Hur tänker du i år? Under fjolårets julförberedelser bombarderades vi av media om grisarnas missförhållande av djurrättsaktivister som besökte svenska svinfarmar! Minns du?

Har du ändrat din syn på ”julskinkan på julbordet”? En väldigt kort och konkret fråga egentligen. Om du har grubblat något, tänkt lite, eller viftat bort en del, ta dig tid att läsa igenom dessa FYRA frågor och lämna ditt svar.  Oavsett åsikt är jag intresserad av din åsikt!

Jag skulle uppskatta enormt om du tog dig tid att svara. Om du vågar! 😉 Jag kommer inte att på något sätt peka ut, vidarebefordra eller ställa någon till svars, jag vill enbart ha din reflektion kring julskinkan! That´s it! Om du nu inte köper julskinka överhuvudtaget av nån anledning behöver du inte svara på dessa frågor, men kanske har du något du vill säga ändå?!

  1.  Köper du julskinka som du gjort i alla år eller tänker du till lite extra? 
     
  2. Skulle du vilja köpa en julskinka av en glad, krav-märkt, GMO-fri gris kanske? (motivera gärna)  
     
  3. Om inte den skinkan du letar efter finns i din butik hur gör du då?
     
  4. Priset för de ekoligska och kravmärkta julskinkorna ligger uppemot 200kr/kg. Är du beredd att betala det?

Som sagt, delge din EGEN åsikt och bry dig inte om andras!

55 svar till ”Tänker du köpa nån julskinka i år??”

  1. Slickepotten profilbild

    1) Jag kommer att köpa en skinka i år med, känns inte riktigt som jul utan skinka.

    2) Jag kommer självklart leta efter en kravmärkt skinka i år med de har jag gjort med de skinkor jag köpt tidigare år. ( har bara köpt skinka de senaste 2 åren 🙂 )

    3) Finns inte skinkan jag söker kommer jag leta i en annan butik.
    Bor in en ganska stor stad så någonstans borde det ju finnas en bra skinka

    4)Jag har inga problem med att betala lite extra för att få en skinka som kommer från en ”glad gris”

    Gilla

  2. Anna profilbild

    Skulle gärna svara men jag köper ingen julskinka, det är mamma och pappa som har hand om det. Tycker faktiskt inte om julskinka heller så jag äter den inte. Men jag tycker nog att man ska tänka likadant som man gör med allt annat kött man köper.

    Gilla

  3. Hanna profilbild
    Hanna

    Jag kommer precis som de senaste åren köpa en KRAV-märkt skinka. Om jag inte hittar någon så struntar jag i den helt. Jag är absolut beredd att betala lite mer! Alla är ju ändå trötta på skinkan efter julhelgen och vet inte vad de ska göra med alla rester så köp en mindre eller dela med någon vän. Då slipper du äta skinksås, skinkpizza och skinkpaj ända in i januari och du vet att grisen haft ett drägligt liv. Jag förstår inte hur en del kan förfasas över larmen som kommer eller att MRSA sprids bland grisar när en skinka kostar 50 kronor kilot. Hur mycket kan en bonde tjäna på det? Och hur ska han kunna ge grisarna de liv de förtjänar? Jag blir på allvar upprörd över människor som inte bryr sig det minsta om annat än sin egen plånbok.

    Gilla

  4. Linda profilbild
    Linda

    Köper du julskinka som du gjort i alla år eller tänker du till lite extra?
    Nej tänker inte lite extra, julskinka på julafton är lika mycket ett måste som kalle anka 😀

    2.Skulle du vilja köpa en julskinka av en glad, krav-märkt, GMO-fri gris kanske? (motivera gärna)
    Japp det vill man väl helst om man har valet? 😀 Jag äter helst glada djur om jag kan jag få tag på såna. Helst skulle jag vilja ha som i England.. Mer gårdsslakterier osv. Där man direkt ser om grisarna har det bra osv. 🙂

    3.Om inte den skinkan du letar efter finns i din butik hur gör du då?
    Köper det som finns. =(

    4.Priset för de ekoligska och kravmärkta julskinkorna ligger uppemot 200kr/kg. Är du beredd att betala det?
    Ja då vi oftast får bra rabatter i affären så köper jag helst dom dyrare eftersom de oftast är mindre E-nr och förhoppningsvis gladare grisar

    Gilla

  5. Marten profilbild
    Marten

    Mina föräldrar köper vår skinka. Själv äter jag inte den, tycker fårfiol spelar den rollen klart bättre. Egentligen är den det enda på julbordet som är riktigt gott.

    Gilla

  6. Josefine profilbild

    Jag har aldrig köpt julskinka. Förra året var första gången på många många år som jag åt kött över julen. I vår lilla familj (jag, sambo och katt) känns det onödigt att köpa skinka, vi kan äta lite på julafton när vi äter med släkten.

    Min dröm är egentligen att ha ett par egna grisar på gården som man kan slakta till jul. Då kan man vara säker på att de haft det bra. Annars krav-skinka eller skinka från en bonde man litar på.
    Skulle nog leta i annan affär.
    Jag betalar gärna lite mer för kött. Just kött är jag petig med, käkar gärna linser och bönor i större utsträckning och lägger istället några extra pengar på bra kött där djuren haft det bra. Det är bättre för miljön och kroppen.

    Gilla

  7. Sanne profilbild

    Har funderat mer över skinkan i år, men jag kommer garanterat köpa i år också, den är mycket viktig på julbordet!
    Jag skulle gärna köpa skinka från en ”glad” gris med alla dessa märkningar och utan alla tillsatser, men jag är inte beredd att betala hur mycket som helst, vid 200:- kilot har min smärtgräns gått för ett tag sedan!
    Förra året tog dessutom dessa skinkorna slut så det var omöjligt att få tag på!
    Däremot köper jag inte så mycket skinka för jag har utökat med vildsvinsskinka också, den smakar inte som riktig julskinka men blir riktigt gott i alla fall!

    Gilla

  8. A-K profilbild
    A-K

    Vi provade att griljera kalkon istället för skinka förra året, kändes lite olustigt att äta julskinka efter alla skriverier… Kalkonen blev supergod och förvånansvärt lik skinka i smak och konsistens!! Plus dessutom för ett magrare alternativ! För mig blir det kalkon i år igen.

    Gilla

  9. Anki profilbild
    Anki

    I helgen får jag hem en halv glad gris – död förstås:-) Jag bestämmer styckningen helt på egen hand – ett proffs utför den. Svålen ska vara kvar. Jag tänker frossa i dansk fläskstek med knusprig svål, från grishalsen förstås – eller karrén som den också kallas. Tjocka fläskkotletter med fettrand och svål – hurra! Sidfläsk i bit med svålen kvar, fyllt med torkad frukt och äpple. Struntar i den traditionella skinkan i år. Kanske inhandlar vi en anka istället – som danskarna. Det underbara ankfettet får man ju på köpet. Den traditionella julskinkan får det numera att växa i munnen på mig. Inte ens förra årets gårdsgris var jag nöjd med. Det sörmländska griskött jag får hem i helgen har jag testat tidigare. Underbart mört, smakrikt och saftigt. Jag har också träffat grisarna i levande skick – inte en gris i världen har haft det så bra! Jag betalar gladeligen några kronor extra för att få ett griskött med kvalité. Och nu får jag dessutom äntligen griskinderna – som jag ska konfitera i gåsfett:-)) För att inte tala om grisfötterna som ska förvandlas till min barndoms bästa sylta – den som min saliga mor alltid gjorde!

    Gilla

  10. Beatrice profilbild
    Beatrice

    Ja jag köper Krav-skinka som jag gjort i ganska många år för jag har tänkt efter ganska länge.
    Se fråga 1. Jag köper så mycket som möjligt ekologiskt och absolut GMO-fritt resten av året också, så även prinskorven, köttbullarna mm mm är ekologiskt på mitt julbord.
    Letar tills jag hittar en KRAV-skinka och hittar jag ingen så blir det ingen.
    Absolut.

    Gilla

  11. Ingela profilbild
    Ingela

    Min familj köper julskinkan och den lär vi ha i år också, som alla andra år.
    Absolut, jag vill veta att grisarna har haft det bra. Däremot går min familj på en tajt budget och har därför inte råd med kravmärkt, oftast. Det är de som inhandlar maten, så därför blir det nog en vanlig skinka trots allt.
    Se ovan.
    Mycket pengar, men väl värt det så jag säger ja.

    Gilla

  12. eva profilbild

    Här i Grekland finns det ingen julskinka. Många svenskor här brukar lägga in själva och koka, men så viktigt har det aldrig varit för mig – här. Däremot skulle jag verkligen sakna det om det inte fanns på ett svenskt julbord! Givetvis skulle jag gärna betala lite extra för att inte gynna grymma grishandlare!

    Gilla

  13. Martina profilbild

    1) Jag tänker absolut till lite extra innan jag köper.
    2)Absolut!! Antingen ekologisk eller Ridderheims e-nummerfria. Jag tycker alltid så synd om grisarna som man ser på tv. Blir riktigt förbannad faktiskt, försöker dra mitt strå till stacken genom att köpa så mycket ekologiskt som det bara går (eller närproducerat, där jag vet djuren har det bra).
    3)Ber dom ta in den, om dom inte gör det går jag till nästa butik.
    4)Visst är det jäkligt dyrt men om jag inte hittar Ridderheims e-nummerfria som är ifrån Jokkmokks korv och rökeri så blir det ekologisk, kosta vad det kosta vill.

    Gilla

  14. Charlotte profilbild

    2 av 4 äter skinka. Därför har vi bestämt oss för att skippa julskinkan och köpa en liten mängd färdigskuren – om jag kan få tag på en skinka som var en glad gris.
    2.Borde inte allt kött vara så???? Från glada djur???? Annars kan man väl lika gärna bli vegetarian. Ja, jag vill köpa enbart sådant kött.
    Letar vidare…
    Ja, om fler väljer det så kanske det tillslut blir samma pris på det köttet som annat.

    Gilla

  15. mosteringalisa profilbild

    Smakade på en vildsvinsskinka häromdan,så en sån får det bli.
    Betalar gärna lite mer för en så god skinka.

    Gilla

  16. Linda van den Bosch profilbild

    Köper du julskinka som du gjort i alla år eller tänker du till lite extra?
    Jag har bara bott hemifrån i typ 3 år och då har jag köpt egen julskinka ett år. Annars har jag ätit det på julbord hos föräldrarna och fått av de med mig hem. Så jag har inte funderat så mycket över det.

    2.Skulle du vilja köpa en julskinka av en glad, krav-märkt, GMO-fri gris kanske? (motivera gärna)
    Självklart! Som med allt annat kött.

    3.Om inte den skinkan du letar efter finns i din butik hur gör du då?
    Det har jag inte reflekterat över men jag skulle nog åka runt i andra butiker i min stad och leta.

    4.Priset för de ekoligska och kravmärkta julskinkorna ligger uppemot 200kr/kg. Är du beredd att betala det?
    Inte för tillfället då jag och min sambo inte har så mycket pengar, men nästa jul kommer vi nog göra det. 🙂

    Det skulle vara intressant att se vad du själv anser om dessa frågor. 🙂
    Ha en fin dag!

    Gilla

  17. Linda-Marie profilbild
    Linda-Marie

    Jag jobbar på citygross där allt fläskkött är GMO-fritt och jag skulle aldrig få för mig att gå till någon mindre noggrann konkurrent. Och det gäller allt fläskkött, inte bara under december månad! Men jag rekomenderar alla att tänka när det gäller revbenen med, de kommer från samma gris…

    Gilla

  18. Natalie profilbild
    Natalie

    Köper du julskinka som du gjort i alla år eller tänker du till lite extra?

    Ja jag kommer köpa skinka som vanligt, gjorde det förra året också. Men visst tänker man till lite..

    Skulle du vilja köpa en julskinka av en glad, krav-märkt, GMO-fri gris kanske? (motivera gärna)

    Väldigt gärna!

    Om inte den skinkan du letar efter finns i din butik hur gör du då?

    Antingen frågar jag efter den eller så går jag till en annan affär.

    Priset

    priset spelar såklart roll, jag skulle gärna köpa tex Vildsvinsskinka (som är den godaste skinkan jag ätit) men det är så hutlöst dyrt så det blir det inte. Tyvärr…

    Gilla

  19. Åsa profilbild

    Jag kommer att köpa julskinka och för mig är det jätte viktigt att det är kravmärkt. Jag har tur som bor i ett samhälle med ett litet slakteri, där slakten går lugnt tillväga och det är inte stressade djur som slaktas. Köttet från vårt slakteri är nog det bästa köttet man kan äta, tycker jag. Som tur är så säljer han även julskinka. Så för mig är valet enkelt..kravmärkt o glad gris o jag betalar gärna lite extra för den mat jag stoppar i mig.
    kram Åsa

    Gilla

  20. Mona Rouzparast profilbild
    Mona Rouzparast

    Hej Linda!

    Finns så mycket att säga om dina frågor. Kan börja med att säga att jag äter kött och har gjort det i hela mitt liv. Har dock med åldern börjat fundera väldigt mycket kring varför man äter kött, hur människan överkonsumerar kött, massproducerar djur på ett vidrigt sätt, slänger massa kött (hemma, i matbutiker, restauranger, ja, överallt), ja, listan är lång. Min önskan är att bli vegetarian, men eftersom att jag ÄLSKAR kött och älskar matlagning som inkluderar kött, har det varit väldigt svårt för mig. Har försökt skära ner på min köttkonsumtion, t.ex. genom att max äta kött en gång per dag (dvs antingen frukost, lunch eller middag) och ha några vegetariska dagar per vecka. Men det är svårt, särskilt eftersom att det hade betytt att jag varit tvungen att ge upp en del av min kultur. Som svensk med invandrarföräldrar har man inte kvar så mycket av den ickesvenska kulturen – det jag har kvar är språket, utseendet och maten. Annars är jag lika svensk som alla andra 🙂 Att ge upp maten blir därför en extra stor uppoffring (typ all persisk mat innehåller kött). Men i alla fall, för att svara på dina frågor… 😉

    Jag tänker inte köpa julskinka i år, eftersom att jag inte håller i julen. Ska fira jul hos min sambos syster, och där lär det serveras julskinka (och ingen ekologisk…). Om jag hade fått bestämma, hade man skippat julskinkan.
    Om jag äter kött, vill jag definitivt att den ska vara GMO-fri och kravmärkt. Varför? Jag avskyr allt som har med GMO att göra. Jag ser det som transnationella företags påhitt för att tjäna pengar och utnyttja fattiga självförsörjande bönder i Syd (Se t.ex. dokumentärfilmen Bullshit med Vandana Shiva, förklarar exakt vad jag menar). Motiven bakom GMO må vara goda, men jag tycker att det finns gränser för vad man ska experimentera med, eftersom att man inte känner till konsekvenserna. Ja, kan fortsätta hur länge som helst, haha, men det är för tidigt på morgonen för det (gäsp). Vad gäller ekomat tycker jag det är ett mycket bättre val. Ekogrisar får t.ex. vistas utomhus, bada i gyttjebad m.m. något som konventionella grisar aldrig får. Miljön är över huvud taget en fråga som är väldigt viktig för mig, och ekomat blir därför ett bättre val.
    Jag är envis och petig, hade jag velat ha en viss skinka hade jag fortsatt leta eller hittat något liknande alternativ 🙂
    Jag tycker definitivt att man kan betala 200 kr/kg för julskinkan. Jag är själv en fattig student och förstår att det kan vara dyrt med ekokött och ekovaror. Men när det kommer till julen tycker jag att man ska ta ställning och välja det bättre, när så många andra inte gör det. Från att ha varit en religiös högtid har julen blivit en högtid där familjer samlas och äter och dricker tills dem svimmar/somnar/däckar. Om man föreställer sig att majoriteten av människorna i Nord äter och dricker på detta sätt, då kan man börja förstå hur mycket (för mycket) kött och mat man äter. Denna lyx och snedfördelning av världens resurser äcklar mig. Självklart ska man kunna fira jul med gott samvete, det är en del av ens kultur och särskilt en viktig tradition om man har barn. Men varför inte en ekojul? Varför inte göra det där lilla, som t.ex. att släcka julbelysningen på kvällen? Ja, kort sagt tycker jag att man kan välja att betala 200 kr/kg för en ekoskinka, enbart för att ta ställning och få människor att uppmärksamma hur mycket vi försämrar miljön m.m. under julen. En annan sak som jag tycker man som vuxen (och då är jag enbart 22 år…) bör göra är att fira en vit jul. Jag dricker aldrig någon form av alkohol på jul (och då inte enbart julafton, utan hela julen) eller nyår. Ser dessa högtider, framför allt julen, som barnens högtid och tycker det är hemskt hur folk super sig så fulla. Tycker att någon nykter vuxen alltid bör finnas, spelar ingen roll om det finns barn i närheten eller inte. 🙂 Nej, nu har jag skrivit för mycket, haha! Hoppas allt är bra med dig. Kram Mona

    Gilla

  21. Matilda profilbild

    Eftersom jag firar jul hos mina föräldrar brukar jag inte köpa någon julskinka själv, men det kan hända att vi (jag & sambo) köper en i år.
    Jag försöker att köpa så mycket Krav-märkt och ekologiskt som möjligt, så självklart skulle jag vilja köpa det även när det gäller julskinka.
    Då köper jag nog tyvärr det som finns, även om jag skäms lite över att säga det. Däremot så vill jag tipsa alla som bor i Sörmland om Vrena Viltslakteri, http://www.vrenaviltslakteri.se, som säljer vildsvinsskinka, naturligt och fräscht kött! Den tar två veckor att förbereda i saltlag osv (recept finns på deras sajt) så jag känner att jag är lite för nybörjare på julskinkefronten för att prova det i år.
    Eftersom jag & min sambo inte äter då mycket julskinka så räcker det med en liten, och då kan jag absolut betala ett dyrare kilopris för att få en bra ekologisk/Kravmärkt skinka, om det finns relativt små att köpa vill säga.

    Gilla

  22. Anna profilbild
    Anna

    Kommer inte köpa julskinka eftersom jag är vegetarian och insåg för längesen att en glad gris inte är så glad när den är död längre. Dessutom sliter djuruppfödning nåt enormt på miljön och bara för att det är gott (vilket jag inte tycker fläsk är) så vill jag inte vara så egoistisk och sabba planeten bara för att få äta gott vilket man kan ändå.

    Gilla

  23. Bert profilbild
    Bert

    Självklart köper jag svinskinka i alla dess former, exv som skivad i en mängd olika varianter eller hel som s.k.”Julskinka”.
    Svinkött är GOTT GOTT!

    Att köpa kravmärkt från/i butik och betala extra för det är att låta sig bli lurad. Har inget som helst förtroende för handlare eller deras leverantörer då det under lång tid, gång efter gång framkommit i div samhällskritiska tv-program hur ruttna och giriga matnasarna är.

    För den som har möjlighet köp hos din lokale köttproducent/bonde där du kan följa ditt svinkött från kulting till slaktfärdigt djur samt se slakt och styckning i reale.

    Gilla

  24. Marion profilbild
    Marion

    Köper kalkon istället. Är dessutom magrare.
    Hoppas att familjen gillar det också. Vill ju inte förstöra julen för ”di små”.

    Gilla

  25. Johanna profilbild
    Johanna

    Köper skinka i år liksom tidigare år. Är mer intresserad av riktigt närproducerat än krav. Dessutom tycker jag att media dragit alldeles för många bönder över en kam, det finns många glada grisar i Sverige utan att vara kravgodkända. Mer upplysning om den faktiska skillnaden mellan krav och ekologisk!!

    Köper den dyrare svenska skinkan som finns i min butik, bor på landet och åker inte runt o ”jagar” rätt skinka, det kostar också på miljön.

    Gilla

  26. Margareta Lundgren profilbild
    Margareta Lundgren

    Jag brukar inte ge mig utan skaffar en bra skinka. Oftast har det blivit konsums änglamark. Tycker det är läskigt att så många vansinnigt billiga skinkor säljs. Vi borde inse hur de har levt. Läs Mats Nilssons: Döden i grytan!

    Gilla

  27. Karin profilbild

    Jag komemr inte att köpa en hel julskinka i år. Men bara av den enkla anledningen att det nästan bara är jag som äter av den mer än en gång.
    Så det får bli färdigskivad från delikatessen det lilla som går åt. Åt första skinksmörgåsen idag och en var ljuuuvlig.

    Gilla

  28. Johanna profilbild
    Johanna

    Köper du julskinka som du gjort i alla år eller tänker du till lite extra?
    Ja jag kommer köpa julskinka iår, dock köper jag den inte på ICA utan på en närliggande gård.

    Skulle du vilja köpa en julskinka av en glad, krav-märkt, GMO-fri gris kanske? (motivera gärna)
    Jag försöker köpa allt utan E-nummer och ”skräp” i, så det faller sig naturligt att även skinkan ska ha haft ett drägligt och rent liv så att säga 🙂 Dock har jag läst att Krav inte alltid är förenat med ”utan E-nummer”.
    Om inte den skinkan du letar efter finns i din butik hur gör du då?
    Köper som sagt på lokala kötthandeln eller på en närliggande gård. Kommer aldrig köpa på ICA (testade förra året och den var nasty)
    Priset för de ekoligska och kravmärkta julskinkorna ligger uppemot 200kr/kg. Är du beredd att betala det?
    Ja det är bara jul en gång om året, och om de kan garantera att grisen haft det bra och att den inte innehåller skit så visst.

    Gilla

  29. Jessica profilbild
    Jessica

    Vi tänkte till redan första året det såldes krav-märkt skinka, så det är något vi köpt under många år nu. Vi köper så mycket krav-märkt vi kan.

    2.Eftersom jag helst köpar krav-märkt kött ifrån en glad ko så vore det väl att hyckla om jag inte skulle köpa en glad gris skinka..? Sen får jag ju erkänna att det köttet är mycket mycket godare även om jag själv inte är så överdrivet förtjust i kött. Men ska jag nu äta kött så vill jag ha ekologiskt. Det må kosta lite mer men jag ser det som en investering i mig själv, mina barn och framtiden. Nu köper vi väldigt mycket av våra inköp ifrån kravmärkta bönder här i närheten. Men ska jag köpa tex kött på affären så letar som nr 1 efter närproducerat ekologiskt, finns inte det går jag på ekologiskt och finns inte det, jag då planerar jag helst om i matsedeln.

    Skulle det nu inte finnas den skinka jag söker så skulle jag leta i en annan affär. Finns den inte öht så skulle jag antingen ta fram den kravmärkta skinka som finns i frysen här hemma eller så får det bli vildsvin ifrån glada vildsvin.

    4.Priset för de ekoligska och kravmärkta julskinkorna ligger uppemot 200kr/kg. Är du beredd att betala det?
    Ja, i en del fall så kostar kvalite lite mer och i just denna köttindustri så anser vi att krav må vara dyrare men av en kvalite som glänser långt mer.

    Gilla

  30. Cora profilbild
    Cora

    Har italienska rötter, så det här är första året vi tänkte ha svenskt julbord hemma! Så det blir en skinka ändå.

    Självklart, köttet brukar ju också smaka bättre då om grisen är glad! Sen så kan man äta med gott samvete också!
    Jag letar och letar tills jag hittar den! Man får helt enkelt ge sig ut i tid och så.
    Absolut inga problem, hellre betala lite mer för kvalité och grisars välmående än en halvkass och billig skinka.

    Gilla

  31. Linette profilbild

    Skinka kommer köpas.. vilket det nog blir mamma som gör men jag tror hon tänker i samma banor. Att grisen ska ha levt ett rättvist liv innan slakt vill vi ju såklart. Är beredd att betala mer för det, även om man vill komma så billigt undan som möjligt 😛 Och så är det ju självklart värt att åka till annan butik om man inte hittar kravmärkt…och säga till i butiken där det inte finns så de vet att det efterfrågas!

    Gilla

  32. Johanna profilbild

    Vi köper alltid julskinka direkt ifrån en bonde vi känner. Grisarna har det mycket bra hos honom.

    Gilla

  33. MrOskar profilbild

    Det blir julskinka precis som vanligt
    Det skulle väl gå men är det inte så att den är dyrare än den vanliga?
    Går till en annan butik 😛
    Det känns som lite mycket men om det är bättre kvalitet så är det ju en annan femma

    Gilla

  34. Marten profilbild
    Marten

    Hur gör Ridderheim en e-nummerfri skinka? Personligen har jag svårt att se hur det går till utan salt.

    Gilla

  35. annamaria profilbild

    Köper du julskinka som du gjort i alla år eller tänker du till lite extra? Köper som vanligt. Jag köper inte alltid ekologiskt griskött annars pga att jag inte har ekonomisk möjlighet till det.

    2.Skulle du vilja köpa en julskinka av en glad, krav-märkt, GMO-fri gris kanske? (motivera gärna) Hemskt gärna skulle jag vilja det.

    3.Om inte den skinkan du letar efter finns i din butik hur gör du då? Köper en annan tror jag.

    4.Priset för de ekoligska och kravmärkta julskinkorna ligger uppemot 200kr/kg. Är du beredd att betala det? Nej, tyvärr. Hade jag haft råd hade jag gjort det.

    Gilla

  36. Veronica profilbild
    Veronica

    Ja, den är redan inköpt, SCAN piggham färdigkokt (samma märke som ifjol) 🙂
    Klart jag vill ha en glad gris men det är en prisfråga.
    Går till en annan butik som säljer den skinka jag föredrar.
    Nej, jag lägger redan mkt pengar på bra mat och mitt utrymme att öka matbudgeten ännu mer finns tyvärr inte. Just julskinkan är inte det viktigaste på mitt julbord så det kan ju ha en del att göra med mitt resonemang i frågan.

    Gilla

  37. Sandra profilbild
    Sandra

    Jag har aldrig köpt skinka, vet väl inte hur man gör heller. Ska nog köpa färdig skivad julskinka att ha på mackan bara 🙂

    Gilla

  38. Lisa profilbild

    Köper du julskinka som du gjort i alla år eller tänker du till lite extra?
    Klart man tänker lite men näää klart jag köper julskinka

    2.Skulle du vilja köpa en julskinka av en glad, krav-märkt, GMO-fri gris kanske? (motivera gärna)
    JOvisst om det inte vore dyrt

    3.Om inte den skinkan du letar efter finns i din butik hur gör du då?
    Köper nån som finns eller letar i närliggande butiker jág åker ju inte land o rike runt!

    4.Priset för de ekoligska och kravmärkta julskinkorna ligger uppemot 200kr/kg. Är du beredd att betala det?
    Näpp det skulle jag inte, så dyr mat köper inte jag.

    Gilla

  39. Mikaela profilbild
    Mikaela

    Varför ens köpa skinka när ni vet hur grisarna är tvungna att leva? (För tro inte på deras bortförklaringar, snälla!)

    Varför inte äta kalkon, om man nu inte vill gå över helt till att bli vegetarian?

    Gilla

  40. Amanda profilbild
    Amanda

    För mig är det superviktigt att det är svenskt kött. Och jag lägger gärna lite extra pengar på ekologiskt och närproducerat. Jag tycker det är jätteviktigt att veta vad man äter. Finns det inget svenskt kött köper jag inte.

    Gilla

  41. Malin profilbild
    Malin

    Mina föräldrar köper en gris till jul ifrån en gård här i närheten, grisen delas sedan med oss andra och våra familjer. Då vet man var grisen kommer ifrån, hur den haft det osv. Det känns superbra! Så julskinkan på vårt bord är lokalproducerad och inlaggd, kokad och griljerad hemma.

    Gilla

  42. Tessan profilbild

    Vi kommer att göra julskinka på vildsvin. Ska tydligen vara jättegott säger dom som har provat.

    Gilla

  43. lina profilbild
    lina

    Jag skulle vilja köpa en liten söt julskinka till mig och sambon. Men jag vill inte köpa någon modifierad skinka från massproducerade grisar.. Får väl se o jag hittar någon liten godbit.

    Någon som har tips på var man kan köpa julskinka av en lycklig liten gris?

    Gilla

  44. Matilda profilbild

    då detta är min första jul efter att jag flyttat hemifrån blir det första året att köpa min alldeles egna julskinka! och jag måste nog köpa det billigaste jag kommer över vare sig jag vill eller inte då ekonomin inte är vad den borde vara…hade jag hade mer pengar hade jag definitvt köpt en glad gris! 🙂

    Gilla

  45. Lina profilbild
    Lina

    Jag äter sällan just julskinka, men jag måste säga att jag tycker att det är lite dubbelmoral att vara så noga att köpa kravmärkt och ekologiskt just till jul. Efterfrågan på ekologisk julskinka är kring 20 % medan den resten av året är runt 3 %. Jag vet inte varför det är så viktigt just under julhelgen, när det uppenbarligen för svenska folket inte är det under resten av året? Jag förstår bönder som inte går över till ekologisk uppfödning när det inte är någon större efterfrågan. De får sälja skinkan till jul, men resten av grisen? Folk sitter och säger hur viktigt det är med ekoskinka men det är tydligen inte så viktigt att efterfrågan på ekologiskt kött är 20 % resten av året då julen är över.

    Köp ekologiskt hela året och inte bara till jul. Annars kan det faktiskt vara, man ska inte hålla upp en falsk fasad under jul och stoltsera med sitt ekologiska kött när man hycklar med det under årets övriga 360 dagar.

    Gilla

  46. Katja profilbild

    Hm, jag kommer köpa en julskinka som vanligt, givetvis kan jag tänka mig köpa en GMO-fri julskinka. Men det beror väl lite på vad priset ligger på! Jag vet att mkt kravmärkta varor kostar lika mkt att producera och att det som är skillnad med icke-kravmärkt och kravmärkt är ett pris som affären tar ut :/ Det känns lite dumt tkr jag..

    Gilla

  47. Beatrice profilbild
    Beatrice

    Ett svar till Lina!

    Jag vet inte var du bor men Coop som, enligt mig, har det bästa eko-sortimentet finns på många håll och där köpte jag våra färdigkokta ekologiska skinkor idag för 149:-/kg.

    Gilla

  48. Ingrid profilbild
    Ingrid

    Köper du julskinka som du gjort i alla år eller tänker du till lite extra?
    Ja, jag kommer handla som vilket år som helst.
    Skulle du vilja köpa en julskinka av en glad, krav-märkt, GMO-fri gris kanske? (motivera gärna)
    Helst av allt skulle jag vilja köpa skinka av naturbetestyp. Jag handlar helst kött av den sorten men då ekonomin också styr ganska mycket nu när en av oss är hemma på föräldraledighet så kan jag inte köpa så mycket kött av den sorten som jag skulle vilja.
    Om inte den skinkan du letar efter finns i din butik hur gör du då?
    Hade jag letat efter en speciell skinka så hade jag nog kört runt lite för att kolla om den fanns i andra butiker.
    Priset för de ekologiska och kravmärkta julskinkorna ligger uppemot 200kr/kg. Är du beredd att betala det?
    Nä, inte i år i alla fall. Av ovan nämnda anledning.

    Gilla

  49. Jennie profilbild

    Detta är första året som jag köper skinka, eftersom jag flyttat hemmifrån. Jag och en kompis ska fixa en jul-middag till klassen, och då behövs självklart skinka! 🙂

    Självklart skulle jag vilja det! Tyvärr räcker nog inte pengarna till mer än själva tanken..
    Då kör jag helt enkelt till någon annan! 🙂
    Tyvärr är jag inte beredd att betala så mycket.. Eftersom julbordet är för studenter tror jag inte många skulle bli särskilt glada ifall vi lade ner så mycket pengar på det. Även om det är för en god gärning tror jag att ekonomin skulle vägra tyngre, så att säga. Tyvärr.

    Gilla

  50. Linda profilbild

    1) Jag köper en julskinka egentligen vilken som helst. Men gärna en ekologisk vilket jag inte gjort förr om åren. Fråga mig inte varför.

    2)Gärna, varför inte?! Om jag kan köpa en julskinka som är kravmärkt och GMOfri så tänker jag att grisen har haft ett bättre liv och min kropp mår bättre utan gifter och annat skit.

    3) Då köper jag tyvärr en som finns, även om den inte är GMOfri eller kravmärkt.

    4) Ja.

    L

    Gilla

Lämna ett svar till Anna Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect