En riktig chili con carne, eller en Texas chili är inte desamma som vår försvenskade version med nötfärs och bönor! Det ska inte vara varken färs eller bönor i en chili. Namnet ”Chili con carne” betyder CHILI MED KÖTT! Och inget annat!

Undra om det var fler än gubben och jag som såg Masterchef USA igår och blev toksugna på just Texas chili?? Det är ju inget krångligt eller tidsödande att göra, trots att det tar några timmar i grytan så är arbetsinsatsen minimal med lite skärande och hackande bara!

Resultatet är väl värt att låta sig vänta på! Men såhär års kan man ju inte direkt skryta med mataffärernas utbud av chilisorter och jag var väl inte toknöjd efter min inhandling men det får duga ändå! Spansk peppar både röd & gul, samt grön jalapeno fick jag tag på. Hade gärna sett habanero, chipotle eller anchopeppar men man ska inte va kräsen! Jag är glad att jag hittade färsk chili överhuvtaget. Jag har goda chilisåser på lager bla. Bushmans smoked jalapeno och en habanerosås fick åka med i grytan!

Sen är det med mitt recept som med många andras, det skiljer sig från mängdens variation precis på samma sätt som en köttfärssås gör i sverige! Så alla ni som gärna kommer med pekpinner hit och dit undanbedes! Det finns tusen recept på Texas chili, och inget är det andra likt! Men jag kan ändå stoltsera med att om ni gillar stark mat, mört kött, massor med chili så är detta inte så dumt faktiskt!! Tro mig…  😉

Det här behöver du :
1 kg högrev
200 gram bacon
0,5 l stark oxbuljong
2 st 33 cl ljust öl
2 burk mutti finkrossade tomater
2 st lime
1 st gul lök
1 st vitlök solo
1 st grön paprika
1 st röd sweet snackpaprika
4 st röd spansk peppar
3 st stora jalapeno (inte jättehet men extra smakrik)
3 st gul spansk peppar (lite hetare än den röda)
1 msk Bushman´s Smoked Jalapeno
1 msk Bushman´s Habanero
1 msk harissa chilipasta
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
En liten gnutta socker…
1 kruka koriander
Salt

GÖR SÅHÄR :
Knaperstek baconet i en het stekpanna. Skär högrevet i mindre bitar. Lägg upp baconet på hushållpapper. Låt fettet vara kvar i stekpannan. Bryn köttbitarna lite åt gången i baconfettet och flytta sedan över till en större gryta. Om det behövs mer stekfett, använd olja! 

När alla köttbitar är brynta och ligger i stora grytan, slå på oxbuljongen, öl, krossade tomater och pressa ner saften från två lime. Finhacka vitlök och skär paprika och lök i mindre bitar och lägg ner i grytan.

Nu, dags att hacka chili! På med plasthandskar (annars blir händer som om du smort in dig med tigerbalsam). Hacka chilin i mindre bitar, och några i lite större bitar, tex jalapeno som inte är så jättestark! Ner i grytan och även bushmans chilisås, harissa pastan, oregano och spiskummin. Sänk värme och lägg ett lock på lut. Njut av dofterna och låt det nu får ta sin lilla stund tills köttet är ordentligt mört! ca 3-4 timmar! Smaka av och rör om i grytan då och då, börjar det bli för lite vätska så pyttsa på mer öl eller buljong. När köttet är riktigt mört och fint, tillsätt det knaperstekta baconet, finhackat & hacka även ner koriander och smaka av med salt & en liten gnutta socker! ÄT & NJUT! Denna chili blir bara godare om den får stå i kylskåpet nån dag! Vi äter den med skivad baguette som man doppar i chilin och gräddfil som bryter av hettan lite! Smaklig måltid!


En riktigt god chili med massa hetta! En ren hälsokur för kroppen och blodomloppet! 😉 Men tusan så gott alltså!! Detta har vi längtat efter!!


MMmmm….


Grytan har puttrat klart! Köttet har smält och trådat sig riktigt mört!


Korianderna ska i precis före servering! Glöm inte de! Eftersom det är en färsk krydda så ska den inte koka med alla timmar, smakerna ska i precis på slutet!


Ja, skulle de nu börja brinna hos oss inatt så skyndar jag mig ut med man, barn, hund, katt & denna gryta!! 😉


Här krävs egentligen en svordom för att berätta hur gott det är men det hoppar jag över! Vitt bröd är ett måste!! 😛


Barnens lite mildare kvällsmat fick bli ”fusk-varianten” på chili con carne. Nötfärs som fräst ihop med tomat, liiite chili och vita bönor! Grovt bröd att doppa med. Sallad & gräddfil! De tyckte dom va gott!! Min & Nickes version är INTE barnvänlig! 😉

38 svar till ”Texas chili”

  1. Linda profilbild

    Lät sjukt gott och såg sjukt gott också;)

    Gilla

  2. kajomida profilbild
    kajomida

    Det började bränna i min hals och gom redan i början av
    receptet…

    Håller mig nog förr till barnens variant men med baked beans i tomatsås, lite lök, pimentos och ärtor i, mycket peppar och paprikapulver – och massor av ketchup 😉

    Det finns folk som tycker att det måste vara makaroner/nudlar till detta… jag VET att det bästa är skivat vitt bröd som bryts i bitar som tas upp ur skålen/från tallriken tillsammans med Chili con carne 🙂

    Gilla

  3. Nathalie @ Bloody Disgusting profilbild

    Snor detta recept! Jag älskar chiligrytor och testar gärna flera olika! Jag har alltid jalapenos hemma, mycket gott till mat och konstigt nog som snacks, haha! Lockande bilder även, blir toksugen även fast jag är nyäten!

    Gilla

  4. Mårtenssons kök profilbild

    Tack för din fina kommentar hos oss,

    Hoppas du får en skön helg,
    Anki o Håkan

    Gilla

  5. AnnaCarin profilbild
    AnnaCarin

    Som vanligt ser det underbart gott ut..Detta ska jag prova!!
    Ha en fin helg!

    Gilla

  6. Millis profilbild
    Millis

    Meh, hur visste du att jag hade tagit upp en högrev ur frysen som jag inte visste vad jag skulle göra med 🙂 Detta recept skall testas redan imorgon! Men jag är liiite mesig med för stark mat så jag skär ner på hettan lite 😉

    Gilla

  7. Anna J profilbild
    Anna J

    Mmmmm, såna här grytor är så goda. Sen fattar jag inte det här med att folk ska komma med pekpinnar hit och dit när det gäller recept och matlagning. Jag tycker det är roligt att se vilka skillnader som finns för vissa maträtter för då får man ju en anledning att testa nåt nytt. Jag gillar att inspireras!

    Gilla

  8. Maja profilbild
    Maja

    Hej! Här hemma såg vi också Masterchef och blev sjukt sugna på texas chili. Så tusen tack för ett inspirerande recept. Hur många portioner beräknar du till detta recept??

    Gilla

  9. Cat profilbild
    Cat

    Mmm såg också det avsnittet och blev sååå sugen men det ”roliga” var ju att det VAR bönor i Grahams recept (och oj vad just DET diskuteras på amerikanska sidor, för Texas Style skall inte ha bönor i men Graham bor ju nu i Chigago och därför kan han ha bönor i osv osv mycket kul läsning ;O))
    Hittade hans recept också med 20 ingredienser men tror jag prövar ditt recept istället, låter helt underbart!!
    Trevlig helg!!

    Gilla

  10. Pernilla profilbild

    mmmm, det ser helt fantastiskt gott 🙂 jag har också en favoritchili och när den kokar i köket så är det så starkt så när man går in i köket börjar man hosta direkt. men det blir så gott i slutänden, så det får vara värt lite hostningar på vägen dit 😉

    Gilla

  11. Camilla profilbild
    Camilla

    Precis som tidigare nämde så var det ju bönor i Masterchef receptet men det finns ju massor av variationer och ingen vet riktigt orginalet mer än att det ska vara kött och inte färs i. Såg en dokumentär om just detta recept och ju mer de forskade i det ju midre klokare blev de 🙂

    Gilla

  12. Helena S / Bara en kaka till profilbild

    Det här låter ju helt galet gott! Och jag som har massa öländskt högrev som bara ligger och dräller i frysen utan några vidare framtidsplaner! Det här får nästa veckas helgmat, absolut!

    Gilla

  13. Sofie / Mumsfillibaba profilbild

    Så gott det är! Sönderkokt kött är ju så gott. Jag gjorde Jamie olivers chili en gång och då la man chipotle i blöt i kaffe som man sedan hade i. Gott både med kaffe och den rökta heta smaken!

    Gilla

  14. sussi hägg profilbild
    sussi hägg

    Ser så gott ut men hur i hela fridens dar lär man sig att äta så stark mat???
    Jag vill jag älskar stark mat men så mycket chili….
    Lär mig snälla Linda 🙂
    Kram Sussi

    Gilla

  15. Sara profilbild

    Så gott det verkar! Längesen man var in här men det är lika trevligt som förr. Ha en fortsatt trevlig helg! /Sara

    Gilla

  16. Karin W profilbild

    Oj den där chilin verkar god och riktigt HOT!Jag såg också programmet och blev lite frestad. Hur har du det i snökaoset? Insnöad eller har allt lugnat ner sig? Det är ett gäng som åkt härifrån ner till din ö för att skotta:) Måste vara norrlandsmusklerna eller vad tro du?
    Ha de´fint/Karin

    Gilla

  17. Eva i Aten profilbild

    Ja, det här receptet måste definitivt provas! Har gjort fuskvarianten tidigare, med ris till dessutom…

    Gilla

  18. Hanna profilbild
    Hanna

    menar absolut inte att komma med några pekpinnar eller nåt som är rätt eller riktigt, här hemma lagar vi ofta chili och provar med olika varianter mest hela tiden. Vi har kommit fram till att vi tycker det är gott med honung och kanel i. Bara ett litet tips, ingen pekpinne.

    Gilla

  19. Anna profilbild

    Ser ljuvligt gott ut! Har aldrig tänkt på att använda harissa i chili men det låter som en väldigt bra idé 🙂

    Gilla

  20. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Så mumsigt det ser ut, riktigt starkt verkar det vara 🙂

    Gilla

  21. Foodelicious.se profilbild

    Härligt med lite extra ”sting” i maten!
    Tack för det ”heta” tipset 🙂

    Gilla

  22. Foodelicious.se profilbild

    Här delar jag med mig av mitt ”heta” tips :-);

    http://foodelicious.se/kottbullar-i-thaigryta/

    Gilla

  23. Petra profilbild

    De hade ju bönor i Texas chilin på Masterchef USA. förvirrad

    Gilla

  24. Maja profilbild

    Men vad gott!

    Gilla

  25. livsnjutaren profilbild

    Tack!!
    Utskrivet och ska testas imorgon. Älskar stark mat och detta låter suveränt gott.
    Ska ner på stan och få tag i de starka ”såserna”, vi har en toppenbutik med massa sådant, Gray´s heter den.

    Ha det bra!

    Gilla

  26. Johanna profilbild
    Johanna

    Mmm, de lät supersmarrigt! Men ungefär hur stark är den? På en skala 1-5, där 1 är svag och 5 är så stark så munnen nästan brinner upp? =)
    Jag hade tänkt att göra detta till helgen, men hittar inte Bushman´s såser, var brukar du hitta dom?

    Mvh Johanna

    Gilla

  27. kryddburken profilbild

    Johanna!
    Det är ju svårt att generalisera en smakstyrka, det beror ju hur man själv definierar starkt! Personligen tycker jag inte om när det brinner i munnen och man har svårt att känna andra smaker än just hetta och jag tror jag är ganska medelmåttig när det gäller att tycka om stark mat! På en skala från 1 – 5 så blir nog denna en 4:a! Det är starkt, men inte bedövande, det känns i munnen, men det gör liksom inte ont! 😉 Bushman´s chilisåser kommer från TOJA IMPORT! (http://www.tojaimport.se) och du kan beställa såserna här : http://www.lyckasmedmat.se/advanced_search_result.php?search_in_description=1&keywords=bushman&osCsid=ebd9a15bfe9f556707be402d94040bf6
    /Linda

    Gilla

  28. Caroline profilbild
    Caroline

    Har den här grytan puttrandes här nu, längtar tills den är klar!

    Gilla

  29. Madelene profilbild

    Är SÅ glad att du tipsade om det här receptet, gjorde det i går och det är definitivt en ny favoriträtt. SÅ GOTT. Sitter i skrivande stund och äter matlåda med gårdagens chili i. Lika gott i dag, om inte godare.

    Gilla

  30. Veronika profilbild
    Veronika

    du har bästa bloggen!

    kan man ersätta bushmans med något annat i samma stil tro, några ideer? blev så sugen på att göra den ikväll men får nog inte tag på bushman här…

    Gilla

  31. Mackan profilbild

    Jag och tjejen gjorde den igår kväll och jäklar på ren svenska vad god den blev! Rikligt med smak, hetta och sting dessutom. 10 poängare.

    Gilla

  32. Johan profilbild
    Johan

    Herregud! Ser så gott ut att man inte vet vart man ska ta vägen. Blir o ordna upp till helgen!

    Gilla

  33. Johan profilbild
    Johan

    Btw. Här kan ni köpa såserna i receptet: http://www.allamandas.se/rockroll/heta-saser/

    Ha det bra!

    Gilla

  34. Johan profilbild
    Johan

    Jaha dax att göra detta igen 😀 tackar

    Gilla

  35. […] på spisen i fyra timmar, tillsammans med brödet jag bakade i förmiddags. Receptet finns här: Texas chili. Som vanligt höll jag mig inte riktigt till receptet, men nästan. Det blev riktigt riktigt gott. […]

    Gilla

  36. […] Här hittar ni ett recept om ni vill prova något liknande, men mitt tips är att blanda i allt som ni tycker om och tål att kokas. […]

    Gilla

  37. stefan profilbild
    stefan

    Hejsan. Ramlade över det här receptet. Ser gott ut. Kommer med en idé när jag ser kommentarerna. Byt ut gräddfilen till en riktig smetana. Idag finns det olika varianter av den men lite mindre fett är ok. Bättre i konsistensen till heta kötträtter
    Mvh stefan

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect