Färs och tzatziki har alltid gått hand i hand! Visst är det himla gott med en riktigt hemmagjord tzatziki med massa vitlök!? Jag bara älskar det!! 😉 Här har jag gjort kryddiga nötfärsspett till, samt ett gott ris med sugarsnaps som fick koka med riset den sista minuten och en morotssallad med bla. rädisor och gul paprika! Enkelt & fräscht och ”tummen upp” från familjen! Detta måste ni bara prova! Riset kanske kändes något överflödigt egentligen, men det är ju en smaksak!

10 st spett
Färsspett :
800 gram nötfärs
4 msk touch of taste Oxfond
1 dl morotsjuice
2 ägg
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk potatismjöl
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienserna till färsen. Forma till smala, avlånga färsrullar. Stek i stekpanna med lite olja så de får fin färg. Efterstek i ugn ca 10-12 min i 200 grader. Trä på grillpinnar strax före servering.

Tzatziki :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme före servering.


Med några matskedar oxfond får man lite extra piff på köttfärssmeten. Det blir en mer fyllig och robust smak. Oxfonden är också en stor favorit till rödvinssåser och goda köttgrytor! Brukar ni använda dessa fonder? Jag har fått hem tre flaskor Touch of Taste som ska prövas en tid framöver, men just denna är min absoluta favorit så vi startar med den såklart!


I samarbete med Touch of Taste.

12 svar till ”Kryddiga Nötfärsspett med Tzatziki”

  1. Lena profilbild
    Lena

    mums så gott de såg ut:)

    Gilla

  2. Anneth profilbild

    Touch of Taste är toppen tycker jag, smidigare och godare än buljongtärning. 🙂

    Gilla

  3. Martina profilbild

    Tzatziki görs ofta hemma hos oss, jag gör min ungefär som du gör, brukar ha i torkad oregano också, blir smaskens!

    Gilla

  4. Therese profilbild

    Kycklingfonden är min favorit..

    Gilla

  5. Karin profilbild

    Det låter ju sjukt gott! Jag gjorde lammfärsspett för ett tag sedan med bulgur och tsatziki och det är ju helt hysteriskt gott. Får nog bli det här hemma igen snart 🙂

    Gilla

  6. sofie/mumsfillibaba profilbild

    Mums vad gott med tzaziki. Gillar kalla yoghurtsåser överhuvudtaget!!

    Gilla

  7. Katja - foodelicious.se profilbild

    Men gud vad gott det ser ut! En maträtt helt i min smak. Mums!

    Gilla

  8. Monika profilbild

    Ser väldigt smarrigt ut :))

    Gilla

  9. annamaria profilbild

    I grekland är yoghurten lite fetare – och godare. Har sista gångerna tagit yoghurt och någon dl fet creme fraiche – kan varmt rekommderas, ännu godare!

    Gilla

  10. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    ser så himla mumsigt ut, nu blir jag allt lite hungrig 🙂

    Gilla

  11. Lady Dahmer - confessions of a neurotic attentionwhore profilbild

    oförlåtlig grekmats-nazi som jag är så tar jag givetvis tillfället i akt att berätta för alla svennar hur man gör riktig tzatziki.

    /inte alls självgod

    Du behöver:

    En liter naturell yoghurt
    En gurka – skalad
    3-6 vitlöksklyftor beroende på hur starkt du vill ha
    En dl olivolja
    En halv dl pressad citron (minst)
    En skvätt rödvinsvinäger
    Salt, peppar och färsk dill

    Låt yoghurten få stå och rinna ett par timmar genom ett kaffefilter (eller tunn duk) tills den blir tjock och fast.

    Riv därefter gurkan på den grova sidan av rivjärnet och pressa sen ur all vätska (smidigast gör man det genom en kökshandduk)

    Blanda yoghurten, gurkan och resten av ingredienserna till en tjock gegga. Låt stå nån timme eller fler. Ät!

    Gilla

  12. Veronica Stensson profilbild
    Veronica Stensson

    Jättegått blir nog en ny klassiker hemma hos oss.

    Gilla

Lämna ett svar till Therese Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect