Övermogna bananer är inte speciellt goda att äta som dom är, men i en banankaka är dom oslagbara!! Och det är ju synd att kasta istället för att ta tillvara på dom. 6 stycken ”svarta” bananer blev till två utomordentligt goda banakakor. Ge bort eller fyll frysen. Ju längre dom förvaras i kylskåpet desto godare blir dom också. Lite som kladdkaka. Riktigt saftig kaka med härlig smak av banan och lite tuggmotstånd av mandeln avnjutes allra bäst med en klick kolagrädde! 😉

Det här behöver du :
150 gram smör
4 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
250 gram malda nötter (jag använde mandlar idag)
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
6 övermogna bananer (600 gram mosad)

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Mosa bananerna och finhacka mandel i en mixer eller hushållsassistens. Vispa ägg & socker poröst. Blanda mjölet med mandel, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt smöret och rör sist ner de mosade bananerna. Häll upp i två smorda, avlånga brödformar. Grädda i 170 grader (varmluft) i ca 1 timme. Receptet går naturligtvis att halvera. Servera med vispad grädde blandat med kolasås.


Färdiggräddade banankakor. Förvaras med fördel i kylskåp. Håller sig saftig och god i en hel vecka!


Mums!!

35 svar till ”Banankaka med Mandel & Kolagrädde”

  1. @Spisat profilbild

    Bara ett ord – läckert!!

    Gilla

  2. Frida profilbild
    Frida

    Enda gången jag äter bananer är i Banankaka… Hatar verkligen bananer i vanlig form.. Kunde knappt ge det till barnen ens när de var små… Men dennna banankakan ska jag testa en gång.. Hur gör du kolagrädden?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Frida!
      Då är du som mej då! Jag äter INTE banan i vanlig form! 😉
      Kolagrädden; Blanda vispad grädde med önskad mängd kolasås. Rör om lite slarvigt och servera!
      /Linda

      Gilla

  3. Coquina profilbild

    Oj vad gott det ser ut, fina bilder också!

    Gilla

  4. Linda - Cupcakefluffan profilbild

    Det ser ju tokgott ut, älskar banankaka och sedan kolagrädde till det, kan inte bli så mycket mumsigare liksom 🙂

    Gilla

  5. Martina J profilbild

    Oj vad smaskigt! Det ska jag bjuda på nästa gång jag får besök! 🙂

    Gilla

  6. Anna profilbild
    Anna

    Jag älskar banankaka! Måste prova ditt recept imorgon när jag är ledig……kolagrädde………låter som en dröm! Japp, det får bli det också! blev riktigt rädd när jag inte kunde hitta kryddburken idag!!!! Vilken tur att det ”bara” var lite trassel. har ju nyss hittat hit och det är ljuvliga sidor du har! Kram

    Gilla

  7. Fridas kök profilbild

    Åh typiskt! Jag använde mina mogna bananer till smoothie i helgen, men nu blev jag förstås sugen på banankaka. 🙂 Har ett recept med valnötter som jag använder, det är gott. Men kolagrädde till, det bara måste jag prova! 😛

    Gilla

  8. Emma profilbild

    gott 😀 spännande med banan i .

    Gilla

  9. Sandra profilbild
    Sandra

    Menar du att du använder kolasås man köper på tub? :O Men gud vad enkelt och det ser ju gudomligt gott ut… ÅH blir alltid hungrig av dina bilder 😉

    Gilla

  10. Annelie profilbild

    banankaka är sjukt gott får nog baka det en dag..tack för tipset =)
    har du käkat dumlekakor någonting? det är heaven å käka..mums
    du kan få mitt recept och lägga i ett inlägg med mitt namn har bild oxå på dom jag gjorde….hör av dig vid intresse.kram

    Gilla

  11. Camilla profilbild

    Det ser himmelskt gott ut 😛

    Gilla

  12. Monika profilbild

    Det där ser ju ruskigt gott ut! :))

    Gilla

  13. Saralito profilbild

    Men du, om man inte har någon varmluftsugn, hur ska den gräddas då?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Saralito!
      I vanlig ugn så bör man öka gradantalet ca 25 grader mot varmluft.
      /Linda

      Gilla

  14. Karin profilbild

    Jisses vad gott det lät med kolagrädde till kakan! Supersmaskens! Det får snålvattnet att rinna, trots att jag är hemma med magsjuka 🙂

    Gilla

  15. Therese profilbild

    Till och med jag blir ju frestad än fast jag inte tycker om bananer i bakning.
    Gubben han skulle gladeligen komma och fika hos dig, han älskar banankaka.

    Gilla

  16. Ronja profilbild

    Oj det där såg ju inte lite gott ut!=D

    Gilla

  17. Helena Ljunggren profilbild

    Nämen titta, det är ju ett hjärta i kolagrädden. Så sött! 🙂

    Gilla

  18. FINI profilbild

    JAG DREGLAR när jag läser din blogg! mmmmmm

    Gilla

  19. Ingela Tariq profilbild
    Ingela Tariq

    Kolasås då? Har du inget bra recept på det? Min blir alltid kola!

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Ingela!
      Hmmm… Vet inte om jag har nåt upplagt på kolasås. Men ett gott tips är att koka en burk kondenserad mjölk så får du en riktigt härlig kolasås
      https://kryddburken.se/2009/11/24/nigellas-fudge-med-pistagenotter/
      /Linda

      Gilla

  20. Erika - Bakglädje profilbild

    Vad god den ser ut. Banankaka är verkligen jättegott. Kolagrädde lät spännande, det måste jag testa till.

    Gilla

  21. Martina profilbild

    Det är ju ett bra tips för övermogna bananer, jag brukar använda dom i min morgonshake, nästan godare än dom andra faktiskt!

    Gilla

  22. Frida profilbild
    Frida

    Vi verkar ha en del gemensamt, är det inte så att du föredrar burkchampinjoner också? 🙂

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Frida!
      Ja, de verkar så!! Champinjoner på burk är nog nästan de bästa som finns! Särskilt HELA! 😉
      /Linda

      Gilla

  23. linda profilbild

    Magiskt gott ser detta ut att vara, skall ta och testa. Kramar

    Gilla

  24. Josefine profilbild

    Det där lät ju inte helt fel! 😀 gott!

    Gilla

  25. Katja - foodelicious.se profilbild

    Det är så gott med bananakaka! Och enkelt att göra ju. Valnötter är också väldigt gott i den kakan. 🙂

    Gilla

  26. Helena S / Bara en kaka till profilbild

    Mandel och kolagrädde… mmm….

    Gilla

  27. Martina profilbild

    Gud så gott!

    Gilla

  28. Cathrine profilbild

    Åh vad gott. Det ska jag absolut prova på!!

    Gilla

Lämna ett svar till Cathrine Avbryt svar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect