Igårkväll kokade jag knäck! Fick ett sånt där himla sug framåt kvällskvisten att få stå å titta på en bubblande knäck, känna doften av jul och räkna minut efter minut och bara njuta av tillvaron och koppla mig bort i julstöket! Den blev en himla god knäck… Euhhmm… Ja, till slut alltså… Ni som följer kryddburken på facebook kan ju intyga om den evinnerliga koktiden… Receptet tog jag från Arla… Å de skulle jag inte gjort! Om jag kunde hålla mig till mina beprövade recept när det gäller nåt så traditionellt som knäck så hade världen varit vackrare och mitt kök mindre kletigt av all knäck som jag ”kulprovade” om och om och om igen… TUSEN gånger om minst… Typ…

Nä, därför så skriver jag inte ut arlas recept här, de får ni leta reda på själva om ni vill. Här kommer ett gammalt, hederligt, VÄL beprövat istället! 😉

Senare idag ska jag ju laga tre-rätters för 100kr till la familia! Så vi hörs sen!

ca 40 st
Det här behöver du :
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1/4 dl finhackad sötmandel

GÖR SÅHÄR :
Blanda socker, grädde & sirap i en tjockbottnad kastrull. (Recepetet är enkelt att komma ihåg, 1+1+1) Låt koka upp, rör om med träslev så allt blandar sig. Låt sedan knäcken småkoka på låg värme (2:an på plattan) utan att röra om! Efter ca 10-15 min, gör ett kulprov. Fyll ett glas med kallt vatten, ta en tesked av knäcksmeten och slå i vattenglaset! Ta upp knäcken från botten! Kan du forma smeten till en kula är knäcken färdig, om inte koka en stund till och gör om kulprovet. Tillsätt sedan mandeln i smeten och ta bort från spisen! Häll upp i knäckformar! Låt stelna i kylskåpet på en bricka! Med detta receptet behövs det ej så lång koktid eftersom mängden inte är så stor som i de flesta vanliga recept! Lycka till!


Men visst blev det fint med knäck i den röda skålen?! 😛

10 svar till ”Knäck… Till slut…”

  1. sofie/mumsfillibaba profilbild

    Ett hett tips är att koka på och köra med termometer istället för kulprov. tycker att det funkar utmärkt!!! Man får väl iofs testa sig fram även där, men 117-122 grader ungefär! Får nog också koka knäck någon dag!:) Gjorde andra omgången med lakritskola igår.

    Gilla

  2. Bakverk och Fikastunder.. profilbild

    hihi, låter som vanligt med tusen kulprov, ser fram emot mitt knäckbakande!

    Gilla

  3. annamaria profilbild

    Just det…skyll på receptet och tusen kulprov…hm….ska också göra det. Maken undrar alltid – hur kan det behövas provas såååå många gånger…hahahehehehihihii. Klart man måste prova – så gott som det är!

    Gilla

  4. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Så gott, får ta och göra lite knäck så fort jag köpt mig en knäcktratt

    Gilla

  5. Hälsa & Träning profilbild

    Det luktar så gott från spisen nu när jag kokar knäck efter ditt recept! Jag hoppas och tror att det blir gott!

    Gilla

  6. Sofie - Mamma till Casper och Anna profilbild

    Helt glömt bort det där med julgodis! Får man ta och tag i ju. Ingen jul utan massa godis 🙂

    Gilla

  7. Madeleine profilbild
    Madeleine

    Hejsan!
    Funderar på att göra knäck, men är det sant att det bara tar 10-15 min att göra den här knäcken utan att den klibbar fast i formarna. De senaste 2-3 gångerna jag har gjort det har det tagit minst två timmar.

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Madeleine!
      Ja det är sant! 😉 Jag skulle inte lägga upp detta recept om det inte vore väl beprövat. Det är ju en rätt så liten sats också så det går fortare tack vare det. Men självklart bör du inte gå efter antal minutrar utan allra helst termometer till 120-122 grader eller kulprov. Men några timmar att koka denna knäck det kan jag lova dig att det inte tar!
      /Linda

      Gilla

  8. Teresa profilbild
    Teresa

    Hej,

    Knäcken blev kanongoda, tack för det lättaste och bästa receptet på knäck någonsin.:)

    Gilla

  9. Nathalie profilbild

    Tack för det bästa receptet på kncäk någonsin. har aldrig lyckats med knäck tidigare och nu blev det ren perfektion.

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect