titt här >> och här […]

    Gilla

  16. […] vanliga fall brukar jag göra den här senapsvinägretten från Kryddburken. Den är smakrik och otroligt god! Men efter ett tag vill man ju gärna ha lite […]

    Gilla

  17. Johansson profilbild
    Johansson

    Använder man en samling olika torkade örter från en Santa Maria-burk kan man väl lika gärna använda den färdiga kryddblandningen (med främst torkade örter), t ex min favorit ”Örtagård” 3-pack från Knorr.

    En påse blandas med ca 3 msk olja & lika mycket vatten. Dock brukar jag, speciellt till vitkålssallad, el en sk pizzasallad istället ta 12% el 24% matättika & späda med lagom med vatten.
    Då får man den perfekta syran, för mig är antingen ättika el färsk citronjuice mycket godare än någon vinäger.

    Är det istället en vanlig sallad med
    t ex gurka & tomater som vattnar sig mycket, tar jag bara mindre vatten & ingen extra syra behövs till vanlig sallat som bl a isbergsallat.
    Det finns redan lagom med syra i kryddblandningen när det bara är isbergssallat, gurka, tomat, majs, paprika & liknande grönsaker.

    Brukar till pizzasallad/vitkålssallad även alltid tillsätta färsk röd spetspaprika (jag älskar paprika & särskilt röd spetspaprika brukar alltid vara mild, söt & god i smaken) i strimlor, el ibland inlagd paprika, antingen grillade filéer som strimlas el redan strimlor som ligger in en vanlig inläggningsvätska (glasburk).

    Den inläggningen kan man använda till vitkålssalladen istället för ättika/vinäger (tillsammans med oljan och då behövs det inget vatten), om man är känslig för syra, men för min del är det för sött.

    Jag behöver en bättre balans mellan syra, sötma, sälta & umami! Dock inget beskt/bittert för mig som är en sk supersmakare till 100% & verkligen avskyr ALLT som är beskt!

    Kan bara varken dricka el äta beska saker, klarar t ex varken te, kaffe, vin, öl, alkoläsk el cider. Trots alkoholhalt på bara max 1-2% så känner jag direkt den vidriga lukten & smaken är ju densamma som lukten + beskt (särskilt malt & humle i öl 🤢🤮).

    Det är INGET roligt att vara en 100% supersmakare med ett extra bra luktsinne som dessutom är extra känsligt för mögelsmak/lukt… som tyvärr ofta finns i/på citroner, färsk vitlök & konserverade champinjoner (3 saker som jag verkligen älskar & använder jämt :-().

    Men nästan ingen annan vet ens vad jag menar med mögelstanken (och smaken), de har inte en aning om hur det ens luktar & smakar, än mindre har de ALDRIG känt de på
    t ex de 3 matvaror jag räknade upp, som mer ofta än sällan har en extremt stark stank & är oätbara (för mig då).
    Så hur förklarar man ens problemet med detta + svårigheterna med att STÄNDIGT tvingas försöka äta/dricka beska/bittra saker, även som vuxen, & sedan bara klassas som ”kräsen” för att de själva varken har ett ens normalt lukt- eller smaksinne? 🤬
    Som typ 99% av resten av befolkningen inte tycks ha, för DE ”har minsann aaaaldrig någonsin har känt minsta hint av någon ”möggelsmak”, vad det nu är för nåt!” Dvs, JAG som bara inbillar mig… 😟

    Gilla

Lämna ett svar till Emmy Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect