, ,

Knäckklubbor


Knäckklubborna är mina favoriter bland allt julgodis! Inte bara för att dom är goda, kanske mer för att dom är ROLIGAST att göra och så blir dom så fina och känns lite gammeldagsa också! 😛 Garanterat uppskattade som julklapp!

10 st Knäckklubbor
Det här behöver du :
Recept på knäck
Smörpapper klippt i bitar 15*15cm
Träpinnar

GÖR SÅHÄR :
Forma smörpapperna till strutar. Fäst med tejp. Ställ i en bunke med socker så står dom stadigt. Fyll formarna strutarna till hälften, det ska gå att ”vira ihop” pappret högst upp. Tryck ner en pinne i varje strut. Låt svalna något. Vira ihop och knyt med julsnöre o klistra på en tomte! 😉

Knäcksmet
Det här behöver du :
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1/4 dl finhackad sötmandel

GÖR SÅHÄR :
Blanda socker, grädde & sirap i en tjockbottnad kastrull. (Recepetet är enkelt att komma ihåg, 1+1+1) Låt koka upp, rör om med träslev så allt blandar sig. Låt sedan knäcken småkoka på låg värme (2:an på plattan) utan att röra om! Efter ca 10-15 min, gör ett kulprov. Fyll ett glas med kallt vatten, ta en tesked av knäcksmeten och slå i vattenglaset! Ta upp knäcken från botten! Kan du forma smeten till en kula är knäcken färdig, om inte koka en stund till och gör om kulprovet. Alternativt använder du en termometer, knäcken till klubbor är klar när den visar ca 130-135 grader. Tillsätt sedan mandeln i smeten och ta bort från spisen!


Strutarna är enkla att sno ihop av smörpapper. Fäst med några tejpbitar. Dom kan du ta bort sen när knäcken stelnat! Häll upp strösocker i en stor bunke och tryck ner strutarna så står dom stadigt när du ska hälla upp knäcksmeten, och även när dom ska stå och stelna sen.

13 svar till ”Knäckklubbor”

  1. Nette (Kardemumma Gumman) profilbild

    Så fiffigt och fint det blev!!!

    Gilla

  2. Anna/Frostrosor profilbild

    Jättefina! Jag skulle gärna göra ett gäng klubbor! Men vem skulle äta de 😀 Vi håller oss till knäcken! Men jag använder samma knäckrecept som du fast dubblerad sats. Blir perfekt knäck,, varje gång! 😀

    Gilla

  3. Camilla profilbild

    Dom blev ju superfina!! Jag blev riktigt sugen poå att göra sådana själv nu. Får se i veckan 😀

    Gilla

  4. Sigrid profilbild

    Helt underbara! Har inte gjort nåt julgodis än (bara kolakakor som vi visst råkade äta upp…) och inte känt nån lust till det heller men det här blev jag jättesugen på!

    Gilla

  5. Frida profilbild
    Frida

    ser goda ut! Själv har jag pysslat små smyckesänglar som ska hängas i granen när den kommer in 🙂

    Gilla

  6. Nathalie @ Bloody Disgusting profilbild
  7. tine profilbild

    Åh vad bra jag har letat efter detta recept 😀 Tusen tack!!

    Gilla

  8. Irene profilbild

    Jag som tycker det är alldeles för pillrigt, kladdigt och tidskrävande att göra knäck ska definitivt prova att göra dessa.

    Gilla

  9. Cat profilbild
    Cat

    Wow, sååå fina, och det bara lyser av ”gammaldags jul”, urfina!!

    Gilla

  10. lotta eliasson profilbild

    Detta var ett bra tips. Ska göras i veckan! Tack!

    Gilla

  11. Lisa profilbild
    Lisa

    Hej!
    Har en fundering angående fudgekok som du kanske kan hjälpa mig med; först ska man koka upp smeten och sedan låta den koka på medelvärme tills den nått 120 grader. Dock blir temperaturen högre än 120 när man kokar upp den, och när jag sedan låter den småkoka når den 140 grader istället. Är tanken att man ska låta smeten svalna efter uppkoket?

    Tack för svar!

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Lisa!
      Jag har aldrig varit med om att temperaturen stigit till 120 när det kokar upp, det tar ju en liten stund! Är du säker på att din termometer inte är trasig? Som du ser på bilden så kokar min fudge rejält men temp visar endast 104 grader.
      /Linda

      Gilla

  12. Kikki profilbild
    Kikki

    Hur får du tejpen att fästa på smörpapper ?

    Gilla

Lämna ett svar till Camilla Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect